Langs de coöperaties van de Côte Chalonnaise (editie 2020)

La Maison Millebuis in Buxy (Wijn uit Bourgogne)

La Maison Millebuis in Buxy

Normaal in het voorjaar, nu in het najaar. Ik ben verheugd dat ik alsnog mijn favoriete ronde heb gemaakt: langs de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Deze liggen in Bissey-sur-Cruchaud, Buxy en Genouilly. Zij vormen de bakermatten van mijn bourgondische aankopen en ik ben ze in al die jaren trouw gebleven. Daartoe heb ik alle redenen van de wereld: laagdrempelig, een meer dan uitstekende prijs- /kwaliteitverhouding en, het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui schreef er onlangs over, de immer groeiende kwaliteit van de aangeboden wijnen. En, toegegeven: zij liggen vlak bij mijn bourgondische residentie. Cave de Bissey is zowat mijn privékelder geworden. Dit jaar, en dat zal niemand verbazen, waren er door de coronacrisis geen aardverschuivingen in de assortimenten.

Bij Cave de Bissey tot en met de volgende week zaterdag ‘Promotion d’Automne’ met de gelauwerde (rode) Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Cuvée Prestige’ 2017 voor nog geen zeven euro. Ook voor nog geen zeven euro de voorbeeldige Crémant de Bourgogne ‘Blanc de Blanc Brut’. Mocht je vroeger of later Cave de Bissey zelf bezoeken, dien je ook uit te kijken naar de witte Rully en Bouzeron (allebei uit 2018) en vooral naar de rijk geschakeerde Montagny 1er Cru ‘Les Pidances’ (2018). Bij deze coöperatie kun je zelfs terecht voor enkele Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune. Kende het assortiment al een rode Santenay en Maranges, nu ook een zeldzame witte Maranges. Voor werkelijk geen geld (11,50 €).

Leuk nieuws uit Genouilly dit jaar: de gloednieuwe internetsite. Opvallend hierbij is de naamverschuiving: van Cave de Genouily naar Vignerons de Genouilly, gelijk de coöperaties in Buxy, Igé en Prissé. Het dorp Genouilly ligt tien kilometer ten zuidoosten van de Côte Chalonnaise. Wijngaarden buiten de Côte Chalonnaise worden gekwalificeerd als ‘Bourgogne’ en het is hier waar de Verenigde Wijnbouwers uit Genouilly momenteel op inzetten. Veel aandacht en zorg gingen onder meer uit naar de zowel witte als rode Bourgogne ‘Mont Bouzu’. Mont Bouzu is een fikse heuvel ergens in het midden tussen Genouilly en de Côte Chalonnaise. Als je het geduld kunt opbrengen, beide kleuren twee of drie jaar bewaren, want het zijn ook fikse Bourgognes. Vignerons de Genouilly is verder een goed adres voor rode Givry en Mercurey. De zonnige Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ is wat mij betreft al jaren de top tussen de witte Bourgognes.

Ten slotte, kun je er nog omheen, de grote coöperatie van de Vignerons de Buxy? Men heeft de nieuwe boetiek niet voor niets ‘La Maison de Millebuis’ genoemd, want ‘Millebuis’ is het prestigieuze label van de coöperatie. Binnen dit label is er ook sprake van enige expansiedrift met de Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Les Demi-Hottes’ (afkomstig van enkele wijngaarden in het uiterste zuiden van de Côte Chalonnaise). De rode versie uit 2017 heeft naast de klassieke pinot noir karakteristieken een opvallende mineraliteit en een rijke toef kruiden. “Nu nog een Bouzeron aan de palmares van Millebuis toevoegen”, durfde ik tegen een medewerker uit te spreken. “Wie weet ooit. Maar intussen is onze Bourgogne Aligoté ook niet versmaden.” Klopt helemaal, want zowel in de Millebuis- als de Buissonnier-versie (de laatste is de basisserie van de coöperatie) laat deze ondergewaardeerde druif zich van haar beste kant zien. Ook binnen de Millebuis-serie is Montagny de troefkaart. Je slaagt al met de Montagny ‘Clos du Corbeau’ of met de Montagny 1er Cru (zonder verdere duiding). Ik had uit die Millebuis-serie graag de witte Rully meegenomen, maar die was begin oktober helaas niet voorradig. Als alternatief twee andere onverwoestbare krakers van de coöperatie op de chariot geplaatst: de witte Rully ‘Les Saint-Jacques’ ingebracht door Domaine Laborbe-Juilliot en de Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.