Langs de coöperaties van de Côte Chalonnaise (editie 2020)

Vignerons de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)
De coöperatie van de Vignerons de Genouilly

Normaliter in het voorjaar, nu in het najaar. Ik ben verheugd dat ik alsnog mijn favoriete ronde heb gemaakt en wel langs de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Deze liggen in Bissey-sur-Cruchaud, Buxy en Genouilly. Zij vormen de bakermatten van mijn bourgondische aankopen en ik ben ze in al die jaren trouw gebleven. Daartoe heb ik alle redenen van de wereld: laagdrempelig, een uitstekende prijs-/kwaliteitsverhouding en, het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui schreef er onlangs over, de immer groeiende kwaliteit van de aangeboden wijnen. Dit jaar, en dat zal niemand verbazen, zijn er door de coronaperikelen in de assortimenten geen aardverschuivingen waar te nemen.

Bij Cave de Bissey tot en met de volgende week zaterdag Promotion d’Automne met de gelauwerde (rode) Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Cuvée Prestige’ 2017 voor nog geen zeven euro. Ook voor nog geen zeven euro de voorbeeldige Crémant de Bourgogne ‘Blanc de Blanc Brut’. Mocht je vroeger of later Cave de Bissey zelf bezoeken, dien je ook uit te kijken naar de witte Rully en Bouzeron (allebei uit 2018) en vooral naar de rijk geschakeerde, welhaast complexe Montagny 1er Cru ‘Les Pidances’ (2018). Bij deze coöperatie kun je ook terecht voor enkele Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune. Kende het assortiment al een rode Santenay en Maranges, inmiddels ook een zeldzame witte Maranges. Voor werkelijk geen geld (11,50 €).

Leuk nieuws uit Genouilly: een gloednieuwe internetsite. Opvallend hierbij is de naamsverandering van Cave de Genouily naar Vignerons de Genouilly, gelijk aan de coöperatie in Buxy. Genouilly ligt tien kilometer ten zuidoosten van de Côte Chalonnaise. Wijngaarden buiten de Côte Chalonnaise worden geclassificeerd als ‘Bourgogne’ en het is hier waar de Verenigde Wijnbouwers uit Genouilly momenteel op inzetten. Veel aandacht en zorg gingen onder meer uit naar de zowel witte als rode Bourgogne ‘Mont Bouzu’. Mont Bouzu is een fikse heuvel ergens in het midden tussen Genouilly en de Côte Chalonnaise. Als je het geduld kunt opbrengen, beide kleuren twee of drie jaar bewaren, want het zijn ook fikse Bourgognes. Vignerons de Genouilly is verder een goed adres voor rode Givry en Mercurey. De zonnige Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ is wat mij betreft al jaren de top tussen de witte Bourgognes. Hij was gelukkig weer in ruime mate voorradig.

Ten slotte, kun je er nog omheen, de grote coöperatie van de Vignerons de Buxy? Men heeft de nieuwe boetiek niet voor niets La Maison de Millebuis genoemd, want ‘Millebuis’ is het prestigieuze label van de coöperatie. Binnen dit label is er ook sprake van enige expansiedrift, het meest recent met de Bourgogne Côte Chalonnaise ‘Les Demi-Hottes’ (afkomstig van enkele wijngaarden in het uiterste zuiden van de Côte Chalonnaise). De rode versie uit 2017 kent, naast de klassieke pinot noir karakteristieken, opvallende minerale tonen en een onmiskenbare toefje kruidenmix. Ik had uit die Millebuis-serie graag de witte Rully meegenomen, maar die was begin oktober helaas niet meer voorradig. Als alternatief twee onverwoestbare krakers van de coöperatie in een kartonnen doos geplaatst: de witte Rully ‘Les Saint-Jacques’ ingebracht door Domaine Laborbe-Juillot en de Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’. Dit duo is alleen al een bezoek aan deze indrukwekkende coöperatie waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.