Zuidelijke sferen in Mâcon

Mâcon (Wijn uit Bourgogne)
Mâcon

Op weg naar Zuid-Frankrijk over de Autoroute du Soleil (A6) is Mâcon de meest zuidelijke stad in Bourgogne die je passeert. In Mâcon zijn de huizen kleurrijker dan in de rest van Bourgogne en de daken wat platter. Net zoals het 60 km noordelijker gelegen Chalon-sur-Saône ligt Mâcon aan de rivier Saône. Mâcon heeft een meer slaperig karakter. In tegenstelling tot enige industriële nijverheid in en rondom Chalon-sur-Saône, domineert de aanwezigheid het ambtelijke apparaat het stadsbeeld van Mâcon. Wij bevinden ons in de hoofdstad van het departement Saône-et-Loire.

Om een eerste indruk van Mâcon te krijgen, zou je in de straten van het centrum die parallel lopen met de Saône en de D906 (de oude Route nationale 6) kunnen wandelen. Een welbestede dag in Mâcon brengt je verder bij de deels verwoeste én in de nieuwe kerk van de stad. Ze heten allebei Saint-Vincent. Wat meer tijd? De gevarieerde expositie van Musée des Ursulines loont de moeite. Geniet van een mooi zicht op Mâcon door de Pont Saint-Laurant over te steken. Intussen passeer je allerhande zaken (boulevard, museum, standbeeld) die herinneren aan de dichter en staatsman Alphonse de Lamartine die in deze stad is geboren. Overigens vertoefde de Lamartine graag tussen de wijngaarden in het binnenland van de Mâconnais, in een plaats die inmiddels deels naar hem is vernoemd: Milly-Lamartine.

In en rondom Mâcon zijn met betrekking tot wijn vier zaken noemenswaardig. Allereerst is Mâcon gaststad van het bekende Concours des Grands Vins de France. Samen met de wijnen uit de Bourgogne en de Beaujolais worden alle wijnregio’s van Frankrijk vertegenwoordigd. De winnaars krijgen onder meer het bekende stickertje, dat je vooral in de Belgische en Franse supermarkten op de prijswinnende flessen aantreft. Volgende editie van het concours in het eerste weekend van oktober. Deo volente uiteraard. Wat je verder ook vindt van die wijnconcoursen, met een dergelijke sticker op de fles deed ik nog nooit een miskoop.

Ten noorden van het centrum ligt het Maison Mâconnaise des Vins. Dit huis promoot de wijnen uit het departement Saone-et-Loire. Een keuze Bourgognes derhalve vanaf Maranges (het meest zuidelijke deel van de Côte de Beaune valt binnen het departement Saône-et-Loire) tot de meest noordelijke Crus uit de Beaujolais. In een eerdere bijdrage bracht ik het huis reeds onder de aandacht. Naar mijn mening een te grote inbreng van de coöperaties. Daar zouden meer Bourgognes van individuele domeinen tussen mogen staan. Echter, ben je in de buurt, dan is het grote aanbod in de boutique van het Maison Mâconnaise des Vins te interessant om het aan je te laten voorbijgaan. Voldoende parkeergelegenheid rondom het huis en boven de boutique ligt een goed restaurant.

Mâcon geeft zijn naam aan het meest zuidelijke wijndistrict van de regio Bourgogne: de Mâconnais. Eén keer per jaar staan in Mâcon de wijnen uit de Mâconnais centraal tijdens het evenement Les Mâcon wine note? (ja, met dat vraagteken en ja, deels in het Engels). Langs de rivier Saône worden voor deze gelegenheid door de Union des Producteurs de Vins Mâcon partytenten en bars gebouwd waar wijnbouwers uit de gehele Mâconnais hun Bourgognes presenteren. Passende gerechten en muziek maken het feest compleet. De volgende editie stond oorspronkelijk gepland over twee weken. Vanwege het nog steeds strenge Franse confinement is alle hoop nu gevestigd op 2021.

Mocht je in de buurt van Mâcon verblijven en om welke reden dan ook niet de Mâconnais kunnen bezoeken, de coöperatie in het aangrenzende Charnay-lès-Mâcon is een goed alternatief. Cave de Charnay-lès-Mâcon, een charmante kleine coöperatie, treedt sinds afgelopen najaar naar buiten onder de naam Les Orfèvres. Je vindt hier een uitstekend aanbod Bourgognes, waarbij ik allereerst denk aan de twee rode versies Mâcon (100% gamay). De coöperatie maakt verder verrassend goede Crémants de Bourgogne (drie versies). Men excelleert momenteel met de Saint-Véran ‘Grand Clos’. Voor alle getipte Bourgognes betaal je nog geen tientje. Dit jaar viert de coöperatie haar 90e verjaardag. Laten wij hopen op enkele feestelijke activiteiten en vele mooie aanbiedingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.