Wit uit de Côte de Nuits

Clos Blanc de Vougeot (Wijn uit Bourgogne)
‘Clos Blanc de Vougeot’ (monopole) van Jean-Claude Boisset

In de Côte de Nuits, het bourgondische wijndistrict waar de pinot noir druif regeert, worden ook verdienstelijke witte Bourgognes gemaakt. Meestal met de vertrouwde chardonnay druif, enkele interessante uitzonderingen daargelaten. De witte Bourgognes uit de Côte de Nuits zijn relatief vriendelijk geprijsd en aldus een goed alternatief voor de duurdere witte Bourgognes uit de Côte de Beaune, zoals een Meursault en een Puligny-Montrachet. Maken wij een reis van noord naar zuid, van Marsannay-la-Côte tot Nuits-Saint-Georges.

Ondanks de bijzondere status van rosé in Marsannay die deze appellation village mede kleur geeft, wordt in dit wijndorp twee keer meer wit dan rosé geproduceerd. Meteen de beste kennismaking met wit in de Côte de Nuits, omdat deze innemende Bourgogne alles in huis heeft: fruit (perzik, peer, citrus), witte bloemen, mooie minerale tonen en de nodige lengte. Om meteen te drinken of om enkele jaren te bewaren. Ga voor een witte Marsannay naar plaatselijke domeinen met naam: Domaine Régis Bouvier, Domaine Alain Guyard of Domaine du Vieux Collège. Domaine Fougeray de Beauclair maakt zelfs een witte Bourgogne met de pinot blanc druif, in Bourgogne bekend als ‘pinot beurot’. De naam van deze druif tref je aan op de fles. Geclassificeerd binnen de AOC Marsannay.

Naarmate wij naar het zuiden reizen, wordt het aandeel wit minder. Toch treffen wij ook in Fixin enkele exemplaren aan. De witte Fixin van Maison Louis Jadot is ook bijzonder. Deze Bourgogne is grotendeels gemaakt van de pinot blanc druif aangevuld met chardonnay druiven. ‘Clos Moreau’ is de naam van deze Bourgogne, gelijk aan de naam van het monopole dat het handelshuis in zijn bezit heeft. Sommige domeinen in Fixin, zoals Domaine Armelle et Jean-Michel Molin en Domaine Patrick Lagrange, zijn gespecialiseerd in het produceren van witte Bourgognes. Hun exemplaren vinden bijna ieder jaar ingang tot de toonaangevende wijngidsen.

Binnen de AOC’s Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny én Vosne-Romanée (om het rijtje compleet te maken) worden witte druiven verbouwd, maar deze verdwijnen ‘hooguit’ achter een etiket met de naam ‘Bourgogne’ of ‘Bourgogne Côte d’Or’. Tussen Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny ligt de AOC Morey-Saint-Denis. Hier mogen witte Bourgognes wel de naam van de het wijndorp dragen. Uniek is de witte Morey-Saint-Denis 1er Cru ‘Mont-Luisant’ van het beroemde Domaine Ponsot. Deze wijn is dan weer gemaakt van de aligoté druif. Mede door deze druif te onderwerpen aan een streng regime (de wijze van snoeien luistert nauw), vond deze Bourgogne zijn weg naar een unieke classificatie.

Zelfs binnen de gemeentegrenzen van Vougeot worden witte Bourgognes gemaakt. Het beroemdste voorbeeld is de 1er Cru ‘Clos Blanc de Vougeot’. Jean-Claude Boisset is in het bezit van deze witte oase van 2 ha binnen het domein van de pinot noir druif. Deze witte Bourgogne wordt onder auspiciën van Domaine de la Vougeraie geproduceerd en gedistribueerd. Het domein staat bekend als het meest prestigieuze bezit van Boisset. Enthousiaste proefnotities in de wijngidsen: een expressieve wijn, vol, zacht, rond in de mond en perfect in balans. Voor deze Bourgogne dien je diep in de buidel te tasten. Ik kan mede daarom alleen maar een voorstelling maken hoe goed hij is. Als goedkoper alternatief werd van eveneens Domaine de la Vougeraie ooit de ‘Clos du Prieuré’ in mijn handen gedrukt. Een vreemde, tegelijkertijd bijzondere ervaring: het drinken van een witte Bourgogne uit Vougeot. Overigens verbouwt Boisset binnen zijn ‘Clos du Prieuré’ ook de pinot noir druif. Ook binnen de Côte de Nuits gaan rood en wit soms hand in hand.

Twee slotopmerkingen. Het drinken van het zeldzame wit binnen de appellation village Nuits-Saint-Georges kan soms een stevige en behoorlijk bedwelmende ervaring zijn. Op de achtergrond van deze witte Bourgogne neem je het zoet van brioche en honing waar met daarbij florale en minerale tonen en de vertrouwde lange afdronk. Anders, mocht het je allemaal een beetje te duur zijn, zie in dit wijndistrict uit naar een witte Côte de Nuits-Villages, doorgaans de goedkoopste villages-variëteit. Nog zo’n troostrijke opmerking: de meeste wijnbouwers uit de Côte de Nuits maken met de nodige toewijding en zorg ook een prima generieke witte Bourgogne of een witte Bourgogne Côte d’Or (twee maal een appellation régionale).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.