Wit uit de Côte de Nuits

Clos Blanc de Vougeot (Wijn uit Bourgogne)
‘Clos Blanc de Vougeot’ (monopole) van Jean-Claude Boisset

In de Côte de Nuits, het beroemde wijndistrict waar de pinot noir druif regeert, worden ook verdienstelijke witte Bourgognes gemaakt. Meestal met de vertrouwde chardonnay druif, enkele interessante uitzonderingen daargelaten. De witte Bourgognes uit de Côte de Nuits zijn over het algemeen vriendelijk geprijsd en aldus een alternatief voor de witte topbourgognes uit de Côte de Beaune, zoals Meursault en Puligny-Montrachet. Maken wij een reis van noord naar zuid, van Marsannay-la-Côte tot Nuits-Saint-Georges.

Ondanks de bijzondere status van rosé in Marsannay die deze appellation village mede kleur geeft, wordt in dit wijndorp twee keer meer wit dan rosé geproduceerd. Meteen de beste kennismaking met wit in de Côte de Nuits, omdat deze variëteit, behalve de relatief vriendelijke prijs, alles in huis heeft: fruit (citrus), witte bloemen, een mooie mineraliteit en de nodige lengte. Om meteen te drinken of om enkele jaren te bewaren. Ga voor een witte Marsannay naar plaatselijke domeinen met naam: Domaine Régis Bouvier, Domaine Alain Guyard of Domaine du Vieux Collège. Domaine Fougeray de Beauclair maakt zelfs een witte Bourgogne met de pinot blanc druif, in Bourgogne bekend als ‘pinot beurot’. De naam van deze druif tref je aan op de fles. Geclassificeerd binnen de AOC Marsannay.

Naarmate wij meer in zuidelijke richting reizen, wordt het aandeel wit minder. Toch treffen wij ook in Fixin enkele exemplaren aan. De witte Fixin van Maison Louis Jadot is ook bijzonder: op basis van wederom de pinot blanc druif aangevuld met chardonnay. ‘Clos Moreau’ is de naam van deze Bourgogne, gelijk aan de naam van het monopole dat het handelshuis in zijn bezit heeft. Sommige domeinen in Fixin, zoals Domaine Armelle et Jean-Michel Molin en Domaine Patrick Lagrange, zijn gespecialiseerd in het produceren van witte Bourgognes, die bijna ieder jaar ingang vinden tot de toonaangevende wijngidsen.

Binnen de AOC’s Gevrey-Chambertin, Chambolle-Musigny én Vosne-Romanée (om het rijtje compleet te maken) worden witte druiven verbouwd, maar deze verdwijnen ‘hooguit’ achter een etiket met de naam ‘Bourgogne’ of ‘Bourgogne Côte d’Or’. Tussen Gevrey-Chambertin en Chambolle-Musigny ligt de AOC Morey-Saint-Denis. Hier mogen witte Bourgognes wel de naam van de het wijndorp dragen. Uniek is de witte Morey-Saint-Denis 1er Cru ‘Mont-Luisant’ van het beroemde Domaine Ponsot. Deze wijn is dan weer gemaakt van de aligoté druif. Mede door deze druif te onderwerpen aan een streng regime (onder meer de wijze van snoeien), vond deze Bourgogne zijn weg naar deze unieke classificatie.

Zelfs binnen de gemeentegrenzen van Vougeot worden witte Bourgognes gemaakt. Het beroemdste voorbeeld is de 1er Cru ‘Clos Blanc de Vougeot’. Jean-Claude Boisset is in het bezit van deze witte oase van 2 ha binnen het land van de pinot noir druif. Deze Bourgogne wordt door Domaine de la Vougeraie aangeboden, het meest prestigieuze bezit van Boisset. Ik las enthousiaste proefnotities: een expressieve wijn, vol, zacht en rond in de mond en perfect in balans. Voor deze wijn zul je diep in de buidel moeten tasten. Ik kan mede daarom alleen maar een voorstelling maken hoe goed deze Bourgogne is. Gelukkig werd ooit als goedkoper alternatief van Domaine de la Vougeraie de ‘Clos du Prieuré’ in mijn handen gedrukt. Een vreemde, tegelijkertijd bijzondere ervaring: het drinken van een witte Bourgogne uit Vougeot. Overigens verbouwt Boisset binnen zijn ‘Clos du Prieuré ook de pinot noir druif. Ook binnen de Côte de Nuits gaan rood en wit soms hand in hand.

Twee slotopmerkingen. Het zeldzame wit binnen de appellation village Nuits-Saint-Georges kan een stevige en behoorlijk bedwelmende ervaring zijn met op de achtergrond het zoet van brioche en honing. Voor de rest onder meer de vertrouwde florale aspecten, mineraliteit en lange afdronk. Verder, mocht het je allemaal een tikkeltje te duur zijn, zie dan in dit wijndistrict uit naar een witte Côte de Nuits-Villages. Nog relatief goedkoop, terwijl de meeste wijnbouwers uit de Côte de Nuits met de nodige toewijding en zorg zelfs een generieke witte Bourgogne of een witte Bourgogne Côte d’Or maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.