Over het bewaren van Bourgognes

Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis (Wijn Uit Bourgogne)

Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis

Of je een Bourgogne meteen kunt drinken of dat je hem eerst enkele jaren dient te bewaren, is een vraag die je het beste kunt stellen aan de wijnproducent bij wie je de Bourgogne koopt. Helaas trekt deze meneer of mevrouw meestal een mistgordijn op met het antwoord: “Je kunt hem zowel meteen drinken als enkele jaren bewaren.” En ja, sommige wijnproducenten beginnen meteen te lachen wanneer je het woord ‘garder’ (‘bewaren’) uitspreekt. Wijn is volgens hen alleen gemaakt om meteen te drinken. Blijft het antwoord op de vraag veelal in het ongewisse. Aan het einde van deze bijdrage attendeer ik je daarom op een tool, waarmee je kunt napluizen hoe lang jouw Bourgognes in de kelder mogen liggen.

Allereerst twee opmerkingen over Bourgognes in het algemeen: de betere kwaliteit van de wijnen door de jaren heen én ze zijn meer en meer geëigend om snel te drinken. Mindere bewaarjaren, zoals 2001 en 2004, bestaan ze nog? Met welke verschrikkingen de oogsten van 2012 en 2013 ook te maken hadden, ze brachten soms prachtige Bourgognes voort. Witte Bourgognes uit 2017, zeker uit de Côte Chalonnaise, schreeuwen volgens de vakbladen om nu al gedronken te worden. En gelijk dat ze hebben, de vakbladen.

Belangrijk zijn de condities om je Bourgognes te bewaren. In het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2014) vind je een aantal adviezen: een goed ingerichte, niet al te vochtige wijnkelder met een constante temperatuur van 11/12 tot 14 °C. Het woord ‘constant’ is hierbij van groot belang. Wijn houdt niet van plotselinge temperatuurschommelingen, net zoals bij het bewaren van wijn geen licht en trillingen horen. Ik begrijp dat de betere wijnhandelaar bereid is om je aankopen te bewaren. Met voor honderden of duizenden euro’s in een twijfelachtige kelder is deze suggestie, er hangt uiteraard een prijskaartje aan, het overwegen waard.

Mijn, overigens bescheiden, (wijn-)kelder hikt voortdurend tegen de kritische 14 aan. Dat maakt mij wellicht een te voorzichtige wijnbewaarder, want “provided the balance is correct, any wine will last much better than you think (Clive Oates MW)”. Nu durf ik het wel aan om enkele Bourgognes uit de Côte de Nuits of Côte de Beaune meer dan vijf jaar weg te leggen, maar ik trek resoluut de grens bij tien jaar. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om de betere bewaarwijnen onder perfecte condities te kunnen achterlaten in de grote wijnkelder van mijn bourgondische gastheer (ooit was het een wijndomein). Daar gun ik bijvoorbeeld een rode Mercurey 1er Cru een welverdiende rust van rond de vijf jaar.

Houd er rekening mee dat je Bourgognes sowieso een beetje nerveus worden van de honderden kilometers van Frankrijk naar Nederland (of België). Altijd in de kelder wegleggen en dan bedoel ik niet voor een aantal dagen. Ik koop doorgaans een aantal flessen bij de supermarkten. Het zijn deze wijnen die ik in Nederland als eerste open. Sowieso is het geen slecht idee om in Bourgogne af en toe een winkel binnen te lopen voor een wat oudere wijn. Zo kocht ik vorig jaar een mooie Morey-Saint-Denis uit 2013 bij de plaatselijke Caveau des Vignerons. Ook nog een keer tegen domeinprijs, want de winkel heeft de functie van een caveau collectif.

Bewaar- en/of drinkadviezen voor je Bourgognes zijn te raadplegen middels een speciale tool die is te vinden op de internetsite van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (‘accords mets et vins’ →choisir et servir mon vin’ → ‘servir mon vin’). Onder het kopje ‘Quand déboucher mon vin?‘ kun je een appellation (je treft een uitputtende keuze aan) en een jaartal invullen. Vervolgens krijg je een antwoord op je brandende vraag. De site heeft een Engelstalige equivalent. Helaas binnen de tool geen ruimte voor de Beaujolais. Heb je een van de (betere) cru’s uit 2014 of 2015 in je kelder liggen, dan is 2020 een perfect jaar om ze te openen (advies van de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson).

Wat betreft het thema van deze bijdrage bewaar ik een mooie herinnering. Jaren geleden, ergens in de Côte de Nuits, hield ik een rode Bourgogne in de hand. Ik vroeg aan de wijnproducente of ik hem diende te bewaren of dat ik hem meteen kon drinken. De vrouw zweeg aanvankelijk. Vervolgens glimlachte ze fijntjes en sprak de onsterfelijke zin: “Ce sera une petite fête ce soir.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.