Toch een wijngids gekocht

Hugh Johnsons's Pocket Wine Book 2020

Ik liet ze dit jaar stuk voor stuk liggen: Franse wijngidsen. Zoveel ongelezen pagina’s tegenover alleen de hoofdstukken ‘Bourgogne’ en ‘Beaujolais’. Hiervoor in de plaats koop ik liever een mooie 1er Cru uit de Côte de Beaune. Daarbij is de houdbaarheidsdatum van de meeste wijngidsen van korte duur. Nu bestaan van de meeste Franse wijngidsen verschillende versies. Waarom niet de mogelijkheid tot het kopen van een e-book dat zich beperkt tot een bepaalde wijnregio? Dan zou de aanschaf een overweging waard zijn. De Rough Guides gaan ons al jaren voor. Wanneer je naar Bourgogne reist, hoef je niet de lijvige Rough Guide to France te kopen. De goedkope digitale Snapshot-versie ‘Burgundy’ volstaat.

Ook in de Nederlandse boekhandels tref je een aantal wijngidsen aan. Daar zijn onder meer de vuistdikke Grote Hamersma en de inmiddels uitgeklede Lekkerste omfietswijnen van (Nicolaas) Klei. Bij Hamersma worden bijna Bourgognes uit de supermarkt onder de aandacht gebracht. Hamersma is en blijft de vriendelijkheid zelve. Hij mag af en toe de lat, zeker bij supermarktwijnen, wat hoger leggen. Bij Klei dien je de Bourgognes met een vergrootglas te zoeken. Geen rode wijn uit Bourgogne in zijn eindlijstjes. Wel een vermelding van de Mâcon-Villages ‘vieilles vignes’ van Domaine de la Verpailles. Deze werkelijk onberispelijke witte Bourgogne kocht ik vorig jaar bij Biomonde in de stad Le Creusot (Saône-et-Loire). Deze Franse bio-supermarkt, met vestigingen in heel Frankrijk, heeft een mooie selectie wijnen.

Nieuw is De Wijngids, een initiatief van drie Nederlandse Masters of Wine. Twee criteria staan hierin centrum: alle geproefde wijnen kosten minder dan 25 euro en het toegekende cijfer is een 8.5 of meer. Nederlandse schoolcijfers (10/10), dus kun je je er vast iets bij voorstellen (Frankrijk doet het doorgaans 20/20, de Verenigde Staten 100/100). De wijnen werden blind geproefd en de drie Masters of Wine gaven daarbij een inschatting van de prijs. Omdat in de wijngids blijkbaar geen enkele prijs lager werd ingeschat, zullen wij maar de schouders ophalen voor een dergelijke Hollandse folie. Wel een dik verdiende vermelding van de alom opgemerkte (witte) Bourgogne Chitry van Domaine Giraudon. Een weldadige en zeker ook prijsvriendelijke Bourgogne die mij uitstekend beviel. Zo ook trouwens zijn Bourgogne Aligoté,

Een van ’s werelds bekendste Masters of Wine is de Britse wijnschrijver Hugh Johnson. Zijn jaarlijkse Pocket Wine Book beschouw ik als de beste wijngids. Je vindt hierin het essentiële van de Bourgogne terug en dermate accuraat dat ik de rest van de gids, andere wijnregio’s en wijnlanden, wel voor lief neem. In het hoofdstuk over Frankrijk bespreekt Johnson de bekende wijndistricten van de Bourgogne, alle appellations villages en de belangrijkste appellations régionales. Van de wijndorpen in de Côte d’Or worden de Grand Cru wijngaarden alsmede de beste 1er Cru wijngaarden in kaart gebracht. Achter de meeste items volgen de namen van de beste domeinen, handelshuizen of coöperaties. Dit gegeven maakt de wijngids langer houdbaar, omdat Johnson zich bij deze aanbevelingen niet beperkt tot één specifiek jaar.

In het begin van gids staat het oogstrapport van 2018 en volgt een nadere blik op het jaar 2017. Karakteristieken van eerdere oogstjaren vinden wij terug in een apart overzicht. De omvang van de gids vraagt om bondige beschrijvingen en dat wringt soms. Neem het oogstrapport over Chablis in 2016: “Hail, frost, more hail. Hardly any wine. And often unbalanced.” Na drie jaar duiken er meer en meer interessante Chablis op, die de weergoden blijkbaar hebben getrotseerd. Het commentaar over de oogst van de rode Bourgognes in 2018 past daarentegen weer uitstekend in een Pocket Wine Book: een simpele wow. Sowieso heeft de wijngids wat met jaartallen. Die vinden wij ook terug bij de belangrijkste Bourgognes: welke jaren de beste kwaliteit bieden, welke jaren nog baat hebben door ze te bewaren en welke jaren in 2020 mogen worden ontkurkt. Al met al een handzame wijngids en naslagwerk. Én gekocht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.