Toch een wijngids gekocht

Hugh Johnsons's Pocket Wine Book 2020Ik liet ze dit jaar stuk voor stuk liggen: Franse wijngidsen. Zoveel ongelezen pagina’s tegenover alleen de hoofdstukken ‘Bourgogne’ en ‘Beaujolais’. Hiervoor in de plaats koop ik liever een mooie 1er Cru uit de Côte de Beaune. Daarbij is de houdbaarheidsdatum van de meeste wijngidsen van korte duur. Nu bestaan van de meeste Franse wijngidsen verschillende versies. Waarom niet de mogelijkheid tot het kopen van een e-book dat zich beperkt tot een bepaalde wijnregio? Dan zou de aanschaf een overweging waard zijn. De Rough Guides gaan ons al jaren voor. Wanneer je naar Bourgogne reist, hoef je niet de lijvige Rough Guide to France te kopen. De goedkope digitale Snapshot-versie ‘Burgundy’ volstaat.

Ook in de Nederlandse boekhandels tref je diverse wijngidsen aan. Daar zijn onder meer de vuistdikke Grote Hamersma en de inmiddels uitgeklede Lekkerste omfietswijnen van (Nicolaas) Klei. Bij Hamersma worden bijna Bourgognes uit de supermarkt onder de aandacht gebracht. Soms, naar mijn bescheiden mening, in te vriendelijke bewoordingen. Bij Klei dien je de Bourgognes met een vergrootglas te zoeken. Geen rode wijn uit Bourgogne in zijn eindlijstjes. Wel de Mâcon-Villages ‘vieilles vignes’ van Domaine de la Verpailles. Deze onberispelijke witte Bourgogne kocht ik vorig jaar bij Biomonde in het bourgondische Le Creusot. Deze Franse bio-supermarkt, met vestigingen in heel Frankrijk, heeft een mooie selectie wijnen.

Nieuw is De Wijngids, een initiatief van drie Nederlandse Masters of Wine. Twee criteria staan hierin centrum: alle geproefde wijnen kosten minder dan 25 euro en het toegekende cijfer is een 8.5 of meer. Nederlandse schoolcijfers, dus je kunt je er vast iets bij voorstellen. (Frankrijk doet het doorgaans 20/20, de Verenigde Staten 100/100). De wijnen werden blind geproefd en de drie Masters of Wine gaven daarbij een inschatting van de prijs. Omdat in de wijngids blijkbaar geen enkele prijs lager werd ingeschat, zullen wij maar de schouders ophalen voor een dergelijke Hollandse folie. Een verdiende vermelding van de alom opgemerkte (witte) Bourgogne Chitry van Domaine Giraudon. Een Bourgogne die mij meer dan prima beviel, hoewel ik een vergaande verfijning miste. Olivier Morin blijft voor mij de ongekroonde koning in Chitry.

Een van ’s werelds bekendste Masters of Wine is de Britse wijnschrijver Hugh Johnson. Zijn jaarlijkse Pocket Wine Book beschouw ik als de beste wijngids. Je vindt hierin het essentiële van Bourgogne terug en dermate accuraat dat ik de rest van de gids, andere wijnregio’s en wijnlanden, graag voor lief neem. In het hoofdstuk over Frankrijk bespreekt Johnson de wijndistricten van Bourgogne, alle appellations villages en de belangrijkste appellations régionales. Van de bekende wijndorpen in de Côte d’Or worden de Grand Cru-wijngaarden alsmede de beste 1er Cru-wijngaarden in kaart gebracht. Achter de meeste items volgen de namen van de beste domeinen, handelshuizen of coöperaties. Dit gegeven maakt de wijngids langer houdbaar, omdat hij zich niet beperkt tot wijnen uit één specifiek jaar.

In het begin van gids staat het oogstrapport van 2018 en volgt een nadere blik op het jaar 2017. Karakteristieken van eerdere oogstjaren vinden wij terug in een apart overzicht. De omvang van de gids vraagt om bondige beschrijvingen en dat wringt soms. Neem het oogstrapport over Chablis in 2016: “Hail, frost, more hail. Hardly any wine. And often unbalanced.” Na drie jaar duiken er meer en meer flessen Chablis op die weergoden hebben getrotseerd. Neem de cuvée ‘Château Grenouilles’ (een Grand Cru) uit 2016 van La Chablisienne. Het tijdschrift La Revue du vin de France: “Coup de coeur pour ce vin blanc de Bourgogne intense, précis et vigoureux.Het commentaar over de oogst van de rode Bourgognes in 2018 past dan weer uitstekend in een Pocket Wine Book: een simpele ‘wow‘. Sowieso heeft de wijngids wat met jaartallen. Die vinden wij ook terug bij de belangrijkste Bourgognes: welke jaren de beste kwaliteit bieden, welke jaren nog baat hebben door ze te bewaren en welke jaren in 2020 mogen worden ontkurkt.

Het Pocket Wine Book wordt ieder jaar herzien, maar dat betekent niet dat alle teksten worden herschreven. Zo schreef Hugh Johnson jarenlang, tot in den treure, dat de Côte Chalonnaise een ‘trekker’ nodig zou hebben om dit wijndistrict meer aanzien te geven. Gelukkig is die zinsnede dit jaar verdwenen. Wellicht omdat dit wijndistrict in 2017 een bijna perfect oogst kende, terwijl men over de oogst uit 2018 nog lang niet is uitgepraat. Vervolgens doorbladeren naar de ‘M’ van Montagny, ook Côte Chalonnaise (100% chardonnay). Tot mijn plezier eindelijk de meer dan verdiende vermelding van Domaine Berthenet (Montagny-lès-Buxy), een van mijn vaste koopadressen. Hugh leest inmiddels vast mijn blog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.