De Mâconnais als toevluchtsoord

Although grapes have been grown here for more than a thousand years, Mâcon is in its infancy as a fine wine region. But it’s absolutely the best source of that most elusive of beverages – affordable white Burgundy. (Jay McInerney)

Het zuiden van de Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)

Het zuiden van de Mâconnais

In het artikel ‘Mâcon’s Actually Affordable White Burgundies’ (2012) dat de Amerikaanse auteur Jay McInerley schreef voor de Wall Street Journal, schildert hij de Mâconnais af als het laatste toevluchtsoord voor goede en betaalbare witte Bourgognes. Teken ik meteen aan dat McInerley een gefortuneerd persoon is die zijn heil zocht bij de meest prestigieuze domeinen in de Mâconais, zoals Les Héritiers du Comte Lafon (van de bekende wijnbouwer Dominique Lafon uit Meursault). Het doet niets af aan zijn inzichten over de Mâconnais, die na zeven jaar meer dan ooit actueel zijn.

Op het gas trappen en snel toeslaan, zou je denken. Toch is het nog niet dringen geblazen in de Mâconnais. ‘Mâcon-Villages’, de naam van de meest gangbare witte wijn in de Mâconnais, spreekt minder aan dan de naam ‘Bourgogne’ op het etiket van een fles (dit terwijl ‘Bourgogne’ formeel een declassificatie is van ‘Mâcon-Villages’). Na uitgebreide hoofdstukken over Chablis, de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise worden ze veelal in slechts één alinea aangehaald, Verder worden de goedkope wijnen uit de Mâconnais in de wijnliteratuur veelal omschreven als eenvoudige, gemakkelijke en licht wegdrinkende wijnen. Ten slotte blijft het verleidelijk om een Mâcon-Villages te laten voor wat hij is en meteen door te stomen naar het zuiden van de Mâconnais om meteen te zwichten voor een Saint-Véran of Pouilly-Fuissé.

Er loopt geen rechte of eenduidige weg door de Mâconnais om je goed binnen dit wijndistrict te kunnen oriënteren. De wijngaarden en wijndorpen liggen verspreid en de verbindende departementale wegen zijn vaak smal en kronkelig. De plaatsen met een coöperatie kunnen je enige houvast bieden. Begin in het noorden van de Mâconnais in Lugny (McInerney deed dat ook). Laat je verder in het zuiden van de Mâconnais verrassen door een Mâcon-Fuissé in plaats van een Pouilly-Fuissé. Gebruik de coöperaties wederom als springplank om op zoek te gaan naar individuele domeinen. De coöperatie in Prissé (Terres Secrètes) maakt een voortreffelijke Mâcon-Verzé (‘Croix Jarrier’). In Verzé zelf ligt het Domaine de la Jobeline, waarvan zijn plaatselijke wijnen steeds meer bekendheid genieten. Zijn de eigenaren (Pierre en Caroline Maillet) ook nog een keer vriendelijke en gastvrije wijnbouwers. Of blijf in Prissé, waar Lucien Thomas (ook een kennismaking om niet te vergeten) binnen Domaine de la Feuillarde met zijn Mâcon-Charnay 2017 weer tekent voor een prijswinnaar.

De Mâconnais is een groot wijndistrict dat ik immer met een mengeling van plezier en ontzag binnenrijd. De grote verscheidenheid van dit wijndistrict is moeilijk te bevatten. Daarom ten slotte enige handvatten. Om te beginnen heeft Union des Producteurs de Vins Mâcon een goede internetsite. Bezoek hun Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon, waar een caveau is gevestigd om wijn te kopen. Wanneer in de lente van 2021 in Mâcon een van de drie zogenaamde Cité des Vins de Bourgogne wordt geopend, is de Mâconnais binnen handbereik. Deelnemers aan het boekje En Route Vers les Bourgognes c.q. het charter ‘De Vignes en Caves‘ (coöperaties, domeinen én handelshuizen), waar je nu reeds gastvrij wordt onthaald, zullen ook hier hun wijnen aanbieden. Vraag verder bij een VVV om het handzame boekje Route des Vins Mâconnais-Beaujolais. De lijst met producenten biedt een mooie mix van coöperaties en domeinen. Maak vervolgens die ontdekkingstocht door, in de woorden van Patrick Matthews, ‘Burgundy’s New World’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.