De Mâconnais als toevluchtsoord

Although grapes have been grown here for more than a thousand years, Mâcon is in its infancy as a fine wine region. But it’s absolutely the best source of that most elusive of beverages – affordable white Burgundy. (Jay McInerney)

Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)
Het zuiden van de Mâconnais

In het artikel Mâcon’s Actually Affordable White Burgundies (2012) dat de Amerikaanse auteur Jay McInerney schreef voor de Wall Street Journal, schildert hij de Mâconnais af als het laatste toevluchtsoord voor goede en betaalbare witte Bourgognes. Teken ik meteen aan dat McInerney een gefortuneerd persoon is die zijn heil zocht bij de meest prestigieuze domeinen in de Mâconnais, zoals Les Héritiers du Comte Lafon (van de bekende wijnbouwer Dominique Lafon uit Meursault). Het doet niets af aan zijn inzichten over de Mâconnais, die na zeven jaar meer dan ooit actueel zijn.

Op het gas trappen en snel toeslaan, zou je denken. Toch is het nog niet dringen geblazen in de Mâconnais. ‘Mâcon-Villages’, de naam van de meest gangbare witte wijn in de Mâconnais op het etiket van een fles, spreekt minder aan dan de naam ‘Bourgogne’. Dit terwijl ‘Bourgogne’ formeel een declassificatie is van de appellation Mâcon-Villages. Ik kan twee redenen bedenken. In de wijnliteratuur krijgen de rode Mâcon en de witte Mâcon-Villages relatief weinig aandacht. En wanneer, worden ze doorgaans omschreven als eenvoudige, gemakkelijke en licht wegdrinkende wijnen. Verder blijft het verleidelijk om een Mâcon-Villages te laten voor wat hij is en meteen door te stomen naar het zuiden van de Mâconnais om aldaar, ondanks de steeds hogere prijzen, te zwichten voor een Saint-Véran of Pouilly-Fuissé.

Er loopt geen rechte of eenduidige weg door de Mâconnais om je goed binnen dit wijndistrict te kunnen oriënteren. De wijngaarden en wijndorpen liggen verspreid en de verbindende departementale wegen zijn vaak smal en kronkelig. De plaatsen met een coöperatie kunnen je enige houvast bieden. Begin in het noorden van de Mâconnais in Lugny (McInerney deed dat ook). Laat verder in het zuiden van de Mâconnais de Pouilly-Fuissé voor wat hij is en laat je verrassen door een Mâcon-Fuissé. Gebruik de coöperaties als springplank om op zoek te gaan naar individuele domeinen. De coöperatie in Prissé (Terres Secrètes) maakt een voortreffelijke Mâcon-Verzé (‘Croix Jarrier’). In Verzé zelf ligt het Domaine de la Jobeline, waarvan zijn plaatselijke wijnen steeds meer bekendheid genieten. Zijn de eigenaren (Pierre en Caroline Maillet) ook nog een keer vriendelijke en gastvrije wijnbouwers. Of blijf in Prissé, waar Lucien Thomas (ook een kennismaking om niet te vergeten) binnen zijn Domaine de la Feuillarde met de Mâcon-Charnay 2017 weer hoge ogen gooit.

De Mâconnais is een groot wijndistrict. Daarom enige handvatten. Om te beginnen heeft de Union des Producteurs de Vins Mâcon een goede internetsite. Bezoek haar Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon, waar een caveau is gevestigd om de Bourgognes uit dit wijndistrict te promoten en te verkopen. Wanneer in de loop van 2021 in Mâcon één van de drie zogenaamde Cité des Vins de Bourgogne wordt geopend, is de Mâconnais nog beter binnen handbereik. Bij deelnemers aan het boekje Guide des Caves c.q. het charter De Vignes en Caves hebben ondertekend (coöperaties, domeinen én handelshuizen), word je gastvrij onthaald. De gids is verkrijgbaar bij een VVV en kijk hier ten slotte ook uit naar het handzame boekje Route des Vins Mâconnais-Beaujolais. De lijst met producenten biedt een mooie mix van coöperaties en domeinen. Maak vervolgens die ontdekkingstocht door, in de woorden van de Engelse wijnschrijjver Patrick Matthews, Burgundy’s New World.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.