De Mâconnais als toevluchtsoord

Although grapes have been grown here for more than a thousand years, Mâcon is in its infancy as a fine wine region. But it’s absolutely the best source of that most elusive of beverages – affordable white Burgundy. (Jay McInerney)

Het zuiden van de Mâconnais (Wijn uit Bourgogne)

Het zuiden van de Mâconnais

In het artikel ‘Mâcon’s Actually Affordable White Burgundies’ (2012) dat de Amerikaanse auteur Jay McInerley schreef voor de Wall Street Journal, schildert hij de Mâconnais af als het laatste toevluchtsoord voor goede en betaalbare witte Bourgognes. Teken ik aan dat McInerley een gefortuneerd persoon is die zijn heil zocht bij de meest prestigieuze domeinen, zoals Les Héritiers du Comte Lafon (van de bekende wijnbouwer Dominique Lafon uit Meursault). Het doet niets af aan zijn inzicht omtrent de Mâconnais, dat na zeven jaar meer dan ooit actueel is.

Op het gas trappen en toeslaan, zou je denken. Toch is het nog niet dringen geblazen in de Mâconnais. Het wijndistrict lijkt wat het aanbod in het goedkope segment betreft met een aantal imagoproblemen te kampen. ‘Mâcon-Villages’, de naam van de meest gangbare witte wijn in de Mâconnais, spreekt minder aan dan ‘Bourgogne’ (dit terwijl ‘Bourgogne’ in feite een declassificatie is van ‘Mâcon-Villages’). Verder worden de goedkope wijnen uit de Mâconnais in de wijnliteratuur veelal omschreven als eenvoudige, gemakkelijke en licht wegdrinkende wijnen. Na uitgebreide hoofdstukken over Chablis, de Côte d’Or en de Côte Chalonnaise worden ze veelal in één alinea aangehaald, waarbij er niet wordt stilgestaan bij de grote diversiteit binnen het wijndistrict én de groeiende kwaliteit van de wijnen. Ten slotte blijft het verleidelijk om een Mâcon-Villages te laten voor wat hij is en meteen door te stomen naar het zuiden van de Mâconnais om toch op zoek te gaan naar die Saint-Véran of Pouilly-Fuissé. Of tegenwoordig ook naar die Viré-Clessé in het noorden van de Mâconnais.

Het appellation systeem, door de wijnschrijver Patrick Matthews omschreven als een ‘democratische anarchie’, werkt niet mee om op een ordelijke wijze de Mâconnais in kaart te brengen en onder de knie te krijgen. Wit betekent in de Mâconnais meestal een ‘Mâcon-Villages’. Naast een Mâcon-Villages treft je soms een ‘Mâcon’ aan (onder meer het maximale alcoholpercentage is lager). Zowel Mâcon als Mâcon-Villages betekent 100% chardonnay. Bijzonder in de Mâconnais is het voorrecht van 26 gemeenten *) om hun naam in plaats van ‘Villages’ achter ‘Mâcon’ te plaatsen. Vermits de druiven exclusief uit die gemeente afkomstig zijn. De Mâcon-Lugny is een bekend voorbeeld, maar je mag ook denken aan een Mâcon-La Roche Vineuse. Zelfs aan een Mâcon-Davayé, hoewel deze meestal wordt verkocht als een Saint-Véran. Het toevoegen van een gemeentenaam achter ‘Mâcon’ betekent doorgaans een nog betere Bourgogne. Ligging, bodem, microklimaat, het valt allemaal net wat meer samen.

Er loopt geen rechte of eenduidige weg door de Mâconnais om je goed binnen dit wijndistrict te kunnen oriënteren. De wijngaarden en wijndorpen liggen verspreid en de verbindende departementale wegen zijn vaak smal en kronkelig. De plaatsen met een coöperatie kunnen je enige houvast bieden. Juist de coöperaties met hun grote volumes zijn in staat om de prijzen van de wijnen laag te houden. Ze zijn goed, de coöperaties, en ze worden steeds beter. Begin in het noorden van de Mâconnais in Lugny (McInerney deed dat ook) en bezoek op je weg naar het zuiden zeker de coöperaties in Azé en Igé, twee adressen voor heel goede en goedkope Mâcon-Villages. Je kunt zelfs terecht in Viré en Clessé. De Mâcon-Villages ‘Le Mont’ van de coöperatie uit Clessé is ieder jaar uitstekend en dat voor geen geld. Dan wordt het tijd om de domeinen te bezoeken. Reeds ten noorden van Lugny ligt het meer dan verdienstelijke Domaine de la Combe (Henri Lafarge) in het plaatsje Bray.

Laat je in het zuiden van de Mâconnais eens verrassen door een Mâcon-Fuissé in plaats van een Pouilly-Fuissé. Gebruik de coöperaties wederom als springplank om op zoek te gaan naar individuele domeinen. De coöperatie in Prissé (Terres Secrètes) maakt een voortreffelijke Mâcon-Verzé (‘Croix Jarrier’), maar in Verzé zelf ligt onder meer Domaine de la Jobeline, waarvan zijn plaatselijke wijnen steeds meer bekendheid genieten. Zijn de eigenaren (Pierre en Caroline Maillet) ook nog een keer vriendelijk en gastvrije wijnbouwers. Of blijf in Prissé, waar Lucien Thomas (ook een kennismaking om niet te vergeten) binnen zijn Domaine de la Feuillarde met zijn Mâcon-Charnay 2017 weer tekent voor een prijswinnaar. Ik vermeldde reeds eerder van mijn sokken te zijn geblazen door de Mâcon-Prissé van Domaine de la Pierre des Dames. Ook uit Prissé.

De Mâconnais is een groot wijndistrict dat ik immer met een mengeling van plezier en ontzag binnenrijd. De grote verscheidenheid van de wijnen is nog moeilijk te bevatten. Intussen heeft de Union des Producteurs de Vins Mâcon een goede internetsite. Bezoek hun Maison Mâconnaise des Vins in Mâcon, waar een caveau is gevestigd om wijn te kopen. Wanneer in de lente van 2021 in Mâcon een van de drie zogenaamde Cité des Vins de Bourgogne wordt geopend, is het feest compleet. Deelnemers aan het boekje En Route Vers les Bourgognes c.q. het charter ‘De Vignes en Caves‘ (coöperaties, domeinen én handelshuizen), waar je nu reeds gastvrij wordt onthaald, zullen hier hun wijnen aanbieden. Vraag daarnaast bij een VVV om het handzame boekje Route des Vins Mâconnais-Beaujolais. De lijst met producenten biedt een mooie mix van coöperaties en domeinen. Maak vervolgens die ontdekkingstocht door, in de woorden van Patrick Matthews, ‘Burgundy’s New World’.

*) Voor rode Mâcon (100% gamay): 20 gemeenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.