Bourgogne in de supermarkt (update)

Maison Antonin Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Intussen in Mercurey

Ruim drie maanden geleden bezocht ik enkele supermarkten in het Belgische Hasselt en deed verslag van een prettig dagje uit. Want in België vind je in supermarkten een goede Bourgogne voor een redelijke prijs. Daarentegen word ik de laatste jaren niet vrolijk van de Bourgognes in de Nederlandse supermarkten. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Echter, altijd benieuwd wanneer er een nieuw jaar op het etiket van de fles staat. Nu was het wijnjaar 2018 in de Bourgogne fantastisch en inmiddels druppelen in Nederland de Bourgognes uit 2018 de supermarkten binnen. Ik deed daarom weer een kleine greep in de schappen. Conclusie: bij vlagen bar en boos. Hier en daar toch reden tot vreugde.

De eerste 2018 die in de Nederlandse supermarkten verscheen, was de witte ‘Coteaux Bourguignons’ bij Albert Heijn: een naar verluidt 100% chardonnay afkomstig van bourgondische wijngaarden. Deze verder gemakkelijk drinkbare wijn doet niemand kwaad, maar is vanwege zijn onbestemde karakter moeilijk om van te houden. De naam ‘Denis Racine’, vermeld op het etiket, is ongetwijfeld verzonnen, want wij hebben te maken met één van de eerste eigen-merkwijnen van Albert Heijn (‘AH Excellent Selectie’). Staat er ook nog een handtekening van de illusoire Denis Racine op het etiket van de fles. De Canadese wijnschrijfster Natalie MacLean maakte in haar boek Red, White, and Drunk All Over (2006) korte metten met dit soort onzinnigheden. “Alsof er een soort authenticiteit wordt gewaarborgd”, merkte ze schamper op.

En daar verscheen in de belendende schappen van Albert Heijn de eerste Antonin Rodet uit 2018: de Chablis. Ook die wist ik, zij het met enige pijn en moeite, te ledigen. Het is helaas een onverschillige en ongezellige Chablis. Daar valt verder weinig lol mee te beleven. Het is nog steeds de Mâcon-Villages uit 2017 van Rodet die ik af en toe meeneem, zeker nu hij ook verkrijgbaar is in die schattige flesjes van 375 cl. Alles wat je mag verwachten van een eenvoudige of ‘basis’ Bourgogne: fris, fruitig en ontdaan van alle onnodige exotische franjes.

Wat betreft de witte Bourgognes voor onder het tientje is momenteel de versie uit 2018 van de HEMA de beste keuze. Deze Bourgogne uit het noorden van de Mâconnais is sappig en smaakvol. Tot aan het einde toe, en dat is wat ik juist mis bij de Bourgognes van Rodet. Geldt gelukkig minder voor de Mâcon-Villages van Rodet uit 2018, die ik er op het laatste moment wist bij te halen. De citrusvruchten hebben daarentegen veel noten op hun zang. Zuurgraad deugt ook wat minder dan bij de meer aangename versie uit 2017. Enfin, hij kan ermee door.

Supermarkten zoals Coop en Plus hebben inmiddels de rode en witte Bourgogne uit 2018 van de verenigde wijnbouwers uit Buxy binnengehaald. Zo ook Jumbo, zij het via een andere tussenpersoon: Signé Bourgogne. De Signé Bourgogne is in Buxy gebotteld. Met de eerste versie heeft men tientallen kilometers geleurd. Is het te proeven? Ik weet het niet, maar de rode Signé Bourgogne is in ieder geval van de meeste scherpe kantjes ontdaan en kleurt verder braaf, edoch met een herfstachtige mismoedigheid, tussen de lijntjes. Het is al met al een met-de-hakken-over-de-sloot Bourgogne. Die eerste versie gaat hopeloos kopje onder. Zelden zo’n deplorabele Bourgogne gedronken. Voor alle zekerheid ingebracht tijdens een kleine proefavond. Ik kreeg louter boze blikken toegeworpen van doorgaans vriendelijke mensen. Inmiddels hebben Coop, Plus en consorten voor een nieuwe tussenpersoon (La Burgondie) gekozen. Een stap in de goede richting, maar verwacht geen wereldwonderen. Achter dit samenwerkingsverband tussen acht coöperaties schuilt nog steeds de coöperatie uit Buxy.

Laten wij met een vrolijke noot eindigen. Want er diende zich in onze supermarkten iets moois aan en het kwam uit een onverwachte hoek. Ik hield de komst ervan reeds maanden onder mijn aandacht, omdat deze wijn een warme vermelding kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2019. Meer dan een jaar geleden (!) konden wij reeds in deze gids lezen: “Une cuvée aux arômes gourmands élégants de framboise et de fraise. Un caractère flatteur et tendre.” Inderdaad, wat een zachte, fruitige en vooral vriendelijke wijn is het: de Beaujolais-Villages uit (nog) 2017 van Georges Duboeuf. Inmiddels zonder kleerscheuren gearriveerd bij Albert Heijn.

Een gedachte over “Bourgogne in de supermarkt (update)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.