Bourgogne in de supermarkt (update)

Intussen bij Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Intussen bij Rodet in Mercurey

Ruim drie maanden geleden bezocht ik enkele supermarkten in het Belgische Hasselt en deed verslag van dat prettig dagje uit. Want in België vind je in supermarkten gemakkelijk een goede Bourgogne voor een redelijke prijs. Daarentegen word ik de laatste jaren niet vrolijk van de Bourgognes in de Nederlandse supermarkten. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Echter, benieuwd wanneer er een nieuw jaar op het etiket van de fles staat. Nu was het wijnjaar 2018 in Bourgogne fantastisch en inmiddels druppelen in Nederland de Bourgognes uit 2018 de supermarkten binnen. Ik deed daarom een kleine greep in de schappen. Conclusie: bij vlagen bar en boos, hier en daar reden tot vreugde.

De eerste 2018 die in de Nederlandse supermarkten verscheen, was de zogenaamde ‘Coteaux Bourguignons’ bij Albert Heijn: een naar verluidt 100% chardonnay afkomstig uit Bourgondische wijngaarden, meestal uit obscure achterlanden in de Beaujolais. Niet per se onaardig, maar uiteindelijk bleef een indruk achter van een troebele en onbestemde wijn. Ook de naam ‘Denis Racine’ die op het etiket staat vermeld, is onbestemd. Deze verder niet met Google te vinden persoon is ongetwijfeld verzonnen, want wij hebben te maken met een van eerste eigen-merkwijnen van Albert Heijn (‘AH Excellent Selectie’). Staat er ook nog een handtekening van de illusionaire Denis Racine op het etiket van de fles. De charmante Canadese wijnschrijfster Natalie McLean maakte in haar boek Red, White, and Drunk All Over (2006) korte metten met dit soort onzinnigheden. “Alsof er een soort authenticiteit wordt gewaarborgd”, merkte ze schamper op.

En daar verscheen in de belendende schappen van Albert Heijn de eerste Antonin Rodet uit 2018: de Chablis. Ook die wist ik, zij het met enige pijn en moeite, te ledigen. Het is helaas een onverschillige en ongezellige Chablis. Daar valt verder weinig lol mee te beleven. Het is nog steeds de Mâcon-Villages uit 2017 van Rodet die ik (heel) af en toe meeneem, zeker nu hij ook verkrijgbaar is in die schattige flesjes van 375 cl. Alles wat je mag verwachten van een eenvoudige Bourgogne: fris, fruitig en ontdaan van alle onnodige exotische franjes. Wat betreft de (stille) witte Bourgognes onder een tientje is momenteel de versie uit 2018 van de HEMA de beste keuze. Deze Bourgogne uit het noorden van de Mâconnais is vol, sappig en smaakvol. Geldt minder voor de Mâcon-Villages  van Rodet uit 2018 die ik er op het laatste moment wist bij te sleuren. Dunnetjes en de citrusvruchten hebben veel noten op hun zang.

Supermarkten zoals Coop en Plus hebben inmiddels de rode en witte Bourgogne uit 2018 van de verenigde wijnbouwers uit Buxy binnengehaald. Zo ook Jumbo, zij het via een andere tussenpersoon: Signé Bourgogne. De Signé Bourgogne is in Buxy gebotteld, met de eerste versie (ik weet nog steeds niet wie of wat hierachter zit) heeft men tientallen onnodige kilometers geleurd. Is het te proeven? Ik weet het niet, maar de rode Signé Bourgogne is van de meeste scherpe kantjes ontdaan en kleurt verder braaf, edoch met een herfstachtige mismoedigheid, tussen de lijntjes. Het is al met al een met-de-hakken-over-de-sloot Bourgogne. Die eerste versie gaat hopeloos kopje onder. Voor alle zekerheid ingebracht tijdens een kleine proefavond. Ik kreeg louter boze blikken toegeworpen van doorgaans vriendelijke mensen. Of ik dat nooit meer wilde doen. Misschien is de rode Bourgogne uit 2018 van Rodet een redelijk alternatief. De beste in jaren, maar hij is er zeker nog niet. In ieder geval nog steeds te weinig ruggengraat. Ik heb de laatste jaren het gevoel dat de rode Bourgogne van Rodet in de mond uit elkaar valt.

Laten wij daarom met een vrolijke noot eindigen. Want er diende zich in onze supermarkten iets moois aan en het kwam uit een onverwachte hoek. Ik hield de komst ervan reeds maanden in de gaten, omdat deze wijn een warme vermelding kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2019. Meer dan een jaar geleden (!) konden wij reeds lezen: “Une cuvée aux arômes gourmands élégants de framboise et de fraise. Un caractère flatteur et tendre.” Inderdaad, wat een zachte, fruitige en vooral vriendelijke wijn is het: de Beaujolais-Villages uit (nog) 2017 van George Duboeuf. Hij is inmiddels zonder kleerscheuren gearriveerd bij Albert Heijn.

Een gedachte over “Bourgogne in de supermarkt (update)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.