Bourgogne in de supermarkt (update)

Intussen bij Rodet in Mercurey (Wijn uit Bourgogne)

Intussen bij Rodet in Mercurey

Ruim drie maanden geleden bezocht ik enkele supermarkten in het Belgische Hasselt en deed verslag van dat prettig dagje uit. Want in België vind je in supermarkten gemakkelijk een goede Bourgogne voor een redelijke prijs. Daarentegen word ik de laatste jaren niet vrolijk van de Bourgognes in de Nederlandse supermarkten. En dan druk ik mij nog voorzichtig uit. Echter, benieuwd wanneer er een nieuw jaar op het etiket van de fles staat. Nu was het wijnjaar 2018 in Bourgogne fantastisch en inmiddels druppelen in Nederland de Bourgognes uit 2018 de supermarkten binnen. Ik deed daarom weer een kleine greep in de schappen. Conclusie: bij vlagen bar en boos. Hier en daar toch reden tot vreugde.

De eerste 2018 die in de Nederlandse supermarkten verscheen, was de ‘Coteaux Bourguignons’ bij Albert Heijn: een naar verluidt 100% chardonnay afkomstig uit Bourgondische wijngaarden. Uiteindelijk bleef een indruk achter van een troebele en onbestemde wijn. Deze slobberwijn (ik beloof dit woord niet meer te gebruiken) doet niemand kwaad, maar is moeilijk om echt van te houden. Ook de naam ‘Denis Racine’ die op het etiket staat vermeld, is onbestemd. Deze verder niet met Google te vinden persoon is ongetwijfeld verzonnen, want wij hebben te maken met een van eerste eigen-merkwijnen van Albert Heijn (‘AH Excellent Selectie’). Staat er ook nog een handtekening van de illusionaire Denis Racine op het etiket van de fles. De Canadese wijnschrijfster Natalie McLean maakte in haar boek Red, White, and Drunk All Over (2006) korte metten met dit soort onzinnigheden. “Alsof er een soort authenticiteit wordt gewaarborgd”, merkte ze schamper op.

En daar verscheen in de belendende schappen van Albert Heijn de eerste Antonin Rodet uit 2018: de Chablis. Ook die wist ik, zij het met enige pijn en moeite, te ledigen. Het is helaas een onverschillige en ongezellige Chablis. Daar valt verder weinig lol mee te beleven. Het is nog steeds de Mâcon-Villages uit 2017 van Rodet die ik af en toe meeneem, zeker nu hij ook verkrijgbaar is in die schattige flesjes van 375 cl. Alles wat je mag verwachten van een eenvoudige Bourgogne: fris, fruitig en ontdaan van alle onnodige exotische franjes. Wat betreft de witte Bourgognes onder een tientje is momenteel de versie uit 2018 van de HEMA de beste keuze. Welbeschouwd met vlag en wimpel. Deze Bourgogne uit het noorden van de Mâconnais is sappig en smaakvol. Tot aan het einde toe en dat is juist wat ik mis bij die Bourgognes van Rodet. Geldt gelukkig minder voor de Mâcon-Villages van Rodet uit 2018 die ik er op het laatste moment wist bij te halen. De citrus-vruchten hebben daarentegen veel noten op hun zang. Zuurgraad deugt ook wat minder dan bij de meer aangename versie uit 2017. Enfin, hij kan ermee door.

Supermarkten zoals Coop en Plus hebben inmiddels de rode en witte Bourgogne uit 2018 van de verenigde wijnbouwers uit Buxy binnengehaald. Zo ook Jumbo, zij het via een andere tussenpersoon: Signé Bourgogne. De Signé Bourgogne is in Buxy gebotteld. Met de eerste versie (ik weet nog steeds niet wie of wat hierachter zit) heeft men tientallen onnodige kilometers geleurd. Is het te proeven? Ik weet het niet, maar de rode Signé Bourgogne is in ieder geval van de meeste scherpe kantjes ontdaan en kleurt verder braaf, edoch met een herfstachtige mismoedigheid, tussen de lijntjes. Het is al met al een met-de-hakken-over-de-sloot Bourgogne. Die eerste versie gaat hopeloos kopje onder. Voor alle zekerheid ingebracht tijdens een kleine proefavond. Ik kreeg louter boze blikken toegeworpen van doorgaans vriendelijke mensen. Misschien is de rode Bourgogne uit 2018 van Rodet een redelijk alternatief. De beste in jaren, maar er dient in kwalitatief opzicht nog een stap te worden gemaakt. In ieder geval een Bourgogne die de nodige ruggengraat (structuur) mist. De rode Bourgogne van Rodet valt in de mond meteen uit elkaar.

Laten wij met een vrolijke noot eindigen. Want er diende zich in onze super-markten iets moois aan en het kwam uit een onverwachte hoek. Ik hield de komst ervan reeds maanden in de gaten, omdat deze wijn een warme vermelding kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2019. Meer dan een jaar geleden (!) konden wij reeds lezen: “Une cuvée aux arômes gourmands élégants de framboise et de fraise. Un caractère flatteur et tendre.” Inderdaad, wat een zachte, fruitige en vooral vriendelijke wijn is het: de Beaujolais-Villages uit (nog) 2017 van George Duboeuf. Hij is inmiddels zonder kleerscheuren gearriveerd bij Albert Heijn.

Een gedachte over “Bourgogne in de supermarkt (update)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.