Bouzeron: 2017 nader beschouwd

Terug in de Côte Chalonnaise met twee bijdragen over een unieke appellation village binnen dit wijndistrict: Bouzeron. Na de kennismaking is het tijd voor de kurkentrekker en enige flessen uit 2017. Met op de valreep: Bouzeron uit 2018!

Bouzeron (Wijn uit Bourgogne)
Bouzeron gezien vanaf de wandelroute (GRP) Au Fil des Vignes et des Vallées

Het centrum van Bouzeron wordt gedomineerd door twee grote namen. Allereerst onder één dak: Domaine Chanzy en Maison Chanzy. Het eerste is in het bezit van rond de 80 hectare eigen wijngaard, het tweede is een handelshuis dat druiven inkoopt. In het noorden van de AOC Bouzeron ligt het climat ‘La Fortune’ dat met zijn zuidwestelijke ligging één van mooiste terroirs binnen de dorpsgrenzen biedt (volgens het boek La Côte Chalonnaise moet de naam ‘La Fortune’ letterlijk worden genomen). Binnen dit climat ligt ‘Clos de la Fortune’, een lieu-dit en zogenaamde monopole van Chanzy. De Bouzeron ‘Clos de la Fortune’ uit 2017 werd opgemerkt Le Guide Hachette de Vins, zo ook de Bouzeron ‘Les Trois’ uit hetzelfde jaar. Deze laatste Bouzeron is trouwens, de naam geeft het deels prijs, een cuvée (verzameling druiven van verschillende climats).

Wanneer je weet dat Albert de Villaine mede-eigenaar is van het wereldberoemde Domaine Romanée-Conti, kun je je voorstellen welke zorg hij draagt voor zijn wijnen uit de Côte de Beaune en Côte Chalonnaise. Zo ook uit Bouzeron, grootgebracht binnen zijn Domaine de Villaine. Ieder jaar wordt er door de Villaine slechts één Bouzeron gemaakt (zonder verdere duiding van climat of lieu-dit). Hiervoor verzamelt hij druiven van de beste hellingen om een beste, zo niet de allerbeste Bouzeron te maken. Voor wijn van de aligoté druif ongelooflijk gelaagd en complex. Ik schreef reeds enthousiast over de versie uit 2015. De 2017 is nog fris en jeugdig. De weersomstandigheden waren in 2017 niet optimaal, dus werd deze Bouzeron enkele maanden langer grootgebracht in een speciale houten ton.

In het wijndorp Bouzeron en een domein buiten het rijtje bekende namen: Les Champs de Thémis. Dit domein is in het bezit van de jonge wijnbouwer Xavier Moissenet. Hij startte, net zoals de Villaine hem voorging, meteen 100% bio. Hier noteerde ik de ‘Les Corcelles’. Op zoek naar een meer ondeugende Bouzeron met doorgaans een ietwat vettige toets: Domaine Michel Briday dat in Rully, de zuiderbuur van Bouzeron, ligt. Ga luxe bij Briday met de ‘Cuvéé Axelle’. Een naam die de laatste jaren maar blijft opduiken en waarvan de wijnen mij uitstekend bevallen: Domaine Gouffier (ook Maison Gouffier), gelegen in Fontaines, een dorpje dat weer ten zuiden van Rully ligt. Men maakt hier een mooie, verfijnde Bouzeron (‘Les Cloux’). Een naam om te onthouden.

Mogelijk omdat Bouzeron een relatief kleine appellation village is, het aanbod binnen de drie coöperaties binnen de Côte Chalonnaise is minimaal. Momenteel biedt alleen Cave de Bissey (in Bissey-sous-Cruchaud) een Bouzeron aan en dat is dan ook meteen een prijswinnaar en gelukkig nog steeds ferm onder de tien euro. In hetzelfde wijndorp ligt Domaine des Moirots geleid door Christophe Denizot, immer bijgestaan door zijn zus Muriel. De Bouzeron uit 2017 wist, en dat is niet voor de eerste keer, de aandacht van menig wijnliefhebber op zich te vestigen. Wat maakt men binnen dit domein toch pure, zuivere Bourgognes.

Twee keer per jaar wordt het uitgebreide assortiment van het Maison des Vins (de Côte Chalonnaise) in Chalon-sur-Sâone ververst. Voordat de Bourgognes in het verkoopgedeelte worden geplaatst, werden ze blind geproefd. Een week geleden was het weer zover en zes flessen Bouzeron doorstonden de test. Met drie exemplaren uit 2018: wederom Maison Chanzy met zijn ‘Clos de la Fortune’, verder Bouzeron van het kleine en sympathieke Domaine Rois Mages en het mij onbekende Domaine Charbonnaud (de laatste twee domeinen liggen in Rully). Bekijk de vernieuwde site van het Maison des Vins voor een overzicht van het meest recente assortiment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.