Bouzeron: 2017 nader beschouwd

Terug in de Côte Chalonnaise met twee bijdragen over een unieke appellation village binnen dit wijndistrict: Bouzeron. Na de kennismaking is het tijd voor de kurkentrekker en enige flessen uit 2017. Met op de valreep: Bouzeron uit 2018!

Bouzeron (Côte Chalonnaise) {Wijn uit Bourgogne)

Bouzeron gezien vanaf de wandelroute (GRP) ‘Au Fil des Vignes et des Vallées

Het centrum van Bouzeron wordt gedomineerd door twee grote producenten. Allereerst onder één dak: Domaine Chanzy en Maison Chanzy. Het eerste is in het bezit van rond de 80 hectare eigen wijngaarden, het tweede is een handelshuis dat druiven inkoopt. In het noorden van de appellation village Bouzeron ligt het climat ‘La Fortune’ dat met zijn zuidwestelijke ligging een van mooiste terroirs binnen de dorpsgrenzen biedt (volgens het boek La Côte Chalonnaise moet de naam ‘La Fortune’ letterlijk worden genomen). Binnen dit climat ligt het lieu-dit ‘Clos de la Fortune’ dat in het geheel in het bezit is van Chanzy. De Bouzeron ‘Clos de la Fortune’ uit 2017 werd opgemerkt Le Guide Hachette de Vins. De Bouzeron ‘Les Trois’ uit hetzelfde jaar wordt ook vermeld in de beroemde gids. Deze Bouzeron is trouwens, de naam geeft het deels prijs, een cuvée.

Wanneer je weet dat Albert de Villaine mede-eigenaar is van het wereldberoemde Domaine Romanée-Conti, kun je je voorstellen welke zorg hij draagt voor zijn wijnen uit de Côte de Beaune en Côte Chalonnaise. Zo ook uit Bouzeron, grootgebracht binnen zijn Domaine de Villaine. Ieder jaar wordt er één Bouzeron gemaakt (zonder verdere duiding van climat of lieu-dit). Hiervoor verzamelt de Villaine druiven van de beste hellingen om een beste, zo niet de allerbeste Bouzeron te maken. Voor wijn van de aligoté druif ongelooflijk gelaagd en complex. Ik schreef reeds enthousiast over de versie uit 2015. De 2017 is nog fris en jeugdig. De weersomstandigheden waren in 2017 niet optimaal, dus werd deze Bouzeron enkele maanden langer grootgebracht in een speciale houten ton.

In het dorpje Bouzeron en buiten het rijtje bekende namen: Les Champs de Thémis dat in het bezit is van de jonge wijnbouwer Xavier Moissenet. Hij startte, net zoals de Villaine eerder, meteen 100% bio. Hier noteerde ik de ‘Les Corcelles’. Op zoek naar een meer ondeugende Bouzeron met doorgaans een ietwat vettige toets: Domaine Michel Briday dat in Rully, de zuiderbuur van Bouzeron, ligt. Ga luxe bij Briday met de ‘Cuvéé Axelle’. Een naam die de laatste jaren maar blijft opduiken en waarvan de wijnen mij uitstekend bevallen: Domaine Gouffier (ook Maison Gouffier), gelegen in Fontaines, een dorpje dat weer ten zuiden van Rully ligt. Men maakt hier een mooie, verfijnde Bouzeron (‘Les Cloux’). Een naam om te onthouden.

Mogelijk omdat Bouzeron een relatief kleine appellation village is, het aanbod van de drie coöperaties binnen de Côte Chalonnaise is opvallend klein. Momenteel biedt alleen Cave de Bissey (in Bissey-sous-Cruchaud) een Bouzeron aan, maar dat is dan ook meteen een voltreffer. In hetzelfde plaatsje Bissey-sous-Cruchaud ligt Domaine des Moirots geleid door Christophe Denizot, immer bijgestaan door zijn zus Muriel. Diens Bouzeron uit 2017 wist, en dat is niet voor de eerste keer, de aandacht van menig wijnliefhebber op zich te vestigen. Wat maakt men binnen dit domein toch pure en zuivere Bourgognes.

Twee keer per jaar wordt het uitgebreide assortiment van het Maison des Vins (de Côte Chalonnaise) in Chalon-sur-Sâone ververst. Voordat de Bourgognes in het verkoopgedeelte worden geplaatst, werden ze blind geproefd. Een week geleden was het weer zover en zes flessen Bouzeron doorstonden de test. Met drie exemplaren uit 2018: wederom Maison Chanzy met zijn ‘Clos de la Fortune’, verder Bouzeron van het kleine en sympathieke Domaine Rois Mages en het mij onbekende Domaine Charbonnaud (de laatste twee domeinen liggen in Rully). Bekijk de vernieuwde site van het Maison des Vins voor een overzicht van het meest recente assortiment.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.