Bouzeron: een uniek verschil

Twee bijdragen over een bijzondere appellation village binnen de Côte Chalonnaise. Eerst de nadere kennismaking. De volgende keer langs domeinen en coöperatie.

Bouzeron (Côte Chalonnaise) (Wijn uit Bourgogne)

Bouzeron gezien vanaf Route des Grottes d’Agneux

De aligoté druif vinden wij terug in vrijwel geheel Bourgogne: in de omgeving van Chablis tot in het zuiden van de Mâconnais. Nergens komt deze, overigens nog steeds ondergewaardeerde druif, het meeste tot haar recht dan in Bouzeron. Sinds het einde van de vorige eeuw (1998) draagt wijn die in Bouzeron wordt gemaakt de appellation village Bouzeron. Dat is in Bourgogne uniek voor de aligoté druif.

Bouzeron is een klein dorp in het uiterste noorden van de Côte Chalonnaise. Ondanks het geringe inwonersaantal (rond de 150 personen) bevindt zich midden in het dorp een restaurant, een goed restaurant mag ik wel zeggen (‘Le Bouzeron’), dat voornamelijk streekgerechten op de menukaart heeft staan. En die laten zich uitstekend begeleiden door een gastronomische Bouzeron.

Wijn van de aligoté druif wordt soms de ‘bourgondische muscadet’ genoemd of vergeleken met de pinot gris druif. Verwacht van een Bourgogne Aligoté geen voluptueuze aroma’s, wel de nodige mineraliteit en de geur en smaak van appels, peren en citrusvruchten. Bouzeron is de complexere variant: fermer, voller, sappiger, fruitiger, met verder florale tonen van witte bloemen en soms ook met een vleugje vanille. Bouzeron laat zich wat langer bewaren dan een Bourgogne Aligoté, soms tot tien jaar. Duik je wat dieper in de druivenmaterie, ontdek je dat een Bouzeron meestal is gemaakt van de aligoté doré, vergeleken met de aligoté vert de betere variant van de aligoté druif.

Waarom de hoofdrol voor de aligoté druif in Bouzeron? Sowieso gedijt de druif hier goed op de agrico-calcaire ondergrond vermengd met enige mergel. In de literatuur wordt de bodem zelfs vergeleken met die uit Corton, onder meer verantwoordelijk voor de Corton-Charlemagne. De belangrijkste reden is simpel. De wijngaarden van Bouzeron liggen relatief hoog (tussen 270 en 350 meter boven zeespiegel) en hier voelt de chardonnay druif zich minder thuis. Het dorpje Bouzeron ligt verscholen tussen twee lange heuvelruggen en het laagste punt wordt gemarkeerd door de D219 die net ten westen van Bouzeron ligt. Hier zie je, wanneer je de blik richting het noorden wendt, de contouren van de Côte de Beaune en besef je de relatief hoge ligging van de appellation village Bouzeron.

Het is niet louter de aligoté druif die in Bouzeron de dienst uitmaakt. Binnen de lager gelegen climats tegen de westelijke helling vind je de chardonnay druif terug, in het oosten geldt dat voor de pinot noir druif. De appellation village Bouzeron geldt echter exclusief voor wijn gemaakt van de aligoté druif. Wijn die in Bouzeron wordt gemaakt van de chardonnay of pinot noir druif draagt de appellation régionale Bourgogne Côte Chalonnaise. Hier zitten overigens vele verdienstelijke exemplaren tussen. Ten slotte vind je in Bouzeron ook de gamay druif. Binnen één van de bekendste climats van Bouzeron, het noordelijk gelegen ‘La Fortune’, treffen wij zelfs alle genoemde druivensoorten aan. Ze hebben het blijkbaar al eeuwenlang goed met elkaar kunnen vinden.

Voor een goede Bouzeron kun je in Bourgogne nog ruim onder het tientje duiken. Bekende domeinen vragen inmiddels rond de 10 tot 16 euro (Domaine de Villaine). Hier en daar kan een exclusieve cuvée een uitschieter maken richting de 25 euro. Ontkurken wij de komende week een aantal flessen Bouzeron uit 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.