Bouzeron: een uniek verschil

Twee bijdragen over een bijzondere appellation village binnen de Côte Chalonnaise. Eerst een nadere kennismaking. De volgende keer langs domeinen en één coöperatie.

Bouzeron (Wijn uit Bourgogne)
Bouzeron gezien vanaf Route des Grottes d’Agneux (op de achtergrond de Côte de Beaune)

De aligoté druif vinden wij terug in vrijwel geheel de Bourgogne: in de omgeving van Chablis, zelfs in het zuiden van de Mâconnais. Nergens komt deze, overigens nog steeds ondergewaardeerde druif, het beste tot haar recht dan in Bouzeron. Sinds het einde van de vorige eeuw (1998) draagt wijn die in Bouzeron wordt gemaakt van de aligoté druif de appellation village Bouzeron en dat is voor de Bourgogne uniek.

Bouzeron is een klein wijndorp dat in het noorden van de Côte Chalonnaise ligt. Ondanks het geringe inwonersaantal (rond de 150 personen) bevindt zich midden in het dorp een restaurant, een goed restaurant mag ik wel zeggen (Le Bouzeron), dat voornamelijk streekgerechten op de menukaart heeft staan. Die laten zich uitstekend begeleiden door een gastronomische Bouzeron. De omgeving van Bouzeron verdient een goede wandeling. Hier passeert de GR 76, één van de grotere pelgrimsroutes door Bourgogne richting Santiago de Compostella.

Wijn van de aligoté druif wordt soms de ‘bourgondische muscadet’ genoemd of vergeleken met de pinot gris druif. Verwacht van een Bourgogne Aligoté geen voluptueuze aroma’s, wel de geur en smaak van appels, peren en citrusvruchten. Bouzeron is de complexere variant: fermer, voller, sappiger, fruitiger, met verder florale tonen (witte bloemen) en soms een vleugje vanille. Een Bouzeron laat zich wat langer bewaren dan een Bourgogne Aligoté. Duik je dieper in de druivenmaterie, ontdek je dat een Bouzeron meestal is gemaakt van de aligoté doré, vergeleken met de aligoté vert de betere variant van de aligoté druif.

Waarom de hoofdrol voor de aligoté druif in Bouzeron? Sowieso gedijt de druif hier goed op de agrico-calcaire ondergrond vermengd met enige mergel. In de literatuur wordt de bodem zelfs vergeleken met die van Corton, onder meer verantwoordelijk voor de beroemde Corton-Charlemagne. De belangrijkste reden is simpel. De wijngaarden van Bouzeron liggen relatief hoog (tussen 270 en 350 meter boven zeespiegel) en hier voelt de chardonnay druif zich minder thuis. Het dorpje Bouzeron ligt verscholen tussen twee lange heuvelruggen en het laagste punt wordt gemarkeerd door de D219 die net ten westen van Bouzeron ligt. Hier zie je, wanneer je de blik richting het noorden wendt, de contouren van de Côte de Beaune en besef je de relatief hoge ligging van de AOC Bouzeron.

Het is niet louter de aligoté druif die in Bouzeron de dienst uitmaakt. Binnen de lager gelegen climats tegen de westelijke helling vind je de chardonnay druif terug. In het oosten geldt dat voor de pinot noir druif. Een Bouzeron betekent echter altijd en alleen een Bourgogne gemaakt van de aligoté druif. Wijn die in Bouzeron wordt gemaakt van de chardonnay of pinot noir druif draagt meestal de appellation régionale Bourgogne Côte Chalonnaise. Verder vind je in Bouzeron de gamay druif terug, zij het in kleine hoeveelheden. Binnen één van de bekendste climats van Bouzeron, het noordelijk gelegen ‘La Fortune’, treffen wij alle (vier) genoemde druivensoorten aan. Ze hebben het blijkbaar al eeuwenlang goed met elkaar kunnen vinden.

Voor een goede Bouzeron kun je in Bourgogne nog onder het tientje duiken. Bekende domeinen vragen inmiddels rond de 10 tot 16 euro (Domaine de Villaine). Hier en daar kan een exclusieve cuvée een uitschieter maken richting de 25 euro. Ontkurken wij de komende week een aantal flessen Bouzeron uit 2017 en zien wij uit naar de eerste proefnotities van Bouzeron uit 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.