Wat te denken van een Pommard?

Les Domaines de Pommard (Wijn uit Bourgogne)
De wijnwinkel Les Domaines de Pommard ligt in het centrum van Pommard

Pommard blijkt de meest bekende appellation village van Bourgogne te zijn … buiten Frankrijk. Omdat de naam zo gemakkelijk is uit te spreken. De liefde voor Pommard werd tot voor kort niet door iedereen gedeeld. Wat de denken van de volgende uitspraken enkele decennia geleden door niet de minste wijnschrijvers? Hugh Johnson: “… the least wonderful and the best known of the villages in Burgundy.” Harry Waldo Yoxall in The Wines of Burgundy: “… pleasant drinks without much authority … light in body … not very exiting …” De eminente Bourgogne-kenner Anthony Hanson liet niets aan de verbeelding over: “I avoid Pommard like the plague.” Op het breukvlak van het nieuwe millennium plaatste Hubrecht Duijker nog de volgende opmerking: “[…] nogal wat wijnen uit deze gemeente bezitten een weinig inspirerende, zo niet matige kwaliteit.”

De Franse schrijver Victor Hugo was een grote liefhebber van Pommard en mede door zijn uitspraken groeide in de negentiende eeuw het beeld van een Pommard als een zeer indringende en viriele wijn. Hugo beweerde zelfs: “C’est le combat du jour et de la nuit!” Hierbij doelde hij onder meer op de donkere kleur van een Pommard. Wanneer je kennis neemt van meer recente beschrijvingen van een Pommard, vinden wij flarden terug van die oude perceptie. Een standaardwerk zoals Les Vins de Bourgogne benoemt nog steeds de donkerrode, paars getinte kleur van de wijn. Verder is een Pommard op jonge leeftijd een robuuste, krachtige wijn is, waarvan de samentrekkende tannines niet meteen die sensatie bezorgt die je zo graag zoekt in een grote Bourgogne. Nog in 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews over Pommard: “A rather hard sell”.

Het devies bij een Pommard luidde immer: bewaren en het liefst tien jaar. De wijn zal zich langzaam openen en de aroma’s van bramen, bosbessen, kersen en rijpe pruimen zullen zich nadrukkelijker kenbaar maken. Een Pommard laat zich dan tevens van zijn delicate kant zien. Zoals bij de betere Bourgognes, een Pommard toont na verloop van tijd steeds een nieuw karakter. Zou ik vandaag mijn Pommard ‘Les Chanlins’ (1er Cru) van Domaine Parent uit 2010 optrekken, iets dat ik niet ga doen, dan zou de smaaknotitie anders zijn dan mocht ik de fles twee of vier jaar geleden hebben geopend. En over een paar jaar smaakt hij weer anders.

Gelukkig kan men de laatste jaren, dat geldt voor de meeste Bourgognes, een Pommard reeds na een paar jaar openen en drinken. Dat heb ik dan ook niet nagelaten. Mijn favoriete wijnproducent in Pommard zelf is Comte Armand, een domein met stuk voor stuk prachtige Bourgognes. De Pommard ‘Clos des Epeneaux’ (1er Cru) uit 2015 is een van mijn mooiste bourgondische herinneringen, die ik reeds dronk in het voorjaar van 2018. Comte Arnand doet het trouwens al jaren biologisch-dynamisch.

Dat brengt mij bij een van de bekendste bestemmingen in Pommard: Château de Pommard. Nee, het is geen toeristenval en er valt heel wat te beleven: van rondleidingen tot wijnproeven. Het kasteel heeft een goed geoliede pr-machine die begin deze maand middels persbericht en via sociale media verheugd aan de wereld verkondigde dat men inmiddels in het bezit is van het eerste biologische certificaat en wel voor ‘Le Clos Marey-Monge’ (een zogenaamde monopole).

Gewoon nieuwsgierig naar een Pommard en hooguit bereid om maar één of twee flessen te kopen, de winkel Les Domaines de Pommard, die in het centrum van Pommard ligt, is een goed adres. Uitstekende uitleg over een van Bourgognes meest intrigerende en vermaarde appellations. Ook voor de oudere jaargangen, wanneer je het bewaren van wijnen liever uitbesteedt. Men zal jou verder duidelijk maken dat Pommard terecht heel beroemd is, mocht je van de prijzen schrikken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.