Eerherstel voor wijn uit de Auxois

Coteaux de l'Auxois
Wijngaarden in de Auxois zijn meestal niet groot, zoals hier in Thorey-sous-Charny

De Auxois, een streek die ten (noord)westen van Dijon ligt, is tegenwoordig vooral bekend vanwege zijn glooiende heuvels, rustieke dorpen en Charolais-runderen. Zoals meer regio’s in Frankrijk was het ooit een welvarend wijnbouwgebied. Heden ten dage dien je de wijngaarden met een vergrootglas te zoeken. Intussen verrichtte een aantal wijnbouwers nobel werk door enkele verwaarloosde wijngaarden nieuw leven in te blazen. Ruim twintig jaar geleden kregen deze activiteiten een steuntje in de rug door de toekenning van de zogenaamde IGP (Indication Géographique Protégée) aan de Coteaux de l’Auxois. Rijd een dagdeel in de Auxois rond en je beseft: de gewenste AOC-classificatie zal voor die paar wijngaarden nog wel even duren. Weet alvast dat het niet ligt aan de uitstekende kwaliteit van de wijnen.

Maison Simonet Fèbvre uit Chablis begon zich begin deze eeuw in de Auxois te roeren en deed waar handelshuizen goed in zijn: het opkopen van renderende domeinen en wijngaarden. Alle aangekochte wijngaarden in de Auxois werden door het huis opnieuw beplant volgens het liersysteem, vandaar de naam van de wijnen. Hoewel het binnen de IGP-regels is toegestaan, worden de verschillende druiven zelden meer bij elkaar gevoegd. Daarom heb je bij Simmonet-Febvre de keuze uit bijvoorbeeld een Auxerrois, een Chardonnay of een Pinot Gris. Voor rood valt men terug op een Pinot Noir. Door de druiven groot te brengen in roestvrijstalen tanks, hebben wij te maken met pure en expressieve wijnen. Fruitig en geraffineerd verduidelijkt men op het etiket. En waarom niet beginnen met die heerlijke Chardonnay? Het domein van Maison Simonet Fèbvre is gevestigd in Villaines-les-Prévôtes. Om de wijnen te proeven en te kopen dien je naar het Maison zelf in Chablis te gaan en dat kan alleen na afspraak. Aan het einde van deze bijdrage een alternatief.

Geen familie, misschien de verte: Aurélien Febvre. Zijn domein ligt in Thorey-sous-Charny, zo’n 12 kilometer ten noordwesten van Pouilly-en-Auxois. Inmiddels is het domein Agriculture biologique gecertificeerd en dat is juist in de Auxois een verstandige zet. Je hebt hier namelijk niet te maken met een boze buurman die zijn pesticiden per ongeluk over jouw wijnranken verspreidt. Ook Aurélien Febvre kiest voor de vinificatie van zijn wijnen voor aromatisch neutraal stalen vaten om noch enige smaak in de wijn te verdringen noch aan toe te voegen. Zijn wijnen staan met twee voeten in de aarde, zijn rijk van smaak (aroma’s van citrusvruchten en perziken), bezitten de nodige mineraliteit en zelfs die bourgondische finesse. De chardonnay druif zet de toon wat betreft het bescheiden aanbod wijnen van het domein. Mijn keuze viel op een selectie van zijn beste druiven, samengebracht in de cuvée ‘En Aparté’ (ook nog een keer ‘vieilles vignes’).

Naast de werkzaamheden binnen zijn eigen domein, draagt Aurélien Febvre zijn steentje bij binnen Domaine de Flavigny-Alésia. Na een eerste kennismaking met een aantal domeinen uit de Auxois, is het niet aan mij om dit domein meteen te bombarderen tot het beste. Feit is wel dat Domaine de Flavigny-Alésia de laatste jaren regelmatig een vermelding wist te verwerven in Le Guide Hachette des Vins. Het domein ligt aan de voet van een uitzonderlijke wijngaard: ‘Oppidum’ genaamd. De ‘Oppidum’ uit 2016 (100% pinot noir) kreeg met twee sterren door de gids alle lof toegezwaaid. De juryleden spreken over een complexe wijn met een rijke schakering aan aroma’s, verder over de harmonieuze smaak van vanille en rood fruit (vooral bessen). Het was de versie uit het jaar 2018 die in mijn boodschappenmand belandde. Nu reeds uitstekend te drinken: veel fruit, smaakvol, sappig en opvallend soepel en licht.

N.b.: een grote selectie wijnen van de drie besproken domeinen is ook te koop bij het Maison de Pays de l’Auxois in Pouilly-en-Auxois (na de tolpoorten even richting Autun rijden). Hier hoef je geen afspraak te maken en men weet van wanten. Men berekent als prijs een heel kleine marge.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.