Eerherstel voor wijn uit de Auxois

Coteaux de l'Auxois - Thorey-sous-Charny (Wijn uit Bourgogne)

Wijngaarden in de Auxois hebben een kleine omvang, zoals hier in Thorey-sous-Charny

De Auxois, een streek die ten (noord)westen van Dijon ligt, is tegenwoordig vooral bekend om zijn glooiende heuvels, rustieke dorpen en Charolais-runderen. Zoals vele delen in Frankrijk was het ooit een bloeiend wijnbouwgebied. Nu dien je de wijngaarden onderhand met een vergrootglas te zoeken. Intussen verrichtte een aantal wijnbouwers nobel werk door enkele verwaarloosde wijngaarden nieuw leven in te blazen. Ruim twintig geleden kregen deze activiteiten een boost door de toekenning van de zogenaamde IGP (Indication Géographique Protégée) aan de Coteaux de l’Auxois. Rijd een dagdeel in de Auxois rond en je beseft: de gewenste AOP-erkenning zal voor die paar wijngaarden nog wel even duren. Weet dat het in ieder geval niet ligt aan de verrassend goede wijnen.

Maison Simonet Fèbvre uit Chablis begon zich begin deze eeuw in de Auxois te roeren en deed waar handelshuizen goed in zijn: het opkopen van renderende domeinen en wijngaarden. Alle aangekochte wijngaarden werden door het huis opnieuw beplant (volgens het liersysteem, vandaar de naam van de wijnen) met een groot aantal druivensoorten. Hoewel het binnen de IGP-regels is toegestaan, worden deze verschillende druiven steeds minder bij elkaar gevoegd. Daarom heb je bij Simmonet-Febvre de keuze uit bijvoorbeeld een Auxerrois, een Chardonnay of een Pinot Gris. Voor rood valt men terug op een Pinot Noir. Door de druiven groot te brengen in roestvrijstalen tanks, hebben wij te maken met pure en expressieve wijnen. Fruitig en geraffineerd verduidelijkt men op het etiket. En waarom niet beginnen met die heerlijke Chardonnay? Bezoek aan het domein (Villaines-les-Prévôtes), net zoals aan het huis in Chablis: alleen na afspraak.

Geen familie, misschien de verte: Aurélien Febvre. Zijn domein ligt in Thorey-sous-Charny, zo’n 12 kilometer ten noordwesten van Pouilly-en-Auxois. Inmiddels is het domein Agriculture biologique gecertificeerd en dat is juist in de Auxois een verstandige zet. Je hebt hier namelijk niet te maken met een boze buurman die zijn pesticiden per ongeluk over jouw wijnranken verspreidt. Ook Aurélien Febvre kiest ervoor om zijn wijnen op te voeden in aromatisch neutraal mogelijke vaten om noch enige smaak in de wijn te verdringen noch aan toe te voegen. Zijn ferme wijnen staan met twee voeten in de aarde, zijn rijk van smaak (aroma’s van citrusvruchten en perziken), bezitten de nodige mineraliteit en zelfs die klassiek Bourgondische finesse. “De magnifieke chardonnaydruif” (mening van Aurélien zelf) zet de toon wat betreft het bescheiden aanbod wijnen van het domein. Mijn keuze viel op een selectie van zijn beste druiven, samengebracht in de cuvée ‘En Aparté’ (ook nog een keer ‘vieilles vignes’).

Naast de werkzaamheden voor zijn eigen domein, ondersteunt Aurélien Febvre de activiteiten binnen Domainee de Flavigny-Alésia (mooie site met veel informatie over de Auxois). Na een eerste kennismaking met een aantal domeinen uit de Auxois, is het niet aan mij om dit domein meteen te bombarderen tot het beste. Feit is wel dat Domaine de Flavigny-Alésia de laatste jaren (in de gids van 2019 zelfs als enige) een vermelding wist te bemachtigen in Le Guide Hachette des Vins. Het domein ligt aan de voet van een uitzonderlijke wijngaard: ‘Oppidum’ genaamd. De versie uit 2016 (100% pinot noir) kreeg middels twee sterren door de gids alle lof toegezwaaid. De juryleden spreken over een complexe wijn met een rijke schakering aan aroma’s, verder over de harmonieuze smaak van vanille en rood fruit (vooral bessen) die samenvallen binnen een voorbeeldige structuur. Deze wijn kan gerust een jaar of vijf worden bewaard. Het was de versie uit 2018 die in mijn boodschappenmandje belandde.

N.b.: wijnen (ook de vermelde) van de drie besproken domeinen zijn ook te koop in het Maison de Pays de l’Auxois in Pouilly-en-Auxois (vlak na de afslag van de A6).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.