Feestgeroes in Tonnerre

Tonnerre en zijn Fosse Dionne (Wijn uit Bourgogne)

Tonnerre en zijn Fosse Dionne

Na te hebben gediend als etappeplaats tijdens de pelgrimage naar Santiago de Compostella, werd Tonnerre door mij achttien jaren lang gepasseerd ter faveure van het grote, wat verderop gelegen Chablis. Derhalve de hoogste tijd om opnieuw kennis te maken met een van de poorten tot Bourgogne. Tonnerre is inmiddels toe aan een grondige opknapbeurt, om te beginnen met de beroemde, maar danig vervallen Fosse Dionne. De wetenschap dat een handvol duikers, die de ongekende diepte van deze lavoir (wasplaats) wilden verkennen, het leven liet, maakt de boel er niet vrolijker op. En men kan het blijkbaar niet laten.

Het wijngebied rondom het stadje Tonnerre heet de Tonnerrois en binnen deze benaming vinden wij twee appellations régionales: Bourgogne Tonnerre en Bourgogne Épineuil. Épineuil is een klein dorp ten noorden van Tonnerre, inmiddels er bijna aan vastgeplakt. Het is verder eerlijk verdeeld tussen die twee. Tonnerre heeft de witte wijnen (hoofdzakelijk gemaakt van chardonnay) en Épineuil heeft de rode wijnen (hoofdzakelijk van pinot noir). Dus heeft Épineuil ook de rosé. De AOP-kwalificaties zijn begin deze eeuw toegekend en sindsdien vinden de wijnen van de Tonnerrois voorzichtig hun ingang in de wijnliteratuur. Voorheen werden ze afgedaan als ‘goedkope imitaties’ van de beroemde wijnen uit Chablis. Inmiddels worden ze in het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2014) omschreven als fris, fruitig en licht.  De wijnen uit de Tonnerrois gingen in ieder geval hun eigen weg en verwerven steeds vaker hun verdiende plek tussen al die andere Bourgognes. En daar zitten enkele regelrechte verrassingen tussen.

Wil je meer over de wijnen van de Tonnerrois weten, dan adviseer ik je om binnen te lopen bij Le Sommelier Gourmand in het centrum van Tonnerre (11 Rue de l’Hôtel de Ville) om aldaar kennis te maken met Patrice Vidaller. Patrice was in zijn jonge jaren sommelier in Parijs, totdat hij verkaste naar Tonnerre. Zijn vrouw maakt wijn, Patrice verkoopt wijn. Genoeg bekende namen worden door hem aangeboden en tot mijn plezier behoort daar ook de jonge en bevlogen wijnmaker Floris Masson (Domaine du Val Grévin) uit Épineuil bij. Anderhalf jaar geleden proefde ik tijdens de Grand Jours de Bourgogne zijn verfijnde Bourgogne Tonnerre ’Champs Boudons’ 2015 (vieilles vignes). Intussen wordt de versie uit 2016 aangeboden. Rosé-fan die ik ben, ging mijn keuze verder uit naar zijn volstrekt eigenaardige Bourgogne Épineuil ‘Les Dannots’ (vieilles vignes) uit 2017. Er kunnen blijkbaar talloze aroma’s schuilgaan in de pinot noir druif. De neus neemt het reeds van verre waar: van rood fruit, stevige kruidigheid tot een onmiskenbaar stalluchtje. Als er bij één Bourgogne sprake is van een zogenaamde acquired taste, dan wel bij deze.

Op de vraag of Patrice iets kon aanbevelen, los van het gangbare rijtje aanbevolen producenten, wees hij meteen naar de Bourgogne Tonnerre van Domaine des Quatre Saison uit Épineuil. Dit nieuwe domein wordt gerund door een paar jonge en enthousiaste wijnbouwers die zeer recent hun eerste oogst wisten te bottelen. Patrice probeerde in zijn beste Frans de filosofie van het domein uit de doeken te doen. Ik kon mij alleen maar de vertaling ‘niet *u**en, maar flessen vullen’ voor de geest halen. Men is blijkbaar wars van alle verheven poeha over wijn maken. Het domein wil de weg van druif in de wijngaard naar wijn in de fles zo kort mogelijk houden. Niets meer, niets minder. Het resultaat is een eigenwijze, brutale, tegelijkertijd een van de gezelligste vriendenwijnen die ik ooit heb gedronken. Ballonnen, slingers en feestgeroes. Voor de prijs (onder het tientje) hoef je het niet te laten. Deze ronduit heerlijke witte wijn is bovenal de beste reden om tijdens een volgende verblijf in Bourgogne die tussenstop in Tonnerre te maken en wie weet bij het domein zelf in Épineuil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.