Reisgidsen over wijn uit Bourgogne

Saint-Romain (Wijn uit Bourgogne)
Saint-Romain

In de Nederlandse reis- en boekhandels heb je een redelijke keuze in reisgidsen over Bourgogne. De Nederlandse ANWB bracht ‘Ontdek Bourgondië’ (2013) uit en de Belgische uitgeverij Lannoo publiceerde in de Trotter-reeks ‘Bourgondië’ (2014). Michelin leverde ‘De Groene Reisgids Bourgogne’ (2016). Met de ANWB-gids bezit je de meest compacte gids over Bourgogne. Met de Trotter-gids treed je menigmaal buiten de gebaande paden. De Michelin-gids (beste keuze) neem ik bij de volgende inbreng in de hand en ik beperk me verder tot wat én hoe de andere twee reisgidsen schrijven over wijn uit de Bourgogne.

Het is gemakkelijk om in een reisgids een onjuistheid aan te treffen. De gidsen zijn gedateerd op het moment dat ze in de winkel belanden. Dat neem ik, in de veronderstelling dat in deze blog ook zaken door de actualiteit worden achterhaald, voor lief. Een kwalijker euvel is de knusse toon en het informele taalgebruik in beide gidsen met het doel om de lezer alvast op te warmen voor zijn of haar verblijf in Bourgogne. De lezer krijgt hierdoor gefragmenteerde, onvolledige en uiteindelijk onjuiste informatie over wijn uit de Bourgogne voorgeschoteld. Neem bijvoorbeeld de volgende zin uit de Trotter-gids: “Marsannay stond lange tijd bekend vanwege de rosé, waarvan je zo lekker licht in je hoofd wordt.” Met het werkwoord ‘stond’ (vervoegd in de verleden tijd) is het kwaad reeds geschied.

Alle hens aan dek wanneer de Trotter-gids schrijft over de Hautes-Côtes waar je “bijzondere elegante chardonnays en bourgognes aligotés” vindt. Waarom niet eerst in het kort enige inleidende informatie over de Hautes-Cotes die als appellations régionales hun eigen regels kennen? Eén van die regels is dat de wijn van de pinot noir of de chardonnay druif wordt gemaakt. En van weinig anders en zeker niet van de aligoté druif. Je krijgt verder de indruk dat de wijnbouwers uit de Hautes-Côtes na het oogsten van de druiven en het bottelen van de wijnen weinig anders hebben te doen dan leunend tegen de deurpost op jou te wachten om hun wijnen te presenteren. Weet dat meer dan de helft van de wijnbouwers uit de Hautes-Côtes werkt op basis van een RDV (rendez-vous).

Behoudens een af en toe licht benauwde ervaring kan ik met de inleiding over wijn in de reisgids van de ANWB wel leven. Daar waar de wenkbrauwen fronsen, vraag ik me af wat de bron is van al deze wijsheid. Om te beginnen wordt er bij vele wijnen verondersteld dat ze lang kunnen worden bewaard. Bij sommige voorbeelden is tussen de drie en vijf jaar toch echt het maximum. Pijnlijke conclusies wat betreft de wijnen uit de Mâconnais: de rode wijnen zijn stevig en bij de witte wijnen ontbreekt finesse. Ik zou de ANWB-gids maar verborgen houden in dit wijndistrict. Je zult ermee om de oren worden geslagen. Een andere oorwassing zal jou in Saint-Romain ten deel vallen, wanneer je uit de gids voordraagt dat je in de Hautes-Côtes de Beaune bent. Saint-Romain maakt reeds vanaf 1947 deel uit van de Côte de Beaune.

Geen beter voorbeeld van mijn ongemak bij het lezen van de ANWB-gids dan de inbreng over Givry. De Franse koning Henri IV zou ‘verslaafd’ (de Fransen houden het bij ‘préféré’) zijn geweest aan deze wijn uit de Côte Chalonnaise. De gids schrijft: “Bij Domaine Thénard kun je een werkelijk royale Corton ‘Clos du Roi’ kopen.” Deze Grand Cru-wijngaard ligt echter tientallen kilometer noordelijker in de Côte de Beaune en heeft niets met Givry en niets met de voorkeur van Henri IV te maken. Alsof een reisgids vertelt over Nijmeegs Marikenbrood en in Nijmegen een bakker aanbeveelt. Omdat je daar een heerlijke Limburgse vlaai kunt kopen. Mooi voor Domaine Thénard dat men ook een deel bezit van een koninklijke wijngaard in de Côte de Beaune, maar uiterst verwarrend voor de bezoekers van dit domein die zich in Givry even Henri IV willen wanen.

3 gedachten over “Reisgidsen over wijn uit Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.