Chorey-lès-Beaune: een minibeaune

Chateau de Chorey-lès-Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Chateau de Chorey-lès-Beaune

Chorey-lès-Beaune maakt geen deel uit van mijn lijstje top 10 meest charmante bourgondische dorpen. De meeste wijngaarden binnen de gelijknamige appellation village liggen aan de ‘verkeerde’ kant van de D974, waar het landschap vlak is. Hier hoor je de snelweg (A6) en zie je de eerste huizen van de stad Beaune. Op een kasteel na (Chateau de Chorey) zijn er in Chorey-lès-Beaune geen toeristische trekpleisters. Tot voor kort werd er onder de naam van het kasteel wijn gemaakt. De 17 ha wijngaard is onlangs verkocht, voor een groot deel aan het handelshuis Maison Louis Jadot uit Beaune. Maar nee, het wordt verder geen droevig verhaal. Een Chorey-lès-Beaune kan namelijk een voorbeeldige en relatief voordelige kennismaking zijn met wijnen uit de Bourgogne.

In de wijngaarden van Chorey-lès-Beaune domineert de pinot noir druif. Er worden in het wijndorp enkele flessen wit (100% chardonnay) gemaakt. Wijn uit Chorey-lès-Beaune verdween de vorige eeuw veelal in de anonimiteit door hem te mengen met lotgenoten en hem vervolgens de naam ‘Côte de Beaune-Villages’ mee te geven. De AOC Côte de Beaune-Villages wordt een steeds grotere zeldzaamheid in de Bourgogne, terwijl de AOC Chorey-lès-Beaune inmiddels naam heeft gemaakt binnen de Côte de Beaune, zelfs zonder een 1er Cru wijngaard binnen haar gemeentegrenzen.

Zoveel auteurs, zoveel karakteriseringen van een rode Chorey-lès-Beaune. De toon wordt over het algemeen niet te zwaar aangezet: “Licht en gemakkelijk drinkbaar” (Ondek Bourgogne!) of “een plezierige, betaalbare en toegankelijke minibeaune” (Hugh Johnson). Patrick Matthews tipt: “Een goede plaats om goedkope rode wijn te kopen. Zowel voor de appellation village als een generieke Bourgogne.” Matthews schreef dit een kleine vijftien jaar geleden. De wijnen zijn inmiddels duurder, maar de strekking van zijn advies is nog steeds actueel.

Chorey-lès-Beaune is de thuisbasis van één van de bekendste domeinen in het noorden van de Côte de Beaune: Domaine Tollot-Beaut. De wijnen van dit domein zijn ruimschoots verkrijgbaar in de Lage Landen. Nu zijn ‘betrouwbaar’, ‘degelijk’ en ‘consistent’ misschien niet de meest wervende woorden voor een Bourgogne, maar van Domaine Tollot-Beaut dronk ik altijd ten minste een heel goede Bourgogne. Natuurlijk kan het domein zich met een dergelijke reputatie geen misstap veroorloven in de plaatselijke wijngaarden. Eerste geluiden dat ook de Chorey-lès-Beaune uit 2017 met vlag en wimpel is geslaagd.

In de laatste editie van zijn jaarlijkse wijngids (2019) neemt Hugh Johnson, naast de vermelding van enkele handelshuizen, het onder meer op voor Domaine Arnoux. Groot wat aanbod en groots wat kwaliteit betreft (ook voor een voortreffelijke Savigny-lès-Beaune). Als alternatief zou je naar het kleinere Domaine Michel Martin kunnen gaan dat het helemaal bio doet. Iedere dag geopend van 11.00 tot 12.00 uur (behalve dinsdag en zondag). Andere tijden op afspraak. Chorey-lès-Beaune is ten slotte thuishaven van het Domaine Michel Gay et Fils (Sébastien), waardig vereeuwigd in de film A Year in Burgundy (2013). Het afgelopen najaar eindelijk hun Chorey-lès-Beaune mogen proeven. Een voorbeeldige, welhaast tot in alle puntjes klassieke Bourgogne.

Ben je Chorey-lès-Beaune voorbijgereden en in Beaune belandt, kun je terecht bij één van die vermaarde handelshuizen. Hugh Johnson beveelt de laatste jaren in zijn wijngids de Chorey-lès-Beaune aan van Maison Joseph Drouhin. Ooit in het assortiment van Gall & Gall, inmiddels plaatsgemaakt voor een uitstekende, maar wel erg dure versie van Jean-Claude Boisset. Of je rijdt door naar Nuiton-Beaunoy (voorheen: Caves des Hautes Côtes) aan de zuidrand van Beaune, waar ze een heerlijke Chorey-lès-Beaune maken én aanbieden tegen een zeer vriendelijke prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.