Chorey-lès-Beaune: een minibeaune

Chateau de Chorey-lès-Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Chateau de Chorey

Chorey-lès-Beaune maakt geen deel uit van mijn lijstje top 10 meest charmante bourgondische dorpen. De meeste wijngaarden binnen de gelijknamige appellation village liggen aan de ‘verkeerde’ kant van de D972 waar het landschap vlak is. Hier hoor je de snelweg (A6) en zie je de eerste huizen van Beaune. Op een kasteel na (Chateau de Chorey) kent Chorey-lès-Beaune geen toeristische trekpleisters. Tot voor kort werd er onder de naam van het kasteel wijn gemaakt. De 17 hectare wijngaarden zijn onlangs verkocht, voor een groot deel aan het handelshuis Maison Louis Jadot. Nee, het wordt verder geen droevig verhaal. Een Chorey-lès-Beaune is namelijk een goede kennismaking met de wijnen Bourgogne.

In de wijngaarden van Chorey-lès-Beaune domineert de pinot noir druif. Er wordt in het dorpje een paar flessen wit gemaakt. Wijn uit Chorey-lès-Beaune verdween de vorige eeuw veelal in de anonimiteit door hem te mengen met lotgenoten en vervolgens de naam Côte de Beaune-Villages mee te geven. De appellation village Côte de Beaune-Villages wordt een steeds grotere zeldzaamheid, terwijl de appellation village Chorey-lès-Beaune inmiddels naam heeft gemaakt. En dat als enige binnen de Côte de Beaune zonder een 1er- of Grand Cru wijngaard.

Zoveel auteurs, zoveel beschrijvingen van een rode Chorey-lès-Beaune. De toon wordt over het algemeen niet te zwaar aangezet: “Licht en gemakkelijk drinkbaar” (Ondek Bourgogne!) of “een plezierige, betaalbare en toegankelijke minibeaune” (Hugh Johnson). Patrick Matthews tipt: “Een goede plaats om goedkope rode wijn te kopen. Zowel voor de appellation village als een generieke Bourgogne.” Matthews schreef dit een kleine vijftien jaar geleden. De wijnen zijn inmiddels duurder, de strekking van zijn advies is nog steeds actueel.

Chorey-lès-Beaune is de thuisbasis van een van de bekendste domeinen in het noorden van de Côte de Beaune: Domaine Tollot-Beaut. De wijnen van dit domein zijn ruimschoots verkrijgbaar in de Lage Landen. Nu zijn ‘betrouwbaar’, ‘degelijk’ en ‘consistent’ misschien niet de meest wervende woorden voor wijn, maar van Domaine Tollot-Beaut dronk ik altijd een heel goede Bourgogne. Natuurlijk kan het domein zich met een dergelijke reputatie geen misstap veroorloven in de plaatselijke wijngaarden. Eerste geluiden dat ook de Chorey-lès-Beaune uit 2017 met vlag en wimpel is geslaagd.

In de laatste editie van zijn jaarlijkse wijngids (2019) neemt Hugh Johnson, naast de vermelding van enkele handelshuizen, het onder meer op voor Domaine Arnoux. Groot wat aanbod en groots wat kwaliteit betreft (ook voor een goede Savigny-lès-Beaune). Als alternatief zou je naar het kleinere Domaine Michel Martin kunnen gaan dat het helemaal bio doet. Iedere dag geopend van 11.00 tot 12.00 uur (behalve dinsdag en zondag). Andere tijden op afspraak. Chorey-lès-Beaune is ten slotte thuishaven van het Domaine Michel Gay et Fils (Sébastien), sterren uit de film A Year in Burgundy (2013). Het afgelopen najaar eindelijk hun Chorey-lès-Beaune mogen proeven. Een voorbeeldige, welhaast klassieke Bourgogne.

Ben je Chorey-lès-Beaune voorbijgereden en in Beaune belandt, kun je terecht bij één van die vermaarde handelshuizen. Hugh Johnson beveelt de laatste jaren in zijn wijngids de Chorey-lès-Beaune aan van Maison Joseph Drouhin. Ooit in het assortiment van Gall & Gall, inmiddels plaatsgemaakt voor een uitstekende, maar dure versie van Jean-Claude Boisset. Of je rijdt naar Nuiton-Beaunoy (voorheen: Caves des Hautes Côtes de Beaune) aan de zuidgrens van Beaune, waar ze een heerlijke Chorey-lès-Beaune maken én aanbieden tegen een vriendelijke prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.