Time-out in Bourgogne

Zelfs beroemde wijnschrijvers nemen bij tijd en wijle een time-out in Bourgogne, een regio die zoveel meer heeft te bieden dan wijn. Hoewel, het onderwerp ‘wijn’ blijft menigmaal op de achtergrond sluimeren. Enkele persoonlijke favorieten op een rijtje.

De romaanse kerk in Cersot (Wijn uit Bourgogne)
De romaanse kerk in Cersot (Saône-et-Loire)

Uit eten
Nauwelijks een ontsnappen aan wijn. Opmerkelijk dat er in Bourgogne, een regio die bekend staat om zijn gastronomische cultuur, nog maar één driesterrenrestaurant ligt (Maison Lameloise in Chagny). Inmiddels menig dorpsrestaurant bezocht dat op de menukaart streekgerechten alle ruimte geeft. Wat dat laatste betreft, wil ik wel eens aanschuiven bij Le Mercurey in Mercurey uiteraard *). Een wijnkaart is om vier redenen interessant: goede Bourgognes (af en toe sluipt er een lekkere Beaujolais tussendoor), voldoende keuze, verrassend goedkoop en een inspiratie voor je volgende bezoek aan wijnproducenten.

Markt
In mijn naburige dorp is er elke woensdag een markt. Meestal met twee kramen. Als ik geluk heb drie. Ga voor het grote werk naar een kleinere of grotere stad, in de eerste plaats Beaune (zaterdag). Maar ik ben al meer dan tevreden met de mooie markten in Chalon-sur-Saône (vrijdag en zondag). De weekmarkt in Nuits-Saint-Georges (vrijdag) mag er ook wezen. Bezoek aan de andere kant van de Saône in Louhans de beroemde weekmarkt (maandag) met levende dieren (wanneer je hart het kan verdragen), met onder meer de beroemde Bressekip.

Streekproducten
Maison de Pays de l’Auxois
in Pouilly-en-Auxois is één van de mooiste adressen om kennis te maken met een groot aanbod streekproducten uit Bourgogne (ook met wijn van Chablis tot Pouilly-Fuissé). Gemakkelijk bereikbaar, net achter de tolpoort, en alle gelegenheid om bij het Maison te parkeren. Als een favoriet streekproduct wijst mijn vinger naar kaas. Chaource en Époisses zijn beroemde bourgondische kazen. Ik heb een zwak voor Soumaintrain en zeker vergezeld door een goede Chablis. Kazen uit de Jura (Comté, Morbier) zijn ook heerlijk bij een goede, meer stevige witte Bourgogne. Voor verse geitenkaas ga ik naar La Chèvre de Russilly (een paar kilometer ten westen van Givry). Kom je tussen 18.00 en 19.00 uur, mag je meekijken hoe de geiten worden gemolken.

Terug naar het verleden
Abbaye de Fontenay
en de overblijfselen van Abbaye de Cluny zijn volgens de Michelin-gids alleen al de reis naar Bourgogne waard. Abbaye de Fontenay is indrukwekkend gepreserveerd en met wat inbeeldingsvermogen dringt de vroegere grootsheid van Cluny tot je door. Liever rondreizen in Zuid-Bourgogne langs de kleinere kerken en kapellen. Église Saint-Martin in Chapaize (begin bouw in de 11e eeuw) is wat mij betreft ‘een must’. Het dorpje ziet eruit als een openluchtmuseum, maar het is er nooit te druk. Chapaize ligt 15 kilometer ten westen van Tournus, waar ze ook een mooie romaanse kerk hebben.

De rust van de stad
Geen reis naar Bourgogne zonder een bezoek aan een stad. Dijon en Beaune zijn voor toeristen terecht de grote magneten. Ik verblijf reeds tien jaar in de nabijheid van Chalon-sur-Saône, een stad die ik inmiddels ken als mijn broekzak (een beetje bevooroordeeld derhalve). Laat je verrassen door het toeristen luwe karakter van deze charmante stad. Een glas en/of een middagmaal op het terras voor de kathedraal of genieten van culinaire hoogstandjes in één van de bistro’s in Rue de Strasbourg (aan de andere oever van de rivier Saône), een rustige, gezellige straat die vrij is van gemotoriseerd verkeer.

*) Update: 06/2022: helaas, Le Mercurey heeft zijn deur moeten sluiten en er staat vooralsnog niemand in de coulissen om de zaak over te nemen. Alternatief: nu met de nieuwe eigenaar sterallures zijn verdwenen is Le Val D’Or, in dezelfde Rue Grande, een goed adres om te eten. Een voorbeeldige wijnkaart met vele regionale wijnproducenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.