Time-out in Bourgogne

Zelfs de beroemde wijnschrijvers nemen bij tijden hun time-out in Bourgogne, een regio die zoveel meer heeft te bieden. Hoewel, het onderwerp ‘wijn’ blijft menigmaal op achtergrond sluimeren. Enkele persoonlijke favorieten op een rijtje.

De romaanse kerk in Cersot (Saône-et-Loire) (Wijn uit Bourgogne)

De romaanse kerk in Cersot (Saône-et-Loire)

Uit eten
Nauwelijks een ontsnappen aan wijn. Opmerkelijk dat Bourgogne, een regio die bekend staat om zijn gastronomische cultuur, nog maar één driesterrenrestaurant rijk is (Maison Lameloise in Chagny). Inmiddels menig dorpsrestaurant bezocht die de streekgerechten alle ruimte geven op de menukaart. Wat dat laatste betreft wil ik wel eens aanschuiven bij Le Mercurey. Een wijnkaart is om vier redenen interessant: goede Bourgognes (af en toe sluipt er een toffe Beaujolais tussendoor), voldoende keuze, verrassend goedkoop en een inspiratie voor je volgende bezoek aan Bourgogne.

Markt
In mijn naburige dorp is er iedere woensdag een markt. Meestal met twee kramen. Als ik geluk heb drie. Ga voor het grote werk naar de stad, in de eerste plaats Beaune (zaterdag). Maar ik ben al meer dan tevreden met de markt in Chalon-sur-Saône (vrijdag en zondag). Bezoek aan de andere kant van de Saône in Louhans een markt (maandag) met veel levende dieren (wanneer je hart het kan dragen), onder meer de beroemde Bressekippen.

Streekproducten
Maison de Pays de l’Auxois in Pouilly-en-Auxois is een van de mooiste locaties om kennis te maken met een groot aanbod streekproducten uit Bourgogne (ook wijn). Als favoriete streekproduct wijst mijn vinger naar kaas. Chaourche, Soumaintrain en Epoisses zijn beroemde bourgondische kazen. Kazen uit de Jura (Comté, Morbier) zijn heerlijk bij een witte Bourgogne. Voor verse geitenkaas ga ik naar La Chèvre de Russilly (een paar kilometer ten westen van Givry). Kom je tussen 18.00 en 19.00 uur, dan mag je meekijken hoe de geiten worden gemolken.

Terug naar het verleden
Abbaye de Fontenay en de overblijfselen van Abbaye de Cluny zijn volgens de Michelin-gids alleen al de reis naar Bourgogne waard. Abbaye de Fontenay is indrukwekkend gepreserveerd en met wat inbeeldingsvermogen dringt de vroegere grootsheid van Cluny tot je door. Liever nog rondreizen in Zuid-Bourgogne langs de kleinere kerken en kapellen. Église Saint-Martin in Chapaize (begin bouw in de 11e eeuw) is een goede start. Het dorp ziet eruit als een openluchtmuseum, maar ik vind het er nooit te druk. Chapaize ligt ongeveer 15 kilometer ten westen van Tournus (waar ze ook een mooie romaanse kerk hebben).

De andere kant van Bourgogne
De rivier de Loire vormt de westelijke grens van Bourgogne. De priorijkerk van de orde van Cluny in La Charite-sur-Loire is een ander mooi voorbeeld van romaanse kunst in Bourgogne. Als wijnliefhebber zou ik het niet nalaten om een paar kilometer naar het noorden te rijden naar Pouilly-sur-Loire om daar een paar mooie Loire-wijnen te kopen. Strikt genomen ben je nog in de regio Bourgogne! Richting het zuiden ligt het provinciestadje Nevers, prefectuur van het departement Nièvre. Het centrum is ruimtelijk, niet al te druk en het leven kabbelt er rustig voort. Even bijkomen in Bourgogne kan zelfs in een stad.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.