Bourgondische ambities

In het nieuwe jaar staat er in Bourgogne weer een aantal zaken op stapel met het project ‘Cité des Vins et des Climats de Bourgogne’ als centrale blikvanger.

Sentier Viticole Montagny (Wijn uit Bourgogne)

Sentier Viticole Montagny

Bij het voornemen om tijdens een bezoek aan Bourgogne wijn te proeven en te kopen hoort een handzaam boekje. Een van deze dagen plaatst het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) En route vers les Bourgognes 2019 op zijn website. Je kunt het boekje in pdf-formaat downloaden. Voor een fysiek exemplaar kun je terecht bij een syndicat d’initiative. In het boekje staat de meest actuele verzameling adressen van handelshuizen, coöperaties en domeinen. Wanneer je het domein van deze gastvrije wijnproducenten bezoekt, kun je ze herkennen aan het bordje ‘De Vignes en Caves‘ dat bij de ingang is bevestigd. Het uitbrengen van het boekje is een van de vele activiteiten van het BIVB dat momenteel achter de schermen bezig is met een van zijn meest ambitieuze projecten in Bourgogne.

Het BIVB is de grote promotor achter het miljoenenproject Cité des Vins et des Climats de Bourgogne. Reeds tijdens Grands Jours de Bourgogne (afgelopen maart) werden aan de bezoekers de eerste brochures omtrent dit ambitieuze project overhandigd. De reeds verspreide persberichten maken duidelijk dat de doelstelling van het BIVB tweeledig is, zowel van pedagogische als van culturele aard. Men zal binnen een Cité des Vins et des Climats de Bourgogne een programma aanbieden rondom de thema’s terroir, climat en de wijn uit Bourgogne zelf. Daarnaast wil men de promotie van de wijnen uit Bourgogne een extra boost geven. De plannen worden de laatste maanden op internet (een speciale internetpagina) en via de sociale media uit de doeken gedaan.

Het zijn heuse ‘steden’, drie zogenaamde ‘oeno-toeristische faciliteiten’ die, ontsproten aan de breinen van gerenommeerde architecten, zullen verrijzen in respectievelijk Beaune (de wijnhoofdstad van Bourgogne), Chablis en Mâcon. Met de stationering in deze plaatsen wil het BIVB andermaal de specifieke identiteit van de verschillende wijndistricten in Bourgogne onderstrepen. Alle wijnbouwers, wijndomeinen en wijnhuizen die het charter De Vignes en Cave hebben ondertekend, zullen nauw worden betrokken bij de activiteiten die moeten bijdragen aan “een duurzame ontwikkeling van Bourgogne als wijnregio en een verantwoord wijntoerisme”. Als dat ook betekent dat de Bourgognes tegen domeinprijzen worden aangeboden, is dat een hele winst.

Gelet op de inhoud van de brochures mag erop worden vertrouwd dat de nieuwe promotiepunten jou zullen aanbevelen je zintuigen vooral de kost geven tijdens een bezoek aan de wijngaarden zelf. Je zult mij zelden (lees: nooit) op een fiets aantreffen, maar mijn bourgondische gastheer blijft tegen beter weten in de Voie Verte aanbevelen. De naar verluidt gemakkelijke fietsroute van ruim 70 kilometer verbindt de steden Chalon-sur-Saône en Mâcon. Zijn advies luidt verder om niet in Chalon-sur-Saône te beginnen, maar in het plaatsje Saint-Désert (nabij de N80). Je bevindt je hier meteen in de wijngaarden van de Côte Chalonnaise om vervolgens rondom Buxy het mooie landschap van de appellation village Montagny te bewonderen. Grote kans dat je me daar wel wandelend aantreft op het Sentier Viticole Montagny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.