Bourgondische ambities

In het nieuwe jaar staat er in Bourgogne weer een aantal zaken op stapel. Met het project ‘Cité des Vins et des Climats de Bourgogne’ als centrale blikvanger.

Cité des Vins in Beaune (Wijn uit Bourgogne)
De opening van Cité des Vins in Beaune staat gepland voor 2022

Eén van deze dagen plaatst het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) de wijnkoopgids En route vers les Bourgognes 2019 op zijn website. In deze gids vind je de meest actuele verzameling adressen van handelshuizen, coöperaties en domeinen waar je welkom bent om wijn te proeven en te kopen. Deze gastvrije wijnproducenten zijn te herkennen aan het bordje De Vignes en Caves (wordt Vignobles & Découvertes) dat doorgaans bij de ingang is bevestigd. De gids is in PDF te downloaden. Voor een papieren exemplaar kun je terecht bij een syndicat d’initiative, waar je het gratis kunt krijgen. Het jaarlijks uitbrengen van deze handzame gids maakt deel uit van de vele activiteiten van het BIVB, dat momenteel achter de schermen bezig is met één van de meest ambitieuze projecten in Bourgogne.

Het BIVB is namelijk de initiator en promotor van het miljoenenproject Cité des Vins et des Climats de Bourgogne *). Het zijn maar liefst drie grote gebouwencomplexen die, ontsproten aan de breinen van gerenommeerde architecten, zullen verrijzen in respectievelijk Beaune (de hoofdstad van de wijnregio Bourgogne), Chablis en Mâcon. Met de keuze voor deze drie zogenaamde ‘oenotoeristische faciliteiten’ wil het BIVB andermaal de specifieke identiteit van de verschillende wijndistricten en hun climats in de Bourgogne onderstrepen. Alle wijnproducenten die het charter De Vignes en Cave hebben ondertekend, zullen nauw worden betrokken bij activiteiten die moeten bijdragen aan “een duurzame ontwikkeling van Bourgogne als wijnregio en een verantwoord wijntoerisme”. Wanneer dit ook betekent dat de Bourgognes binnen de Cité des Vins et des Climats de Bourgogne tegen domeinprijzen worden aangeboden, is dat inderdaad goed nieuws.

Afgelopen maart werden aan de bezoekers van de Grands Jours de Bourgogne reeds de eerste folders omtrent dit ambitieuze project overhandigd. De kleurrijke brochures maken duidelijk dat de doelstelling van het BIVB tweeledig is: zowel van pedagogische als van culturele aard. Men zal binnen een Cité des Vins et des Climats de Bourgogne een programma aanbieden rondom de thema’s terroir, climat en wijnen uit de Bourgogne zelf. Daarnaast wil men de promotie van de Bourgogne als wijnregio een extra boost geven. De plannen worden verder op internet en via de sociale media uit de doeken gedaan. Opening van de drie locaties in de loop van 2022.

Gelet op de inhoud van de brochures mag erop worden vertrouwd dat de nieuwe promotiepunten jou zullen aanbevelen om ook de zintuigen de kost geven en waar beter dan in de wijngaarden zelf? Dat kan niet beter dan met de fiets of te voet. Je zult mij hoogst zelden (lees: nooit) op een fiets aantreffen, maar mijn bourgondische gastheer blijft tegen beter weten mij de Voie Verte aanbevelen. De naar verluidt gemakkelijke fietsroute van ruim 70 kilometer verbindt de steden Chalon-sur-Saône en Mâcon. Zijn advies luidt om niet in Chalon-sur-Saône te beginnen, maar in het plaatsje Saint-Désert (nabij de E607). Je bevindt je dan meteen in de wijngaarden van de Côte Chalonnaise om vervolgens rondom Buxy het mooie landschap van de AOC Montagny te kunnen aanschouwen. Grote kans dat je me daar wel wandelend aantreft op het Sentier Viticole Montagny.

*) Inmiddels veranderd in Cité des Climats et vins de Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.