Bourgondische ambities

In het nieuwe jaar staat er in Bourgogne weer een aantal zaken op stapel. Met het project ‘Cité des Vins et des Climats de Bourgogne’ als centrale blikvanger.

Cité des Vins in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

De opening van Cité des Vins in Beaune staat gepland voor 2021

Een van deze dagen plaatst het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) de wijnkoopgids En route vers les Bourgognes 2019 op zijn website. In deze gids vind je de meest actuele verzameling adressen van handelshuizen, coöperaties en domeinen, waar je welkom bent om wijn te proeven en te kopen. Deze gastvrije wijnproducenten zijn te herkennen aan het bordje ‘De Vignes en Caves‘ dat doorgaans bij de ingang is bevestigd. Je kunt het boekje in pdf-formaat downloaden. Voor een fysiek exemplaar kun je terecht bij een syndicat d’initiative. Het jaarlijks uitbrengen van deze handzaam gids is een van de vele activiteiten van het BIVB dat momenteel achter de schermen bezig is met een van de meest ambitieuze projecten in Bourgogne.

Het BIVB is de grote promotor achter het miljoenenproject Cité des Vins et des Climats de Bourgogne. Het zijn heuse ‘steden’, drie zogenaamde ‘oeno-toeristische faciliteiten’ die, ontsproten aan de breinen van gerenommeerde architecten, zullen verrijzen in respectievelijk Beaune (de wijnhoofdstad van Bourgogne), Chablis en Mâcon. Met de stationering in deze drie plaatsen wil het BIVB andermaal de specifieke identiteit van de verschillende wijndistricten in Bourgogne onderstrepen. Alle wijnbouwers, wijndomeinen en wijnhuizen die het charter ‘De Vignes en Cave’ hebben ondertekend, zullen nauw worden betrokken bij activiteiten die moeten bijdragen aan “een duurzame ontwikkeling van Bourgogne als wijnregio en een verantwoord wijntoerisme”. Wanneer dit ook betekent dat de Bourgognes tegen domeinprijzen worden aangeboden in de ‘steden’, is dat goed nieuws.

Reeds tijdens de Grands Jours de Bourgogne (afgelopen maart) werden aan de bezoekers de eerste brochures omtrent dit ambitieuze project overhandigd. Deze persberichten maken duidelijk dat de doelstelling van het BIVB tweeledig is: zowel van pedagogische als van culturele aard. Men zal binnen een Cité des Vins et des Climats de Bourgogne een programma aanbieden rondom de thema’s terroir, climat en de wijnen uit Bourgogne zelf. Daarnaast wil men de promotie van de wijnen uit Bourgogne een extra boost geven. De plannen worden verder op internet (een speciale internetpagina) en via de sociale media uit de doeken gedaan.

Gelet op de inhoud van de brochures mag erop worden vertrouwd dat de nieuwe promotiepunten jou aanbevelen om de zintuigen ook de kost geven in de wijngaarden. Dat kan niet beter dan met de fiets of te voet. Je zult mij zelden (lees: nooit) op een fiets aantreffen, maar mijn bourgondische gastheer blijft tegen beter weten de Voie Verte aanbevelen. De naar verluidt gemakkelijke fietsroute van ruim 70 kilometer verbindt de steden Chalon-sur-Saône en Mâcon. Het advies luidt verder om niet in Chalon-sur-Saône te beginnen, maar in het plaatsje Saint-Désert (nabij de N80). Je bevindt je meteen in de wijngaarden van de Côte Chalonnaise om vervolgens rondom Buxy het mooie landschap van de appellation village Montagny tot je te kunnen nemen. Grote kans dat je me daar wel wandelend aantreft op het Sentier Viticole Montagny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.