Lugny: op weg naar een appellation village

Cave de Lugny (Wijn uit Bourgogne)
Op deze plek opent begin zomer 2019 de nieuwe boutique van Cave de Lugny

Het wijndorp Lugny in het noorden van de Mâconnais droomt al jaren over een appellation village. In 2012 werd het formele verzoek tot promotie neergelegd bij het I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine). Lugny wordt inmiddels onderworpen aan diverse onderzoeken: van de bodem tot de knowhow van de wijnmakers. Middels een antecedentenonderzoek duikt men zelfs in de wijngeschiedenis van Lugny. Het traject tot de uiteindelijke toekenning van een appellation village duurt nog even en ik vermoed ernstig dat het alleen de witte Bourgognes betreft die worden gemaakt van de chardonnay druif. Wij hoeven intussen niet te wachten op het verlossende antwoord van het INAO. Men kan in Lugny al tijden terecht voor uitstekende Bourgognes.

De lokale coöperatie (Cave de Lugny) is de grote speler in het dorp. Cave de Lugny is meteen de grootste coöperatie in de Mâconnais en één van de beste binnen de Mâconnias. Patrick Matthews schreef in 2005 dat er naast de leidende coöperatie maar één onafhankelijke wijnbouwer in het dorp actief was: Hubert Laferrère. Laferrère werkt nog steeds onder de naam Domaine Saint Denis en hij onderscheidt zich door een biologische werkwijze en te kiezen voor een late oogst. Inmiddels heeft een handvol wijnbouwers ervoor gekozen om zelfstandig te werken. Serge Lespinasse, die zijn wijnen aanbiedt onder de naam Domaine de Quintefeuille, verliet in 2013 de lokale coöperatie. Met nota bene zijn Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’ (2016), hét paradepaardje van de coöperatie, maakte hij met twee sterren “une entrée magnifique” in de meest recente Guide Hachette des Vins. Bezoek aan dit domein alleen na een telefonische afspraak.

Intussen staat de lokale coöperatie niet stil en wordt er aan de weg getimmerd. Letterlijk. Komende zomer opent aan de andere kant van de weg de nieuwe boetiek van Cave de Lugny. Ongetwijfeld zullen wij hier nog steeds die onweerstaanbare Mâcon-Lugny ‘Les Charmes’ aantreffen, één van de meest betrouwbare aankopen in geheel Bourgogne. Sinds kort produceert Cave de Lugny ook een ‘Coeur de Charmes’. Een delicate wijn die ondanks de wat duurdere prijs een aankoop waard is. Ik proefde de eerste versie uit 2014. Mijn indruk dat deze Bourgogne simpelweg behoort tot de top binnen de Mâconnais. Hoewel in Lugny ook uitstekende rode Mâcon-Lugny (100% gamay) wordt gemaakt, zorgt momenteel ‘La Vigne du Cloître’ 2016 (100% pinot noir) voor het meeste enthousiasme in de wijngidsen.

Het is de Crémant de Bourgogne die Cave de Lugny momenteel het meest nadrukkelijk naar voren schuift. De bourgogne-bubbels uit Lugny worden richting de supermarkten nog steeds gedistribueerd onder de naam ‘L’Aurore’. Vanaf einde vorig jaar wordt er ook Crémant de Bourgogne binnen de coöperatie aangeboden middels een nieuwe lijn die de naam ‘Sainchargny’ draagt. De gekunstelde naam verwijst naar Saint-Gengoux (Sain), Chardonnay (char) en Lugny (gny), drie dorpen waarvan de wijnbouwers deelnemen aan de coöperatie. De ‘Immémorial’ (100% chardonnay), die in een beperkte oplage wordt aangeboden, is de meest luxe creatie. Je zult voor deze exclusieve Crémant de Bourgogne ongeveer 20 euro moeten betalen, terwijl de goedkoopste ‘Saincharny’ voor de helft van deze prijs verkrijgbaar is.

Wanneer je voorafgaande leest, mag je concluderen dat ze het daar in Lugny wel zullen redden en dat je binnen afzienbare tijd op de etiketten alleen ‘Lugny’ zult aantreffen. Appellation village of niet, Lugny is beslist een bezoek waard. Vroeger of later zul je een keer met een doosje ‘Les Charmes’ huiswaarts keren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.