De lekkerste bubbels in de Bourgogne

In het wijndistrict Châtillonnais speelt Crémant de Bourgogne de hoofdrol

Toen ik voor de eerste keer de wijnkelder van mijn bourgondische gastheer betrad, vielen mij de vele flessen Crémant de Bourgogne op. Er volgde een korte non-verbale interactie. Om te beginnen sprak mijn gelaatsuitdrukking de ‘waarom-vraag’ uit. Opgehaalde schouders van mijn gastheer spraken het ‘waarom niet-antwoord’ uit. Met de jaren werd het mij duidelijk dat een Crémant de Bourgogne niet alleen wordt gereserveerd tijdens een feestelijke gebeurtenis, maar ook bijvoorbeeld als aperitief of bij een maaltijd. Wat niet onverlet laat dat het openen van een fles Crémant de Bourgogne nog altijd een feestelijk moment is.

Crémant de Bourgogne wordt vaak naar voren geschoven als een goedkoop alternatief voor Champagne. De twee bubbelvarianten zijn strikt genomen niet een-op-een te vergelijken. Zowel de productie van Champagne als van Crémant Bourgogne is omgeven met een unieke, strenge regelgeving. Maar een goede Crémant de Bourgogne hoeft zeker niet streng te zijn voor je portemonnee. Vooral bij de coöperaties en steeds vaker bij de individuele domeinen in de Auxerrois, Côte Chalonnaise en de Mâconnais vind je uitstekende bubbels voor onder het tientje.

Niet onlogisch vind je Crémant de Bourgogne in het noorden van het departement Côte d’Or. Wij bevinden ons hier tenslotte ten zuiden van de Champagne. Ten noorden van de stad Châtillon-sur-Seine ligt het gelijknamige wijndistrict Châtillonnais. Ondanks de uitstekende Crémants die hier worden gemaakt, is dit stukje Bourgogne mede door de geïsoleerde ligging en de kleine opbrengst van de oogst relatief onbekend. Volledig onterecht. Vorig jaar liet ik mij aangenaam verrassen tijdens een bezoek aan Domaine Henri Mutin in Massigny. Het domein maakt een unieke ‘Crémant Bio’. Binnen de Châtillonnais is ook Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource een gastvrij adres om kennis te maken met een prachtig gamma Crémants de Bourgogne.

In Bourgogne wedijveren enkele streken en dorpen om de titel ‘Bakermat van de Crémant’. In het departement Yonne profileert het gehucht Bailly zich als de wieg én het hart van de Crémant de Bourgogne. Vergeet bij een bezoek aan Les Caves Bailly Lapierre niet om een warme trui mee te nemen, want je rijdt met de auto een paar honderd meter een steengroeve binnen, waarbinnen je je nergens onttrekt aan de continue 12 graden. Met La vie est bulle als slogan biedt Caves Bailly Lapierre zeker een stuk of tien Crémants aan in de vorm van cuvées. Ik koos tijdens mijn meest recente bezoek voor de ‘Baigoule’, een luxe bubbelrosé (pinot noir/gamay). Droger dan de goedkopere rosé, toch fruitig, maar gelukkig zonder een te dominant zoetje aan het einde.

Ik bevroedde het reeds en tijdens Grands Jours de Bourgogne werd mij duidelijk dat de allerbeste Crémants de Bourgogne afkomstig zijn uit het plaatsje Rully in de Côte Chalonnaise. Ten minste drie producenten verdienen het om te worden vermeld: Maisons André Delorme, Louis Picamelot en Vitteaut-Alberti. Van de laatste is de ‘Blanc de Blanc Brut’ de goedkoopste versie. Maar wat een lekkere Crémant schuilt er in de fles. Heb je een idee hoe de overige Crémants van het huis smaken. Van de eerste producent is de ‘Terroir d’Exception’ de top. Het plafond in Le Palais des Congrès Beaune is hoog, maar ik schoot er dwars doorheen toen ik die hemelse Crémant de Bourgogne proefde tijdens die Grands Jours de Bourgogne 2018.

Geen of minder tijd voor de Côte Chalonnaise? Maak het jezelf gemakkelijk en ga naar La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône, waar je een aantal Crémants van de genoemde drie domeinen in Rully kunt proeven en kopen. Naast de andere heerlijke bubbels die in de Côte Chalonnaise worden gemaakt.

Attendeer ik je ten slotte op het wijndistrict Mâconnais met zijn vele coöperaties, die stuk voor stuk goede en betaalbare Crémants aanbieden. Met om te beginnen de meest noordelijke van allemaal: Cave de Lugny. Van de tien coöperaties in de Mâconnais heeft Cave de Lugny zich het meest en op een succesvolle wijze gespecialiseerd in de productie van de bourgondische bubbelvariant met binnenkort de introductie van het exclusieve label ‘Sainchargny’. Om onder de aandacht te houden. Speelt de inhoud van jouw portemonnee een rol bij het kopen van wijn in de Bourgogne, wend je dan tot die sympathieke coöperatie in Igé: Les Vignerons d’Igé: fantastische Crémant de Bourgogne, elke variëteit voor nog geen 10 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.