Saint-Romain: in de voetsporen van Ilja Gort

Het kerkje in Saint-Romain le-Haut (Wijn uit Bourgogne)
Het kerkje in Saint-Romain

In één van zijn programma’s (in de reeks Gort à la Carte) bezocht Ilja Gort Saint-Romain. Hij parkeerde zijn witte Citroën Méhari voor een prachtig kerkje en rende er vervolgens op een huppelgangetje naar toe. Eenmaal binnen wees Ilja enthousiast naar de vele versieringen in de kerk. Hij bracht vooral de verbeeldingen van wijnranken en slakken, onder meer gebeiteld in de preekstoel, onder onze aandacht. In de stenen vloeren waren afdrukken van echte slakken te ontwaren. Prachtig. Ik moest en zou ook naar dat kerkje gaan. Het jaarlijkse Printemps de Vignes et Villages bood een mooie gelegenheid om Saint-Romain én dat kerkje te bezoeken.

Saint-Romain is de laatste wijngemeente die in 1947 als appellation village werd toegevoegd aan de Côte de Beaune. De AOC Saint-Romain heeft in tegenstelling tot de meeste andere AOC’s in de Côte de Beaune geen 1ers of Grands Crus wijngaarden. Nadat je Auxey-Duresses in westelijke richting hebt verlaten, sla je rechtsaf en kronkel je over de smalle D17E naar een grote rotswand en zo het lijkt naar het einde van de wereld. Maar de weg leid je in werkelijkheid tot het wijndorp Saint-Romain. Het kerkje ligt echter niet in het lager gelegen gedeelte van Saint-Romain, maar in Saint-Romain-le-Haut.

De wandeling naar dit hoger gelegen deel van het wijndorp en terug vergde een halve middag. De charme van het kerkje maakte echter alles goed. En natuurlijk dat Ilja er was geweest. Toen ik weer in het lagere gedeelte van Saint-Romain arriveerde, belandde ik midden in Printemps de Vignes et Villages. Ik telde ongeveer vijftien voor mij veelal onbekende domeinen die hun deuren hadden geopend om er vrijblijvend wijn te proeven en kennis te maken met enkele streekgerechten. Opvallend dat een aantal van de meest bekende namen in Saint-Romain hun deur gesloten hield. Het mocht de pret verder niet drukken.

Mijn eerste kennismaking met de witte wijnen van Saint-Romain (wat meer wit dan rood) dank ik aan Domaine Henri Latour & Fils, gelegen in het eerder genoemde Auxey-Duresses. Tijdens een bezoek aan het domein had ik het genoegen om een uitgebreid gesprek te voeren met François Latour, één van de twee zonen van Henri. Hij is mogelijk de vriendelijkste wijnproducent die ik ooit heb ontmoet. François nam in alle rust de tijd om naar mijn vragen te luisteren en om de werkzaamheden van het domein toe te lichten. Nu ik dit domein toch onder de aandacht breng, men produceert naast Saint-Romain ook mooie Auxey-Duresses (rood en wit).

Alain Gras is in het bezit van één van de meest gewaardeerde domeinen in Saint-Romain. Toen ik onlangs tijdens Grands Jours de Bourgogne aan hem vroeg om zijn witte Saint-Romain te mogen proeven, antwoordde hij vriendelijk: “C’est mon plaisier.” Nou Alain, het genoegen was geheel wederzijds. Dit is een Bourgogne die zich langzaam, maar op een indrukwekkende wijze weet te presenteren. De weldaad van vers fruit en naar lente geurende witte bloemen staan uiteindelijk aan de basis van een volle, vooral elegante Saint-Romain.

Een goede witte Bourgogne biedt een zuivere expressie van de chardonnay druif en Maison Joseph Drouhin weet wat dat betreft van wanten en doet het ook nog een keer biodynamisch. Het bekende handelshuis in Beaune kan trots zijn op zijn karaktervolle Saint-Romain. Indrukwekkende smaakimpressies op alle verdiepingen (met name het gele fruit en de minerale tonen) staan aan de basis van een heerlijke witte Bourgogne. Voor wanneer het wijndorp Saint-Romain niet op jouw route ligt, maar wanneer je wel in Beaune vertoeft.

Hoe verging het Ilja Gort intussen? Hij ging in de buurt van Saint-Romain in een wijngaard naar slakken kijken, maar reed voor wijn naar het nabijgelegen Monthélie. Goed, Eric de Suremain (Château de Monthélie) is niet de minste. Zijn domein doet het ook nog een keer helemaal bio. Aan het einde van het programma at Ilja een portie slakken. Ik zal maar denken dat de begeleidende witte wijn uit Saint-Romain afkomstig was. Een echte Bourgondiër, die Ilja Gort. Je zou bijna gaan denken dat hij liever nog dan een Château in Bordeaux een domein in Bourgogne zou willen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.