Saint-Romain: in de voetsporen van Ilja Gort

Het kerkje in Saint-Romain le-Haut (Wijn uit Bourgogne)
Het kerkje in Saint-Romain

In één van zijn vroegere programma’s (in de reeks Gort à la Carte) bezocht Ilja Gort Saint-Romain. Hij parkeerde zijn witte Citroën Méhari voor een prachtig kerkje en rende er vervolgens op een huppelgangetje naar toe. Eenmaal binnen wees Ilja enthousiast naar de vele versieringen in de kerk. Hij bracht vooral de verbeeldingen van wijnranken en slakken, onder meer gebeiteld in de preekstoel, onder onze aandacht. In de vloerstenen waren afdrukken van (echte) slakken te ontwaren. Prachtig. Ik moest en zou ook naar dat kerkje gaan. Het jaarlijkse ‘Printemps de Vignes et Villages’ (1e weekend van juni) bood een mooie gelegenheid om Saint-Romain én dat kerkje te bezoeken.

Saint-Romain is het laatste dorp dat (in 1947) als appellation village werd toegevoegd aan de Côte de Beaune. Nadat je Auxey-Duresses in westelijke richting hebt verlaten, sla je rechtsaf en kronkel je over de smalle D17E naar een grote rotswand en zo het lijkt naar het einde van de wereld. Maar de weg leid je in werkelijkheid tot Saint-Romain. Het kerkje ligt echter niet in het lager gelegen gedeelte van Saint-Romain, maar in Saint-Romain-le-Haut. De wandeling naar dit hoger gelegen deel van het dorp en terug vergde een halve middag. De charme van het kerkje maakte echter alles goed. En natuurlijk dat Ilja er was geweest. Toen ik weer in de lagere versie van Saint-Romain arriveerde, belandde ik te midden van Printemps de Vignes et Villages. Ik telde ongeveer vijftien en voor mij veelal onbekende domeinen die hun deuren hadden geopend om er vrijblijvend wijn te proeven.

Mijn eerste kennismaking met de witte wijnen van Saint-Romain (wat meer wit dan rood) dank ik aan Domaine Henri Latour & Fils, gelegen in het eerder genoemde Auxey-Duresses. Tijdens een later bezoek aan het domein had ik het genoegen om een langer gesprek te hebben met François Latour, één van de twee zonen van Henri. Hij is mogelijk de vriendelijkste wijnproducent die ik ooit heb ontmoet. François nam alle rust en tijd om naar mijn vragen te luisteren en om het een en ander te verduidelijken. Nu ik dit domein toch onder de aandacht breng, men produceert naast Saint-Romain ook mooie Auxey-Duresses (rood en wit).

Alain Gras is in het bezit van één van de beste domeinen in Saint-Romain. Toen ik tijdens de meest recente Grands Jours de Bourgogne in 2018 aan hem vroeg om zijn witte Saint-Romain te mogen proeven, antwoordde hij vriendelijk: “C’est mon plaisier.” Nou Alain, het genoegen was geheel wederzijds. Eerst die bescheiden tonen van fruit en bloemen die uiteindelijk aan de basis staan van een volle en vooral elegante Saint-Romain, een Bourgogne die zich langzaam, maar op een indrukwekkende wijze weet te ontvouwen.

Een goede witte Bourgogne biedt een zuivere expressie van de chardonnay druif en Maison Joseph Drouhin weet hoe het moet en doet het ook nog een keer biodynamisch. Het handelshuis in Beaune kan trots zijn op zijn karaktervolle Saint-Romain. De bloemen, fruit en mineraliteit staan allemaal in dienst van een heerlijke witte Bourgogne. Voor als het wijndorp Saint-Romain niet op jouw route ligt, maar je wel bijvoorbeeld in Beaune vertoeft.

Hoe verging het Ilja Gort intussen? Hij ging in de buurt van Saint-Romain in een wijngaard naar slakken kijken, maar reed voor wijn naar het nabijgelegen Monthélie. Goed, Eric de Suremain is niet de minste. Hij doet het ook nog een keer helemaal bio. Aan het einde van het programma at Ilja een portie slakken. Ik zal maar denken dat de begeleidende witte wijn uit Saint-Romain afkomstig was. Een echte Bourgondiër, die Ilja Gort. Je zou bijna denken dat hij liever nog dan een Château in Bordeaux een domein in Bourgogne zou willen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.