Saint-Romain: in de voetsporen van Ilja Gort

Het kerkje in Saint-Romain le-Haut (Wijn uit Bourgogne)

Het kerkje in Saint-Romain le-Haut

In een van zijn vroegere programma’s (in de reeks Gort à la Carte) bezocht Ilja Gort het plaatsje Saint-Romain. Hij parkeerde zijn witte Citroën Méhari voor een prachtig kerkje en rende er vervolgens op een drafje naar toe. Eenmaal binnen wees Ilja enthousiast naar de vele versieringen in de kerk. Hij bracht vooral de verbeeldingen van wijnranken en slakken, onder meer gebeiteld in de preekstoel, onder onze aandacht. In de vloerstenen waren talloze afdrukken van echte slakken te zien. Prachtig. Ik moest en zou ook naar dat kerkje gaan. Het jaarlijkse ‘Printemps de Vignes et Villages’ (eerste weekend van juni) bood een mooie gelegenheid om Saint-Romain te bezoeken.

Saint-Romain is het laatste dorpje dat (in 1947) als appellation village werd toegevoegd aan de Côte de Beaune. Nadat je Auxey-Duresses in westelijke richting hebt verlaten, sla je rechtsaf en kronkel je over de smalle D17E naar een grote rotswand en zo het lijkt naar het einde van de wereld. Maar de weg leid je echt tot Saint-Romain. Het kerkje ligt echter niet in het lager gelegen gedeelte van Saint-Romain, maar in Saint-Romain le-Haut. De wandeling naar dit hoger gelegen deel van het dorpje vergde een halve middag. De charme van het kerkje maakte echter alles goed. En dat Ilja er was geweest. Toen ik weer beneden was, belandde ik te midden van Printemps de Vignes et Villages. Ik telde ongeveer vijftien domeinen die hun deuren hadden geopend om er vrijblijvend wijn te proeven, al dan niet begeleid door streekgerechten.

Mijn eerste kennismaking met de witte wijnen van Saint-Romain (ongeveer 55% is wit, tegen 45% rood) dank ik aan Domaine Henri Latour & Fils, gelegen in het eerder genoemde Auxey-Duresses. Tijdens Les Grands Jours de Bourgogne sprak ik een poosje met François Latour, een van de twee zonen van Henri. Hij is een van de meest vriendelijkste wijnproducenten die ik ooit heb ontmoet. Hij nam alle rust en tijd om naar mijn vragen te luisteren en om het een en ander te verduidelijken. Nu ik dit domein toch onder de aandacht breng, men maakt naast Saint-Romain ook mooie Auxey-Duresses (rood en wit).

Een goede witte Bourgogne biedt een zuivere expressie van de chardonnay (druif). Joseph Drouhin weet hoe het moet. Het handelshuis in Beaune kan trots zijn op zijn fijne, frisse, en karaktervolle Saint-Romain. De bloemen, fruit en mineraliteit staan allemaal in dienst van een heerlijk glas wijn. Tijdens Les Grands Jours de Bourgogne maakte ik ook kennis met de wijnen van Alain Gras, die in het bezit is van mogelijk het beste domein in Saint-Romain. Toen ik vroeg om zijn witte Saint-Romain te mogen proeven, antwoordde hij vriendelijk: “C’est mon plaisier.” Nou Alain, het genoegen was geheel wederzijds. Weer die bescheiden tonen van fruit en bloemen, maar toch een volle en vooral heel elegante Saint-Romain.

Hoe verging het Ilja Gort intussen? Hij ging in de buurt van Saint-Romain naar slakken kijken in een wijngaard, maar reed voor de wijn naar Monthélie. Goed, Eric de Suremain is niet de minste. Eric doet het ook nog een keer helemaal bio. Aan het einde van het programma at Ilja een portie slakken. Ik zal maar denken dat de begeleidende witte wijn uit Saint-Romain afkomstig was. Een echte Bourgondiër, die Ilja Gort. Je zou bijna denken dat hij liever nog dan een Château in Bordeaux een domein in Bourgogne zou willen hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.