Grands Jours de Bourgogne 2018 (5e jour)

Grands Jours de Bourgogne’ is een tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn uit Bourgogne (wijnhandelaren, importeurs, slijterijen, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht meer dan 1.000 wijnmakers samen die tegen de 10.000 wijnen presenteerden aan ongeveer 2.500 bezoekers. Dag vijf en op zoek naar rosé … in de Côte de Nuits.

Gevrey-Chambertin (Wijn uit Bourgogne)

De vijfde dag en een laatste blik op de wijngaarden van Gevrey-Chambertin

Het leek onderhand business as usual, toen ik vrijdagochtend nipte aan een ‘Charmes-Chambertin’ (Domaine des Varoilles). De laatste dag van Grands Jours de Bourgogne werd gekozen voor één manifestatie *) en wel die in Gevrey-Chambertin, waarbij het noorden van de Côte de Nuits centraal stond (Marsannay, Fixin en Gevrey-Chambertin zelf). Hier kon ook enige witte wijn worden geproefd. Ik ging vooral voor de rosé uit Marsannay. Ik geloofde wel dat ik van die ‘Bonnes Mares’ stijl achterover zou slaan. Dat deed ik al van die ‘Charmes-Chambertin’.

Er werd in 2016, mede vanwege de slechte weersomstandigheden, nauwelijks rosé (100% pinot noir) gemaakt met druiven afkomstig uit de appellation village Marsannay. Sommige domeinen pasten er helemaal voor. Er is weer voldoende geproduceerd met de opbrengst uit 2017 en dit jaartal werd door diverse exposanten wel gepresenteerd. Toch konden de meeste van de letterlijk en figuurlijke lichte versies uit dat jaar mij niet bekoren. De enige uitzondering was de rosé van Domaine Collotte met zijn uitgesproken frambozensmaak. Deze rosé is onder meer te koop in de grotere supermarkten van Carrefour. Nee, het drong al snel tot me door dat de Bourgondische rosé dit jaar vooral in de Mâconnais (100% gamay) of in bubbelvorm wordt gehaald.

Twee kanttekeningen derhalve wat betreft Grands Jours de Bourgogne: bij de Chablis uit 2016 en bij de Marsannay rosé uit 2017. Een paar dagen geleden ontving ik de digitale persmap van het evenement. Daarin staat over Chablis uit 2016 te lezen dat hij van hoge kwaliteit is. Ik concludeerde op mijn beurt dat alleen de goede domeinen dit hebben bewerkstelligd. Eerder deze maand was bij Gall & Gall de Chablis 2016 van Domaine Laroche, zeker niet de minste, in de aanbieding. Natuurlijk nieuwsgierig of ik de eerdere indrukken in Chablis, van Chablis herkende. Helemaal. Deze mineralige Chablis vereist bij verstokte chardonnay-drinkers, vooral die houden van rijk gevulde fruitschalen, echter een acquired taste.

Toen ik mijn proefglas terug plaatste in een daarvoor bestemde krat en de hostesses nog een prettige dag toewenste, overviel mij acuut een stevig gevoel van weemoed. Grands Jours de Bourgogne, er zijn best aandachtspunten die ik naar voren zou kunnen brengen richting de organisatie in termen van ‘te veel’ (wijn, dagen, manifestaties). De kwaliteit van het aanbod wijn was daarentegen zo overweldigend dat deze zuchten allang zijn verstomd. Toch vreemd, toen ik wat later door de Champagne reed, had ik plotseling zin in een lekker koud biertje.

*) Wellicht uit het geheugen, maar een dag later trok een Siberische kou over West-Europa met alle narigheid van dien. Een reden om tijdig naar Nederland terug te keren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.