Coöperaties in de Mâconnais

Cave Les Grands Crus Blancs (Wijn uit Bourgogne)
Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles

Na de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise te hebben bezocht, was het mijn voornemen om hetzelfde te doen met de coöperaties in de Mâconnais. Maar dit wijndistrict kent een stuk of tien coöperaties. Ik zou dan onderhand voorbijgaan aan de individuele inbreng van de domeinen. Inmiddels is er toch een excuus voor een eerste aanzet om enkele coöperaties in de Mâconnais onder de aandacht te brengen. Dit is mogelijk naar aanleiding van een concours.

Wijnschrijver willen zich weleens laatdunkend uitlaten over concoursen en prijzen. Wanneer een fles wijn is behangen met stickers, dan zou dat weinig tot niets te betekenen hebben. Als je ‘maar’ een bronzen medaille hebt gewonnen, ben je onderhand een verliezer. Ik ondersteun de argumenten van de wijnschrijvers voor een groot deel, zeker wanneer het de financiële randvoorwaarden betreft, maar er zijn enkele concoursen die ik serieus neem. Zo wil ik immer weten wie de winnaars zijn van Concours des Vins de Bourgogne, Concours des Vins de Mâcon (in Bourgogne, maar met wijnen uit heel Frankrijk) en het meer kleinschalige Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent (inbreng vanuit de wijndistricten Mâconnais en Beaujolais).

Eind vorige maand werden de toegekende medailles bekend van Le concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent. Zinvol om kennis te nemen van een aantal namen van domeinen uit twee wijndistricten die vaker onder de aandacht mogen worden gebracht. Coöperaties deden het echter ook voortreffelijk en bij hun verdiensten wil ik de rest van deze bijdrage stilstaan. Met de aantekening dat ik hier en daar een veronderstelling doe, want de uitslagenlijst is vrij algemeen en treedt wat climats, lieux-dits of cuvées betreft niet in details. Bij sommige coöperaties deed ik navraag.

Cave des Vignerons de Mancey (Tournus) doet het ouderwets goed met om te beginnen twee rode wijnen uit 2016: zowel de rode Mâcon (100% gamay) als de rode Bourgogne (100% pinot noir). Ik veronderstel ernstig dat het twee exemplaren zijn uit de serie ‘Les Essentielles’. Verder is de rosé (100% gamay) van de Vignerons de Mancey weer uitstekend. Ik herinner me de 2016 als fris, fruitig en vooral overheerlijk. De prijswinnaar, afkomstig uit het jaar 2017, laat ik deze zomer dus ook niet staan.

Cave Les Grands Crus Blancs (Vinzelles) is een van de grootste coöperaties in de Mâconnais en de hofleverancier van goede en betaalbare Pouilly-Fuissé. Deze coöperatie ligt maar enkele kilometers ten westen van de A6 net ten zuiden van Mâcon. Niet verrassend doen ze het ook goed met de Pouilly-Vinzelles (2017). De wijnbouwers in deze contreien zijn blijkbaar van meer markten thuis. Neem het aanbod van een goede rosé (Beaujolais Rosé 2017) en een mooie Crémant de Bourgogne (blanc).

Iedere coöperatie in de Mâconnais weet raad met het maken van een goede witte Mâcon-Villages (100% chardonnay) en rode Mâcon (100% gamay). De overige wijnen worden meestal verkocht onder de naam ‘Bourgogne’ (voor rood betekent dit 100% pinot noir). Cave de Lugny en Cave d’Azé zetten momenteel wat dit laatste betreft de toon. Maar kijk rustig verder rond bij beide coöperaties. In Lugny maken ze al tijden een goede Crémant de Bourgogne en in Azé wordt de ieder jaar steeds betere witte Mâcon-VIllages ‘Sélection Prestige’ aangeboden. Voor nog geen tientje overigens.

Dé grote verrassing is de kwalitatieve inbreng van Vignerons de Buxy (coöperaties uit de Côte Chalonnaise deden ook mee). Om te beginnen is de Bourgogne Aligoté (uit de basisserie ‘Buissonnier’) uit zowel 2016 als 2017 helemaal top. Ik kan het inmiddels beamen. Verder kregen de Vignerons de Buxy met een Mâcon-Villages uit 2017 de hoofdprijs (Coupe Perraton) in handen. Het bleek bij navraag in Buxy de ‘Clos de Mont-Rachet’ te zijn. Feest dus in Buxy en dat kunnen ze niet beter doen door de Crémant de Bourgogne Rosé te ontkurken, want ook die viel in de prijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.