Coöperaties in de Mâconnais

Cave les grand crus blancs in Vinzelles (Wijn uit Bourgogne)

Les Grands Crus Blancs in Vinzelles (loods)

Nadat de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise onder de aandacht zijn gebracht, was het voornemen om hetzelfde te doen met de coöperaties in de Mâconnais. Maar in deze streek zijn er zeker een stuk of tien en dan wordt er voorbij gegaan aan de individuele inbreng van de domeinen. Inmiddels is er een goed excuus voor een eerste aanzet om enkele coöperaties in de Mâconnais onder de aandacht te brengen. Dat is mogelijk naar aanleiding van een concours.

Boeken over wijn zijn weleens laatdunkend over concoursen en prijzen. Wanneer een fles wijn is behangen met stickers, dan heeft heeft dat verder weinig te betekenen. Als je ‘maar’ een bronzen medaille hebt gewonnen, ben je onderhand een verliezer. In Bourgogne is er ten minste één concours dat serieus kan worden genomen: Le concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent. De inbreng bij dit concours betreft alleen wijnen uit de Mâconnais en Beaujolais.

Eind vorige maand werden de winnaars bekend van de maar liefst 127e editie van Le concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent. De coöperaties deden het voortreffelijk. Voordat ik de link naar alle prijswinnaars aanbied, sta ik stil bij een aantal opvallende zaken. Hier en daar doe ik een veronderstelling, want de uitslagenlijst is algemeen en treedt wat lieux-dits of cuvées betreft niet in details.

Cave des Vignerons de Mancey (Tournus) doet het ouderwets goed met rode wijnen uit 2016, zowel met de Mâcon (gamay) als de Bourgogne (pinot noir). Ik vermoed dat het de serie ‘Les Essentielles’ betreft. Ook de rosé (gamay) uit 2017 is weer uitstekend. Ik herinner me de 2016 nog als fruitig, lekker, smakelijk en wat niet meer. Die rosé uit 2017 laat ik deze zomer ook niet liggen.

Cave Les Grands Crus Blancs (Vinzelles) is een van de grootste coöperaties in de Mâconnais. Zij ligt maar enkele kilometers ten westen van de A6 net ten zuiden van Mâcon. Niet verrassend doen ze het weer goed met de Pouilly-Vinzelles (2017). Wel verrassend is het aanbod van een goede rosé (Beaujolais Rosé 2017) en een mooie Crémant de Bourgogne (Blanc).

Iedere coöperatie in de Mâconnais weet wel raad met het maken van een goede Mâcon-Villages. De overige witte wijnen worden meestal gebotteld onder de naam ‘Bourgogne’. Cave de Lugny en Cave d’Azé blinken wat dit laatste betreft uit. In Lugny maken ze ook een goede Crémant de Bourgogne en in Azé wordt een goede rode Bourgogne aangeboden.

Dé grote verrassing is de kwalitatieve inbreng van Vignerons de Buxy (coöperaties uit de Côte Chalonnaise deden ook mee). Om te beginnen is de Aligoté uit zowel 2016 als 2017 weer top. Wij proefden het laatst de 2015 en daar werden wij meteen vrolijk van. Buxy kreeg verder met een Mâcon-Villages 2017 de hoofdprijs (Coupe Perraton). Het blijkt de ‘Clos de Mont-Rachet’ te zijn. Feest dus in Buxy en dat kunnen ze niet beter doen dan door een Crémant de Bourgogne rosé te ontkurken, want ook die viel in de prijzen.

(LINK naar artikel in LEJSL met alle prijswinnaars.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.