Coöperaties in de Mâconnais

Cave les grand crus blancs in Vinzelles (Wijn uit Bourgogne)

Les Grands Crus Blancs in Vinzelles

Nadat de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise onder de aandacht zijn gebracht, was het mijn voornemen om hetzelfde te doen met de coöperaties in de Mâconnais. Maar in deze streek zijn er zeker een stuk of tien en dan wordt er voorbij gegaan aan de individuele inbreng van de domeinen. Inmiddels is er een goed excuus voor een eerste aanzet om enkele coöperaties in de Mâconnais onder de aandacht te brengen. Dit is mogelijk naar aanleiding van een concours.

Wijnschrijver willen zich weleens laatdunkend uitlaten over concoursen en prijzen. Wanneer een fles wijn is behangen met stickers, dan zou dat weinig tot niets betekenen. Als je ‘maar’ een bronzen medaille hebt gewonnen, ben je onderhand een verliezer. Prima, maar ik neem enkele concoursen wel serieus en wil immer weten wie de winnaars zijn van onder meer het Concours des Vins de Bourgogne, Concours des Vins de Mâcon (in Bourgogne, maar met wijnen uit heel Frankrijk) en het charmante Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent (inbreng vanuit de wijndistricten Mâconnais en Beaujolais).

Eind vorige maand werden de medailles bekend van de maar liefst 127e editie van Le concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent. De coöperaties deden het voortreffelijk en verdienen om onder de aandacht te worden gebracht. Met de aantekening dat ik in de rest van deze bijdrage hier en daar een veronderstelling doe, want de uitslagenlijst is vrij algemeen en treedt wat lieux-dits of cuvées betreft niet in details.

Cave des Vignerons de Mancey (Tournus) doet het ouderwets goed met rode wijnen uit 2016, zowel met de Mâcon (gamay) als de Bourgogne (pinot noir). Ik vermoed dat het de serie ‘Les Essentielles’ betreft. Ook de rosé (gamay) uit 2017 is weer uitstekend. Ik herinner me de 2016 nog als fruitig, lekker, smakelijk en wat niet meer. Die rosé uit 2017 laat ik deze zomer dus ook niet liggen.

Cave Les Grands Crus Blancs (Vinzelles) is een van de grootste coöperaties in de Mâconnais. Zij ligt maar enkele kilometers ten westen van de A6 net ten zuiden van Mâcon. Niet verrassend doen ze het weer goed met de Pouilly-Vinzelles (2017). Wel verrassend is het aanbod van een goede rosé (Beaujolais Rosé 2017) en een mooie Crémant de Bourgogne (blanc).

Iedere coöperatie in de Mâconnais weet wel raad met het maken van een goede Mâcon-Villages. De overige witte wijnen worden meestal verkocht onder de naam ‘Bourgogne’. Cave de Lugny en Cave d’Azé blinken wat dit laatste betreft uit. In Lugny maken ze al tijden een goede Crémant de Bourgogne en in Azé wordt een uitstekende generieke rode Bourgogne aangeboden.

Dé grote verrassing is de kwalitatieve inbreng van Vignerons de Buxy (coöperaties uit de Côte Chalonnaise deden ook mee met het concours). Om te beginnen is de Bourgogne Aligoté uit zowel 2016 als 2017 weer top. Buxy kreeg verder met een Mâcon-Villages uit 2017 de hoofdprijs (Coupe Perraton) in handen. Het blijkt de ‘Clos de Mont-Rachet’ te zijn. Feest dus in Buxy en dat kunnen ze niet beter doen dan door een Crémant de Bourgogne Rosé te ontkurken, want ook die viel in de prijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.