Coöperaties in de Mâconnais

Cave les grand crus blancs in Vinzelles (Wijn uit Bourgogne)

Les Grands Crus Blancs in Vinzelles

Na de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise te hebben gepresenteerd, was het mijn voornemen om hetzelfde te doen met de coöperaties in de Mâconnais. Maar dit wijndistrict  kent er een stuk of tien, die stuk voor stuk uitstekend zijn, maar ik wil niet voorbijgegaan aan de individuele inbreng van de domeinen. Inmiddels is er een goed excuus voor een eerste aanzet om enkele coöperaties in de Mâconnais onder de aandacht te brengen. Dit is mogelijk naar aanleiding van een concours.

Wijnschrijver willen zich weleens laatdunkend uitlaten over concoursen en prijzen. Wanneer een fles wijn is behangen met stickers, dan zou dat weinig tot niets te betekenen hebben. Als je ‘maar’ een bronzen medaille hebt gewonnen, ben je onderhand een verliezer. Ik ondersteun de argumenten van de wijnschrijver voor een groot deel, maar er zijn enkele concoursen die ik serieus neem. Zo wil ik immer weten wie de winnaars zijn van Concours des Vins de Bourgogne, Concours des Vins de Mâcon (in Bourgogne, maar met wijnen uit heel Frankrijk) en het charmante Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent (inbreng vanuit de wijndistricten Mâconnais en Beaujolais).

Eind vorige maand werden de toegekende medailles bekend van de maar liefst 127e editie van Le concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent. De coöperaties deden het voortreffelijk en verdienen het om extra onder de aandacht te worden gebracht. Met de aantekening dat ik in de rest van deze bijdrage hier en daar een veronderstelling doe, want de uitslagenlijst is vrij algemeen en treedt wat climats, lieux-dits of cuvées betreft niet in details.

Cave des Vignerons de Mancey (Tournus) doet het ouderwets goed met rode wijnen uit 2016, zowel met de Mâcon (100% gamay) als de Bourgogne (100% pinot noir). Ik vermoed ernstig dat het de serie ‘Les Essentielles’ betreft. Ook de rosé (100% gamay) uit 2017 is weer uitstekend. Ik herinner me de 2016 nog als fruitig, lekker, smakelijk en wat niet meer. Die rosé uit 2017 laat ik deze zomer dus ook niet staan.

Cave Les Grands Crus Blancs (Vinzelles) is een van de grootste coöperaties in de Mâconnais. Zij ligt maar enkele kilometers ten westen van de A6 net ten zuiden van Mâcon. Niet verrassend doen ze het weer goed met de Pouilly-Vinzelles (2017). Wel verrassend is het aanbod van een goede rosé (Beaujolais Rosé 2017) en een mooie Crémant de Bourgogne (blanc).

Iedere coöperatie in de Mâconnais weet wel raad met het maken van een goede Mâcon-Villages. De overige witte wijnen worden meestal verkocht onder de naam ‘Bourgogne’. Cave de Lugny en Cave d’Azé blinken wat dit laatste betreft uit. In Lugny maken ze al tijden een goede Crémant de Bourgogne en in Azé wordt een uitstekende generieke rode Bourgogne aangeboden.

Dé grote verrassing is de kwalitatieve inbreng van Vignerons de Buxy (coöperaties uit de Côte Chalonnaise deden ook mee). Om te beginnen is de Bourgogne Aligoté uit zowel 2016 als 2017 helemaal top (iets dat ik inmiddels kan beamen). Vignerons de Buxy kreeg met een Mâcon-Villages uit 2017 de hoofdprijs (Coupe Perraton) in handen. Het bleek bij navraag de ‘Clos de Mont-Rachet’ te zijn. Feest dus in Buxy en dat kunnen ze niet beter doen door een Crémant de Bourgogne Rosé te ontkurken, want ook die viel in de prijzen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.