Maranges: een buitenbeentje?

AOC Maranges in de Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Het meest zuidelijke deel van de AOC Maranges

Bourgogne en ik: vele redenen en enkele toevalstreffers. Toeval dat op de eerste flessen die ik dronk het jaartal 2005 stond vermeld. Bleek ook in Bourgogne een topjaar te zijn. Eén fles herinner ik me goed. Ik kocht hem bij de wijnwinkel Nicolas in Brussel: een rode Maranges van Maison Louis Latour. Enkele weken later in Beaune, bij de Nicolas aldaar, de laatste twee flessen gekocht. Er zijn enkele wijnen die ik direct associeer met mijn groeiende liefde voor de Bourgogne. Dit was er onmiskenbaar eentje.

Maranges is de meest zuidelijke AOC van de Côte de Beaune, dus van de gehele Côte d’Or. Maar AOC Maranges valt door haar zuidelijke ligging grotendeels buiten het departement Cote d’Or en binnen het departement Saône-et-Loire. De wijngaarden liggen zelfs voor een groot deel op dezelfde hoogte als de Côte Chalonnaise. Het terroir van de AOC Maranges sluit echter naadloos aan bij de geologische eigenschappen van de Côte de Beaune en behoort daarom tot dit bourgondische wijndistrict.

De wijngaarden van de AOC Maranges liggen rondom drie dorpen: Dezize-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges en Cheilly-lès-Maranges. Er bestaat dus geen wijndorp met de naam ‘Maranges’. Vooral de kerk van Cheilly-lès-Maranges, het grootste wijndorp van de drie, is bijzonder. Deze kerk is gebouwd in een neogotische stijl (zeldzaam in Bourgogne) en heeft geen klokken. Aanschouw de drie dorpen en omringende wijngaarden van Maranges door vanaf de buur Santenay de wandelroute GR7 (Grande Randonnée 7) in zuidelijke richting te lopen. Na een korte klim overzie je in één indrukwekkende oogopslag het meest zuidelijke puntje van de Côte de Beaune, terwijl je reeds de Côte Chalonnase bent binnengelopen. Daar nam ik dan ook de bijgevoegde foto.

Een rode Maranges is vrij donker van kleur en in vergelijking met andere Bourgognes stevig en doorgaans tanninerijk. Even laten liggen en het blijkt een wijn te zijn met de nodige flexibiliteit en finesse. Met Louis Latour kun je nog steeds goed zaken doen. Loop hiervoor onder meer in Beaune de winkel van Denis Perret binnen. Een andere winkel in Beaune die ik graag binnenloop, is La P’tite Cave. Sober ingericht, maar enthousiast geleid door Stéphanie Bouhin. Zij pleitte hartstochtelijk voor de ‘Le Clos de Rois’ (1er Cru/2014) van Domaine Maurice Charleux et Fils. Een ferme, volle Maranges met rijp rood fruit. Verder vergezeld door florale tonen en samen met enige vriendelijke vleugjes specerijen hebben wij een karaktervolle Bourgogne in het glas. Wij spreken over een domein dat zich steeds vaker in de kijker weet te spelen van de toonaangevende wijngidsen en wijntijdschriften.

Er gaat niets boven een bezoek aan een domein, maar intussen is Le Caveau de Santenay ook een goed adres om een Maranges te kopen. Deze winkel die in het centrum van Santenay ligt, maakt met lokale producenten prijsafspraken (les vins à prix vignerons). Men heeft hiermee de intentie om de wijnen uit zowel Santenay als Maranges te promoten. In Le Caveau de Santenay koos ik uiteindelijk voor ‘Le Clos des Loyères’ (1er Cru/2014) van Domaine Nicolas Perrault. Le Guide Hachettes des Vins 2017: “Cassis, framboos en vanille; evenwichtig, vol en krachtig, met fijne en strakke tannines.” Toegegeven, ik was een beetje ongeduldig en had deze Maranges nog even mogen, misschien wel voor enkele jaren moeten bewaren.

Concludeer ik na deze eerste inbreng over Maranges dat haar (rode) wijnen verrassend elegant kunnen zijn, welhaast sophisticated. De AOC Maranges heeft hiermee in al haar bescheidenheid duidelijk een eigen karakter. Hoewel bijna geheel vanuit een ander departement, Maranges doet als een kwalitatief uitstekende AOC helemaal mee met de Côte de Beaune. Om onder de aandacht te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.