Maranges: een buitenbeentje?

Maranges. Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Het zuidelijke deel van de appellation village Maranges en aldus van de Côte de Beaune

Bourgogne en ik: vele redenen en enkele toevalstreffers. Toeval dat op de eerste flessen die ik kocht het jaartal 2005 stond vermeld. Bleek ook in Bourgogne een topjaar te zijn. Eén fles herinner ik me goed. Ik kocht hem bij Nicolas in Brussel: een Maranges van Maison Louis Latour. Vervolgens in Beaune, bij de Nicolas aldaar, de laatste twee flessen gekocht. Er zijn enkele Bourgognes die ik direct associeer met mijn groeiende liefde voor deze wijnregio. Dit was er een.

Maranges is de meest zuidelijke appellation village van de Côte de Beaune, dus van de gehele Côte d’Or. Maar Maranges valt door haar zuidelijke ligging grotendeels buiten het departement Cote d’Or en binnen Saône-et-Loire. Maranges mag als deel van de Côte de Beaune vanzelfsprekend meedoen met de nieuwe appellation Bourgogne Côte d’Or. Le Journal de Saône-et-Loire wijdde er zelfs een speciaal artikel aan. Trots dat ze zijn in Saône-et-Loire met hun stukje Côte de Beaune.

De wijngaarden van Maranges liggen rondom drie dorpen: Dezize-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges en Cheilly-lès-Maranges. Vooral de kerk van Cheilly-lès-Maranges, het grootste dorp van de drie, is bijzonder. Deze kerk is gebouwd in neogotische stijl (zeldzaam in Bourgogne) en heeft geen klokken. Aanschouw de drie dorpen en omringende wijngaarden van Maranges door vanaf Santenay de wandelroute GR7 (Grande Randonnée 7) in zuidelijke richting te lopen. Na een korte klim overzie je in één indrukwekkende oogopslag het meest zuidelijke puntje van de Côte de Beaune.

Een rode Maranges is donker van kleur en in vergelijking met andere Bourgognes stevig en doorgaans tanninerijk. Even laten liggen en het blijkt een wijn te zijn met de nodige flexibiliteit en finesse. Met Louis Latour kun je nog steeds goed zaken doen. Loop hiervoor onder meer in Beaune de winkel van Denis Perret binnen. Een andere winkel in Beaune die ik graag binnenloop, is La P’tite Cave. Sober ingericht, maar enthousiast geleid door Stéphanie Bouhin. Zij pleitte hartstochtelijk voor de ‘Le Clos de Rois’ (1er Cru/2014) van Domaine Maurice Charleux et Fils. Een ferme, volle Maranges met rijp rood fruit. Florale tonen en een snuifje specerijen maakten deze Bourgogne helemaal af.

Er gaat niets boven een bezoek aan een domein, maar intussen is Le Caveau de Santenay ook een goed adres om een Maranges te kopen. Deze winkel die in het centrum van Santenay ligt, maakt met lokale producenten prijsafspraken. Men heeft hiermee de intentie om de wijnen uit Maranges (en uit Santenay natuurlijk) te promoten. In Le Caveau de Santenay koos ik uiteindelijk voor ‘Le Clos des Loyères’ (1er Cru/2014) van Domaine Nicolas Perrault. Le Guide Hachettes des Vin 2017: “Cassis, framboos en vanille, evenwichtig, vol en krachtig, met fijne en strakke tannines.” Toegegeven, ik was een beetje ongeduldig en had deze Maranges nog even mogen bewaren.

Concludeer ik na deze eerste inbreng over Maranges dat haar (rode) wijnen verrassend elegant kunnen zijn, welhaast sophisticated. Maranges heeft hiermee in al haar bescheidenheid duidelijk een eigen karakter. Hoewel bijna geheel vanuit een ander departement, zij doet als een kwalitatief uitstekende appellation village helemaal mee met de Côte de Beaune. Om in de gaten te houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.