Bourgogne in beeld

A Year in Burgundy
Scène uit A Year in Burgundy

Wel zo leuk wanneer er een programma over Bourgogne op tv komt. Het loont de moeite om de programmering van de zenders Arte en TV5 Monde in de gaten te houden. In Nederland word je al verwend wanneer Ilja Gort in zijn nieuwe programma Gorts Wijnkwartier een paar minuten over Chablis keuvelt. Het is alweer een poos geleden dat we in Nederland echt werden verwend en wel met de film A Year in Burgundy die door de VPRO werd uitgezonden op de voormalige zender NPO Doc (nu: NPO 2 Extra).

A Year in Burgundy (2013) is nog altijd een verademing om naar te kijken. Zoals de titel onthult, wordt een zevental wijnbouwers (m/v) gevolgd vanaf de lente tot in de winter gedurende dat bizarre oogstjaar 2011 (vroege droogte, late regen). Afwisselend komen de wijnbouwers tijdens hun werkzaamheden in beeld en aan het woord. Als intermezzo vertelt een voice-over over alle ins en outs van de wijncultuur in de Bourgogne. Er wordt veel in de wijngaarden gefilmd en over het belang van terroir gepraat. Wanneer het regent, speelt de Thibault Morey achter zijn piano een Gnossienne van Erik Satie en vertrouwt hij op de voorzienigheid van de natuur. De film getuigt van een dergelijke liefde, geduld en toewijding. Terecht gelauwerd in de internationale wijnpers. (Voor de Europese markt verscheen een ‘Region free play-only DVD’. Frans gesproken = Engels ondertiteld.)

Wanneer je op zoek bent naar een documentaire die een goede introductie biedt over wijnen uit de Bourgogne, adviseer ik je om vooral niet te kijken naar Burgundy: People with a Passion for Wine (2016). Het geheel is een regelrecht rommeltje. Geen opbouw, geen lijn, geen verhaal. De Bourgogne, haar wijnen en zelfs de omringende wijncultuur krijgen onaangename elitaire trekjes. Opvallend: er is alleen in de Côte de Beaune gefilmd. Toch kent de documentaire, die op zijn best beschouwd een redelijke sfeerimpressie van de Bourgogne biedt, zijn momenten. Wanneer Véronique Drouhin-Boss, hoofd wijnmaker bij Maison Joseph Drouhin, ons meeneemt naar de wijnkelders van het vermaarde handelshuis in Beaune en zij over de karakteristieken van een Chambolle-Musigny vertelt, veer ik heus wel even op. (Verkrijgbaar op dvd.)

Een speciale plaats in dit overzicht voor aflevering vijf uit de negende serie No Reservations (2012) van en met de Amerikaanse kok, auteur en tv-presentator Anthony Bourdain. Wat minder over wijn, wat meer over eten, helemaal over Bourgogne. Over Bourdain kun je het nodige zeggen, maar niet over de immer respectvolle wijze waarop hij de Franse keuken bejegende. Hij wordt in deze bourgondische aflevering op sleeptouw genomen door een andere chef-kok en tv-persoonlijkheid: Ludo Lefebvre. Lefebvre is geboren en getogen in Auxerre en heeft een paar straten van zijn woonhuis vandaan bij JeanPierre Saunier, nu chef-kok van het restaurant Le Rendez-Vous, de beginselen van het métier geleerd. Jammer dat het bezoek aan Maison Ilan in Nuits-Saint-Georges van de Amerikaanse wijnpionier Ray Parker inmiddels wordt overschaduwd door een negatieve pers over dit wijnhuis. Het doet verder niets af aan een uurtje oprecht bewogen tv waar Bourdain patent op had. (Te zien bij Amazon via prime video.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.