Bourgogne in beeld

Auxerre. De Yonne en kathedraal Saint-Étienne (Wijn uit Bourgogne)

Auxerre

Wel zo leuk wanneer er een programma over Bourgogne op tv komt. Het loont de moeite om de programma’s van de zenders Arte en TV5 Monde in de gaten te houden. In Nederland word je al verwend wanneer Ilja Gort in zijn nieuwe programma Gorts Wijnkwartier een halve minuut over Crémant de Bourgogne vertelt. Het is alweer een paar jaar geleden dat we in Nederland werden verrast met de film A Year in Burgundy die door de VPRO werd uitgezonden op de voormalige zender NPO Doc (nu: NPO 2 Extra).

A Year in Burgundy (2013) is nog altijd een verademing om naar te kijken. Zoals de titel onthult, wordt een zevental wijnbouwers (m/v) gevolgd vanaf de lente tot in de winter gedurende dat licht bizarre wijnjaar 2011 (vroege droogte, late regen). Afwisselend komen de wijnbouwers tijdens hun werkzaamheden in beeld en aan het woord. Als intermezzo vertelt een voice-over over alle ins en outs van de wijncultuur in Bourgogne. Er wordt veel in de wijngaarden gefilmd en over het belang van terroir gepraat. Wanneer het regent, speelt de Thibault Morey achter zijn piano een Gnossienne van Erik Satie en vertrouwt hij op de voorzienigheid van de natuur. De film spreekt hetzelfde geduld en respect uit. Terecht gelauwerd in de internationale wijnpers. (Voor de Europese markt verscheen een ‘Region free play-only DVD’. Frans gesproken is Engels ondertiteld.)

Wanneer je op zoek bent naar een documentaire die een goede introductie biedt over de wijnen uit Bourgogne, adviseer ik je vooral niet te kijken naar Burgundy: People with a Passion for Wine (2016). In de documentaire worden zeker een aantal zinvolle dingen gezegd, maar het geheel is een rommeltje. Geen opbouw, geen lijn, geen verhaal. Het budget stond het blijkbaar niet toe buiten de Côte de Beaune te filmen. Toch kent de documentaire, die op zijn best beschouwd een redelijke sfeerimpressie van Bourgogne biedt, zijn momenten. Wanneer Véronique Drouhin-Boss, hoofd wijnmaker bij Maison Joseph Drouhin, ons meeneemt naar de wijnkelders van het vermaarde handelshuis in Beaune en zij vertelt over de karakteristieken van een Chambolle-Musigny, veer ik heus wel even op. (Verkrijgbaar op dvd.)

Een speciale plaats in dit overzicht voor aflevering negen uit de vijfde serie No Reservations (2012) van en met de Amerikaanse kok, auteur en tv-presentator Anthony Bourdain. Wat minder over wijn, wat meer over eten, maar helemaal over Bourgogne. Over Bourdain valt wel het een en ander te zeggen, maar niet over de immer respectvolle wijze waarop hij de Franse keuken bejegende. Hij wordt in deze Bourgondische aflevering op sleeptouw genomen door een andere chef-kok en tv-persoonlijkheid: Ludo Lefebvre. Lefebvre is geboren en getogen in Auxerre en heeft een paar straten van zijn woonhuis vandaan bij JeanPierre Saunier, nu chef-kok van het restaurant Le Rendez-Vous, de beginselen van het métier geleerd. De scène waarin beide heren in Le Rendez-Vous een klassieke Bourgondische maaltijd nuttigen, overtreft ieder reclamespotje over Bourgogne. Jammer dat het bezoek aan Maison Ilan van de Amerikaan wijnpionier Ray Parker in Nuits-Saint-Georges inmiddels wordt overschaduwd door negatieve pers over dit wijnhuis. Het doet verder niets af aan een uurtje oprecht bewogen tv. (Op moment van schrijven onder meer te zien via dailymotion.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.