Bourgogne in de supermarkt

Clos la Marche in Mercurey is in het bezit van Maison Louis Max (Wijn uit Bourgogne)

Clos la Marche in Mercurey is in het bezit van Maison Louis Max

Vier maanden geleden schreef ik over Maison Antonin Rodet, het handelshuis dat aan de Albert Heijn de meeste wijnen uit Bourgogne levert. Conclusie: een groot en kwalitatief uitstekend handelshuis dat helaas de beste wijnen in Bourgogne achterhoudt. Voor dat laatste ben je van harte welkom in de winkel van Clos Rodet in Mercurey, waar je gastvrij wordt onthaald. Maar goed, Mercurey ligt niet om de hoek, de supermarkt wel. Onderhand tijd om weer eens de stand van zaken op te maken. Vandaag vooral over rood.

Bij de Albert Heijn veranderden inmiddels de jaartallen van de generieke rode Bourgognes (Pinot Noir) en Mâcon (Gamay) in 2016. Natuurlijk ben je bij een nieuw jaartal een beetje nieuwsgierig en natuurlijk weet je onderhand wel beter. De tijd dat je in Nederland een omweg maakte voor een Bourgogne in de supermarkt, lijkt ver achter ons te liggen. Zelfs bij een kwalificatie zoals basis- of instap Bourgogne kunnen tegenwoordig vraagtekens worden gezet. Ach, het was geen straf om recente rode Bourgognes uit de supermarkt te drinken. Maar ik bespeur nauwelijks enig enthousiasme.

Vooruit, de Mâcon uit 2016 is wat sappiger en smaakvoller dan die matte en fantasieloze 2015. Het onderhand typerende ‘stoflaagje’ aan het einde is er nog steeds. De Mâcon is echter nerveus en onrustig. De Engelse journalist Auberon Waugh schreef ooit over wijn die door Hells Angels tijdens een rit van honderden kilometers is meegedragen. De Bourgogne (Pinot Noir) uit 2016 is best oké. Het verschil met 2015 is miniem en op dit niveau te verwaarlozen. Schroefdoppen op beide versies, dus het wordt nooit beter. Na voor alle zekerheid twee bodempjes van de Bourgogne te hebben gedronken, schonk ik de rest in de Boeuf bourguignon. Daar is de wijn perfect voor.

Louis Max plukt druiven in de achtertuin van Antonin Rodet. Onder de naam Domaine Louis Max biedt hij de Albert Heijn een rode en witte Mercurey aan. De rode 2012 en 2014 zitten al stevig onder het stof. De witte 2015 is nog de moeite waard. Om sommige wijnen kun je glimlachen, van andere wijnen word je regelrecht vrolijk. Vreemd genoeg heb ik dat bij de witte Max. Van zeldzaam ver ruik je al de geuren die het glas uitstuiven. Uiteindelijk te eenvoudig om de hemel in te prijzen, maar vermakelijk genoeg om hem te vermelden. Ook nog een keer bio. Ik neem maar één keer per jaar een Louis Max mee om te genieten van zijn gezelschap, want van zijn prijzen word ik minder vrolijk.

Bourgogne bij de Jumbo heten tegenwoordig ‘Signé Bourgogne’. De wijn is nog steeds afkomstig van Les Vignerons de Buxy, waar ook de Coop een rode en een witte Bourgogne haalt. De supermarkten verschillen van etiket, waarschijnlijk zitten er verschillende handelshuizen tussen. In vergelijking met de Albert Heijn heb je met de rode ‘Signé Bourgogne’ een meer geconcentreerde Pinot Noir in je glas. Ja, wat framboos en ja, het zuur blijft binnen de perken. Laat ik het maar snel opschrijven voordat ik me bedenk: ik kan wel enige sympathie opbrengen voor de rode ‘Signé Bourgogne’. Mede omdat ook de prijs binnen de perken blijft.

Zo, waar had ik die Saint-Aubin ook alweer neergelegd?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.