Bourgogne in de supermarkt

Clos la Marche in Mercurey van Maison Louis Max (Wijn uit Bourgogne)

‘Clos la Marche’ in Mercurey is in het bezit van Maison Louis Max

Vier maanden geleden schreef ik over Maison Antonin Rodet, het handelshuis dat aan Albert Heijn de meeste wijnen uit Bourgogne levert. Conclusie: een groot en kwalitatief uitstekend handelshuis dat helaas zijn beste wijnen in Bourgogne achterhoudt. Voor die wijnen ben je van harte welkom in de winkel van Clos Rodet in Mercurey. Maar goed, Mercurey ligt niet om de hoek, onze supermarkten wel. Onderhand weer eens tijd om een stand van zaken op te maken. Deze inbreng gaat vooral over rood en een beetje over wit.

Bij de Albert Heijn veranderden de jaartallen van de rode Bourgogne (pinot noir) en Mâcon (gamay) in 2016. Natuurlijk ben je bij een nieuw jaar nieuwsgierig, maar je weet onderhand beter. De tijd dat je in Nederland een omweg maakte voor een Bourgogne in de supermarkt, lijkt achter ons te liggen. Hooguit wordt aan deze wijnen een kwalificatie zoals basis- of instap Bourgogne toegedicht. Ik ril van die termen. Maar laat ik er verder geen drama van maken, zo erg was het niet om ze te proeven.

De Mâcon uit 2016 is sappiger en smaakvoller dan de matte en fantasieloze versie uit 2015. Het onderhand typerende ‘stoflaagje’ aan het einde is er nog steeds. De meest recente Mâcon is echter opvallend nerveus en onrustig. Enige tijd tot rust trachten te brengen in een kelder biedt geen oplossing. Bij de Bourgogne (pinot noir) uit 2016 ontbreekt de nodige ruggengraat. Het verschil met 2015 is verder miniem en dat betekent hooguit wat brave woorden. Schroefdoppen op beide versies, dat wordt niet beter. Na voor alle zekerheid twee bodempjes van de Bourgogne te hebben gedronken, schonk ik de rest in de Boeuf bourguignon.

Louis Max plukt druiven in de achtertuin van Antonin Rodet. Hij doet dit ook nog een keer op een bio-vriendelijke wijze. Onder de naam Domaine Louis Max biedt hij de Albert Heijn een rode en witte Mercurey aan. De rode 2012 en 2014 zitten al stevig onder het stof. De witte 2015 is nog de moeite waard. Van verre ruik je een rijke waaier aan geuren die het glas uit stuiven. Deze Bourgogne is aangenaam en vermakelijk genoeg om hem te vermelden, maar uiteindelijk niet verleidelijk genoeg om hem de hemel in te prijzen. Een meer dan prima Bourgogne verder. Wel prijzig voor een generieke witte Mercurey, als je het mij vraagt.

Bourgogne bij de Jumbo heten tegenwoordig ‘Signé Bourgogne’. Wijn is nog steeds afkomstig van Les Vignerons de Buxy, waar ook Coop en Plus, zij het via een andere négociant, hun rode en een witte Bourgogne halen. In vergelijking met de Rodet van Albert Heijn heb je met de rode ‘Signé Bourgogne’ (2016) een meer geconcentreerde pinot noir in je glas. Ja, wat framboos en ja, het zuur blijft binnen de perken. Laat ik het maar snel opschrijven voordat ik me bedenk: ik kan wel enige sympathie opbrengen voor de rode ‘Signé Bourgogne’. Mede omdat de prijs binnen de perken blijft. ‘Signé Bourgogne‘ heeft verder een rosé in het assortiment. Een idee om deze komende zomer naar Nederland te halen? Of de verrassend goede Montagny die ik bij een Belgische Carrefour aantrof?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.