Bourgogne in de supermarkt

Clos la Marche in Mercurey van Maison Louis Max (Wijn uit Bourgogne)

‘Clos la Marche’ in Mercurey is in het bezit van Maison Louis Max

Vier maanden geleden schreef ik over Maison Antonin Rodet, het handelshuis dat aan de Albert Heijn de meeste wijnen uit Bourgogne levert. Conclusie: een groot en kwalitatief uitstekend handelshuis dat helaas de beste wijnen in Bourgogne achterhoudt. Voor die wijnen ben je van harte welkom in de winkel van Clos Rodet in Mercurey, waar je gastvrij wordt onthaald. Maar goed, Mercurey ligt niet om de hoek, onze supermarkten wel. Onderhand weer eens tijd om de stand van zaken op te maken. Deze inbreng gaat vooral over rood en een beetje over wit.

Bij de Albert Heijn veranderden inmiddels de jaartallen van de rode Bourgogne (pinot noir) en Mâcon (gamay) in 2016. Natuurlijk ben je bij een nieuw jaartal een beetje nieuwsgierig, maar je weet onderhand beter. De tijd dat je in Nederland een omweg maakte voor een Bourgogne in de supermarkt, lijkt achter ons te liggen. Hooguit wordt aan deze wijnen een kwalificatie zoals basis- of instap Bourgogne toegedicht. Het was in ieder geval geen onverdeeld genoegen om de rode Bourgognes te proeven.

De Mâcon uit 2016 is wat sappiger en smaakvoller dan die matte en fantasieloze 2015. Het onderhand typerende ‘stoflaagje’ aan het einde is er nog steeds. Maar de Mâcon is nerveus en onrustig. De Engelse journalist Auberon Waugh schreef ooit over wijn die door Hells Angels tijdens een rit van honderden kilometers is meegedragen. De Bourgogne (pinot noir) uit 2016 is niet onaardig. Het verschil met 2015 is echter miniem en dat betekent wat brave woorden, maar niet meer. Schroefdoppen op beide versies, dat wordt niet veel beter. Na voor alle zekerheid twee bodempjes van de Bourgogne te hebben gedronken, schonk ik de rest in de Boeuf bourguignon. Daar is de wijn perfect voor.

Louis Max plukt druiven in de achtertuin van Antonin Rodet. Onder de naam Domaine Louis Max biedt hij de Albert Heijn een rode en witte Mercurey aan. De rode 2012 en 2014 zitten al stevig onder het stof. De witte 2015 is nog de moeite waard. Van ver ruik je een stevig boeket aan geuren die het glas uitstuiven. Uiteindelijk te eenvoudig om de hemel in te prijzen, maar aangenaam en vermakelijk genoeg om hem te vermelden. De wijnen van Maison Louis Max zijn ook nog een keer bio. Om te genieten van zijn gezelschap neem ik maar één keer per jaar een exemplaar mee, want van zijn prijzen word ik minder vrolijk.

Bourgogne bij de Jumbo heten tegenwoordig ‘Signé Bourgogne’. De wijn is nog steeds afkomstig van Les Vignerons de Buxy, waar ook Coop en Plus, zei het via een andere négociant, hun rode en een witte Bourgogne halen. In vergelijking met de Albert Heijn heb je met de rode ‘Signé Bourgogne’ een meer geconcentreerde pinot noir in je glas. Ja, wat framboos en ja, het zuur blijft binnen de perken. Laat ik het maar snel opschrijven voordat ik me bedenk: ik kan wel enige sympathie opbrengen voor de rode ‘Signé Bourgogne’ (2016). Mede omdat ook de prijs binnen de perken blijft. ‘Signé Bourgogne’ heeft ook een rosé in het assortiment. Een idee om deze ook een keer naar Nederland te halen? Of de Montagny die ik bij een Belgische Carrefour aantrof?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.