Saint-Véran in een feestelijk zonnetje

Saint-Véran (Wijn uit Bourgogne)
Een wijngaard van de Vignerons des Terres Secrètes in Prissé

In de naam van Vincentius (van Zaragoza), de patroonheilige van onder meer de wijnbouwers en wijnhandelaars, wordt in Bourgogne heel wat gefeest met over een week La Saint-Vincent tournante als het jaarlijkse hoogtepunt. Traditie schrijft voor dat tijdens La Saint-Vincent tournante één appellation (meest village) bij toerbeurt (vandaar tournante) de feestelijkheden organiseert. Huizen, straten, zelfs wijngaarden worden versierd. Marktkramen om de Bourgognes te proeven vormen het hart van het feest. In 2017 viel de AOC Mercurey (Côte Chalonnaise) deze eer te beurt. Mercurey geeft op zijn beurt het stokje door aan de AOC Saint-Véran (Mâconnais) met het wijndorp Prissé als centrum van de activiteiten.

Saint-Véran (100% chardonnay) moest lange tijd opboksen tegen zijn grote broer: Pouilly-Fuissé. “Slanker en minder rijk in dimensies”, schreef Hubrecht Duijker. Maar hij vermeldde één zin verder dat de beste wijnen van Saint-Véran een middelmatige Pouilly-Fuissé ver achter zich laten. “Variabele bodem en resultaten”, zo luidt jaar in jaar uit de kernachtige boodschap van Hugh Johnson in zijn wijngids. Ook Patrick Matthews wijst op de grote verschillen in de bodemgesteldheid (meer klei in het zuiden, meer kalksteen in het noorden). Tegenwoordig wordt een Saint-Véran meer en meer op zijn eigen merites beoordeeld. “Excellent value, fresh, dry, and fruity”, lezen wij in The Sotheby’s Wine Encyclopedia (2005). Een gouden tip in Wine For Dummies (2006): “Saint-Véran is very possibly the best-value wine in all of Mâcon.”

In het zuiden van de Mâconnais vind je bij de domeinen veel goede Saint-Véran. Domaine Corsin in Davayé is in kwalitatief opzicht één van de beste. Met maar liefst drie wijnen, waaronder de Saint-Véran (‘vieilles vignes’), staat dit domein vermeld in Le Guide Hachette des Vins 2018. Indrukwekkend hoe de vanilletonen (de Saint-Véran is deels grootgebracht in houten vaten) niet de hoofdrol opeisen en alle ruimte geven aan de vele smaakreserves. Verder ga ik immer graag voor de vriendelijke Lucien Thomas die zijn wijnen in het dorpje Prissé aanbiedt onder de naam Domaine de la Feuillarde. Patrick Matthews: “A top Saint-Véran.” Zie uit naar de cuvée ‘Maison Rouge’. Beide domeinen zijn gastvriendelijk en kennen vaste openingstijden.

In Prissé maakt de plaatselijke coöperatie (Vignerons des Terres Secrètes) maar liefst vijf prachtige variëteiten Saint-Véran: de één met wat meer fruit, de ander met wat meer witte bloemen of mineraliteit. Van fris en zuiver tot complex en gelaagd. De prijs-/kwaliteitsverhouding mag hierbij niet onvermeld blijven. Je begint met een euro of zeven en eindigt bij de Saint-Véran ‘Les Cras’ (voor de mineraliteit en mijn favoriet), waarvoor je twaalf euro betaalt. Overigens tref je oudere jaargangen Terres Secrètes regelmatig aan in Franse supermarkten en dan meestal voor een euro of zeven, acht, ook de Saint-Véran. Ik zou dit jaar een 2015 of 2016 niet laten staan, zodat je in Nederland in jouw portemonnee niet naar die 15 euro of meer hoeft te zoeken voor die Rodet, Drouhin of Cordier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.