Saint-Véran in een feestelijk zonnetje

Wijngaard (Saint-Véran) van Terres Secrètes (Wijn uit Bourgogne)

Een wijngaard van de Vignerons des Terres Secrètes in Prissé

In de naam van Vincentius (van Zaragoza), de patroonheilige van de wijnbouwers en -handelaars, wordt in Bourgogne heel wat gefeest met over een week La Saint-Vincent tournante als jaarlijks hoogtepunt. Tijdens La Saint-Vincent tournante wordt er één appellation in het zonnetje gezet. Traditie schrijft voor dat één appellation bij toerbeurt (vandaar ‘tournante’) een andere aanwijst om het feest te organiseren. Huizen, straten, zelfs wijngaarden worden versierd. Stands om wijn te proeven vormen het hart van het feest. In 2017 viel de appellation Mercurey (Côte Chalonnaise) deze eer te beurt. Mercurey geeft op zijn beurt in 2018 het stokje door aan Saint-Véran (Mâconnais). Het wijndorpje Prissé zal het centrum zijn van de feestelijke activiteiten.

Saint-Véran (100% chardonnay) moest lange tijd opboksen tegen zijn grote broer: Pouilly-Fuissé. “Slanker en minder rijk in dimensies”, schreef Hubrecht Duijker ooit. Maar hij vermeldde één zin verder dat de beste wijnen van Saint-Véran een middelmatige Pouilly-Fuissé ver achter zich laten. “Variabele bodem en resultaten”, zo luidt jaar in jaar uit de kernachtige boodschap van Hugh Johnson in zijn wijngids. Ook Patrick Matthews wijst op de grote verschillen in de bodemgesteldheid (meer klei in het zuiden, meer kalksteen in het noorden). Tegenwoordig wordt een Saint-Véran meer en meer op zijn eigen merites beoordeeld. “Excellent value, fresh, dry, and fruity”, lezen wij in The Sotheby’s Wine Encyclopedia (2005). Een gouden tip in Wine For Dummies (2006): “Saint-Véran is very possibly the best-value wine in all of Mâcon.”

In het zuiden van de Mâconnais vind je bij coöperaties en domeinen veel goede Saint-Vérans. Domaine Corsin in Davayé is in kwalitatief opzicht een van de beste domeinen. Met maar liefst drie wijnen, waaronder de Saint-Véran (vieilles vignes), staat dit domein vermeld in Le Guide Hachette des Vins 2018. Indrukwekkend hoe de vanilletonen (de Saint-Véran is deels grootgebracht in houten vaten) niet de hoofdrol opeisen en alle ruimte geven aan het genereuze smaakpalet. Verder ga ik voor Lucien Thomas die zijn wijnen in het dorpje Prissé aanbiedt onder de naam Domaine de la Feuillarde. Patrick Matthews: “A top Saint-Véran.” Ik zou eraan willen toevoegen zijn cuvee ‘Maison Rouge’ te proberen. Beide domeinen zijn zeer gastvriendelijk en kennen vaste openingstijden.

In Prissé maakt de plaatselijke coöperatie (Vignerons des Terres Secrètes) maar liefst vijf prachtige versies Saint-Véran: de een met wat meer fruit, de ander met wat meer mineraliteit. De prijs-/kwaliteitsverhouding mag hierbij niet onvermeld blijven. Je begint met een euro of zeven en eindigt bij de Saint-Véran ‘Les Cras’ (mooie mineraliteit) die twaalf euro kost. Je treft oudere jaargangen Terres Secrètes regelmatig aan in Franse supermarkten en dan meestal voor een euro of zeven, acht. Ik zou dit jaar een 2015 of 2016 niet laten staan, zodat je in Nederland voor die Rodet, Drouhin of Cordier niet naar die 15 euro of meer in jouw portemonnee hoeft te zoeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.