De eerste keer in Irancy

Irancy (Wijn uit Bourgogne)
Een bleke januarizon boven Irancy

Het is deze maand precies tien jaar geleden dat ik in Bourgogne voor het eerst een domein bezocht. Het handgeschreven bonnetje, dat ik om een of andere nostalgische reden heb bewaard, herinnert me eraan. Het domein was off all places in Irancy. Waarschijnlijk was ik onderweg van Chablis naar Vézelay. Ik stopte onderweg om een foto te nemen van het karakteristieke komdal, waarin het wijndorp Irancy ligt. Ik besloot vervolgens de weg omlaag te nemen met het idee om even door het dorp te wandelen. Bij de kerk was er een plek voor de auto.

De regels binnen de AOC Irancy schrijven voor dat deze Bourgogne altijd rood is. De pinot noir druif is hiervoor verantwoordelijk. Het bijzondere aan Irancy is dat rondom het dorp ook de césar (druif) wordt aangeplant. Deze druif mag binnen de regels van de AOC worden toegevoegd aan de pinot noir druif (tot maximaal 10%). Met de césar, die een tanninerijk karakter heeft, kan de wijn langer worden bewaard. Zij geeft aan de meeste wijnen uit Irancy tevens een eigen karakter: wat krachtiger, ronder met uiteindelijk wat extra genuanceerde tonen rood fruit. Het eventueel toevoegen van de lokale druif blijft steeds een overweging van de individuele wijnbouwer. Nooit vergeten, zo werd mij later ooit in Irancy toevertrouwd, een Irancy is hoofdzakelijk een Bourgogne gemaakt van de pinot noir druif. In een goed oogstjaar is een Irancy gemaakt van 100% pinot noir.

Ik wilde het wijndorp niet verlaten zonder iets gekocht te hebben, dus belde ik in de Rue Soufflot aan bij Cave Podor (Stéphan en Marie Podor). Marie deed open en terwijl zij de handen aan haar schort afveegde, nodigde zij me vriendelijk uit om even achterom te lopen, waar een smalle trap toegang verschafte tot de kelder. In de kelder stelde ik voor dat zij mij een of twee doosjes aanbood waarbij ik volledig vertrouwde op haar kennis en kunde. Het was nog ochtend en mijn hoofd stond niet naar een vroege degustatie. Marie wees mij op ‘Les Mazelots’ en ‘Palotte’, twee climats die pal op het zuiden liggen. Ik knikte en koos daarmee blijkbaar voor het beste dat Irancy heeft te bieden. Na het uitschrijven van het bonnetje keek Marie mij plotseling streng aan en zei: “Drie jaar bewaren.” “En als ik de wijn nu al drink?”, bracht ik ertegenin. Marie volhardde: “U doet er verstandig aan om de wijn drie jaar te bewaren.”

Nu heeft Marie tussen mijn vier muren weinig te zeggen en ik besloot de flessen Irancy respectievelijk na één, twee en drie jaar te drinken. Na een jaar en na twee jaar werden de wijnen respectievelijk ‘behoorlijk’ en ‘een beetje’ ontsierd door wat leek op het groene sap van de wijnranken. Deze smaakimpressie duidt op een nog te jonge wijn om te drinken. Maar Marie had gelijk. Na drie jaar was de wijn helemaal af en had deze zelfs een complexiteit ontwikkeld die je een goede Bourgogne toedicht. Marie was te bescheiden om dit laatste met mij te delen.

Toen ik een jaar later Le Guide Hachette des Vins (2009) opensloeg, had Domaine Stéphan Podor voor de ‘Palotte’ uit 2006 de eerste vermelding in de gids te pakken met meteen twee sterren. De vriendelijkheid waarmee Marie Podor mij ontving en de kennis en kunde die zij met mij deelde, verdienden al een ster.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.