Jay McInerney: Bad to the Beaune

“If it’s red, French, costs too much, and tastes like the water that’s left in the vase after the flowers have died and rotted, it’s probably Burgundy.” (Jay McInerney)

Jay McInerney - Een Hedonist in de kelder. Verhalen over wijn

Tot op heden publiceerde de Amerikaanse schrijver Jay McInerney drie boeken over wijn: Bacchus & Me: Adventures in the Wine Cellar (2000), A Hedonist in the Cellar: Adventures in Wine (2006) en The Juice: Vinous Veritas (2012). Afgelopen november verscheen een aantal wijnstukjes van McInerney in een Nederlandse vertaling onder de titel Een hedonist in de kelder. Verhalen over wijn. Deze titel is een beetje misleidend, omdat slechts 14 van de ruim 50 stukjes uit A Hedonist in the Cellar in de Nederlandse vertaling zijn meegenomen. De rest van de Nederlandse bundel bevat alle essays uit The Juice.

Hoe verder de bundel vordert, des te meer je beschouwingen over de Bourgogne aantreft. De liefde van Jay McInerney voor deze wijn is in de jaren tussen A Hedonist in the Cellar en The Juice alleen maar gegroeid. Hij voert een aantal personen op die hun passie voor Bourgogne met hem delen en deze uiten in mooie zinsneden. In een stukje over de Amerikaanse president Thomas Jefferson (De founding wijngek) lezen wij dat “Bourgogne eerder een emotie dan het intellect aanspreekt en een wijn is voor de minnaar, de dwaas en de dichter”. Over de Engelse wijnschrijver Auberon Waugh, zoon van de beroemde schrijver Evelyn Waugh, lezen wij dat hij zich “een afgewezen minnaar van rode Bourgogne” noemde. Jay McInerney kan zich vinden in de gedachte dat in Bourgogne meer harten worden gebroken dan op een radiostation met countrymuziek *). In The Juice noemt hij de Côte d’Or Heartbreak Hill. De definitieve omhelzing van Bourgogne werd bekroond met kopen van een T-shirt waarop de tekst ‘Bad to the Beaune’ is gedrukt.

Jay McInerney is inmiddels een gearriveerd wijnschrijver. Hij is kind aan huis bij prestigieuze domeinen en exclusieve wijnveilingen. Toch probeert hij in zijn stukken een middenweg te bewandelen door afstand te nemen van deze verworven status en zich met de nodige zelfspot te gedragen als een beginnend schrijver met weinig geld op zak die de wijnwereld nog moet ontdekken. Deze houding stelt hem in staat om met felle en rake schetsen iedere snobistische houding te ridiculiseren en de nodige vraagtekens te zetten bij de hoge prijzen van sommige wijnen. Tegelijkertijd zwaait hij de producenten en handelshuizen die het verdienen, een terechte lof toe.

Jay McInerney vertegenwoordigt een nieuwe stijl van schrijven over wijn, waarin vergelijkingen met populaire cultuur de boventoon voeren. Hij zal in traditionele zin de wijnen beschrijven op basis van onder meer fruitimpressies, florale aroma’s en kruidigheid. Uiteindelijk zal hij een wijn vergelijken met een Kate Moss of een Pamela Anderson, met een Lennon of een McCartney. Chablis is voor hem een Chardonnay Unplugged, zoals de gestripte versie van Eric Claptons Layla. Het kiezen van een favoriete wijn is net zo onmogelijk als de voorkeur uitspreken tussen een film van Kurosawa of Fellini.

Ik was het in al die jaren, na het lezen van zijn roman Bright Lights, Big City (1984), bijna vergeten, Jay McInerney is een groot schrijver, vooral in deze vorm met korte essays. McInerney heeft een prachtige stijl, veel humor, kennis van zaken, is altijd bewogen en spot on. Met het verschijnen van Een hedonist in de kelder zijn meteen de beste en mooiste wijnschrijfsels in de Nederlandse boekwinkel beland.

*) “Burgundy is a fickle and unreliable lover. It’s the source of more heartbreak than country music radio.” (Kent Hanson). Uit: Burgundy: When It’s Good, It’s Very, Very Good…. (2011) verschenen in The Wall Street Journal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.