En dan is er nog Beaujolais

Beaujolais should not be a civilized society lady; it is the one-night stand of wines.     (Kermit Lynch)

Beaujolais-Village Nouveau Primeur Joseph Drouhin en George Duboeuf (Wijn uit Bourgogne)

Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

Beaujolais behoort tot het administratieve wijngebied ‘Bourgogne’. Regels staan toe dat je de druiven van de hellingen in de Beaujolais mag lanceren als ‘Coteaux Bourguignons’ (voorheen ‘Bourgogne Grand Ordinaire’). Wijnboeren uit de noordelijke dorpen van de Beaujolais mogen hun witte wijn labelen als ‘Bourgogne Blanc’. Echter, met kwalitatief uitstekende wijnen hebben de wijnboeren in de Beaujolais nauwelijks meer de behoefte om “zich met Bourgondische veren te tooien”. Zij bieden hun witte wijn (100% chardonnay) steeds vaker aan onder de naam ‘Beaujolais Blanc’ *).

Bourgogne en Beaujolais worden in de wijnliteratuur beschouwd als twee unieke wijnstreken. Reeds in de jaren ’80 van de vorige eeuw schreef de Amerikaanse wijninkoper Kermit Lynch dat hij Bourgogne en Beaujolais liever niet in één adem noemt. Redenen: andere bodem, andere ziel en andere druif (gamay). Onder het kopje ‘Then there’s Beaujolais’ onderstreept Patrick Matthews in zijn boek Burgundy: How to find great wines off the beaten track (2005) deze gedachte: “Let’s be clear: Beaujolais isn’t Burgundy.” Patrick wijst hierbij op vier zaken die Beaujolais en Bourgogne van elkaar onderscheiden: geschiedenis, traditie, landschap en de wijze waarop wijn wordt gemaakt. In het boek Ontdek Bourgogne! (2016) wordt gewezen op de granietrijke bodem in de Beaujolais, waaraan de gamay mede zijn karakteristieke smaak ontleent.

Ondanks de verschillen blijven de goede buren Bourgogne en Beaujolais innig met elkaar verbonden. Om te beginnen liggen de vier meest noordelijke cru’s van Beaujolais (Chénas, Juliénas, Moulin-à-Vent en Saint-Amour) geheel of gedeeltelijk binnen het Bourgondische departement Saône-et-Loire. Domeinen en coöperaties in dit grensgebied bieden vaak wijnen aan uit zowel Bourgogne als Beaujolais. De coöperaties van Chaintré (Bourgogne) en Juliénas (Beaujolais) zijn zelfs gefuseerd. Ten slotte breiden de vermaarde handelshuizen uit Beaune hun belangen in de Beaujolais steeds verder uit.

Dat brengt ons bij de actualiteit: de Beaujolais-Village Nouveau is gearriveerd! Bij de Albert Heijn natuurlijk een exemplaar van George Duboeuf, de godfather van deze primeur. Bij Gall & Gall weer een Beaujolais-Village Nouveau van Maison Joseph Drouhin, een van die grote jongens uit Beaune. De eerste is een klassiek exemplaar met veel kers (morel). De tweede is een Beaujolais-Village Nouveau 2.0 met onder meer vanille in de neus en klein rood en blauw fruit in mond vergezeld door een aangenaam zoet(hout)je. Bourgondisch welhaast. Bewaar een exemplaar van de Drouhin voor de kerst, bijvoorbeeld als dessertwijn bij een kaasplankje. Beaujolais en Kerst vormen aldus een vrolijk stel.

*) Zie ook: Beaujolais in major appellation shake-up uit Decanter (2011).

Een gedachte over “En dan is er nog Beaujolais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.