En dan is er nog Beaujolais

Beaujolais should not be a civilized society lady; it is the one-night stand of wines.     (Kermit Lynch)

Beaujolais-Villages Nouveau (Wijn uit Bourgogne)
Le Beaujolais Nouveau est arrivé!

De Beaujolais behoort tot het administratieve wijngebied ‘Bourgogne’. Regels staan toe dat je druiven in de Beaujolais mag verkopen als ‘Coteaux Bourguignons’ (voorheen ‘Bourgogne Grand Ordinaire’). Wijnbouwers uit de noordelijke dorpen van de Beaujolais kunnen witte wijnen zelfs labelen als ‘Bourgogne Blanc’. Echter, met kwalitatief uitstekende wijnen hebben de producenten in de Beaujolais nauwelijks meer de behoefte om “zich met bourgondische veren te tooien”. Zij bieden witte wijnen, meestal gemaakt van de chardonnay druif, steeds vaker aan onder de naam ‘Beaujolais Blanc’.

De Bourgogne en de Beaujolais worden in de wijnliteratuur beschouwd als twee unieke wijnstreken. Reeds in de jaren ’80 van de vorige eeuw schreef de Amerikaanse wijninkoper Kermit Lynch dat hij de Bourgogne en de Beaujolais liever niet in één adem noemt. Redenen: een andere (granietrijke) bodem, andere ziel en andere druif (gamay). Onder het kopje ‘Then there’s Beaujolais’ onderstreept de Britse wijnschrijver Patrick Matthews deze gedachte: “Let’s be clear: Beaujolais isn’t Burgundy.” Matthews wijst hierbij op vier zaken die Beaujolais en Bourgogne van elkaar onderscheiden: geschiedenis, traditie, landschap en de wijze waarop wijn wordt gemaakt.

Ondanks de verschillen blijven de Bourgogne en de Beaujolais innig met elkaar verbonden. Om te beginnen liggen de vier meest noordelijke crus van de Beaujolais (Chénas, Juliénas, Moulin-à-Vent en Saint-Amour) geheel of gedeeltelijk binnen het bourgondische departement Saône-et-Loire. Domeinen en coöperaties in dit grensgebied bieden wijnen aan uit zowel de Bourgogne als de Beaujolais. De coöperaties van Chaintré (Bourgogne) en Juliénas (Beaujolais) zijn zelfs gefuseerd. Ten slotte breiden de vermaarde handelshuizen uit Beaune met veel succes hun belangen in de Beaujolais steeds verder uit. Ik hoef alleen maar al te wijzen naar het voorbeeldige werk van Château des Jacques in Romanèche-Thorins, dat opereert onder auspiciën van Maison Louis Jadot.

Dat brengt ons bij de actualiteit: de Beaujolais-Village Nouveau is gearriveerd! Bij de Albert Heijn een exemplaar van Georges Duboeuf, de godfather van de Beaujolais Nouveau. Bij Gall & Gall weer een Beaujolais-Village Nouveau van Maison Joseph Drouhin, één van die grote jongens uit Beaune. De eerste is een klassiek exemplaar met veel kers (morel). De tweede is een Beaujolais-Village Nouveau 2.0 met onder meer tonen vanille in de neus. In de mond wordt weldadig klein rood en blauw fruit vergezeld door een aangenaam zoet(hout)je. Bewaar een exemplaar van de Drouhin voor de kerst, bijvoorbeeld als dessertwijn bij een kaasplankje. Beaujolais en Kerstmis vormen aldus een vrolijk stel.

Een gedachte over “En dan is er nog Beaujolais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.