En dan is er nog Beaujolais

Beaujolais should not be a civilized society lady; it is the one-night stand of wines.
(Kermit Lynch)

Beaujolais-Villages Nouveau (Wijn uit Bourgogne)
De Beaujolais-Villages Nouveau is gearriveerd!

De Beaujolais behoort tot de administratieve wijnregio ‘Bourgogne’. Wijnregels binnen de classificatie AOC staan toe dat je druiven in de Beaujolais bijvoorbeeld mag verkopen als Coteaux Bourguignons of Crémant de Bourgogne. Wijnbouwers uit de noordelijke dorpen van de Beaujolais kunnen hun witte wijnen zelfs labelen als ‘Bourgogne Blanc’. Echter, met hun kwalitatief uitstekende wijnen hebben de wijnproducenten in de Beaujolais nauwelijks meer de behoefte om “zich met bourgondische veren te tooien”. Zij bieden de witte wijnen, meestal 100% chardonnay, steeds vaker aan onder de naam ‘Beaujolais Blanc’.

De Bourgogne en de Beaujolais worden in de wijnliteratuur doorgaans beschouwd als twee unieke wijnregio’s. Reeds in de jaren ’80 van de vorige eeuw schreef de Amerikaanse wijninkoper Kermit Lynch dat hij de Bourgogne en de Beaujolais liever niet in één adem noemt. Redenen: de Beaujolais heeft een andere bodem (veelal graniet, in het zuiden meer zanderig), een andere ziel en een andere rode druif (gamay). Onder het kopje ‘Then there’s Beaujolais’ onderstreept de Britse wijnschrijver Patrick Matthews deze gedachte: “Let’s be clear: Beaujolais isn’t Burgundy.” Matthews wijst hierbij op vier zaken die Beaujolais en Bourgogne van elkaar onderscheiden: geschiedenis, traditie, landschap én de wijze waarop wijn wordt gemaakt.

Ondanks de verschillen blijven de Bourgogne en de Beaujolais innig met elkaar verbonden. Om te beginnen liggen de vier meest noordelijke Crus van de Beaujolais (Chénas, Juliénas, Moulin-à-Vent en Saint-Amour) geheel of gedeeltelijk binnen het bourgondische departement Saône-et-Loire. Domeinen en coöperaties in dit grensgebied bieden wijnen aan uit zowel de Bourgogne als de Beaujolais. De coöperaties van Chaintré (Bourgogne) en Juliénas (Beaujolais) zijn zelfs gefuseerd. Ten slotte breiden de vermaarde handelshuizen uit Beaune met veel succes hun belangen in de Beaujolais steeds verder uit. Ik hoef alleen maar al te wijzen naar het voorbeeldige werk van Château des Jacques in Romanèche-Thorins, dat opereert onder auspiciën van Maison Louis Jadot. Naar verluidt reiken de beste wijnen van dit kasteel richting een 1er Cru classificatie.

Het een en ander brengt ons bij de actualiteit: de Beaujolais(-Villages) Nouveau 2017 is gearriveerd! Bij de Albert Heijn een exemplaar van Georges Duboeuf, de godfather van de Beaujolais Nouveau. Bij Gall & Gall weer een Beaujolais-Villages Nouveau van Maison Joseph Drouhin, één van die grote jongens uit Beaune. De eerste is een klassiek exemplaar met veel kers (morel). De tweede is een Beaujolais-Villages Nouveau 2.0 met onder meer tonen vanille in de neus. In de mond wordt weldadig klein rood en blauw fruit vergezeld door een aangenaam zoet(hout)je. Bewaar een exemplaar van de Drouhin voor de kerst, bijvoorbeeld als dessertwijn bij een kaasplankje. Beaujolais en Kerstmis vormen aldus een verrassend harmonieus stel.

Een gedachte over “En dan is er nog Beaujolais

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.