Salon des Vins de Bourgogne

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (Wijn uit Bourgogne)
Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (België)

De Belgische plaats Jalhay (provincie Luik) onderhoudt sinds een kleine twintig jaar een stedenband met het bourgondische Nolay (Hautes-Côtes de Beaune). Eén van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een Salon des Vins de Bourgogne rondom het tweede weekend van november. Dit jaar gaven zeven domeinen acte de présence in Jalhay (vijf uit Bourgogne, één uit Beaujolais en één uit Champagne). Ik maak nog een keer een rondje langs de vijf bourgondische genodigden. Bij Domaine des Marrans uit Fleurie proefde ik (hors concours) een Beaujolais Nouveau die werkelijk het glas uit stoof.

Domaine Nicolas (Santenay)
Rode Bourgognes uit Santenay en Saint-Romain op de proeftafel. Toch presenteerde het domein met nadruk en trots de laatste flessen rode Hautes-Côtes de Beaune (2015). Deze Bourgogne kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 maar liefst twee sterren én een coup de coeur (“vol, vlezig en weelderig”). Ook met zijn witte Hautes-Côtes de Beaune gooit het domein hoge ogen.

Domaine Bernadette Lamy (Saint-Aubin)
Saint-Aubin, half schertsend ‘Hautes-Côtes de Montrachet’ genoemd (de zuidelijke 1ers Crus climats grenzen aan de Montrachet-dorpen) is een relatief onbekend, maar interessant wijndorp in de Côte de Beaune dat garant staat voor veel kwaliteit en (nog) betaalbare wijnen. Bernadette Lamy opende voor het publiek maar liefst drie witte 1ers Crus. Vol, rijk, complex en met de nodige minerale tonen. In de wijnkelder leggen om uit te laten groeien tot de meest indrukwekkende Bourgognes die de Salon aanbood.

Domaine Duvernay (Mercurey)
Meer en meer domeinen in Mercurey produceren Bourgognes met aangename, zachte tannines. Hoogtepunt op deze proeftafel was de (rode) ‘Clos l’Evêque’ (2015). Een 1er Cru die na twee jaar een opvallend toegankelijk karakter heeft, met het verleidelijke fruit reeds prominent op de voorgrond. Ook de generieke rode Mercurey beviel mij uitstekend. De medewerkers van het domein maakten kenbaar in Mercurey een nieuwe, moderne proef- en verkoopruimte te hebben geopend. Voor als je daar in de buurt bent.

Domaine des Vieilles Pierres (Pouilly-Fuissé)
Het domein uit Vergisson (Mâconnais) had onder meer de keuze uit een rechttoe-rechtaan fruitige Saint-Véran ‘Les Pommards’ en een wat meer gereserveerde, maar intrigerende verfijnde ‘vieilles vignes’. Wij namen echter een glas Pouilly-Fuissé ‘Les Crays’ (2016) mee als begeleider van het middagmaal. Je begrijpt: onze favoriet deze dag. Sommige Bourgognes van Domaine des Vieilles Pierres (Jean-Jacques Litaud) zijn verkrijgbaar bij de Belgische supermarkt Colruyt.

Domaine Maratray-Dubreuil (Ladoix-Serrigny)
Een domein in het uiterste noorden van de Côte de Beaune binnen een AOC die simpelweg Ladoix is genaamd. Klinkende namen op tafel, zoals een ‘Corton-Bressandes’ (2015). De keuze ging echter uit naar de witte Ladoix 1er Cru ‘Les Naget’ (de 2016 net in de fles), een zogenaamde monopole. “Encore une petite dureté en fin de bouche” (in het Frans klinkt het vriendelijker). Een jonge wijn waarin het zachte fruit de komende jaren zijn plek zal innemen en deze mooie Bourgogne meer in balans zal brengen. Blijkt maar weer eens dat je voor een pracht van een witte Bourgogne niet per se naar Meursault of Puligny-Montrachet hoeft te gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.