Salon des Vins de Bourgogne

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (België) (Wijn uit Bourgogne)

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (België)

De Belgische plaats Jalhay (provincie Luik) onderhoudt sinds een kleine twintig jaar een stedenband met het bourgondische Nolay (Hautes-Côtes de Beaune). Een van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een Salon des Vins de Bourgogne rondom het tweede weekend van november. Dit jaar gaven zeven domeinen acte de présence in Jalhay (vijf uit Bourgogne, één uit Beaujolais en één uit Champagne). Ik maak nog een keer een rondje langs de vijf bourgondische genodigden. Bij Domaine des Marrans uit Fleurie proefde ik (hors concours) een Beaujolais Nouveau die werkelijk het glas uit stoof.

Domaine Nicolas (Santenay)
Rode wijnen uit Santenay en Saint-Romain op de proeftafel. Toch schoof men met nadruk en trots de laatste flessen rode Hautes-Côtes de Beaune (2015) naar voren. Deze wijn kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren én een coup de coeur (“vol, vlezig en weelderig”). Ook met witte Hautes-Côtes de Beaune gooit het domein hoge ogen.

Domaine Bernadette Lamy (Saint-Aubin)
Saint-Aubin, half schertsend ‘Hautes-Côtes de Montrachet’ genoemd (de zuidelijke 1er Cru wijngaarden grenzen aan de Montrachet-dorpen). Een favoriete appellation village in de Côte de Beaune voor (nog) betaalbare wijnen. Bernadette opende voor het publiek maar liefst drie witte 1er Cru’s. Vol, rijk, complex en met de nodige mineraliteit. Nog even in de kelder om uit te groeien tot een van de meest indrukwekkende wijnen die de Salon aanbood.

Domaine Duvernay (Mercurey)
Meer en meer domeinen in Mercurey produceren wijn met aangename, zachte tannines. Hoogtepunt op deze proeftafel was de (rode) ‘Clos l’Evêque’ (2015). Zacht, rond en vriendelijk. Een 1er Cru die na twee jaar een zeer toegankelijk karakter draagt. En simpelweg heerlijk is. Ook de generieke rode Mercurey was een aangename verrassing. Het domein plaatst onder zijn Bourgognes een elegante handtekening.

Domaine des Vieilles Pierres (Pouilly-Fuissé)
Dit domein uit Vergisson had onder meer de keuze uit een rechttoe-rechtaan fruitige Saint-Véran ‘Les Pommards’ en een wat meer gereserveerde, maar intrigerend ‘vieilles vignes’. Wij namen een glas Pouilly-Fuissé ‘Les Crays’ (2016) mee als begeleider van het middagmaal. Je begrijpt: onze favoriet deze dag. Bourgognes van Domaine des Vieilles Pierres zijn ook verkrijgbaar bij de Belgische supermarkt Colruyt.

Domaine Maratray-Dubreuil (Ladoix-Serrigny)
Een domein uit een relatief onbekende appellation village in het noorden van de Côte de Beaune. Klinkende namen op tafel, zoals een ‘Corton-Bressandes’ (2015). De keuze ging uit naar de witte Ladoix 1er cru ‘Les Naget’ (de 2016 net in de fles), een zogenaamde ‘monopole’. “Encore une petite dureté en fin de bouche” (in het Frans klinkt het vriendelijker). Een jonge wijn waarin het zachte fruit de komende jaren meer zijn plek zal innemen en deze mooie Bourgogne meer in balans zal brengen.

Een gedachte over “Salon des Vins de Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.