Salon des Vins de Bourgogne

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (België) (Wijn uit Bourgogne)

Salon des Vins de Bourgogne in Jalhay (België)

De Belgische plaats Jalhay (provincie Luik) onderhoudt sinds een kleine twintig jaar een stedenband met het Bourgondische Nolay (Hautes-Côtes de Beaune). Een van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een Salon des Vins de Bourgogne rondom het tweede weekend van november. Dit jaar gaven zeven domeinen acte de présence in Jalhay (vijf uit Bourgogne, één uit Beaujolais en één uit Champagne). Ik maak nog een keer een rondje langs de vijf Bourgondische genodigden. Bij Domaine des Marrans uit Fleurie proefde ik, uiteraard hors concours, de Beaujolais nouveau (die stoof werkelijk het glas uit).

Domaine Nicolas (Santenay)
Rode wijnen uit Santenay en Saint-Romain op de tafel. Toch schoof men met nadruk en trots de laatste flessen rode Hautes-Côtes de Beaune (2015) naar voren. Deze wijn kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren én een coup de coeur (“vol, vlezig en weelderig”). Ook met de witte Hautes-Côtes de Beaune gooide het domein hoge ogen.

Domaine Bernadette Lamy (Saint-Aubin)
Saint-Aubin, half schertsend ‘Hautes-Côtes de Montrachet’ genoemd (de zuidelijke premier cru wijngaarden grenzen aan de grand cru ‘Montrachet’). Een favoriete appellation in de Côte de Beaune voor (net nog) betaalbare wijnen. Bernadette opende maar liefst drie witte premier cru’s. Reeds rijk, complex en met de nodige mineraliteit. Nog even in de kelder om uit te groeien tot een van de meest indrukwekkende wijnen die de Salon aanbood.

Domaine Duvernay (Mercurey)
Meer en meer domeinen in Mercurey produceren wijn met aangename, zachte tannines. Hoogtepunt op deze proeftafel was de (rode) ‘Clos l’Evêque’ (2015). Zacht, rond en vriendelijk. Een premier cru die na twee jaar reeds uitstekend drinkbaar is en ook nog een keer heel lekker. Ook de generieke rode Mercurey was een aangename verrassing.

Domaine des Vieilles Pierres (Pouilly-Fuissé)
Dit domein uit Vergisson had onder meer de keuze uit een rechttoe-rechtaan fruitige ‘Les Pommards’ en een wat meer gereserveerde, maar intrigerende Saint-Véran (vieilles vignes). Wij namen een glas Pouilly-Fuissé ‘Les Crays’ (2016) mee als begeleider van een maaltijd. Onze favoriet die dag. Wijnen van Domaine des Vieilles Pierres zijn ook verkrijgbaar bij de Belgische supermarkt Colruyt.

Domaine Maratray-Dubreuil (Ladoix-Serrigny)
Een domein uit een relatief onbekende appellation in het noorden van de Côte de Beaune. De meest indrukwekkende namen op tafel zoals een Corton-Bressandes (2015). De keuze ging uit naar de witte Ladoix premier cru ‘Les Naget’ (de 2016 net in de fles), een zogenaamde ‘Monopole’. “Encore une petite dureté en fin de bouche” (in het Frans klinkt het vriendelijker). Een jonge wijn waarin het fruit de komende jaren meer zijn plek zal innemen en deze mooie wijn in balans zal brengen.

One thought on “Salon des Vins de Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.