Een tango met de aligoté druif

Bouzeron (Wijn uit Bourgogne)
AOC Bouzeron in de Côte Chalonnaise

Langzaam, met de nadruk op het woord ‘heel’, begin ik van aligoté te houden. Lang beschouwde ik deze bourgondische druif slechts als opmaat voor het ‘echte werk’ met de chardonnay druif. Ook in het Maison des Vins in Chalon-sur-Sâone begint men steevast met het serveren van een Bourgogne Aligoté. Merkte Miles in de film Sideways niet op: “Well, usually they start you on wines with disabilities!”? In hetzelfde Maison des Vins maakte ik niet lang geleden een medewerkster met zoveel woorden duidelijk dat ik me geen raad wist met deze bourgondische variëteit. Ik keek haar vervolgens aan zonder verder iets te zeggen. De ontzetting stond op haar gezicht af te lezen. Ze zei toen met zachte stem: “Meneer, ik hou van aligoté!” Ik begreep: de druif verdiende een kans.

De liefde voor een Bourgogne Aligoté hing tijdens de late zomer van 2016 in de lucht, toen ik diverse versies proefde afkomstig van onder meer Domaine Bersan in Saint-Bris-le-Vineux (Auxerrois) en de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Het weerbarstige karakter van de verder uitstekende drinkbare 2014 fascineerde me. In die periode begon men reeds de 2015 te bottelen. Verbazing alom, nu vanwege het fruitige, zonnige en vooral onbezorgde karakter van de Bourgogne Aligoté uit dat jaar. Sindsdien staat de Bourgogne Aligoté standaard op mijn menu. Wanneer ik in Bourgogne op mijn vaste adres arriveer, haal ik meteen een fles bij mijn buren (Domaine Narjoux-Normand), van wie de Bourgogne Aligoté met de jaren beter is.

In het wijndorp Bouzeron (Côte Chalonnaise) kan men zo goed overweg met de aligoté druif dat men de gemeentenaam op het etiket van de fles mag vermelden. De beste domeinen uit het dorpje, die tevens de appellation village Bouzeron op de kaart hebben gezet, zijn Domaine Chanzy en Domaine de Villaine. Naast het dorpsplein liggen deze twee domeinen broederlijk tegenover elkaar. Domaine Chanzy presenteert zich groots met ruim 80 hectare wijngaarden in het bezit met daaraan gekoppeld een handelsonderneming. Domaine de Villaine ziet er meer bescheiden uit, maar Aubert de Villaine heeft een bijzonder grote troef in handen. Hij is mede-eigenaar van het beroemde Domaine de la Romanée-Conti.

Bouzeron van deze twee domeinen kan ook tegenover elkaar worden geplaatst. Van Domaine Chanzy dronk ik de Bouzeron ‘Clos de la Fortune’ (2014). Dan proef je wat terroir en een paar bekwame handen met een druif kunnen doen. Deze zo goed maken dat van de oorspronkelijke smaak van de aligoté druif (citrus, peer) weinig overblijft. Het is een voluptueuze wijn, complex en fris tegelijk. Mijn gedachten gingen uit naar het noorden van de Bourgogne (vin gris) en soms zelfs naar de Elzas (pinot gris). In de loepzuivere Bouzeron (2015) van Domaine de Villaine vallen onder meer de mooie minerale tonen op. Verder van heel veel een klein beetje en dit alles perfect in balans: witte bloemen, amandel, citrus, mandarijn. Wat een fenomenale expressie van die druif: de aligoté.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.