Hautes-Côtes de Bourgogne

Hautes-Côtes de Nuits (Wijn uit Bourgogne)

Hautes-Côtes de Nuits

Voilà, de allereerste kiek die ik in Bourgogne nam van de beroemde wijngaarden. De foto roept nu vooral de vraag op wat mij bezielde om een bezoek aan de wijngaarden van Bourgogne beginnen in de Hautes-Côtes de Nuits. De reden lag wellicht in mijn toenmalige verblijf in de Auxois en de wens om een zo kort mogelijke route te nemen naar de Côte d’Or. Dat betekende dwars door de Hautes-Côtes de Nuits. Tijdens de rit werd de auto even aan de kant van de weg gezet om het indrukwekkende landschap tot me te nemen.

De Côte d’Or vormt het hart van de wijngaarden in Bourgogne met de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in zuiden. Tegen en op de westelijke hoogtes van de Côte d’Or wordt al decennialang wijn verbouwd. Naamsbekendheid kregen de Hautes-Côtes de Nuits en Hautes-Côtes de Beaune vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw door toekenning van de status appellations régionale, hetgeen alleen geldt voor het verbouwen van pinot noir en chardonnay. Andere druiven, zoals aligoté en pinot beurot (pinot gris) worden er nog steeds verbouwd, alleen verschijnt dan de naam ‘Bourgogne’ op het etiket.

De regels binnen deze appellations régionale laten het verder toe dat wijnranken op verschillende manieren kunnen worden aangeplant. Deze worden over het algemeen minder dicht bij elkaar geplaatst. Hierdoor reiken de wortels minder diep. De wijnranken zijn tevens veelal hoger en dat betekent dat de druiven goed worden blootgesteld aan de zon. Het geheel resulteert in aantrekkelijke, toegankelijke wijnen. De rode wijnen zijn over het algemeen wat lichter dan afkomstig van de beroemde lager gelegen wijngaarden. Ze kunnen meestal, net zoals de witte wijnen, jong worden gedronken.

De grotere Hautes-Côtes de Beaune, met toeristische trekpleisters zoals Nolay en Le Rochepot, is een goed begin om de wijnhoogtes van Bourgogne te verkennen. Is het kopen van wijn je missie en wil je het verder eenvoudig houden, in Nolay ligt een aantal uitstekende wijnwinkels (Cave du Val d’Or is een goed adres). Reis naar de kleinere plaatsen in de Hautes-Côtes-de-Beaune en je vindt bijvoorbeeld in Meloisey een aantal uitstekende domeinen: Domaine Mazilly, Domaine Parigot en Domaine Denis Carré. Denis Carré is een van de grootste promotors van de wijnen uit de Hautes-Côtes.

Caves des Hautes Côtes de Beaune, binnenkort Nuiton-Beaunoy genaamd, is gevestigd aan de zuidrand van Beaune. Deze coöperatie kwam tot stand door een fusie tussen Cave des HautesCôtes, voorheen gevestigd in Saint-Romain, en enkele lokale coöperaties. De grote coöperatie verenigt meer dan honderd wijnbouwers afkomstig uit de gehele Côte d’Or. Als kennismaking met een wijn uit de Hautes-Côtes werd de Hautes-Côtes de Beaune ‘Réserve’ geadviseerd. Dit is een stevige rode Bourgogne samengesteld uit de opbrengst van vier lieux-dits met een genereus aandeel klein rood fruit en een toefje kruiden.

Ten slotte de opmerking dat een bezoek aan de Hautes-Côtes, zeker aan de domeinen in de kleinere plaatsen, enige voorbereiding vergt. Bij de meeste domeinen wordt op prijs gesteld dat je een bezoek van tevoren afstemt. Zoals vaker verwijs ik je voor de nodige adressen graag naar het boekje En Route vers les Bourgognes dat bij de meeste VVV’s (gratis) verkrijgbaar is of dat je kunt downloaden via de site van Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.