Hautes-Côtes de Bourgogne

Hautes-Côtes de Nuits (WIjn uit Bourgogne)
Hautes-Côtes de Nuits

Voilà, de allereerste kiek die ik in Bourgogne nam van de beroemde wijngaarden. De foto roept nu vooral de vraag op wat mij bezielde om een bezoek aan de wijngaarden van de Bourgogne beginnen in de Hautes-Côtes de Nuits. De reden lag wellicht in mijn toenmalige verblijf in de Auxois en de wens om een zo kort mogelijke route te nemen naar de Côte d’Or. Dat betekende dwars door de Hautes-Côtes de Nuits. Tijdens de rit werd de auto veilig aan de kant van de weg gezet om het indrukwekkende landschap te aanschouwen.

De Côte d’Or vormt het hart van de wijngaarden in de Bourgogne met de Côte de Nuits in het noorden en de Côte de Beaune in zuiden. Tegen westelijke hellingen en op de westelijke hoogtes van de Côte d’Or wordt al decennialang wijn verbouwd. Naamsbekendheid kregen de Hautes-Côtes de Nuits en Hautes-Côtes de Beaune vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw door toekenning van een AOC-classificatie (appellation régionale), die hoofdzakelijk het verbouwen van de pinot noir en chardonnay druif voorschrijft. Andere druiven, zoals de aligoté en de pinot beurot (pinot gris) zijn echter niet helemaal verdwenen.

De regels binnen deze AOC laten het verder toe dat wijnranken op verschillende manieren kunnen worden aangeplant. Deze worden over het algemeen minder dicht bij elkaar geplaatst. Hierdoor reiken de wortels minder diep. De wijnranken zijn tevens veelal hoger en dat betekent dat de druiven minder last hebben van nachtvorst en beter worden blootgesteld aan het zonlicht. Het geheel resulteert in aantrekkelijke, toegankelijke Bourgognes. De rode wijnen zijn wat lichter dan de Bourgognes afkomstig van de beroemde lager gelegen wijngaarden. Ze kunnen meestal, net zoals de witte wijnen, jong worden gedronken.

De meer ruimtelijke Hautes-Côtes de Beaune, met toeristische trekpleisters zoals Nolay en Le Rochepot, is een goed begin om kennis te maken met de Hautes-Côtes. Is het kopen van wijn je missie en wil je het verder praktisch houden, in Nolay ligt een aantal interessante wijnwinkels om te beginnen met Cave du Val d’Or waar de Bourgognes rechtstreeks afkomstig zijn van de regionale producenten. Reis naar de kleinere plaatsen in de Hautes-Côtes-de-Beaune en je vindt bijvoorbeeld in Meloisey een aantal uitstekende domeinen: Domaine Mazilly, Domaine Parigot en Domaine Denis Carré. Denis Carré is een van de grootste promotors van de wijnen uit de Hautes-Côtes.

Cave des Hautes-Côtes, binnenkort Nuiton-Beaunoy genaamd, is gevestigd aan de zuidrand van Beaune. Deze coöperatie kwam tot stand door een fusie tussen de genoemde Cave de HautesCôtes, voorheen gevestigd in Saint-Romain, en enkele lager gelegen lokale coöperaties. De huidige Cave des Hautes-Côtes verenigt meer dan honderd wijnbouwers afkomstig uit de gehele Côte d’Or. Als kennismaking met een wijn uit de Hautes-Côtes werd de rode Hautes-Côtes de Beaune ‘Réserve’ geadviseerd. Dit is een volle en stevige rode Bourgogne, samengesteld uit de opbrengst van vier mooi gelegen lieux-dits met een genereus aandeel klein rood fruit en een kleine draai aan de pepermolen.

Ten slotte de opmerking dat een bezoek aan de Hautes-Côtes, zeker aan de domeinen in de kleinere plaatsen, enige voorbereiding vergt. Bij de meeste adressen wordt namelijk op prijs gesteld dat je een bezoek van tevoren afstemt. Zoals altijd verwijs ik je graag voor de nodige adressen naar het boekje En Route vers les Bourgognes dat bij de meeste VVV’s (gratis) verkrijgbaar is of dat je kunt downloaden via de site van Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.