Een royale Kir

Caveau Clavelier in Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)

Caveau Clavelier in Nuits-Saint-Georges

Tot voor kort liep ik in Bourgogne met een kleine boog om de likeuren heen. Lang geleden, tijdens mijn eerste studententijd, heb ik na een fatale nacht de sterkere drank afgezworen. In de late zomer van 2016 verbleef ik in Bourgogne met een goede vriend. Op het programma stond onder meer een bezoek aan Cave de Bissey. Hij liep daar belangstellend naar de hoek waar de likeuren stonden. Wil je met Bourgogne kennismaken, moet je ook de likeuren een kans geven. Dat moet mijn gedachte zijn geweest toen wij een fles crème de cassis kochten.

Die avond hield ik mij keurig aan het voorschrift, zoals ik deze op internet vond, om een zogenaamde Kir te maken. Je hebt één deel crème de cassis en twee of drie delen Aligoté nodig (met Crémant de Bourgogne heb je een Kir Royal). De ochtenden gingen helaas vergezeld met hoofdpijn. Ik en likeur, dat bleek toch geen goed huwelijk te zijn. Tot later de week mijn Bourgondische gastheer ons opzocht. Hij schrok van de hoeveelheid crème de cassis die ik voor hem in een smal glas schonk. “Een klein scheutje is echt voldoende”, maakte hij duidelijk. Hij had gelijk. Je proeft dan een goede balans tussen de crème de cassis en de stille of bubbelende witte wijn.

In de herfst van 2016 verbleef ik enkele dagen in Nuits-Saint-Georges. In het achterland van deze kleine stad in de Côte de Nuits wordt de zwarte (cassis) bes in groten getale geteeld. De stad zelf heeft Le Cassissium (museum en winkel), waar de geheimen van de zwarte bes worden onthuld. Om een nieuwe fles crème de cassis te kopen, ging ik naar Maison Clavelier et Fils (niet te verwarren met Domaine Bruno Clavelier uit Vosne-Romanée). Het Maison heeft zijn domein met daarbij een winkel in het zuidelijker gelegen Comblanchien. Een tweede winkel is gevestigd in Nuits-Saint-Georges. Ik koos voor meneer Clavelier omdat ik bij hem altijd terecht kan voor een goede Nuits-Saint-Georges (probeer zijn ‘Les Chaliots’).

Enkele minuten voor sluitingstijd liep ik de winkel binnen. Een groep jonge Japanners stond wijn te proeven. De verkoopmedewerker, ogenschijnlijk verveeld door de besluiteloosheid van de jongeren, kwam meteen naar mij toe. Ik wees naar de fles crème de cassis en zei dat ik die graag wilde kopen. Ik nam vervolgens de tijd om bij te komen van de spurt die ik had gemaakt met de sluitingstijd voor ogen. De uitleg van het procedé dat zorgt voor de instandhouding van de smaak van de zwarte bes ontging mij derhalve. Ik haakte in bij zijn laatste woorden: “En zo blijft het aroma van de cassis behouden.” Ik bedankte de vriendelijke verkoopmedewerker maar een keer extra. Met de fles crème de cassis onder de arm liep ik in de regen terug naar mijn vertrouwde IBIS hotel. Op een af andere manier regent het vaak wanneer ik in Nuits-Saint-Georges ben.

De crème de cassis van Maison Clavelier et Fils ruikt nog net zo lekker als de dag dat ik hem kocht. De likeur kost tegen de 20 euro. Dat is meer dan de verder goede crème de cassis van Cave de Bissey en de prijs is het waard. Mocht de fles leeg raken, dat zal nog wel een poosje duren, maak ik opnieuw een tussenstop in Nuits-Saint-Georges bij Caveau Clavelier. Voor een Kir Royal haal ik de prijsvriendelijke en verder overheerlijke Crémant de Bourgogne bij Cave de Bissey.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.