Een royale Kir

Caveau Clavelier in Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)
Caveau Clavelier in Nuits-Saint-Georges

Tot voor kort liep ik in Bourgogne met een kleine boog om de likeuren heen. Lang geleden, tijdens mijn eerste studententijd, heb ik na een fatale nacht de sterkere drank afgezworen. In de late zomer van 2016 verbleef ik in Bourgogne met een goede vriend. Wij bezochten onder meer één van mijn favorieten: Cave de Bissey. Hij liep daar belangstellend naar de hoek waar de likeuren stonden. Wil je met Bourgogne kennismaken, moet je ook de likeuren een kans geven. Dat moet mijn gedachte zijn geweest bij het kopen van een fles crème de cassis.

Die avond hield ik mij keurig aan een voorschrift, zoals ik het op internet vond, om een zogenaamde Kir te maken. Je hebt één deel crème de cassis en twee of drie delen Bourgogne Aligoté nodig (met Crémant de Bourgogne heb je een Kir Royal). De volgende ochtend ging helaas weer vergezeld met hoofdpijn. Ik en likeur, dat bleek toch geen goed huwelijk te zijn. Totdat mijn bourgondische gastheer ons opzocht. Hij schrok van de hoeveelheid crème de cassis die ik voor hem in een smal glas schonk. “Een klein scheutje is echt voldoende”, maakte hij duidelijk. Hij had gelijk. Je proeft dan een prima balans tussen de crème de cassis en de stille of bubbelende witte wijn.

In de herfst van 2016 verbleef ik enkele dagen in Nuits-Saint-Georges. In het achterland van deze kleine stad in de Côte de Nuits wordt in groten getale de zwarte (cassis) bes geteeld. De stad zelf heeft Le Cassissium (museum en winkel), waar de geheimen van de zwarte bes worden onthuld. Om een fles crème de cassis te kopen, ging ik naar Clavelier et Fils (niet te verwarren met Domaine Bruno Clavelier uit Vosne-Romanée). De winkel van het huis is gevestigd in het zuiden van Nuits-Saint-Georges. Ik koos voor meneer Clavelier omdat ik bij hem altijd terecht kan voor een goede Nuits-Saint-Georges (probeer eens zijn ‘Les Chaliots’).

Enkele minuten voor sluitingstijd liep ik de winkel binnen. Een groep jongeren stond wijn te proeven. De verkoopmedewerker, ogenschijnlijk verveeld door de besluiteloosheid van de jongeren, kwam meteen naar mij toe. Ik wees naar de fles crème de cassis en zei dat ik die graag wilde kopen. Ik nam vervolgens de tijd om bij te komen van de spurt die ik had gemaakt. De uitleg van het procedé dat zorgt voor de instandhouding van de smaak van de zwarte bes ontging mij derhalve. Ik haakte in bij de laatste woorden: “En zo blijft het aroma van de cassis behouden.” Ik bedankte de vriendelijke verkoopmedewerker maar een keer extra. Met de fles crème de cassis onder de arm liep ik in de regen terug naar mijn hotel. Het regent trouwens vaak wanneer ik in Nuits-Saint-Georges ben.

De crème de cassis van Clavelier et Fils ruikt nog net zo lekker als de dag dat ik hem kocht. Voor de likeur betaal je tegen de 20 euro. Dat is meer dan de verder goede crème de cassis bij Cave de Bissey, maar de prijs is het waard. Mocht de fles leeg raken, dat zal nog wel een poosje duren, maak ik opnieuw een tussenstop in Nuits-Saint-Georges bij Caveau Clavelier. Voor een Kir Royal haal ik nog steeds de overheerlijke Crémant de Bourgogne bij Cave de Bissey.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.