Bourgogne volgens Patrick Matthews

Burgundy. How to Find ... (Wijn uit Bourgogne)
Een exemplaar in cellofaan achter de hand …

De naam is al een paar keer gevallen: Patrick Matthews. De Britse schrijver (helaas voormalig wat het onderwerp ‘wijn’ betreft) leverde een bijdrage aan de serie Discovering Wine Country met de titel Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005). Het boek is inmiddels out of print, maar via internet zijn er nog exemplaren te bemachtigen. Toen lang geleden mijn belangstelling voor de wijnen uit Bourgogne serieus vorm kreeg, had ik het niet beter kunnen treffen dan met dit kleinood. Het boek werd mijn bourgognebijbel en is mij vandaag nog net zo dierbaar als de dag dat ik het kocht bij die mooie winkel Athenaeum de la Vigne et du Vin in Beaune.

Patrick Matthews begeeft zich in zijn boek zowel binnen als (zoveel mogelijk) buiten de betreden paden om een goede en betaalbare fles wijn te vinden in de Bourgogne (en in de Beaujolais). Door het boek heen geeft hij ons drie adviezen:

  1. Bezoek een goede producent in de Côte de Nuits of Côte de Beaune en vraag naar een generieke Bourgogne (of b.v. een Côte de Nuits-Villages). Je zult in deze wijn net zoveel zorg en toewijding vinden als in een 1er of Grand Cru;
  2. Zoek het hogerop (Hautes-Côtes de Nuits of Hautes-Côtes de Beaune);
  3. Zoek het meer zuidelijk (Côte Chalonnaise of Mâconnais).

Naast deze nog steeds verdedigbare adviezen maken twee thema’s het boek verder bijzonder. Matthews wil allereerst dat je de Bourgogne leert kennen en begrijpen: de regio, de wijnbouwers en de wijncultuur. Hij laat daarom geen aspect van een bezoek aan Bourgogne onberoerd. Het eerste deel (Discovering Burgundy) wordt afgerond met een hoofdstuk over de etiquette van een bezoek aan een domein. Zijn enthousiast, geëngageerd taalgebruik motiveert om de stap te zetten naar de individuele producent. Matthews wijst je overigens met net zoveel enthousiasme op een moderne coöperatie. Zelfs wanneer een supermarkt de nodige ruimte biedt aan lokale producenten, zal hij jou daarop attenderen.

In het tweede deel (Discovering Vineyards in Burgundy) leidt Patrick Matthews je niet alleen langs bekende domeinen in de beroemde wijndorpen, maar ook langs de meer onbekende domeinen die in de hoogtes of achterlanden van Bourgogne liggen. Een domein dat is gevestigd in de Hautes-Côtes de Beaune kan, los van al die pracht die dit wijndistrict biedt, ook een mooie Volnay maken. En waarschijnlijk voor een meer schappelijke prijs dan in Volnay zelf. Een domein in het achterland van de Côte Chalonnaise biedt je een heerlijke Bourgognes aan voor rond het tientje, zelfs een prima Givry 1er Cru. Dit zijn de minder betreden paden die Matthews voor jou uitstippelt.

Het doet me deugd dat in het Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber (2014) van Harold Hamersma en Nicolaas Klei twee boeken van Patrick Matthews worden aanbevolen. Ik ben blijkbaar niet de enige lezer en liefhebber van het werk van Matthews. Wanneer ik een nieuwe bijdrage schrijf, ligt Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track steevast binnen handbereik. Net zoals er altijd een exemplaar van het boek (ik heb er namelijk meer) op de achterbank van mijn auto ligt, wanneer ik door Bourgogne rijd. Simpelweg een van de beste verhalende boeken over wijnen uit de Bourgogne. En in al die jaren die volgden, kwam wat mij betreft niemand in de buurt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.