Bourgogne volgens Patrick Matthews

Burgundy. How to Find Great Wines Off the Beaten Track (Wijn uit Bourgogne)De naam is al een paar keer gevallen: Patrick Matthews. Hij leverde een bijdrage aan de serie ‘Discovering Wine Country met de titel Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track’ (2005). Het boek is inmiddels out of print, maar via internet is nog een exemplaar te verkrijgen. Toen een jaar of tien geleden mijn belangstelling voor wijn uit Bourgogne serieus vorm kreeg, had ik het niet beter kunnen treffen dan met dit kleinood. Het boek werd mijn bourgognebijbel en is mij vandaag nog net zo dierbaar als de dag dat ik het kocht bij Athenaeum de la Vigne et du Vin in Beaune.

Patrick Matthews wijst in zijn boek op meer en minder betreden paden om een goede en betaalbare fles wijn te vinden in Bourgogne. Door zijn boek heen komt hij met drie adviezen:

  1. Zoek een goede producent in de Côte de Nuits of Côte de Beaune en vraag naar een generieke Bourgogne (of b.v. een Côte de Nuits-Villages). Je zult in deze wijn net zo veel toewijding vinden als in een premier of grand cru;
  2. Zoek het hogerop (Hautes-Côtes de Nuits of Hautes-Côtes de Beaune);
  3. Zoek het meer zuidelijk (Côte Chalonnaise of Mâconnais).

Naast deze nog steeds verdedigbare adviezen treden twee aandachtspunten naar voren die verder een meerwaarde geven aan het boek. Patrick Matthews wil allereerst dat je Bourgogne begrijpt: de regio, de wijnbouwers en de wijncultuur. Hij laat daarom geen aspect van een bezoek aan Bourgogne onberoerd. Het eerste deel (Discovering Burgundy) wordt afgerond met een hoofdstuk over de etiquette van een bezoek aan een domein. Deze onontbeerlijke kennis motiveert om de stap te zetten naar een individuele producent. Patrick wijst je overigens met net zoveel enthousiasme naar een moderne coöperatie. Wanneer een supermarkt ruimte aan lokale producenten biedt, zal hij jou daar ook op attenderen.

In het tweede deel (Discovering Vineyards in Burgundy) leidt Patrick Matthews je niet alleen langs de bekende domeinen in de beroemde wijndorpen, maar ook langs de meer onbekende domeinen die in de hoogtes of achterlanden van Bourgogne liggen. Een domein dat is gevestigd in de Hautes-Côtes de Beaune kan, los van al die pracht die de Hautes-Côtes bieden, bijvoorbeeld ook een mooie Volnay produceren. Wellicht voor een meer schappelijke prijs dan in Volnay zelf. Een domein in het achterland van de Côte Chalonnaise biedt je nog een heerlijke Givry 1er cru aan voor een tientje. Dit zijn de minder betreden paden die Patrick Matthews voor jou uitstippelt.

Het doet me deugd dat in het Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber (2014) van Harold Hamersma en Nicolaas Klei twee boeken van Patrick Matthews worden aanbevolen. Gelukkig ben ik niet de enige fan van Patrick. Wanneer ik een nieuwe blog schrijf, ligt Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track binnen handbereik. Net zoals er altijd een exemplaar van het boek op de achterbank van mijn auto ligt, wanneer ik door Bourgogne rijd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.