Over Le Guide Hachette des Vins

Le Guide Hachette des Vins (Wijn uit Bourgogne)

In mijn stad ligt een grote boekhandel die ik graag binnenloop. In de winkel staan enkele boeken over wijn, waaronder nog twee exemplaren van Le Guide Hachette des Vin 2017. Ergens in mij huist de aandrang om een van de verkoopmedewerkers aan te klampen met het verzoek die twee exemplaren snel uit de schappen te halen. De gids was bij het verschijnen in Nederland, een jaar geleden, reeds voor een groot deel gedateerd.

Begin september hield ik in een boekhandel te Beaune Le Guide Hachette des Vins 2018 in mijn handen. Uiteindelijk verliet ik de winkel zonder aankoop. Het is terug in Nederland namelijk een tantaluskwelling om de gids te lezen en te beseffen wat voor moois je allemaal in de Bourgogne hebt laten staan. Daarbij zou ik mezelf de vraag stellen welke Bourgognes inmiddels wel of nog niet zijn uitverkocht. Het thema ‘actualiteit’ speelt ook in Frankrijk een grote rol, menigmaal nog vóór het moment dat de gids in de verkoop wordt aangeboden.

In Beaune bladerde ik even door het hoofdstuk ‘Bourgogne’. Zo kreeg de Montagny 1er Cru van Millebuis (2015) een vermelding in de nieuwe Guide Hachette des Vins. Enkele dagen later bezocht ik de coöperatie in Buxy (Vignerons de Buxy), waar de wijnen van Millebuis worden verkocht. Ik stond er niet van te kijken dat, zelfs binnen één week na het verschijnen van de gids, deze Montagny tot de laatste fles was uitverkocht. Ik haal de bekende Vignerons de Buxy aan, omdat ik het aldaar meer bizar heb meegemaakt. De Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’ uit 2009 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2012 twee van de drie sterren én een zogenaamde coup de coeur. De 25.000 flessen vlogen in no time de deur uit. Maar waarom een jaar later de voorraad 2010 ook meteen was uitverkocht? Zelfs in Buxy was de verbazing nog van de gezichten af te lezen.

Wijnen die in eerdere versies van Le Guide Hachette des Vins een vermelding kregen, zijn op de internetpagina van de gids te raadplegen. De meest recente informatie is versleuteld en alleen met een abonnement toegankelijk. Laat het je er niet van weerhouden om de internetpagina te raadplegen. Deze biedt namelijk een schat aan informatie over de geschiedenis van een aanbieder en de nodige proefnotities van eerdere jaren die een goede indicatie bieden van zowel een bepaalde Bourgogne als van zijn of haar producent.

Uniek blijft het gegeven dat alle wijnen voor Le Guide Hachette des Vins blind zijn geproefd. Mede hierdoor behoort dit kleinood nog altijd tot één van de best gewaardeerde wijngidsen in Frankrijk. Le Guide Hachette des Vins is echter niet zaligmakend. Er zijn in Frankrijk meer gezaghebbende wijngidsen. Stap maar een keer de winkel Athenaeum de la Vigne et du Vin in Beaune binnen voor een representatief overzicht van gidsen, boeken en tijdschriften. Wanneer Le Guide Hachette des Vins 2018 in de Nederlandse schappen wordt geplaatst, zal ik het niet nalaten om één of twee pagina’s uit het hoofdstuk ‘Bourgogne’ (of ‘Beaujolais’) te raadplegen. Om daarna de gids met een diepe zucht weer terug te plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.