Een zondag in Bourgogne

Wandelroute Givry (Wijn uit Bourgogne)

Vanmiddag liep ik te midden van een bont gezelschap. Allereerst waren er wandelaars die drie uitgezette routes volgden. Het was niet zomaar een wandeling. Het sportieve evenement was georganiseerd om geld in te zamelen voor een goed doel. Een aantal controleposten bevond zich midden in de wijngaarden van Givry. De wandelaars waren hierdoor getuigen van de wijnoogst die dit jaar in Bourgogne vroeg begon. Daarnaast liepen tientallen druivenplukkers die met lege emmers de wijngaarden in werden gedirigeerd. De druivenplukkers hadden weinig oog voor de wandelaars.

Ik heb een en al respect voor de druivenplukkers in Bourgogne. Om in deze wijnstreek de druiven te oogsten, moet je met de rug een kleine buiging maken. Mocht je onbekend zijn met het vak, aan het einde van de dag heb je weinig rug meer over. Op een niet mis te verstane wijze word je de wijngaard ingestuurd. Jouw opdracht is kristalhelder: wat te plukken, hoe te plukken en vooral wat niet te plukken. De opbrengt van jouw oogst verdwijnt in een grote witte trechter die iemand op de rug draagt. Wanneer de trechter vol is, beweegt de drager ervan zich naar een tractor met een aanhangwagen, beklimt een ladder, buigt zich ver voorover en laat de druiven verdwijnen in de aanhangwagen. Hier werpt een man een kritische blik op de geplukte druiven. Om de haverklap gooit hij met een soort verontwaardigde blik een tros druiven weg. Bij een eerstvolgende meeting krijgen de boosdoeners het ongetwijfeld te horen.

Op de Chaume van Givry kwamen mij weer wandelaars tegemoet. De Chaume van Givry is een hooggelegen vlakte met een kalkstenen bodem, die zorgt voor een unieke biodiversiteit. De Chaume van Givry vormt de natuurlijke scheiding tussen de AOC’s Mercurey en Givry. Om de drukte te vermijden besloot ik het eerste pad omlaag te nemen. Ik ken de Chaume inmiddels als mijn broekzak. Halverwege de afdaling kwam ik een man en vrouw tegen. Ze droegen beiden een felgekleurde wandeloutfit en de man gebaarde druk met een stuk papier in zijn hand. Ik wist meteen waar ze de afslag hadden gemist. De man stelde hoopvol de vraag of ik uit de buurt kwam. “Nee”, antwoordde ik, “ik kom uit Nederland.” “Oh, maar waar komt u nu dan vandaan?” Ik maakte duidelijk dat ik van de Chaume van Givry kwam. “Rechtdoor omhoog, bovengekomen rechtsaf en u voegt zich weer bij de andere wandelaars.” ”On est sauvé”, verzuchtte de man.

Terug in mijn dorp sprak een oudere man mij aan. Hij liep met langzame tred langs de wijngaarden. “Komt u van ver gelopen?” Ik antwoordde dat er een stevige wandeling op te hebben zitten, maar dat ik bijna ‘thuis’ was. Ik vroeg naar wat de man hier bracht. “Ik kom uit de stad, uit Chalon. Ik wandel hier graag.” De man vertrouwde me toe dat hij tijdens het wandelen stiekem naar de huizen keek. Of ze te koop of te huur stonden. “Weet u, ik ben een militair. Ik heb in Algerije gediend. Eens militair, altijd militair. Maar op een wat oudere leeftijd verlang ik onderhand naar een stukje rust.” “Ik meen u te begrijpen”, antwoordde ik.

De laatste meters naar huis dacht ik weer na over het aanbod om bij de buurman van de eigenaar van mijn bourgondische residentie druiven te plukken. Ik besloot om een volgende keer ‘ja’ te zeggen.

Een gedachte over “Een zondag in Bourgogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.