Tour de Châtillonnais

Henri Mutin presenteert zijn Crémant Bio (Wijn uit Bourgogne)

Henri Mutin presenteert zijn Crémant Bio

Een aantal wijngebieden in Bourgogne wordt in Nederland over het hoofd gezien. In het noorden van het departement Côte d’Or ligt ten noorden van het plaatsje Châtillon-sur-Seine de Châtillonnais. Deze wijnstreek grenst aan de Champagne. Bubbels, hier Crémant de Bourgogne genaamd, blijven de hoofdrol spelen. In het onmisbare boekje En route vers les Bourgognes, uitgegeven door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), wordt een hoofdstuk besteed aan deze wijnstreek. Acht domeinen verwelkomen je graag om de wijnen te proeven en te kopen. Je rijdt ongetwijfeld over een deel van de Route des Crémants, een tour rondom Châtillon-sur-Seine van 120 kilometer.

Ik koos voor Domaine Henri Mutin omdat Henri op de bio-toer is gegaan. Het domein bevindt zich ten zuiden van Massingy, een behoorlijk eind buiten de bebouwde kom. Nadat ik de auto op het erf had geparkeerd, kwam mevrouw Mutin naar buiten. Zij belde op haar beurt meteen met haar man. Om de datum van de oogst te bepalen, maakte hij een rondje langs zijn wijngaarden. Nee, het was voor hem geen enkele moeite om even naar huis te komen. Hooguit enkele minuten later reed Henri met zijn auto het erf op. Na een vriendelijke handdruk maakte hij de weg vrij naar het proeflokaal. “Wij zijn bezig met een verhuizing”, verontschuldigde hij zich.

Henri Mutin is zich ervan bewust dat de Châtillonnais vrijwel onbekend is in Nederland. “Het is maar een klein gebied met een kleine opbrengt”, zo begon hij de uitleg. Veel wijn werd verkocht aan handelaren en aan de plaatselijke coöperatie. De coöperatie is er niet meer. De wijnbouwers werden hierdoor genoodzaakt om nieuwe initiatieven te ontplooien. Henri Mutin koos ervoor om een deel van zijn wijnen op een biologisch verantwoorde manier groot te brengen. Hij is wat dat betreft de eerste en nog steeds de enige in de Châtillonnais. Ook de bio-opbrengst is relatief klein. Henri bouwt zijn cuvee op met behulp van de opbrengt van enkele oogstjaren. De nachtvorst, die dit voorjaar ook een deel van Bourgogne teisterde, bleek hierbij niet behulpzaam. Zijn ‘Crémant bio’ bestaat overigens uit 90% Pinot Noir en 10% Chardonnay. “Dat is welhaast een Blanc de noirs”, merkte ik op. “”Oui, tout à fait”, antwoordde Henri met een glimlach. Het bleek een pracht van een Crémant te zijn.

Het plaatsje Châtillon-sur-Seine, met zijn boven de stad uittorende kerk, is een tussenstop waard. Ten noorden van de brug over de Seine ligt de Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny. Op nummer 26 zijn de Vignerons de Haute Bourgogne gevestigd. In de winkel liggen veel bubbelende en stille wijnen uit de Châtillonnais. Tot mijn grote verbazing werd mij aangeboden de wijnen te proeven. Omdat er bubbels van Henri Mutin in de auto lagen, koos ik voor een Bourgogne Cuvée Rosé van Jean Girard: 100% Pinot Noir, 100% Châtillonnais.

Het is een mooie rit in een vriendelijk landschap van Châtillon-sur-Seine naar Dijon. In bijna ieder dorpje dat je passeert, hangen nog gele fietsen in de bomen. De zevende etappe van de Tour de France dit jaar nam op weg naar Nuits-Saint-Georges een groot deel van de D971. Ik zou het niet erg hebben gevonden om nog een paar dagen in Pays Châtillonnais te zijn gebleven om daar nog een ronde te hebben gereden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.