Tour de Châtillonnais

Domaine Henri Mutin (Wijn uit Bourgogne)
De sympatieke Henri Mutin presenteert zijn Crémant Bio

Een aantal wijndistricten binnen de Bourgogne is in Nederland minder bekend. In het departement Côte d’Or ligt ten noorden van het stadje Châtillon-sur-Seine de Châtillonnais. De wijngaarden van de Châtillonnais grenzen aan de Champagne. Niet verwonderlijk dat Crémant de Bourgogne hier de hoofdrol speelt. In het boekje En route vers les Bourgognes, uitgegeven door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), worden zes domeinen gepresenteerd die je graag verwelkomen om hun Crémants de Bourgogne te proeven en te kopen.

Tijdens mijn eerste bezoek aan de Châtillonnais ging de keuze uit naar Domaine Henri Mutin, mede omdat Mutin deels op de bio-tour is gegaan. Zijn domein bevindt zich ten zuiden van Massingy, een behoorlijk eind buiten de bebouwde kom. Om de datum van de oogst te bepalen, maakte Mutin een ronde langs zijn wijngaarden. Nee, het was voor hem geen enkele moeite om naar huis te komen, kreeg ik van mevrouw Mutin te horen. Enkele minuten later reed Mutin met zijn auto het erf op. Na een vriendelijke begroeting maakte hij de weg vrij naar het proeflokaal. “Wij zijn bezig met een verbouwing”, verontschuldigde hij zich.

Henri Mutin is zich ervan bewust dat de Châtillonnais vrijwel onbekend is in Nederland. “Het is een wijndistrict met een kleine opbrengt”, zo begon hij zijn verhaal. Veel wijn werd verkocht aan handelshuizen en aan de regionale coöperatie in Châtillon-sur-Seine. De coöperatie is gesloten. De wijnbouwers waren hierdoor genoodzaakt om nieuwe initiatieven te ontplooien. Mutin koos ervoor om een deel van zijn druiven op een biologische wijze groot te brengen. Hij was de eerste en (op moment van schrijven) nog de enige wijnbouwer in de Châtillonnais. Helaas is zijn bio-opbrengst klein. De nachtvorst, die dit voorjaar een deel van Bourgogne teisterde, was hierbij van invloed. Mutin gebruikt voor zijn cuvée dan ook de opbrengt van enkele oogstjaren.

Zijn Crémant bio bestaat uit 90% pinot noir en 10% chardonnay. “Dit is welhaast een Blanc de noirs“, merkte ik op. “Oui, tout à fait“, luidde het antwoord. Het bleek een pracht van een Crémant te zijn, vol, krachtig, smaakvol en met de nodige finesse. Meteen een extra fles gekocht voor mijn bourgondische gastheer die als woordvoerder van de zogenaamde gîtes verts het bio-gedachtegoed bijzonder weet te waarderen. Zo ook de Crémant bio van Henri Mutin, bleek enkele dagen later.

Verder naar Châtillon-sur-Seine met zijn boven de stad uittorende kerk. Aan de noordzijde van de brug over de Seine ligt Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny. Op nummer 26 zijn de Vignerons de Haute Bourgogne, gelijk de naam van de voormalige coöperatie, gevestigd *). In deze wijnwinkel vind je veel bubbelende, maar ook enkele stille wijnen uit de Châtillonnais. Tot mijn verbazing werd ik uitgenodigd om de wijnen te proeven (op de toonbank stonden enkele geopende flessen). Omdat er bubbels van Henri Mutin in de auto lagen, koos ik voor een stille Bourgogne ‘Cuvée Rosé’ van Jean Girard: 100% pinot noir, 100% Châtillonnais.

Het is een mooie rit van Châtillon-sur-Seine naar Dijon. In bijna elk dorp dat ik passeerde, hingen gele fietsen in de bomen. De zevende etappe van de Tour de France dit jaar nam op weg naar Nuits-Saint-Georges een groot deel van de D971. Ik nam mij voor zo spoedig mogelijk terug te keren naar Pays Châtillonnais om aldaar nog een ronde te maken.

*) Inmiddels overgenomen door Les Caves Bailly Lapierre met een exclusief aanbod wijnen van deze grote coöperatie uit de Auxerrois. Men promoot in deze winkel wel nog steeds de Châtillonnais middels folders, adviezen, etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.