Tour de Châtillonnais

Henri Mutin presenteert zijn Crémant Bio (Wijn uit Bourgogne)
Henri Mutin presenteert zijn Crémant Bio

Een aantal wijndistricten binnen de Bourgogne is in Nederland minder bekend. In het departement Côte d’Or ligt ten noorden van het stadje Châtillon-sur-Seine de Châtillonnais. De wijngaarden van de Châtillonnais grenzen aan de Champagne. Bubbels, hier Crémant de Bourgogne genaamd, spelen ook hier de hoofdrol. In het boekje En route vers les Bourgognes, uitgegeven door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), worden domeinen gepresenteerd die je graag verwel-komen om hun Crémants de Bourgogne te proeven en te kopen.

Tijdens mijn eerste bezoek aan de Châtillonnais ging mijn keuze uit naar Domaine Henri Mutin, omdat Mutin deels op de bio-toer is gegaan. Zijn domein bevindt zich ten zuiden van Massingy, een behoorlijk eind buiten de bebouwde kom. Om de datum van de oogst te bepalen, maakte Henri een rondje langs zijn wijngaarden. Nee, het was voor hem geen enkele moeite om even naar huis te komen, kreeg ik van mevrouw Mutin te horen. Enkele minuten later reed hij met zijn auto het erf op. Na een vriendelijke begroeting maakte hij de weg vrij naar het proeflokaal. “Wij zijn bezig met een verbouwing”, verontschuldigde hij zich.

Henri Mutin is zich ervan bewust dat de Châtillonnais vrijwel onbekend is in Nederland. “Het is een klein gebied met een kleine opbrengt”, zo begon hij zijn verhaal. Veel wijn werd verkocht aan handelshuizen en aan de plaatselijke coöperatie. De coöperatie is er niet meer. De wijnbouwers werden hierdoor genoodzaakt om nieuwe initiatieven te ontplooien. Henri koos ervoor om een deel van zijn druiven op een biologisch verantwoorde manier groot te brengen. Hij was de eerste en (op moment van schrijven) nog de enige in de Châtillonnais. Helaas is ook zijn bio-opbrengst klein. De nachtvorst, die dit voorjaar een deel van Bourgogne teisterde, bleek hierbij niet behulpzaam. Mutin gebruikt voor zijn cuvée dan ook de opbrengt van enkele oogstjaren. Zijn ‘Crémant bio’ bestaat overigens uit 90% pinot noir en 10% chardonnay. “Dit is welhaast een Blanc de noirs“, merkte ik op. “Oui, tout à fait“, antwoordde Henri. Het bleek een pracht van een Crémant te zijn. Meteen een extra fles gekocht voor mijn bourgondische gastheer die als woordvoerder van de zogenaamde gîtes verts het bio-gedachtegoed bijzonder weet te waarderen, zo ook de Crémant bio van Henri Mutin!

Verder naar Châtillon-sur-Seine met zijn boven de stad uittorende kerk. Aan de noordzijde van de brug over de Seine ligt Rue Maréchal-de-Lattre-de-Tassigny. Op nummer 26 zijn de Vignerons de Haute Bourgogne gevestigd. In de winkel vind je veel bubbelende, maar ook stille wijnen uit de Châtillonnais. Tot mijn verbazing werd mij aangeboden om de wijnen te proeven (op de toonbank stonden enkele geopende flessen). Omdat er bubbels van Henri Mutin in de auto lagen, koos ik voor een stille Bourgogne ‘Cuvée Rosé’ van Jean Girard: 100% pinot noir, 100% Châtillonnais.

Het is een mooie rit van Châtillon-sur-Seine naar Dijon. In bijna elk dorp dat ik passeerde, hingen gele fietsen in de bomen. De zevende etappe van de Tour de France dit jaar nam op weg naar Nuits-Saint-Georges een groot deel van de D971. Ik nam mij voor zo spoedig mogelijk terug te keren naar Pays Châtillonnais om aldaar nog een ronde te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.