Foires aux Vins

Foire des Vins (Wijn uit Bourgogne)Foires aux Vins is de laatste jaren een happening vanjewelste in Frankrijk. Het journaal op de tv-zender TF1 brengt het evenement uitgebreid in beeld. Deskundigen worden geïnterviewd. In de kiosken liggen verschillende tijdschriften waarin de door de supermarkten aangeboden wijnen zijn gerecenseerd. Naast de vele besprekingen staan top 10 lijstjes om het kooplustig Franse publiek het zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het moment in het jaar om in een supermarkt stevig toe te slaan en deze met een rijkgevulde chariot te verlaten.

Foires aux Vins valt samen met de wijnoogst, in september of de eerste twee weken van oktober en duurt per supermarkt een week of twee. Dit jaar werden in Bourgogne de druiven na een matige augustus (en weinig goeds voorspeld voor september) vroeg uit de wijngaarden gehaald. Daarom begon Foires aux Vins begin september. De supermarkten houden overigens om de beurt de wijnmarkt om elkaar niet in de wielen te rijden. Gelukkig startte ‘mijn’ Hypermarché Carrefour de wijnmarkt tijdens mijn verblijf in Bourgogne.

Afgelopen woensdag liep ik met mijn winkelwagentje door het immense complex waarbinnen de Hypermarché Carrefour in Chalon-sur-Saône is gehuisvest. ‘Clos du Paradis’ begon na de toegangspoortjes. Voordat ik linksaf boog naar de Bourgognewijnen, zag ik iets opvallends. Rechts was de ruimte voor onder meer de Bordeaux- en de Rhônewijnen. Daar stonden kopers met tijdschriften en lijstjes in de hand. Er werd een vinkje gezet achter de naam van de wijn die uit het schap werd genomen en met zorg in de winkelwagen werd geplaatst. Op hun beurt keken de mensen bij de Bourgognewijnen met een wezenloze blik naar de honderden flessen die men in de schappen had gezet en naar de tientallen dozen verspreid tussen de schappen. Een fles werd tegen het licht gehouden, het etiket werd zorgvuldig bestudeerd en ten slotte plaatste men de fles voorzichtig terug. Waarom? Ik ben er niet helemaal uit, maar een aanzet.

Allereerst zag ik veel namen van onbekende handelshuizen. Meer vraagtekens door de aanwezigheid van veel 2016, vooral aangeboden door coöperaties en handelshuizen. Terwijl aan de andere kant de kostbare flessen in luxe kistjes werden aangeboden tegen een beduidend lagere prijs, waren de prijsverschillen aan onze kant soms minimaal. Van sommige wijnen wist ik dat hun aanwezigheid tijdens Foires aux Vins je maar enkele dubbeltjes opleverde. Van de Pouilly-Fuissé van Maison Verget die tegen de 30 euro kostte, was geen fles verkocht. Daar is binnen een super geen markt voor wanneer je deze fles geen stevige korting geeft, zoals dat blijkbaar wel mogelijk was aan de andere kant. Ik nam toch wat 2016 mee om te proberen. De Viré-Clessé van La Vigne Blanche (de coöperatie van Clessé) voor 7 euro beviel prima. De vondst van een mooie Monthélie en een dito Saint-Aubin maakten mijn dag verder goed. Ach, ik ben altijd wel een beetje gelukkig in zo’n hypermarché.

Met de Bourgognes viel zonder zorgvuldige voorbereiding nauwelijks winst te behalen. Volgend jaar toch zo’n tijdschrift kopen om het fijne van die wijnstreek aan de weet te komen. Misschien school achter dat ene saaie label van dat obscure handelshuis wel een topdomein, zoals wijnexperts dit bij sommige Champagnes hadden ontdekt en hun onthulling in geuren en kleuren vertelden tijdens het journaal van TF1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.