Een perfecte match in Buxy

Salle des Fêtes in Buxy (Wijn uit Bourgogne)

Salle des Fêtes in Buxy

Vorig jaar leerde ik dat er zoiets bestaat als Les Agapes du Montagny. Agapes is blijkbaar een woord van lang geleden. Toen ik het liet vallen tijdens een gesprek met mijn Bourgondische gastheer, schoot hij meteen in de lach. Hij had het in geen eeuwen meer gehoord. Agapes is, zo maakt de Franse Wiki duidelijk, een maaltijd ter behoud van de liefde in een plaatselijke christelijke gemeenschap. Les Agapes du Montagny is een jaarlijks feest waarbij de meest zuidelijke appellation van de Côte Chalonnaise in het zonnetje wordt gezet: Montagny.

Ik liep vorig jaar verwachtingsvol de Salle des Fêtes in Buxy binnen, maar trof een zaal vol ouderen aan die van een middagje bingo genoten. De immer drukke wijnbouwers waren vergeten de feestlocatie op tijd te boeken en hadden hun Agapes noodgedwongen verplaatst naar de wijnkelders in het plaatsje Montagny-lès-Buxy. Een bezoek aan dat plaatsje kon ik niet combineren met de terugreis dezelfde dag. Voor dit jaar had ik Les Agapes du Montagny op tijd in mijn agenda genoteerd: 27 en 28 mei. De Salle des Fêtes was door de plaatselijke wijnboeren op tijd gereserveerd, zo werd mij bij de VVV op het hart gedrukt.

Een wijnbouwer die al jaren een goede Montagny maakt, is Christophe Denizot (Domaine des Moirots). Patrick Matthews schrijft over Denizot: “All his wines are good […], and some are very good.” Zijn Montagny 1er cru (‘Le Vieux Chateau’) is ieder jaar puntgaaf. Ik ben ook zeer gecharmeerd van zijn rode Givry (zowel gemeente als 1er cru). Domaine des Moirots, gelegen in Bissey-sous-Cruchaud, stond dit voorjaar hoog op de lijst van te bezoeken domeinen. Als antwoord op mijn e-mail maakte Muriel (zus van) Denizot mij vriendelijk kenbaar dat zij het druk hadden. Wanneer ik het telefonisch wilde afstemmen, moest iets af te spreken zijn in een namiddag. Als alternatief bood zij de aanwezigheid aan tijdens Les Apages du Montagny. Onze agenda’s waren gematcht.

Montagny met zijn prachtwijnen. Chardonnay op zijn mooist met daarbij een ideale prijs-/kwaliteitsverhouding. “Venez nombreux!”, schreef de nieuwsblog Info Chalon. Ik dacht: dat wordt dringen geblazen. Nou, nee. Wijnbouwers praatten met elkaar of keken achteloos de feestruimte in. Sommige hadden zich teruggetrokken voor een maaltijd. Wanneer ik met mijn gegraveerde glaasje van vijf euro in de buurt van een stand kwam, werd meteen een fles tevoorschijn gehaald. Geen bezoeker bij Château de la Saule. Hugh Johnson roemt dit domein in zijn Wijngids 2017. Inderdaad, wat een mooie wijnen blijkt Alain Roy te maken. Niemand bij Domaine Feuillat-Juillot. Niemand bij Domaine Berthenet. Rondkijkend in de feestzaal leek het wel of de wereld onwetend was over Montagny.

Een vriendelijke ontvangst bij de stand van de familie Denizot. Men had alleen witte wijnen meegenomen. De rode wijnen waren uitverkocht. Met trots presenteerde Muriel ‘Le Vieux Château’ uit 2016 die eerder de week was gebotteld. De Montagny smaakte als een vrolijke spring-in-‘t-veld. De doos die ik kocht, blijft nog dicht. “Het wordt een prachtjaar”, vertrouwde Muriel me toe. En wanneer ik een volgende keer van tevoren bel, ben ik welkom op het domein in Bissey-sous-Cruchaud. Anders zie ik de familie Denizot bij de volgende Les Agapes du Montagny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.