Een perfecte match in Buxy

Les Agapes du Montagny in Buxy (Wijn uit Bourgogne)
Les Agapes du Montagny in Buxy

Agapes is een woord van lang geleden. Toen ik het liet vallen tijdens een gesprek met mijn bourgondische gastheer, schoot hij meteen in de lach. Hij had het in geen eeuwen meer gehoord. Agapes is, ik zocht het even op, ‘een maaltijd ter behoud van de liefde in een christelijke gemeenschap’. Les Agapes du Montagny is het jaarlijkse feestje van de meest zuidelijke AOC in de Côte Chalonnaise dat ieder weekend tussen Hemelvaart en Pinksteren wordt gevierd in de grootste plaats binnen de AOC Montagny: Buxy.

Ik liep vorig jaar verwachtingsvol Salle des Fêtes in Buxy binnen, maar trof een zaal aan met ouderen die van een middagje bingo genoten. De immer drukke wijnbouwers waren vergeten de feestlocatie op tijd te boeken en hadden hun Agapes noodgedwongen verplaatst naar de wijnkelders in het plaatsje Montagny-lès-Buxy. Voor dit jaar had ik Les Agapes du Montagny op tijd in mijn agenda genoteerd: 27 en 28 mei. Dit maal was Salle des Fêtes door de plaatselijke wijnboeren wel op tijd gereserveerd, zo werd mij bij de VVV op het hart gedrukt.

Een wijnbouwer die al jaren een goede Montagny maakt, is Christophe Denizot (Domaine des Moirots). De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews schrijft over Denizot: “All his wines are good […], and some are very good.” Bij ieder bezoek aan Bourgogne kijk ik dan ook uit naar zijn enige Montagny (de 1er Cru ‘Le Vieux Chateau’). Ik word verder gecharmeerd door zijn rode Givry (zowel village als 1er Cru). Domaine des Moirots, gelegen in Bissey-sous-Cruchaud, stond dit voorjaar hoog op mijn lijst van te bezoeken domeinen. Wanneer ik het telefonisch wilde afstemmen, moest iets af te spreken zijn in een namiddag. Als alternatief bood zij de aanwezigheid aan tijdens Les Apages du Montagny. Onze agenda’s waren gematcht.

Montagny met zijn prachtwijnen, de chardonnay druif op haar mooist. Met daarbij een welhaast ideale prijs-/kwaliteitsverhouding. “Venez nombreux!”, schreef de nieuwsblog Info Chalon. Ik dacht: dat wordt dringen geblazen. Nou, nee. Wijnbouwers praatten met elkaar of keken enigszins verloren de feestruimte in. Een aantal wijnbouwers had zich afgezonderd voor een middagmaaltijd. Wanneer ik met mijn gegraveerde glaasje van vijf euro in de buurt van een stand kwam, werd meteen een fles tevoorschijn gehaald. Geen bezoekers bij Château de la Saule. Niemand bij Domaine Feuillat-Juillot en niemand bij Domaine Berthenet. Het leek wel of de gehele wijnwereld onwetend was over Montagny.

Een vriendelijke ontvangst bij de stand van de familie Denizot. Met trots presenteerde Muriel ‘Le Vieux Château’ uit 2016 die eerder de week was gebotteld. Deze Montagny smaakte als een vrolijke spring-in-‘t-veld. De doos die ik kocht, blijft nog even gesloten. “Het wordt een prachtjaar”, vertrouwde Muriel me toe. En wanneer ik een volgende keer van tevoren bel, ben ik welkom op het domein in Bissey-sous-Cruchaud. Anders zie ik de familie Denizot weer tijdens de volgende Agapes du Montagny. Intussen kreeg ‘Le Vieux Château’ uit 2016 weer zijn vertrouwde vermelding in Le Guide Hachette des Vins.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.