Mijn standaardwijn: Montagny

'Le Vieux Château', een premier cru wijngaard binnen de appellation Montagny (Wijn uit Bourgogne)

Wijngaard ‘Le Vieux Château’ (Montagny 1er cru)

Mijn lievelingswijn? Ik ben het punt gepasseerd dat ik deze vraag niet meer kan beantwoorden. Althans wat de wijnen uit Bourgogne betreft. Het is voor mij als het kiezen van mijn favoriete nummer uit het oeuvre van de Beatles. Er is zeker een wijn waar ik een ongelooflijk zwak voor heb. Niet zozeer als mijn lievelingswijn zou ik het mijn standaardwijn willen noemen. Ik ontleen het woord ‘standaardwijn’ aan de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson. Het woord ‘standaardwijn’ heeft als meerwaarde dat een bepaalde wijn de toetssteen vormt voor andere wijnen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Mijn standaardwijn is Montagny, de meest zuidelijke appellation in de Côte Chalonnaise. Ik sta niet alleen in mijn keuze voor Montagny. Karen MacNeil schreef in haar Wine Bible (2001): “Many Burgundy insiders consider Montagnys the best value white Burgundies going.” Neerlands eminente wijnexpert Hubrecht Duijker schreef een jaar eerder, n.b. onder eindredactie van Hugh Johnson: “De verhouding tussen prijs en kwaliteit is een der sterkste van de Bourgogne.” In Adventures on the Wine Route (1988) spreekt de Amerikaanse wijnkoper Kermit Lynch over zijn zwak voor Montagny. Lees ten slotte in Ontdek Bourgogne! (2016): “Ik ben fan van deze wijn, die – goed gemaakt  – opvallend fris is en droog smaakt met minerale tonen.”

Er liggen binnen de appellation Montagny opvallend veel (49) wijngaarden die de premier cru status hebben. Hierbij moet een kanttekening worden geplaatst. De premier cru status werd vroeger in Montagny toebedeeld aan wijnen waarvan het alcoholgehalte minimaal 11.5% was. Inmiddels is Montagny, wat betreft de regels rondom de A.O.C., gelijkgesteld aan de andere appellations. Desondanks behoudt een groot deel van de wijngaarden (199 van de 298 ha) het voorrecht te zijn geclassificeerd als premier cru. Het grootste volume Montagny wordt aangeboden door de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise: Buxy, Bissey-sous-Cruchaud en Genouilly. In de meeste gevallen is Montagny hun troefkaart.

Een meeste wijnschrijvers onderstrepen het belang van individuele producenten binnen een appellation. Iedereen is het erover eens dat Domaine Stéphane Aladame dé topproducent is van Montagny. Ik moet erkennen dat ik niet beter weet, omdat ik met de wijnen van Aladame ben opgevoed. Maar roem heeft zijn prijs. Ik schrok toen ik onlangs in Beaune een fles van hem aantrof voor meer dan 20 euro. Er is naast Aladame gelukkig een paar uitstekende alternatieven. In zijn Wijngids 2017 adviseert Hugh Johnson Château de la Saule (mijn tip: ‘Cuvée Fut’) en Domaine des Moirots (‘Le Vieux Chateau’).

Heel goede tot uitstekende Montagny is verkrijgbaar bij Domaine Berthenet et Fils in het dorpje Montagny-lès-Buxy. Alles dat ik van dit domein proefde, was niet alleen om over naar huis te schrijven, maar vooral om naar huis mee te nemen: ‘Les Platières’, ‘Mont-Cuchot’ en de ‘Vieilles Vignes’. Het kroonjuweel is ‘Symphonie’, vijf euro extra voor nog wat meer nuance en diepgang. Domaine Berthenet & Fils houdt twee keer per jaar een succesvolle porte ouverte.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.