Mijn standaardwijn: Montagny

Le Vieux Château in Montagny (Wijn uit Bourgogne)
Het 1er Cru climat ‘Le Vieux Château’ nabij Buxy

Mijn lievelingswijn? Ik ben het punt gepasseerd dat ik op deze vraag geen antwoord meer kan geven. Althans wat wijnen uit de Bourgogne betreft. Het is voor mij als het kiezen van mijn favoriete nummer uit het oeuvre van de Beatles. Er is echter één Bourgogne waar ik een ongelooflijk zwak voor heb. Ik zou hem echter niet mijn favoriete, wel mijn standaardwijn willen noemen. Ik ontleen het woord ‘standaardwijn’ van de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson. ‘Standaardwijn’ heeft als meerwaarde dat een bepaalde wijn de toetssteen vormt voor andere wijnen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol. Die wijn zou bij wijze van spreken iedere dag een maaltijd mogen begeleiden.

Mijn standaardwijn is Montagny (100% chardonnay), de meest zuidelijke AOC in de Côte Chalonnaise. Ik sta niet alleen in mijn keuze voor Montagny. Karen MacNeil schrijft in haar Wine Bible (2015): “Many Burgundy insiders consider Montagnys the best value white Burgundies going.” Neerlands eminente wijnexpert Hubrecht Duijker schreef vijftien jaar eerder (n.b. onder eindredactie van Hugh Johnson): “De verhouding tussen prijs en kwaliteit is een der sterkste van de Bourgogne.” Lees ten slotte in Ontdek Bourgogne! (2016): “Ik ben fan van deze wijn, die – goed gemaakt  – opvallend fris is en droog smaakt met minerale tonen.”

Er liggen binnen de AOC Montagny maar liefst 49 climats (afzonderlijke, unieke wijngaarden) die de classificatie 1er Cru dragen. Hierbij moet een kanttekening worden geplaatst. De 1er Cru status werd vroeger in Montagny toebedeeld aan wijnen, waarvan het alcoholgehalte minimaal 11.5% was. Inmiddels is Montagny, wat betreft de regels binnen de AOC, gelijkgesteld aan de andere appellations. Desondanks behield een groot deel van de climats (199 van de 298 ha) het voorrecht te zijn geclassificeerd als 1er Cru. Het grootste volume Montagny wordt aangeboden door de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise: Vignerons de Buxy, Cave de Bissey en Cave de Genouilly. Montagny vormt dan ook hun troefkaart.

Wijnschrijvers onderstrepen het belang van individuele producenten binnen een wijngemeente. Binnen de AOC Montagny valt er voldoende te kiezen, maar vrijwel iedereen is het erover eens dat Stéphane Aladame de beste producent is. Maar roem heeft zijn prijs. Ik schrok toen ik onlangs in Beaune een Montagny van hem aantrof, waarvoor meer dan 20 euro moest worden betaald. Er zijn gelukkig voldoende alternatieven. Hugh Johnson reikt ons in zijn meest recente jaargids de volgende twee namen aan: Château de la Saule (mijn tip: ‘Cuvée Fut’) en Domaine des Moirots (‘Le Vieux Chateau’). Noteer wat mij betreft hierbij ook het kwalitatief uitstekende Domaine Feuillat-Juillot (mede vanwege de mooie minerale tonen in sommige variëteiten Montagny).

Voorbeeldige Montagny is ook verkrijgbaar bij Domaine Berthenet et Fils in het dorpje Montagny-lès-Buxy. Alles dat ik van dit domein proefde, was niet alleen om over naar huis te schrijven, maar vooral om mee naar huis te nemen: ‘Les Platières’, ‘Mont Cuchot’ en de ‘Vieilles Vignes’. Zijn kroonjuweel is de ‘Symphonie’, vijf euro extra voor net wat meer nuance, diepgang en lengte. Domaine Berthenet et Fils houdt twee keer per jaar een porte ouverte. Dit is een mooie gelegenheid om met dit gastvrije domein kennis te maken. Anders via de reguliere openingstijden op werkdagen, te raadplegen op de internetsite van het domein (in het weekend: alleen na afspraak te bezoeken).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.