Mijn standaardwijn: Montagny

'Le Vieux Château', een premier cru wijngaard binnen de appellation Montagny (Wijn uit Bourgogne)

Het 1er Cru climat ‘Le Vieux Château’

Mijn lievelingswijn? Ik ben het punt gepasseerd dat ik deze vraag niet meer kan beantwoorden. Althans wat de wijnen uit de Bourgogne betreft. Het is voor mij als het kiezen van mijn favoriete nummer uit het oeuvre van de Beatles. Er is echter één Bourgogne waar ik een ongelooflijk zwak voor heb. Ik zou het niet per se mijn favoriete, wel mijn standaardwijn willen noemen. Ik ontleen het woord ‘standaardwijn’ van de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson. ‘Standaardwijn’ heeft als meerwaarde dat een bepaalde wijn de toetssteen vormt voor andere wijnen. De verhouding tussen prijs en kwaliteit speelt hierbij een belangrijke rol.

Mijn standaardwijn is Montagny (100% chardonnay), de meest zuidelijke appellation village in de Côte Chalonnaise. En ik sta niet alleen in mijn keuze voor Montagny. Karen MacNeil schreef in haar Wine Bible (2001): “Many Burgundy insiders consider Montagnys the best value white Burgundies going.” Neerlands eminente wijnexpert Hubrecht Duijker schreef een jaar eerder (n.b. onder eindredactie van Hugh Johnson): “De verhouding tussen prijs en kwaliteit is een der sterkste van de Bourgogne.” In Adventures on the Wine Route (1988) spreekt de Amerikaanse wijnkoper Kermit Lynch over zijn zwak voor Montagny. Lees ten slotte in Ontdek Bourgogne! (2016): “Ik ben fan van deze wijn, die – goed gemaakt  – opvallend fris is en droog smaakt met minerale tonen.”

Er liggen binnen Montagny rond de 50 wijngaarden die de 1er Cru status dragen. Hierbij moet een kanttekening worden geplaatst. De 1er Cru status werd vroeger in Montagny toebedeeld aan wijnen waarvan het alcoholgehalte minimaal 11.5% was. Inmiddels is Montagny, wat betreft de regels rondom de AOP. gelijkgesteld aan de andere appellations. Desondanks behoudt een groot deel van de wijngaarden (199 van de 298 ha) het voorrecht te zijn geclassificeerd als 1er Cru. Het grootste volume Montagny wordt aangeboden door de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise: Vignerons de Buxy, Cave de Bissey en Cave de Genouilly.

Wijnschrijvers onderstrepen het belang van individuele producenten binnen een appellation. Binnen Montagny valt er voldoende te kiezen, maar vrijwel iedereen is het erover eens dat Domaine Stéphane Aladame dé topproducent is. Maar roem heeft zijn prijs. Ik schrok toen ik onlangs in Beaune een Montagny van hem aantrof waarvoor meer dan 20 euro moest worden betaald. Er zijn gelukkig voldoende alternatieven. Hugh Johnson reikt Château de la Saule (mijn tip: ‘Cuvée Fut’) en Domaine des Moirots (‘Le Vieux Chateau’) aan. Noteer wat mij betreft hierbij ook het kwalitatief uitstekende Domaine Feuillat-Juillot.

Voorbeeldige Montagny is verkrijgbaar bij Domaine Berthenet et Fils in het dorpje Montagny-lès-Buxy. Alles dat ik van dit domein proefde, was niet alleen om over naar huis te schrijven, maar vooral om naar huis mee te nemen: ‘Les Platières’, ‘Mont-Cuchot’ en de ‘Vieilles Vignes’. Het kroonjuweel is ‘Symphonie’, vijf euro extra voor nog wat meer nuance en diepgang. Domaine Berthenet et Fils houdt twee keer per jaar een porte ouverte, een mooie gelegenheid om met dit gastvrije domein kennis te maken. Anders via de reguliere openingstijden op werkdagen (in het weekend alleen na afspraak).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.