In het hart van de Auxerrois

Kiezen geblazen in Chitry (Wijn uit Bourgogne)
Kiezen geblazen in Chitry

Ik ben nog steeds aan het bekomen van mijn eerste bezoek aan Bourgogne dit jaar. De wijnen die ten zuiden van Auxerre worden gemaakt, hebben mij namelijk verrast en overdonderd. Voor een goede Bourgogne, die ook nog een keer betaalbaar is, zocht ik de laatste jaren het vooral in de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Ik moet nu met mijn vinger ook nadrukkelijk naar de (Grand) Auxerrois *) wijzen. Wat heeft dit wijndistrict mij op een heerlijke wijze de les gelezen.Vignoble de l’Auxerrois bevindt zich ten zuiden en zuidoosten van de stad Auxerre. In grote lijn vormt de A6 de scheiding tussen de Chablisien en de Auxerrois met het eerste wijngebied ten noorden en het tweede wijngebied ten zuiden van de drukke snelweg. Rijd van Chablis naar Courgis (ook in dit dorpje mogen de wijnen zich ‘Chablis’ noemen), duik onder de A6 door en je rijdt het dorpje Chitry met zijn beroemde vestingkerk binnen. Door de auto achter de kerk te parkeren, laat ik het deze inbreng bij Chitry.

Geen betere kennismaking met een appellation dan een wandeling langs de wijngaarden. Een kleine, maar fijne wandeling (Au coeur du vignoble auxerrois) neemt je na een korte klim eerst terug naar de A6. Wandel verder en de rust keert terug. Je ziet nu duidelijk de wijngaarden die Chitry omringen. Naar het einde toe gunt de wandeling je zelfs een blik op de wijngaarden van Saint-Bris-le-Vineux en Irancy. Wanneer je in Chitry terugkeert, heb je ongeveer zeven kilometer gelopen.

In het hart van Chitry ligt een domein waarvan ik de naam op een stukje papier had gekrabbeld: Olivier Morin. Dit domein presenteert zich als ‘un domaine au coeur du village de Chitry’. Vol hart, die Bourgondiërs. Olivier Morin heeft belangen aan beide zijden van de A6, maakt ook mooie Chablis. Morin speelt bovenal een perfecte thuiswedstrijd met twee wijnen uit Chitry: ‘Constanze’ en ‘Olympe’. Deze twee Bourgognes ontlopen elkaar niet veel. De ‘Constanze’ is wat slanker en lichter. De ‘Olympe’ heeft een kleine boterachtige toets. De kalkrijke bodem die Chablis beroemd maakt, trekt zich blijkbaar niets van de A6 aan en zet ook de toon in wijngaarden rondom Chitry. Dit gegeven weet Olivier Morin als geen ander te vertalen in zijn Bourgognes. Over zijn ‘Constanze’ noteerde ik: “Mooie mineraliteit, witte bloemen, een mooie présence van het fruit. Een zeer elegante Bourgogne.” Eerlijk gezegd was ik volstrekt sprakeloos.

*) Grand Auxerrois omvat naast de wijngaarden van de Auxerrois ook de wijngaarden rondom Joigny, Tonnerre en Vézelay.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.