In het hart van de Auxerrois

Chitry (Wijn uit Bourgogne)
Een wijngaard ten zuiden van Chitry in het vroege voorjaar

Ik ben nog steeds onder de indruk van mijn eerste bezoek aan Bourgogne dit jaar. De wijnen die ten zuiden van de stad Auxerre worden gemaakt, hebben mij namelijk verrast en lichtjes timide gemaakt. Voor een goede Bourgogne, die ook nog een keer betaalbaar is, zocht ik de laatste jaren mijn heil vooral in de Côte Chalonnaise en de Mâconnais. Ik moet met de vinger ook nadrukkelijk naar de Auxerrois wijzen. Wat heeft dit wijndistrict mij op een heerlijke wijze de les gelezen.

Vignoble de l’Auxerrois ofwel het wijndistrict Auxerrois bevindt zich ten zuiden en zuidoosten van de stad Auxerre. In grote lijn vormt de A6 de scheiding tussen de Chablisien en de Auxerrois met het eerste wijndistrict ten noorden en het tweede ten zuiden van de drukke snelweg. Rijd van Chablis naar Courgis (ook in dit dorp mogen de wijnen zich ‘Chablis’ noemen), duik onder de A6 door en je rijdt het wijndorp Chitry met zijn beroemde vestingkerk binnen. Door de auto achter de kerk te parkeren, laat ik het deze inbreng bij Chitry.

Geen betere kennismaking met een wijndorp dan een wandeling langs de wijngaarden. Een kleine, maar fijne wandeling (Au coeur du vignoble auxerrois) neemt je na een korte klim mee tot nabij de hoger gelegen A6. Wandel verder en de rust keert terug. Je ziet nu duidelijk de wijngaarden die Chitry omringen. Naar het einde toe gunt de wandeling je zelfs een blik richting de wijngaarden van Saint-Bris-le-Vineux en Irancy. Wanneer je in Chitry terugkeert, heb je ongeveer zeven kilometer gelopen.

Rond de eeuwwisseling werd nauwelijks een woord gewijd aan Chitry in de wijnliteratuur. Heden ten dage mag het dorp zich soms verheugen op een voetnoot. Het dorp draagt een appellation régionale (Bourgogne Chitry). Vanwege de witte kalkstenen bodem wordt hier vooral de chardonnay druif aangeplant. In wat mindere mate en vooral in de nabijheid van het dorp zelf, vinden wij de pinot noir druif terug. Met Chablis als naaste buur en waar de prijzen van de wijnen alleen maar stijgen, zal Chitry in de toekomst ongetwijfeld een steeds aantrekkelijker alternatief vormen.

In het hart van Chitry ligt een domein waarvan ik de naam op een stukje papier had gekrabbeld: Olivier Morin. Dit domein presenteert zich als un domaine au coeur du village de Chitry. Vol hart, die Bourgondiërs. Olivier Morin heeft belangen aan beide zijden van de A6, dus maakt hij ook voortreffelijke Chablis. Morin speelt bovenal een perfecte thuiswedstrijd met twee witte wijnen uit Chitry: de cuvées ‘Constanze’ en ‘Olympe’. Deze twee Bourgognes ontlopen wat karakter betreft elkaar niet veel. De ‘Constanze’ is wat lichter, slanker en verfijnder. De ‘Olympe’ heeft een kleine boterachtige toets die de opulente fruitsensaties begeleid. Zoals eerder aangehaald, de kalkrijke bodem die Chablis beroemd maakt, trekt zich niets van de A6 aan en zet ook de toon in wijngaarden rondom Chitry. Dit gegeven weet Olivier Morin als geen ander te vertalen in zijn Bourgognes. Over zijn ‘Constanze’ noteerde ik: “Mooie minerale tonen, witte bloemen, een mooie présence van het fruit. Een elegante Bourgogne.” Eerlijk gezegd was ik volstrekt sprakeloos.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.