Geen slingers en ballonnen in Marsannay

Toegang tot Château de Marsannay (Wijn uit Bourgogne)
Toegang tot Château de Marsannay

AOC Marsannay, gelegen onder de rook van Dijon, is de meest noordelijke appellation village van de Côte de Nuits. Marsannay viert dit jaar haar 30-jarige bestaan. Ik zag dit voorjaar echter geen slingers en ballonnen in het dorp Marsannay-la-Côte. Misschien worden deze feestelijke attributen wel tevoorschijn gehaald wanneer enkele wijngaarden, zoals ‘Clos du Roy’, worden gepromoveerd tot de classificatie 1er Cru. Maar zover is het nog niet.

Intussen dragen de wijnbouwers in en rondom Marsannay-la-Côte bij om de naam ‘Bourgogne’ hoog te houden: door van de chardonnay en pinot noir druif goede en lekkere wijn maken. “Toegankelijke, knapperige wijn vol fruit”, schrijft Hugh Johnson in zijn jaarlijkse wijngids. Omdat de AOC Marsannay binnen de Côte de Nuits niet zo bekend is als haar zes zuiderburen, kunnen de wijnbouwers in dit dorp de prijs van hun wijnen nog onder de 20 euro houden. Wat ze in Marsannay ook kunnen én doen, is van de pinot noir druif fantastische rosé maken. Dit doet men zo goed dat voor die rosé de gemeentenaam ‘Marsannay’ op het etiket mag worden vermeld als een heuse appellation village. Geen enkel ander dorp in de Bourgogne kent dit voorrecht. De vermelding van de AOC Marsannay village voor zowel wit, rood als rosé is voor bourgondische begrippen dan ook een ongekende hattrick.

Domaine Fougeray de Beauclair maakt een heel goede rosé. Je proeft een mand vol rijp, klein rood fruit. Indrukwekkend zijn vele de smaakreserves. Zoiets dicht je normaliter alleen de prestigieuze wijnen uit de Bourgogne toe. Een groot genoegen derhalve het afgelopen voorjaar bij twee gelegenheden rosé van Domaine Fougeray de Beauclair te hebben gedronken (de 2014 en de 2015). Domaine Collotte heeft de oogst uit 2016 reeds in de fles. De rosé van Philippe Collette is nog jong, kwiek en fris, maar het rode fruit heeft al een stevige présence met een nadrukkelijk op de voorgrond tredende framboos. Het eerste domein is iedere werkdag tot vrijdagmiddag te bezoeken. Om het tweede domein te visiteren, moet je van tevoren een afspraak maken (kijk anders in een grotere bourgondische Carrefour uit naar deze Marsannay Rosé).

Château de Marsannay is de grote trekker van het dorp. Wanneer je Marsannay-la-Côte in het zuiden via de Route de Grands Crus verlaat, ligt de brede oprit tot het kleine kasteel meteen aan je rechterhand. Ooit door het handelshuis Patriarch in Beaune gekocht, is het momenteel een grote speler met vele wijngaarden in de Côte de Nuits en Côte de Beaune. Het kleine kasteel is zeker een bezoek waard, want men biedt een uitstekend gamma Bourgognes aan. Wel een tikkeltje prijzig, mogelijk vanwege het voornemen om een biologische route in te slaan. Mijn allereerste rosé uit Marsannay (een regelrechte openbaring) was trouwens van Château de Marsannay. Mede daarom toch de soft spot voor deze wijnproducent.

Afgelopen mei liep ik over een zandpad tussen de wijngaarden van Marsannay terug naar mijn hotel aan de rand van Dijon. Ik zag aan de overkant van de drukke Route de Beaune dat de supermarkt Cora een Foire aux Vins organiseerde. Van plaatselijke wijnbouwers naar een grote supermarkt. En als het een goede supermarkt is, biedt het ook de wijnen aan van de plaatselijke producenten. Inderdaad, op een grote wijnton stonden witte en rode flessen ‘Clos du Roy’ van Domaine Régis Bouvier in de aanbieding. Een rode Marsannay uit 2013 vond een plek in de lege wijndoos die ik altijd voor dit soort gelegenheden in mijn auto meeneem. De woorden die mij bij het proeven binnenschoten, gingen deels voorbij aan de gangbare smaaknotities: elegant, verfijnd, maar ook discreet, zelfs een beetje sober. Plots begreep ik waarom de inwoners van Marsannay-la-Côte geen behoefte hebben om slingers en ballonnen in hun dorp op te hangen. Zij willen niets meer en minder dan heel goede Bourgognes maken. Dat is reeds een welgemeende felicitatie waard.

2 gedachten over “Geen slingers en ballonnen in Marsannay

    • Marsannay Rosé wordt tot vijf, soms zelfs tot tien jaar bewaard. De smaak van ‘overrijp’ fruit maakt het dan onderhand een dessert-wijn. Je kunt het ook interpreteren als een ‘over the top’ wijn en daarom drink ik een Marsannay Rosé, net zoals andere rosé, vrijwel meteen of na twee/drie jaar liggen. Het blijft uiteindelijk een kwestie van smaak!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.