Geen slingers en ballonnen in Marsannay

Toegang tot Château de Marsannay (Wijn uit Bourgogne)
Toegang tot Château de Marsannay

Marsannay, gelegen onder de rook van Dijon, is de meest noordelijke appellation village van de Côte de Nuits. Deze appellation viert dit jaar haar 30-jarig bestaan. Ik zag dit voorjaar echter geen slingers en ballonnen in het dorp Marsannay-la-Côte. Misschien worden deze feestelijke attributen wel tevoorschijn gehaald wanneer enkele wijngaarden, zoals ‘Clos du Roy’, worden gepromoveerd tot 1er Cru. Maar zo ver is het nog niet.

Intussen doet het dorp waar men in Bourgogne goed in is: van de chardonnay en pinot noir druif goede en lekkere wijn maken. “Toegankelijke, knapperige wijn vol fruit”, schrijft Hugh Johnson jaarlijks in zijn wijngids. Omdat Marsannay binnen de Côte de Nuits niet zo bekend is als zijn zes onderburen, kunnen de wijnbouwers in dit dorp de prijs van hun wijnen nog onder de 20 euro houden. Wat ze in Marsannay ook kunnen, en doen, is van de pinot noir druif fantastische rosé maken. Dit doen ze zo goed dat voor die rosé de gemeentenaam ‘Marsannay’ op het etiket mag worden vermeld als een heuse appellation village. Geen enkel ander dorp in Bourgogne kent dit voorrecht. De vermelding van de AOC Marsannay voor zowel wit, rood als rosé is voor Bourgondische begrippen dan ook een ongekende hattrick.

Domaine Fougeray de Beauclair maakt een voortreffelijke rosé. Je proeft een mand vol zacht, klein rood fruit. Indrukwekkend zijn ook de smaakreserves. Zoiets dicht je normaliter alleen toe aan de prestigieuze wijnen uit de Bourgogne. Een groot genoegen derhalve het afgelopen voorjaar bij twee gelegenheden rosé van Domaine Fougeray de Beauclair te hebben gedronken (de 2014 en de 2015). Domaine Collotte had de 2016 reeds in de fles. De rosé van Philippe Collette is nog jong en fris, maar het rode fruit heeft al een stevige présence met een nadrukkelijk op de voorgrond tredende framboos. Het eerste domein is iedere werkdag tot vrijdagmiddag te bezoeken (kijk ook in een grotere Carrefour uit naar deze Marsannay Rosé). Om het tweede domein te visiteren, moet je van tevoren een afspraak maken.

Château de Marsannay is de grote trekker van het dorp. Wanneer je Marsannay-la-Côte in het zuiden via de Route de Grands Crus verlaat, ligt de brede oprit tot het kasteel meteen aan je rechterhand. Ooit gekocht door het handelshuis Patriarch in Beaune, is het nu een grote speler met vele wijngaarden in de Côte de Nuits en Côte de Beaune. Het kasteel is zeker een bezoek waard, want men biedt een uitstekend gamma Bourgognes aan. Mijn allereerste rosé uit Marsannay (een regelrechte openbaring) was trouwens van Château de Marsannay. Mede daarom de soft spot voor deze producent.

Afgelopen mei liep ik over een zandpad tussen de wijngaarden van Marsannay terug naar mijn hotel aan de rand van Dijon. Ik zag aan de overkant van de drukke Route de Beaune dat de supermarkt Cora een Foire aux Vins organiseerde. Van plaatselijke wijnbouwers naar een grote supermarkt. En als het een goede supermarkt is, biedt het ook de wijnen aan van plaatselijke producenten. Inderdaad, op een grote wijnton stonden witte en rode flessen ‘Clos du Roy’ van niemand minder dan Régis Bouvier in de aanbieding. Een rode Marsannay uit 2013 vond een plek in de lege wijndoos die ik voor dit soort gelegenheden meeneem. De woorden die ik mij bij het proeven te binnenschoten, gingen deels voorbij aan de gangbare smaaknotities: elegant, verfijnd, maar ook discreet en zelfs een beetje sober. Plots begreep ik waarom de inwoners van Marsannay geen behoefte hebben om slingers en ballonnen in hun dorp op te hangen. Zij willen niets meer en minder dan heel goede Marsannay maken. Dat is al een welgemeende felicitatie waard.

2 gedachten over “Geen slingers en ballonnen in Marsannay

    • Marsannay Rosé wordt tot vijf, soms zelfs tot tien jaar bewaard. De smaak van ‘overrijp’ fruit maakt het dan onderhand een dessert-wijn. Je kunt het ook interpreteren als een ‘over the top’ wijn en daarom drink ik een Marsannay Rosé, net zoals andere rosé, vrijwel meteen of na twee/drie jaar liggen. Het blijft uiteindelijk een kwestie van smaak!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.