Onderweg in de Bourgogne

En route vers les Bourgognes (Wijn uit Bourgogne)

Wijn kopen in Bourgogne kan bij een kleine 2000 individuele producenten, 17 coöperaties en zo’n 300 handelshuizen. Om je te helpen een keuze te maken tussen een aantal van deze aanbieders, brengt het Bureau Interprofessionel des Vins de Bourgogne (BIVB) ieder jaar En route vers les Bourgognes *) uit. Deze handzame gids is gratis verkrijgbaar bij iedere VVV. In PDF-formaat is het boekje te downloaden via de internetpagina van het BIVB (‘boutique‘ → ‘téléchargement‘). Uiteraard is de voertaal Frans. Naast de meeste teksten vind je een Engelse vertaling.

Dit jaar kiezen rond de 350 aanbieders voor een vermelding in En route vers les Bourgognes. Bij iedere aanbieder vind je, naast de NAW-gegevens, informatie over welke taal of talen men spreekt, de openingstijden (al dan niet via een rendez-vous) en een indicatie van de prijzen die men voor de wijnen vraagt. De deelnemers zijn te herkennen aan het bordje met de tekst De Vignes en Caves dat meestal bij ingang is geplaatst. Nu zijn de vermelde namen zeker geen kleine jongens of meisjes, maar het spreekt voor zich dat de meest bekende namen in Bourgogne buiten dit boekje om hun eigen weg vinden naar de klant, importeur of restaurant (of simpelweg geen bezoek wensen te ontvangen).

Het ondertekenen van De Vignes en Caves, een soort ‘charter van ontvangst’, betekent dat de wijnaanbieders zich committeren aan een aantal richtlijnen. Verwacht ten minste een vriendelijk (en mogelijkheid tot een individueel) ontvangst. Je mag er verder op vertrouwen dat je ten minste één glas wijn gratis mag proeven (in de praktijk heus wel meer) en dat je de nodige informatie krijgt over de wijnen die worden verkocht. Vragen over het domein, zelfs over de Bourgogne als wijnregio mogen gerust worden gesteld.

Geen wet van Meden en Perzen, er wordt verondersteld dat je ten minste drie flessen wijn koopt. Hoeveel wijn je minimaal dient te kopen bij een bezoek aan een domein blijft een interessante vraag. Ik heb niet het definitieve antwoord en ik denk ook niet dat het bestaat. Behalve een hoe meer des te blijer je de wijnbouwer maakt. In een toekomstige bijdrage zal ik de vraag stellen of er een ongeschreven etiquette bestaat bij een bezoek aan een domein. Tot dan houd ik het op minimaal een doosje van zes. Inmiddels tref ik steeds vaker het concept aan ‘proeven: enkele euro’s, proeven met het kopen van wijn: gratis’. Even van tevoren afstemmen.

Wat betreft al die andere adressen waar je wijn kunt kopen, raadpleeg het internet (meer en meer wijnbouwers hebben een Facebookpagina) of men jou ontvangt middels vaste openingstijden of middels een RDV. Mocht je per se een wijnbouwer spontaan willen bezoeken, doe dit laat in de middag. De kans dat je dan iemand binnen een domein aantreft is dan groter. Tussen de werkzaamheden in de wijngaarden en de avondmaaltijd moet er vast nog iets worden gerepareerd of schoongemaakt. Zeker in de Côte d’Or (Côte de Nuits en de Côte de Beaune) werkt men veelal middels een RDV. Sommige deuren blijken moeilijk, zo niet onmogelijk te openen. Zelfs de bekende Engelse wijnschrijver Patrick Matthews stuitte op een bordje met de tekst ‘Don’t bother knocking‘. Het boekje En route vers les Bourgognes biedt gelukkig meer dan voldoende en uitstekende alternatieven.

*) Sinds 2020: Guide des Caves.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.