Ontdek Bourgogne!

Ontdek Bourgogne! (Wijn uit Bourgogne)

Ontdek Bourgogne! is de titel van een nieuw boek geschreven door Gido Van Imschoot en Ronny Debaere, twee Belgische sommeliers. In het boek, dat vorig jaar verscheen bij de Belgische Davidsfonds Uitgeverij, speelt wijn uit de Bourgogne de hoofdrol. Maar Bourgogne heeft meer te bieden. Wijn is om te beginnen onlosmakelijke verbonden met de gastronomische aspecten van de regio. Denk verder aan de schilderachtige dorpen, historische steden en een gevarieerde natuur. Door al deze zaken met elkaar in context te plaatsen presenteert Ontdek Bourgogne! een moderne vorm van wijntoerisme.

Laat ik om te beginnen mijn enthousiasme uitspreken dat er voor het eerst sinds jaren een Nederlandstalig boek is verschenen over wijn uit de Bourgogne. Het is de langverwachte opvolger van Bourgogne. Een reisgids voor wijn- en fijnproevers (2000) geschreven door Hubrecht Duijker. Het nieuwe boek leest vlot en prettig. Er wordt met een bevlogen toon geschreven over de bezoeken aan de Bourgogne en over de kennismaking met de nodige wijnproducenten. Door het beeldende taalgebruik en de vele foto’s lijkt de wijnregio om de hoek te liggen. Sowieso is de verhalende stijl van het boek welkom, omdat de laatste jaren de buitenlandse boeken over de Bourgogne veelal een encyclopedisch karakter dragen.

Ontdek Bourgogne! begint met een hoofdstuk over de geschiedenis van de wijnbouw in de Bourgogne. Vervolgens komt de bourgondische gastronomie aan bod. Verder staan de schrijvers stil bij zaken zoals klimaat, bodem en druivenrassen. Eindelijk een goede duiding over het verschil tussen een climat en lieu-dit. Bij de bespreking van de druivenrassen wordt uitgelegd hoe de wijnen in de Bourgogne worden gemaakt.

Het grootste deel van het boek besteedt aandacht aan de bourgondische wijndistricten en wijndorpen. Naast Chablis komt het omringende Grand Auxerrois ruimschoots aan bod. Ook de Côte Chalonnaise krijgt in het boek de welverdiende aandacht. De Mâconnais (buiten de passages over Pouilly-Fuissé en Saint-Véran) had daarentegen meer pagina’s verdiend. Dit wijndistrict zal in de toekomst, en waarschijnlijk sneller dan wij denken, het toevluchtsoord worden voor goede en betaalbare Bourgognes. De wijndistricten Châtillonnais en Côtes du Couchois worden voorzichtig aangestipt, maar hun wijnen worden verder niet besproken.

Bij de beschrijving van de wijndorpen worden soms enkele, soms meer domeinen aanbevolen. De lijst is zeker niet compleet, maar men heeft een mooie mix weten te vinden tussen gevestigde namen en jonge talenten. Bij de belangrijkste appellations wordt een individuele wijnbouwer gepresenteerd middels een extra portret. Het is een goed idee van de schrijvers om deze inspirerende personen, die een unieke stempel drukken op de wijnbouw in de Bourgogne, aan het woord te laten. Met de nadruk op de individuele domeinen spelen coöperaties en handelshuizen in het boek een meer bescheiden rol.

Inmiddels leg ik Ontdek Bourgogne! steevast op het stapeltje boeken dat ik altijd meeneem naar Bourgogne. Wanneer ik een nieuwe bijdrage voor mijn blog ‘Wijn uit Bourgogne’ schrijf, is het boek menigmaal een referentie of dient het als bron. Laat ik het verder kort houden met de opmerking dat ik Ontdek Bourgogne! iedere liefhebber warm en zonder verdere reserves van harte aanbeveel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.