Ontdek Bourgogne!

Ontdek Bourgogne! (Wijn uit Bourgogne)Ontdek Bourgogne! is zowel een persoonlijke hartenkreet als de titel van een boek geschreven door Gido Van Imschoot en Ronny Debaere, twee Belgische sommeliers. In het boek, dat vorig jaar verscheen bij de Belgische Davidsfonds Uitgeverij, speelt wijn uit Bourgogne de hoofdrol. Maar er is meer in Bourgogne. De gastronomische aspecten van de regio zijn onlosmakelijk verbonden met de wijn. Denk verder aan de schilderachtige dorpen en de historische steden. Vergeet ten slotte niet om een stevige wandeling te maken door de gevarieerde natuur. Door al deze zaken met elkaar te verbinden beschrijft het boek Ontdek Bourgogne! het moderne wijntoerisme.

Laat ik beginnen met mijn enthousiasme uit te drukken dat er voor het eerst sinds jaren een Nederlandstalig boek is verschenen over de wijnen uit Bourgogne. Het is de langverwachte opvolger van Bourgogne. Een reisgids voor wijn- en fijnproevers (2000) geschreven door Hubrecht Duijker. Het nieuwe boek leest zeer prettig, want beide heren vertellen in bevlogen toon over hun bezoeken aan Bourgogne. Door het beeldende taalgebruik en de vele foto’s kom je zo dicht mogelijk bij Bourgogne als je je kunt wensen. Sowieso is het verhalende stijl van het boek welkom, omdat vele boeken over Bourgogne een encyclopedisch karakter dragen.

Het boek begint met een hoofdstuk over de geschiedenis van de wijnbouw. De bourgondische gastronomie komt vervolgens aan bod. Verder staan de schrijvers stil bij zaken zoals klimaat, bodem en druivenrassen. Eindelijk een uitleg over het verschil  tussen een climat en lieu-dit (ik dacht dat deze twee zaken hetzelfde waren). Bij de bespreking van de druivenrassen wordt besproken hoe de wijnen worden gemaakt.

Het grootste deel van het boek besteedt aandacht aan de Bourgondische wijngebieden en wijndorpen. Naast Chablis komt het omringende Grand Auxerrois ruimschoots aan bod. Ook de Côte Chalonnaise krijgt in het boek de welverdiende aandacht. De Mâconnais (buiten de passages over Pouilly-Fuissé en Saint-Véran) had daarentegen meer pagina’s verdiend. Wil je in Bourgogne goede wijn kopen voor een redelijke prijs, ben je meer en meer aangewezen op een wijndistrict zoals de Mâconnais. De Châtillonnais en de Côtes de Couchois worden voorzichtig aangestipt, maar de wijnen verder niet besproken.

Bij de beschrijving van de wijndorpen worden domeinen aanbevolen. De lijst is zeker niet compleet, maar men heeft een mooie mix weten te vinden tussen gevestigde domeinen en interessante nieuwkomers. Bij de belangrijkste appellations wordt een individuele wijnbouwer gepresenteerd middels een extra portret. Het is een goed idee van de schrijvers om deze inspirerende personen, die een unieke stempel drukken op Bourgogne, aan het woord te laten. Met de nadruk op de individuele domeinen spelen coöperaties en handelshuizen in het boek een kleinere rol.

Zonder verder na te denken leg ik het boek Ontdek Bourgogne! altijd op het stapeltje boeken dat ik meeneem naar Bourgogne. Wanneer ik een nieuwe bijdrage schrijf voor ‘Wijn uit Bourgogne’ ligt het boek altijd naast me. Daarom kan ik Ontdek Bourgogne! zonder enige reserve aanbevelen.

Een gedachte over “Ontdek Bourgogne!

  1. Pingback: Mijn standaardwijn: Montagny | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.