Chablis: de topjaren 2014 en 2015

Domaine Collet in Chablis (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Jean Collet et Fils in Chablis

Chablis staat met de jaren 2014 en 2015 weer volop in de belangstelling. In 2014 was Chablis weer helemaal … Chablis: een klassiek jaar waarin de wijnen prachtige aroma’s prijsgeven, alsmede in het bezit zijn van een mooie portie mineraliteit die je bij een goede Chablis mag verwachten. Met daarbij een perfecte zuurgraad en een mooi alcoholpercentage laat Chablis uit 2014 zich ook nog een keer goed bewaren. Mede door de uitgebreide aandacht in de media voor dit excellente jaar was het dit voorjaar, toen ik de plaats Chablis bezocht, een hele toer om nog een doosje of zelfs maar een fles uit 2014 te bemachtigen.

Gelukkig was bij vele domeinen reeds de Chablis uit 2015 gebotteld. Dit oogstjaar is door de wijnpers zo mogelijk nog meer gehypet. Chablis uit 2015 is, laat ik wat impressies verzamelen: steenachtig, puur, levendig, vol, rijk en fruitig met rijpe tonen van geel fruit. Het jaar 2015 was zeer zonnig. Daarom is de Chablis uit dat jaar relatief snel rijp en heeft het net zoals het jaar 2014 een een mooie zuurgraad. Men verwacht dat de toegankelijke Chablis uit 2015 nog beter bij het grote kooppubliek zal aanslaan dan de meer geduld vragende Chablis uit 2014.

Geen bezoek aan Chablis zonder bij het Domaine Denis Race langs te gaan. Nadat eerder Denis en Laurence Race mij te woord stonden, mocht ik dit voorjaar kennismaken met hun dochter Claire en de grote labrador die haar overal vergezelde. Sinds het voltooien van haar wijnstudie wordt haar voornaam prominent vermeld op de internetpagina van het domein. Zij is daarmee de vierde generatie in de familie die zich over het domein ontfermt. Claire bevestigde dat de Chablis uit 2014 het domein in no time uitvloog. Lovende woorden over enkele exemplaren in Le Guide Hachette des Vins gaf de verkoop een extra steuntje in de rug. Claire presenteerde vervolgens een aantal versies uit 2015. De ‘Montmains’ (1er Cru) was die middag mijn favoriet.

Hugh Johnson beveelt in zijn jaarlijkse wijngids een groot aantal domeinen uit Chablis aan. Die met een sterretje behoren tot zijn persoonlijke favorieten. Domaine Jean Collet et Fils heeft zo’n sterretje. Ik werd door een medewerkster van het domein vriendelijk ontvangen bij een archaïsche, eikenhouten bar. Ik koos eerst voor de generieke Chablis (houtloos). Fris, zuiver en nu al mooi op dronk. Vervolgens viel de keuze op de ‘Vaillon’ (1er Cru) uit 2015. Plaats het glas ter hoogte van de borststreek en de opulente geuren van deze Chablis vullen meteen de neus. Jong is het nog een wijn waarin de tonen fruit en mineraliteit nog een beetje tegen elkaar opboksen. Na drie jaar wachten, zo werd mij verteld, is alles mooi in balans. Ik durfde niet te zeggen dat ik een dergelijk geduld moeilijk zou kunnen opbrengen. Over een lange afdronk gesproken: nog tijdens het pinnen.

Toen ik de laatste dag van mijn verblijf in Chablis de gekochte doosjes ophaalde bij Domaine Collet, had het genoegen om enkele vriendelijke woorden te wisselen met mevrouw Collet. Op zoek naar benzine voor de terugreis verwees ze mij naar een alleraardigst tankstationnetje in de Rue Auxerroise. Toen ik daar de auto parkeerde, kwam meteen een oudere man naar buiten die mij eerst de hand schudde en vervolgens de tank van de auto vulde. Met een “rij voorzichtig terug naar Nederland” zwaaide hij me uit. Chablis heeft het helemaal.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.