Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Vignerons de Buxy

Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)

De Vignerons de Buxy zwaaien je uit in vele talen

Vignerons de Buxy, zo heet de coöperatie in Buxy en zij is verreweg de grootste binnen de Côte Chalonnaise. Haar bekendheid reikt verder dan de grenzen van Bourgogne. Grote kans dat je je auto parkeert naast eentje die ook een buitenlands kenteken draagt. Zeker in het weekend, wanneer vakantiegangers naar huis gaan, kunnen de verenigde wijnbouwers uit Buxy steevast rekenen op veel bezoekers. Ook grote kans dat je in Nederland tijdens een bezoek aan een supermarkt een van de wijnen van de coöperatie uit Buxy in je handen houdt. Vignerons de Buxy zet namelijk haar generieke rode en witte Bourgogne, zij het via verschillende négociants, in de schappen van onder meer Jumbo, Jan Linders, Plus en onze eigen Coop.

De basiswijnen van Vignerons de Buxy worden in de boetiek van de coöperatie onder de naam ‘Buissonier‘ verkocht. Het blijft een kwestie van proeven en ja, de Bourgogne Aligoté uit 2015 beviel ons meer dan prima. De enige rosé in Buxy (100% pinot noir) wordt ook uitgebracht onder de naam ‘Buissonier‘. Ieder jaar, en ik ken werkelijk geen uitzonderingen, erg goed. Les Climats zijn kwalitatief beter. De 1er Cru’s hebben echter baat bij even laten liggen, want in hun jongste jaren willen ze soms weerbarstig zijn. Het beste van Vignerons de Buxy is te vinden binnen de derde selectie wijnen: domeinen die bottelen onder de naam Vignerons de Buxy. De wijnen van Domaine Laborbe Juillot (vooral de rode Givry en de witte Rully ‘Saint Jacques’) zijn goede keuzes.

Verder mag je in Buxy welhaast blind grijpen naar Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’. Deze witte Bourgogne is ieder jaar goed, soms zelfs heel erg goed. Omdat deze Bourgogne met regelmaat een vermelding krijgt in Le Guide Hachette des Vins, inclusief het nodige hartje en sterretjes, wil hij wel eens uitverkocht zijn. Kijk als alternatief uit naar de Mâcon-Villages van Domaine Moulin de Foulot. Staat op het punt om een biocertificaat te krijgen. Net zoals de andere twee coöperaties in de Côte Chalonnaise maken ook de verenigde wijnbouwers uit Buxy een puntgave Crémant de Bourgogne (probeer eens de feestelijke rosé-versie).

Sinds enkele jaren is er bij Vignerons de Buxy een speciale ruimte ingericht voor het nieuwe merk ‘Millebuis‘. Deze Bourgognes pretenderen het beste te vertegenwoordigen van de Côte Chalonnaise. Over Millebuis wordt een video gepresenteerd, die om de twee, drie minuten opnieuw begint. Kans dat bij een wat langer bezoek aan Buxy het muziekje ook bij jou aardig op de zenuwen begint te werken. De wijnen niet trouwens. Om te beginnen kent Millebuis een aantal Bourgognes binnen de appellation village Montagny: ‘Les Coères’ voor liefhebbers van stevig geel fruit, ‘Mont Cuchot’ voor meer mineraliteit. Wel wat duurder deze Millebuis wijnen, maar dat bevroed je bij zo’n presentatie.

“Pile ‘em high”, schreef Patrick Matthews tongue-in-cheek over Cave des Vignerons de Buxy. Ik loop deze coöperatie niet meer uit met een hoog gestapelde chariot. Enkele flessen meenemen om ze thuis nog een keer uit te proberen, dat kan ik niet laten. Sowieso is het een groot plezier om rond te lopen in deze grote coöperatie, te kijken, te luisteren, te ruiken en af en toe te proeven. De zintuigen komen niets te kort. Cave des Vignerons de Buxy vertegenwoordigt daarom de essentie van Bourgogne binnen een aantal vierkante meters.

N.b.: in Saint-Genoux-Le-National, een kleine 15 kilometer ten zuiden van Buxy, is een dependance van Cave des Vignerons de Buxy. Aandacht voor andere openingstijden.
Update 06/2019: nieuwe
boutique in Buxy! Zie: ‘La Maison Millebuis’ d.d. 15 juni 2019.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.