Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Vignerons de Buxy

Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)
De Verenigde Wijnbouwers van Buxy zwaaien jou in vele talen uit

Vignerons de Buxy, zo heet de coöperatie in Buxy en zij is van de drie de grootste binnen de Côte Chalonnaise. Haar bekendheid reikt verder dan de grenzen van Bourgogne. Zeker in het weekend, wanneer vakantiegangers terug naar huis gaan, kunnen de Verenigde Wijnbouwers van Buxy steevast rekenen op een internationaal publiek. Grote kans verder dat je in Nederland tijdens een bezoek aan een supermarkt één van de wijnen uit Buxy in de hand houdt. Vignerons de Buxy zet namelijk haar rode en witte Bourgogne, zij het via verschillende tussenpersonen, in de schappen van onder meer onze Jumbo, Plus en Coop. Dit zijn exemplaren die je in Buxy niet zult aantreffen. Men plaatst drie eigen en veel interessantere series Bourgognes in haar belendende boutique.

De basiswijnen van Vignerons de Buxy worden verkocht onder de naam Buissonier. Het blijft een kwestie van proeven en ja, de Bourgogne Aligoté uit 2015 beviel ons uitstekend. De rosé in Buxy (100% pinot noir) wordt ook uitgebracht onder de naam Buissonier. Ieder jaar, en ik ken werkelijk geen uitzondering, is deze zeldzame bourgondische variëteit erg goed. De insider tip wat betreft de serie Buissonier is de witte Mercurey. Voor rond het tientje en dat betekent een mooie Bourgogne tegen een zeer vriendelijke prijs.

Met de serie Les Climats ga je een trapje omhoog op de kwalitatieve trede. Dit zijn Bourgognes afkomstig van slechts één climat (wijngaard). Vooral de rode 1ers Crus binnen Les Climats hebben doorgaans baat bij even laten liggen om ze zachter en ronder te laten worden. Het beste van Vignerons de Buxy is te vinden binnen de derde serie wijnen: domeinen die hun wijnen bottelen onder auspiciën van de Vignerons de Buxy. De Bourgognes van Domaine Laborbe Juillot (vooral de rode Givry en de witte Rully ‘Saint Jacques’) zijn trefzekere keuzes.

Verder mag je in Buxy blind grijpen naar de Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’. Deze witte Bourgogne is ieder jaar goed, soms heel erg goed. Omdat hij met regelmaat een vermelding krijgt in Le Guide Hachette des Vins, inclusief het hartje en de nodige sterren, wil hij wel eens uitverkocht zijn. Kijk als alternatief uit naar de frisse, zuivere Mâcon-Villages van Domaine Moulin de Foulot. Staat op het punt om een bio-certificaat te krijgen. Niet te vergeten, men maakt in Buxy uitstekende Crémants de Bourgogne. Probeer eens de feestelijke rosé bubbels.

Sinds enkele jaren hebben de Vignerons de Buxy een speciale ruimte ingericht voor het nieuwe prestigieuze merk Millebuis. Deze Bourgognes pretenderen het beste van de Côte Chalonnaise te vertegenwoordigen. Over Millebuis wordt zelfs een video gepresenteerd die om de twee, drie minuten opnieuw begint. Kans dat bij een wat langer bezoek aan de boutique het muziekje bij jou aardig op de zenuwen begint te werken. De Bourgognes van Millebuis niet trouwens. Net zoals de andere coöperaties binnen de Côte Chalonnaise biedt Millebuis een groot aantal Bourgognes aan afkomstig van de AOC Montagny: ‘Les Coères’ voor liefhebbers van stevig, welhaast gekonfijt geel fruit, ‘Mont Cuchot’ voor minder citrusimpressies en meer nadrukkelijke minerale tonen. Wel wat duurder die wijnen van Millebuis, maar dat bevroed je bij zo’n chique presentatie.

Pile ‘em high”, schreef Patrick Matthews tongue-in-cheek over Cave des Vignerons de Buxy. Ik loop bij deze coöperatie niet meer naar buiten met een hoog gestapelde chariot. Enkele flessen meenemen om ze nog een keer thuis of dezelfde avond in Bourgogne te drinken, dat kan ik niet laten. Sowieso is het een groot plezier om rond te lopen in deze grote coöperatie, te kijken, te luisteren, te ruiken en af en toe te proeven. De zintuigen komen niets tekort. Cave des Vignerons de Buxy vertegenwoordigt aldus de essentie van de Bourgogne op enkele vierkante meters.

N.b.: in Saint-Genoux-Le-National,15 kilometer ten zuiden van Buxy, is een dependance van Cave des Vignerons de Buxy gevestigd. Aandacht voor andere openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.