Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Vignerons de Buxy

Vignerons de Buxy (Wijn uit Bourgogne)
De Verenigde Wijnbouwers van Buxy zwaaien jou uit in vele talen

Vignerons de Buxy, zo heet de coöperatie in Buxy en zij is de grootste binnen de Côte Chalonnaise. Haar bekendheid reikt verder dan de grenzen van Bourgogne. Grote kans dat je je auto parkeert naast eentje met ook een buitenlands kenteken. Zeker in het weekend, wanneer vakantiegangers terug naar huis gaan, kunnen de Verenigde Wijnbouwers uit Buxy steevast rekenen op een groot internationaal publiek. Ook grote kans dat je in Nederland tijdens een bezoek aan een supermarkt een van de wijnen van de coöperatie uit Buxy in de hand houdt. Vignerons de Buxy zet namelijk haar rode en witte Bourgogne, zij het via verschillende négociants, in de schappen van onder meer Jumbo, Plus en Coop. Exemplaren die je overigens in Buxy niet zult aantreffen.

De basiswijnen van Vignerons de Buxy worden in de boutique van de coöperatie verkocht onder de naam ‘Buissonier‘. Het blijft een kwestie van proeven en ja, de Bourgogne Aligoté uit 2015 beviel ons meer dan prima. De rosé in Buxy (100% pinot noir) wordt ook uitgebracht onder de naam ‘Buissonier‘. Ieder jaar, en ik ken werkelijk geen uitzondering, erg goed. Met Les Climats ga je een trapje omhoog op de kwalitatieve trede. Dit zijn Bourgognes afkomstig van slechts één climat (wijngaard). De 1er Crus hebben doorgaans baat bij even laten liggen om een aantal weerbarstige kantjes te laten verdwijnen. Het beste van Vignerons de Buxy is te vinden binnen de derde selectie wijnen: domeinen hun wijnen bottelen onder auspiciën van de Vignerons de Buxy. De Bourgognes van Domaine Laborbe Juillot (vooral de rode Givry en de witte Rully ‘Saint Jacques’) zijn immer goede keuzes.

Verder mag je in Buxy blind grijpen naar de Mâcon-Villages ‘Clos de Mont-Rachet’. Deze witte Bourgogne is ieder jaar goed, soms heel erg goed. Omdat hij met regelmaat een vermelding krijgt in Le Guide Hachette des Vins, inclusief het nodige hartje en sterretjes, wil hij wel eens uitverkocht zijn. Kijk als alternatief uit naar de frisse, zuivere Mâcon-Villages van Domaine Moulin de Foulot. Staat op het punt om een bio-certificaat te krijgen. Niet te vergeten, de Vereningde Wijnbouwers uit Buxy maken maken puntgave Crémants de Bourgogne (probeer eens de feestelijke roze bubbels).

Sinds enkele jaren is er bij Vignerons de Buxy een speciale ruimte ingericht voor het nieuwe merk ‘Millebuis‘. Deze Bourgognes pretenderen het beste van de Côte Chalonnaise te vertegenwoordigen. Over Millebuis wordt een video gepresenteerd, die om de twee, drie minuten opnieuw begint. Kans dat bij een wat langer bezoek aan de boutique het muziekje ook bij jou aardig op de zenuwen begint te werken. De wijnen niet trouwens. Zo biedt Millebuis, net zoals de andere coöperaties binnen de Côte Chalonnaise, een aantal Bourgognes aan binnen de appellation village Montagny: ‘Les Coères’ voor liefhebbers van stevig, welhaast gekonfijt geel fruit, ‘Mont Cuchot’ voor meer mineraliteit. Wel wat duurder de wijnen van Millebuis, maar dat bevroed je meteen bij zo’n chique presentatie.

Pile ‘em high”, schreef Patrick Matthews tongue-in-cheek over Cave des Vignerons de Buxy. Ik loop bij deze coöperatie niet meer naar buiten met een hoog gestapelde chariot. Enkele flessen meenemen om ze thuis nog een keer te proeven of simpelweg te drinken, dat kan ik niet laten. Sowieso is het een groot plezier om rond te lopen in deze grote coöperatie, te kijken, te luisteren, te ruiken en af en toe te proeven. De zintuigen komen niets tekort. Binnen één gebouw vertegenwoordigt Cave des Vignerons de Buxy de essentie van Bourgogne.

N.b.: in Saint-Genoux-Le-National,15 kilometer ten zuiden van Buxy, is een dependance van Cave des Vignerons de Buxy gevestigd. Aandacht voor andere openingstijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.