Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Cave de Bissey

Cave de Bissey in Bissey-sous- Cruchaud (Wijn uit Bourgogne)
Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud

Wanneer je binnen de Côte Chalonnaise over de D981 in zuidelijke richting rijdt en na Givry de N80 passeert, kom je in de meest zuidelijke appellation village van deze wijnstreek: Montagny. Hier liggen de drie coöperaties (caves coopératives) die de Côte Chalonnaise rijk is. Ze zijn gevestigd in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en in Genouilly. Naast La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône bieden deze coöperaties een uitstekende kennismaking met de Bourgognes van de Côte Chalonnaise. Beginnen wij met de meest noordelijke van de drie coöperaties: Cave de Bissey.

Het aanbieden van een breed assortiment appellations met een groeiende kwaliteitsfactor vormt een belangrijke troef in de handen van de coöperaties. De prijzen zijn in al die jaren vriendelijk gebleven. Mooi en goed dat het karakters van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise verschillen. Er valt wat te kiezen en dat betekent dat ik geen verdere voorkeur uitspreek.Toch heb ik een bijzondere genegenheid voor Cave de Bissey en dat heeft een praktische reden. Zo vlak bij mijn bourgondische residentie werd zij namelijk door de jaren heen zowat mijn privékelder.

Opgericht in 1928 is Cave de Bissey een van de oudste coöperaties in Bourgogne, in ieder geval de oudste binnen de Côte Chalonnaise. Voor de wijnbouwers is deze coöperatie groot genoeg om er de voordelen van te plukken. De coöperatie is klein genoeg om de menselijke maat hoog in het vaandel te houden. Er hangt binnen die Cave de Bissey een welhaast familiaire sfeer en dat blijkt onder meer uit de hulpvaardigheid en vriendelijkheid van de medewerkers van de coöperatie. Derhalve in Bissey-sous-Cruchaud een ander verhaal dan dat over die kolos enkele kilometers zuidelijker: Vignerons de Buxy. Een eerste hoera dat Cave de Bissey zich in al die jaren heeft weten stand te houden.

Als meest noordelijke coöperatie in de Côte Chalonnaise krijgt Cave de Bissey ook enkele Bourgognes uit de zuidelijke Côte de Beaune aangeboden: uit Santenay, Maranges en de Hautes-Côtes de Beaune. Goede Bourgognes, zeker de rode Maranges, maar niet per se de omweg waard. Wat betreft de kleur rood is de Bourgogne Côte Chalonnaise dat wel. Wanneer je op zoek bent naar een goede en goedkope Bourgogne, eentje om iedere dag onbezorgd te kunnen optrekken, zoek niet verder. De generieke Bourgogne Côte Chalonnaise heeft een grotere broer: ‘Cuvée Prestige’. Een prijswinnaar voor nog steeds ver onder het tientje.

Alle coöperaties in de Côte Chalonnaise hebben een groot aanbod Montagny. Bij Cave de Bissey is de 1er Cru ‘Les Pidances’ de topper. De smaaknotitie over de 2014, opgetekend in Le Guide Hachette des Vins, leert ons het volgende : “Een bleke, gele kleur, botertje, vleugje honing, wat mandarijn en mango.” Wat verse geitenkaas erbij en het feest is compleet. ‘Les Pidances’ uit 2015 laat zich al prima drinken, heeft baat bij even laten liggen om de wijn na één of twee jaar nog meer in balans aan te treffen. Over goede witte Bourgognes gesproken: houd in Bissey-sous-Cruchaud ook de Bouzeron en de Rully in de gaten. Begin bij de Bourgogne Aligoté: zowel de 2014 als de 2015, zeer verschillend wat karakter betreft (compact, spannend vs. open, fruitig, zonnig), beviel ons uitstekend.

En dan hebben we binnen Cave de Bissey nog de Crémants en die zijn altijd goed. Een tweede hoera is hier derhalve op zijn plaats. Mijn keuze gaat tegenwoordig uit naar de Blanc de Blanc: fijne bubbel, fruitig en fris. Maar trek je niets aan van mijn advies en bezoek Cave de Bissey vooral zelf. En tja, start meteen maar met die carte de fidélité, want je zult toch terugkeren in Bissey-sous-Cruchaud.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.