Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Cave de Bissey

Cave de Bissey (Wijn uit Bourgogne)
Cave de Bissey in Bissey-sous-Cruchaud

Wanneer je binnen de Côte Chalonnaise over de D981 in zuidelijke richting rijdt en na Givry de N80 passeert, bevind je je in de meest zuidelijke AOC van dit wijndistrict: Montagny. Hier liggen de drie coöperaties (caves coopératives) die de Côte Chalonnaise rijk is. Ze zijn gevestigd in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en Genouilly. De drie coöperaties staan voor een uitstekende kennismaking met wijnen uit de Côte Chalonnaise. Wij beginnen met een bezoek aan de meest noordelijke coöperatie: Cave de Bissey, gelegen in het kleine wijndorp Bissey-sous-Cruchaud.

Opgericht in 1928 is Cave de Bissey één van de oudste coöperaties in Bourgogne, in ieder geval de oudste binnen de Côte Chalonnaise. Voor wijnbouwers is deze coöperatie groot genoeg om er de voordelen van te plukken. De coöperatie is klein genoeg om de menselijke maat hoog in het vaandel te houden. Er hangt binnen Cave de Bissey een welhaast familiaire sfeer en dat blijkt onder meer uit de hulpvaardigheid en vriendelijkheid van de medewerkers van de coöperatie. Goed nieuws dat men zich in Bissey-sous-Cruchaud, met de aanwezigheid van die grote coöperatie (Buxy) enkele kilometers zuidelijker, zich in al die jaren heeft weten staande te houden. Een eerst hoera derhalve.

Het aanbieden van een groot assortiment appellations met een groeiende kwaliteitsfactor vormt de belangrijkste troef in de handen van de coöperaties. De prijzen zijn in al die jaren vriendelijk gebleven. Interessant verder dat de karakters van de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise duidelijk verschillen. Dit geldt zowel voor de organisatie van de coöperaties als voor de wijnen die zij aanbieden. Er valt met andere woorden wat te kiezen en dat betekent dat ik geen verdere voorkeur kan en wil uitspreken. Toch heb ik een bijzondere genegenheid voor Cave de Bissey en dat heeft een eenvoudige reden. Gelegen vlak bij mijn bourgondische residentie werd zij door de jaren heen mijn privékelder. Shoppen de meeste vakantiegangers voor hun terugreis nog even bij de grote coöperatie in Buxy, ik in Bissey-sous-Cruchaud.

Als meest noordelijke coöperatie in de Côte Chalonnaise krijgt Cave de Bissey ook enkele Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune aangeboden: Santenay, Maranges (zelfs wit) en Hautes-Côtes de Beaune. Goede Bourgognes, zeker de rode Santenay en Maranges, maar niet per se de omweg waard. Wat betreft de kleur rood is de Bourgogne Côte Chalonnaise dat wel. Wanneer je op zoek bent naar een goede en goedkope Bourgogne, eentje om iedere dag onbezorgd te kunnen opentrekken, zoek niet verder. De Bourgogne Côte Chalonnaise heeft een grotere broer: ‘Cuvée Prestige’. Een prijswinnaar en dat voor nog steeds ruim onder de 10 euro.

Alle coöperaties in de Côte Chalonnaise hebben een groot aanbod Montagny. Bij Cave de Bissey is de 1er Cru ‘Les Pidances’ de topper. De proefnotitie van de 2014, opgetekend in Le Guide Hachette des Vins: “Een bleke, gele kleur, botertje, vleugje honing, wat mandarijn en mango.” Wat verse geitenkaas erbij en het feest is compleet. ‘Les Pidances’ uit 2015 laat zich al prima drinken, heeft echter baat bij even laten liggen om deze Bourgogne na één of twee jaar nog beter in balans aan te treffen. Over goede Bourgognes gesproken: houd in Bissey-sous-Cruchaud ook de Bouzeron (100% aligoté) en de witte Rully onder de aandacht. Begin echter bij de generiek Bourgogne Aligoté. Zowel de 2014 als de 2015, zeer verschillend wat karakter betreft (compact, spannend vs. open, fruitig, zonnig), beviel ons prima.

En dan zijn er binnen Cave de Bissey nog de Crémants de Bourgogne en die zijn alleen al een bezoek aan de coöperatie waard (een tip van de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews). Een tweede hoera is derhalve op zijn plaats. Mijn keuze gaat tegenwoordig uit naar de Blanc de Blanc: fijne bubbel, fruitig en fris en dat voor een vriendelijke prijs. Maar trek je verder niets aan van al deze adviezen en bezoek Cave de Bissey zelf. En start meteen maar met die carte de fidélité, want je zult er ongetwijfeld terugkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.