Caves coopératives in de Côte Chalonnaise (III: Genouilly)

Cave de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)

Cave de Genouilly

Voor een kennismaking met de derde coöperatie in de Côte Chalonnaise wenden wij ons tot een plaatsje dat ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van de appellation Montagny ligt. Genouilly, je rijdt er zo doorheen. Zo denkt de TGV, die het dorpje in tweeën splitst, er in ieder geval over. Het zijn niet de wijngaarden die het omliggende landschap domineren. Hier grazen grote witte koeien in groene weiden. Wij bevinden ons in het noorden van de Charolais. Het is een prachtig gebied om te wandelen. De uitzichten zijn bij vlagen prachtig, want de bergen van de Mâconnais zijn dichtbij. Grote kans dat je op de terugweg Genouilly passeert. De plaatselijke coöperatie, die aan de doorgaande weg ligt, is niet te missen.

De kleine coöperatie kiest ervoor om niet nadrukkelijk naar buiten te treden. Zij heeft een zeer eenvoudige internetpagina en zij staat niet vermeld in het boekje En route vers les Bourgognes uitgegeven door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB). Toen Patrick Matthews schreef dat deze coöperatie een groeiend aantal fans heeft, was ik al onderweg. Neem je toch een meer bekende weg, weet dat sommige wijnen van deze coöperatie belanden bij bekende Franse supermarkten, zoals E.Leclerc en Carrefour.

Net zoals bij de twee eerder besproken coöperaties ligt de aantrekkingskracht van Cave de Genouilly in het goedkoop aanbieden van een aantal appellations zonder concessies te doen wat betreft de kwaliteit. Wij zijn nog steeds in de Côte Chalonnaise en de wijnen uit deze streek geven binnen deze coöperatie de toon aan. Een Mâcon-Villages is de enige uitzondering. De laatste jaren is er meer ruimte voor wijn uit de directe omgeving van Genouilly. Deze witte wijnen worden gekwalificeerd als ‘Bourgogne’ met verder een lieux-dit aanduiding. Verwacht in ieder geval een goede Bourgogne die met zorg is gemaakt.

De topper van deze coöperatie is de Montagny 1er cru ‘Les Vignes du Soleil’. “Oui, c’est le top”, zo werd mij tijdens een bezoek toevertrouwd, nadat ik met een vragende vinger naar een fles wees. De witte Côte Chalonnaise is de verrassende runner-up. Misschien was de 2014 in het begin een tikkeltje onstuimig, inmiddels is deze wijn zonder de scherpere kantjes gemakkelijk drinkbaar. Loop verder door de coöperatie en vind een uitstekende Rully en een verrassend goede Aligoté.

In mei organiseert de coöperatie van Genouilly een jaarlijkse porte ouverte. De bewoners presenteren regionale producten al dan niet verwerkt in een aantal gerechten. De fanfare vrolijkt de boel op met de plaatselijke hits. Het hart van de porte ouverte is binnen de vier muren van de coöperatie waar vriendelijke medewerkers het hele scala aan wijnen presenteren. Het waren twee doosjes die ik vorig jaar naar de auto droeg. Halverwege werd ik ingehaald door de medewerker die mij had geholpen en nadien blijkbaar de achtervolging had ingezet. “U mag de rode Mercurey niet vergeten. Die is dit jaar erg goed.” Hij stopte mij vervolgens een fles toe die ik onder de arm klemde. Meteen die avond gedronken bij een stukje kaas. De man had gelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.