Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Cave de Genouilly

Cave de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)

Cave de Genouilly

Voor een kennismaking met de derde coöperatie in de Côte Chalonnaise wenden wij ons tot het zuidwesten van dit wijndistrict. Genouilly, je rijdt er zo doorheen. Zo denkt de TGV, die het dorpje in tweeën splitst, er in ieder geval over. Het zijn niet de wijngaarden die het landschap rondom Genouilly domineren. Hier grazen veelal grote witte koeien in groene weiden. Wij bevinden ons op het grensgebied met de Charolais. De plaatselijke coöperatie ligt aan de doorgaande weg en is niet te missen. Letterlijk en figuurlijk.

Cave de Genouilly, de kleinste coöperatie binnen de Côte Chalonnaise, kiest ervoor om niet al te nadrukkelijk naar buiten te treden. Zij heeft een eenvoudige internetpagina en zij staat niet vermeld in het boekje En route vers les Bourgognes. Ook heeft men geen stand tijdens de tweejaarlijkse mammoetproeverij Grands Jours de Bourgogne. Toen de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews opmerkte dat deze coöperatie toch een groeiend aantal fans heeft, was ik al onderweg. Weet dat sommige wijnen van Cave de Genouilly belanden bij enkele bekende Franse supermarkten, zoals E.Leclerc en Carrefour.

Net zoals bij de twee eerder besproken coöperaties ligt de aantrekkingskracht van Cave de Genouilly in het aanbieden van een aantal appellations voor vriendelijke prijzen. Er wordt geen concessie gedaann aan de uitstekende kwaliteit van de wijnen. Wij zijn nog steeds in de Côte Chalonnaise en de Bourgognes uit dit wijndistrict geven de toon aan. Een Mâcon-Villages is de enige uitzondering. De laatste jaren is er meer ruimte voor Bourgognes uit de directe omgeving van Genouilly. Deze witte wijnen worden gekwalificeerd als ‘Bourgogne’ met lieux-dits aanduidingen. Mocht aan jou een degustatie worden aangeboden, begin dan met deze prima Bourgognes die met liefde en zorg zijn gemaakt en inmiddels ook in de wijngidsen worden opgemerkt.

De topper van Cave de Genouilly is de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’. “Oui, c’est le top”, werd mij ooit toevertrouwd. De witte Bourgogne Côte Chalonnaise is de verrassende runner-up. Misschien was de 2014 in het begin een tikkeltje onstuimig, inmiddels is deze wijn ontdaan van de scherpe kantjes en een regelrecht genoegen. Loop door het verkoopgedeelte van de coöperatie en vind verder een goede Bourgogne Aligoté. Zowel de rode Givry als de rode Mercurey wordt ieder jaar beter.

In mei organiseert de coöperatie van Genouilly haar jaarlijkse porte ouverte. De bewoners van het dorpje presenteren regionale producten al dan niet verwerkt in een aantal gerechten die je ter plekke kunt proeven. Een fanfare vrolijkt de boel op met de plaatselijke hits. Het hart van de porte ouverte is binnen het verkoopgedeelte waar vriendelijke medewerkers de wijnen van de coöperatie presenteren. Het waren twee doosjes die ik vorig jaar naar de auto droeg. Halverwege werd ik ingehaald door de medewerker die mij had geholpen en nadien blijkbaar de achtervolging had ingezet. “U mag de rode Mercurey niet vergeten. Die is dit jaar erg goed.” Hij stopte mij vervolgens een fles toe die ik onder de arm klemde. Later die avond concludeerde ik dat de goede man helemaal gelijk had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.