Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Cave de Genouilly

Cave de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)
De ingang tot de boutique van Cave de Genouilly (inmiddels: Vignerons de Genouilly)

Voor een kennismaking met de derde coöperatie in de Côte Chalonnaise wenden wij ons tot het uiterste zuidwesten van dit wijndistrict. Genouilly, je rijdt er zo doorheen. Zo denkt de TGV, die het kleine dorp in tweeën splitst, er in ieder geval over. Het zijn niet alleen de wijngaarden die het charmante landschap rondom Genouilly karakteriseren. Wij zien ook grote witte koeien in groene weiden grazen. Wij bevinden ons op het grensgebied met de Charolais. De plaatselijke coöperatie ligt binnen het dorp aan de doorgaande weg en is niet te missen. Letterlijk en figuurlijk.

Cave de Genouilly, de kleinste coöperatie binnen de Côte Chalonnaise, kiest ervoor om niet te nadrukkelijk naar buiten te treden. Zij heeft een eenvoudige internetpagina *) en staat niet vermeld in het boekje Guide des Caves. Ook geen stand tijdens de tweejaarlijkse mammoetproeverij Grands Jours de Bourgogne. Toen de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews opmerkte dat deze coöperatie een groeiend aantal fans heeft, was ik al onderweg. Ik herinner me voor het eerst binnen de boutique van de coöperatie rond te lopen met het gevoel iets volstrekt nieuws te hebben ontdekt. Deze indruk kenmerkt één van de de charmes eigen aan Cave de Genouilly. Voor diegenen die niet voor de rit naar Genouilly kiezen, weet dat sommige wijnen van Cave de Genouilly belanden bij de grotere vestigingen van bourgondische supermarkten, zoals E.Leclerc en Carrefour.

Net zoals bij de twee eerder besproken coöperaties ligt de aantrekkingskracht van Cave de Genouilly in het aanbieden van een groot aantal appellations voor vriendelijke prijzen. Wij bevinden ons aan de rand van de Côte Chalonnaise en de Bourgognes uit dit wijndistrict geven de toon aan (Rully, Mercurey, Givry en Montagny). Een (witte) Mâcon-Villages is de enige uitzondering. De laatste jaren is er meer ruimte voor Bourgognes uit de directe omgeving van Genouilly. Deze witte wijnen worden geclassificeerd als ‘Bourgogne’ met een lieu-dit aanduiding (en dus niet als ‘Bourgogne Côte Chalonnaise’). Wanneer je wordt uitgenodigd om een aantal wijnen te proeven, begin dan met deze puike Bourgognes die met liefde en zorg zijn gemaakt en inmiddels ook door de wijngidsen worden opgemerkt.

De onbetwiste topper van Cave de Genouilly is de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’. “Oui, c’est le top”, werd mij ooit toevertrouwd door een medewerkster van de coöperatie. Nu, wanneer men dit in Cave de Genouilly ook zelf vindt. De witte Bourgogne Côte Chalonnaise is de verrassende runner-up. Misschien was de 2014 in het begin een tikkeltje onstuimig, inmiddels is deze wijn ontdaan van zijn jeugdige en speelse kantjes en een regelrecht genoegen om te drinken. Wat rode Bourgognes betreft, is het de laatste jaren vooral uitkijken naar de Givry en de Mercurey: levendige, sappige Bourgognes, vol rijp fruit. De tonen toast, vanille of (zoet-)hout verraden soms het deels grootgebracht zijn in een houten ton, maar deze sensaties staan hun vriendelijke, toegankelijke karakter niet in de weg.

In mei organiseert de coöperatie van Genouilly haar jaarlijkse porte ouverte. De bewoners van het dorpje presenteren regionale producten al dan niet verwerkt in een aantal gerechten die je ter plekke kunt proeven. Een fanfare vrolijkt de boel op met de plaatselijke tubes (hits). Het hart van de porte ouverte is binnen het verkoopgedeelte waar vriendelijke medewerkers de wijnen van de coöperatie presenteren. Het waren twee doosjes die ik vorig jaar naar de auto droeg. Halverwege werd ik ingehaald door de medewerker die mij had geholpen en nadien blijkbaar de achtervolging had ingezet. “U mag de rode Mercurey niet vergeten. Die is dit jaar erg goed.” Hij stopte mij vervolgens een fles toe die ik onder de arm klemde. Later die avond concludeerde ik dat de goede man helemaal gelijk had.

*) Met de verandering van naam (van Cave de Genouilly tot Vignerons de Genouilly) werd een nieuwe, meer flitsende internetpagina gecreëerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.