Coöperaties in de Côte Chalonnaise: Genouilly

Cave de Genouilly (Wijn uit Bourgogne)

Cave de Genouilly

Voor een kennismaking met de derde coöperatie in de Côte Chalonnaise wenden wij ons tot het zuidwesten van dit wijndistrict. Genouilly, je rijdt er zo doorheen. Zo denkt de TGV, die het dorpje in tweeën splitst, er in ieder geval over. Het zijn niet de wijngaarden die het landschap rondom Genouilly domineren, hier grazen veelal witte koeien in groene weiden. Wij bevinden ons binnen het grensgebied met de Charolais. De plaatselijke coöperatie ligt aan de doorgaande weg en is niet te missen. Letterlijk en figuurlijk.

Cave de Genouilly, de kleinste coöperatie binnen de Côte Chalonnaise, kiest ervoor om niet al te nadrukkelijk naar buiten te treden. Zij heeft een zeer eenvoudige internetpagina en zij staat niet vermeld in het boekje En route vers les Bourgognes uitgegeven door het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB). Toen Patrick Matthews schreef dat deze coöperatie een groeiend aantal fans heeft, was ik al onderweg. Weet dat sommige wijnen van Cave de Genouilly belanden bij enkele bekende Franse supermarkten, zoals E.Leclerc en Carrefour.

Net zoals bij de twee eerder besproken coöperaties ligt de aantrekkingskracht van Cave de Genouilly in het aanbieden van een aantal appellations voor vriendelijke prijzen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de wijnen. Wij zijn nog steeds in de Côte Chalonnaise en de wijnen uit dit wijndistrict geven bij deze coöperatie de toon aan. Een Mâcon-Villages is de enige uitzondering. De laatste jaren is er meer ruimte voor wijn uit de directe omgeving van Genouilly. Deze witte wijnen worden gekwalificeerd als ‘Bourgogne’ met lieux-dits aanduidingen. Mocht aan jou een degustatie worden aangeboden, begin dan met deze prima Bourgognes die met liefde en zorg zijn gemaakt.

De topper van deze coöperatie is de Montagny 1er cru ‘Les Vignes du Soleil’. “Oui, c’est le top”, zo werd mij tijdens een bezoek toevertrouwd. De witte Côte Chalonnaise is de verrassende runner-up. Misschien was de 2014 in het begin een tikkeltje onstuimig, inmiddels is deze wijn zonder de scherpere kantjes een regelrecht genoegen. Loop verder door de coöperatie en vind een goede Aligoté en een uitstekende Rully. De rode Givry lijkt ieder jaar beter te worden.

In mei organiseert de coöperatie van Genouilly de jaarlijkse porte ouverte. De bewoners van Genouilly presenteren regionale producten al dan niet verwerkt in een aantal gerechten die je ter plekke kunt proeven. Een fanfare vrolijkt de boel op met de plaatselijke hits. Het hart van de porte ouverte is binnen de vier muren van de coöperatie waar vriendelijke medewerkers de wijnen presenteren. Het waren twee doosjes die ik vorig jaar naar de auto droeg. Halverwege werd ik ingehaald door de medewerker die mij had geholpen en nadien blijkbaar de achtervolging had ingezet. “U mag de rode Mercurey niet vergeten. Die is dit jaar erg goed.” Hij stopte mij vervolgens een fles toe die ik onder de arm klemde. Later die avond concludeerde ik dat de goede man gelijk had.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.