Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Fichet in Igé

In het noorden van de Mâconnais liggen dorpjes waarvan de namen veel op elkaar lijken. Zo heb je Viré en Clessé die samen een appellation vormen. Je hebt Azé en Igé, dorpjes vier kilometer van elkaar afliggen. Ik beperk me tot Azé en Igé, alhoewel ik met Azé vrij snel klaar ben. Ze hebben daar een coöperatie waar ik ontelbare keren ben langsgereden zonder er ooit te stoppen. Dat zal binnenkort ongetwijfeld gebeuren. De wijnen van Cave de Azé vinden de weg naar de Franse wijnpers, waar ze kunnen rekenen op steeds betere kritieken.

Igé heeft ook een coöperatie. Haar kroonjuweel is de Macon-Igé ‘Château London’. De eerste kennismaking was met de versie uit 2009. Kenners zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze wijn, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden in de schappen van Gall & Gall. De Boisset is kwalitatief wat beter, in de zin van voller en rijk. De versie uit Igé is frisser met steeds die goede balans tussen fruit en mineralen. De ‘Château London’ van de coöperatie is in ieder geval stukken goedkoper.

Het vergt moed om buiten een dominante coöperatie te stappen en binnen dezelfde appellation een eigen plek trachten te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, vanaf 1988 gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een mooie ‘Château London’. De flessen uit 2015 dragen ook dan een paar stickers (zilver en goud).

Pierre-Yves slenterde rond in het proef- en verkoopgedeelte van zijn domein. Hij liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Ik vroeg meteen om een doos Mâcon rosé. Pierre-Yves zette een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik verzot ben op de Mâcon Rosé van Vignerons des terres secrètes uit Prissé, wil ik deze variëteit ook bij individuele producenten graag leren kennen. Domaine Fichet maakt, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse en zeer fruitige rosé van 100% gamay. Deze rosé heeft verder alles dat je wenst van een goede rosé om een mooie zomerdag mee te vergezellen.

Meestal vraag ik ook aan een producent om middels een losse fles zijn of haar persoonlijke voorkeur duidelijk te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van aarzeling een Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn eenvoudige en zeer bescheiden antwoord. La Revue du Vin de France prijst ‘La Cra’ de hemel in door onder meer te stellen dat deze witte wijn zich kan meten met een grote Bourgogne uit de Côte de Beaune. Met deze en andere kanjers staat Domaine Fichet inmiddels ferm op de kaart. Om precies te zijn in het gehucht Martoret, dat ligt langs de D85 van Igé naar Azé .

N.b.: zowel de Mâcon rosé 2016 als de Mâcon Igé ‘Le Cra’ 2015 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een coup de coeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.