Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Fichet in Igé

Het noorden van de Mâconnais geniet niet die bekendheid als het zuiden van dit wijndistrict. Hier geen Pouilly-Fuissé of Saint-Véran. Inmiddels hebben de wijndorpen Viré en Clessé zich wel opgewerkt tot een appellation village. Het wijndorp Lugny timmert aan de weg. Men maakt in het noorden van de Mâconnais overwegend attractieve witte Mâcon-Villages en rode Mâcon. Het grootste deel van de wijnoogst wordt naar een coöperatie gebracht. Het wijndorp Igé vormt hierop geen uitzondering.

In Igé ligt een sympathieke coöperatie. Eén van haar kroonjuwelen is de Macon-Igé ‘Château London’. De aangename kennismaking was met de versie uit 2009. Sommige kenners zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze Bourgogne, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden bij Gall & Gall. De Boisset is voller, rijker en complexer. De ‘Château London’ van de coöperatie is meer down to earth met doorgaans veel fruit, een kleine florale toets en de nodige mineraliteit. Hij is vooral stukken goedkoper.

Het vergt moed om buiten een dominante coöperatie te stappen en binnen dezelfde appellation een eigen plek trachten te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een uitstekende ‘Château London’. De versie uit 2015 is behangen met prijsstickertjes.

Pierre-Yves liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Na langs het aanbod van het domein te zijn gelopen, vroeg ik om de Mâcon Rosé. Pierre-Yves zette direct een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik al tijden verzot ben op de Mâcon Rosé van enkele coöperaties in de Mâconnais, koop ik meer en meer rosé bij de individuele domeinen. Domaine Fichet maakt, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse, ferme en fruitige rosé (rijpe frambozen) van 100% gamay. Een zomerdag zal alleen maar zonniger zijn met deze rosé.

Soms vraag ik aan een producent om middels een losse fles een persoonlijke voorkeur duidelijk te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van aarzelen de Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn bescheiden antwoord. Later las ik hoe La Revue du Vin de France ‘La Cra’ de hemel in prees en vond dat deze witte wijn zich kan meten met een witte Bourgogne uit de Côte de Beaune.

Met zijn uitstekende Bourgognes, ook een aantal uit het zuiden van de Mâconnais, staat Domaine Fichet ferm op de kaart. Om precies te zijn in het gehucht Martoret, langs de D85 van Igé naar Azé. Wat domeinen in het noorden van de Mâconnais betreft: een van de beste. Zoals enkele maanden later wederom bleek: zowel de Mâcon Rosé uit 2016 als de Mâcon Igé ‘Le Cra’ uit 2015 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een zogenaamde coup de coeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.