Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Fichet in Igé

In het noorden van de Mâconnais liggen wijndorpen waarvan de namen op elkaar lijken. Zo heb je Viré en Clessé die samen een appellation village vormen. Je hebt Azé en Igé, twee dorpen die vier kilometer van elkaar afliggen. Ik beperk me tot Azé en Igé, alhoewel ik met Azé weer snel klaar ben. Het dorpje heeft onder meer een coöperatie waar ik vaak langsreed zonder er te stoppen. Dat zal binnen-kort ongetwijfeld gebeuren. De wijn-gidsen vertellen mij dat de coöperatie steeds betere Bourgognes maakt.

Igé heeft ook een sympathieke coöperatie. Een van haar kroonjuwelen is de Macon-Igé ‘Château London’. De aangename kennismaking was met de versie uit 2009. Sommige kenners zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze wijn, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden bij Gall & Gall. De Boisset is wat voller en rijker. De ‘Château London’ van de coöperatie is meer down to earth met doorgaans mooi fruit, een kleine florale toets en de nodige mineraliteit. Hij is vooral stukken goedkoper.

Het vergt moed om buiten een dominante coöperatie te stappen en binnen dezelfde appellation een eigen plek trachten te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een uitstekende ‘Château London’. De versie uit 2015 is behangen met prijsstickertjes.

Pierre-Yves liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Na langs het aanbod van het domein te zijn gelopen, vroeg ik om de Mâcon Rosé. Pierre-Yves zette direct een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik al tijden verzot ben op de Mâcon Rosé van enkele coöperaties in de Mâconnais, koop ik meer en meer bij de individuele domeinen. Domaine Fichet maakt, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse, ferme en fruitige rosé (rijpe frambozen) van 100% gamay. Deze rosé heeft alles dat je nodig hebt om een mooie zomerdag mee te begeleiden.

Soms vraag ik aan een producent om middels een losse fles zijn of haar persoonlijke voorkeur duidelijk te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van aarzelen de Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn bescheiden antwoord. Later las ik hoe La Revue du Vin de France ‘La Cra’ de hemel in prijst en meent dat deze witte wijn zich kan meten met een grote Bourgogne uit de Côte de Beaune. Slotsom: met zijn uitstekende Bourgognes staat Domaine Fichet inmiddels ferm op de kaart. Om precies te zijn in het gehucht Martoret langs de D85 van Igé naar Azé.

N.b.: zowel de Mâcon Rosé uit 2016 als de Mâcon Igé ‘Le Cra’ uit 2015 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een zogenaamde coup de coeur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.