Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)
Domaine Fichet in Igé

Het noorden van de Mâconnais geniet niet die bekendheid als het zuiden van dit bourgondische wijndistrict. Hier geen Pouilly-Fuissé of Saint-Véran. Inmiddels hebben in het noorden van de Mâconnais de wijndorpen Viré en Clessé zich geclassificeerd tot een appellation village. Het wijndorp Lugny is momenteel en route. De wijnbouwers produceren overwegend witte Mâcon-Villages van de chardonnay en rode Mâcon van de gamay druif. Het grootste deel van de druivenoogst (70%) wordt naar een coöperatie gebracht. Het wijndorp Igé vormt geen uitzondering.

In Igé ligt een sympathieke coöperatie (Les Vignerons d’Igé). Eén van haar kroonjuwelen is de Macon-Igé ‘Château London’. Mijn aangename kennismaking was met het zonnige jaargang 2009. Sommige liefhebbers zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze Bourgogne, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden bij Gall & Gall. De Boisset is voller, rijker, licht hedonistisch. De ‘Château London’ van de coöperatie is meer down to earth met doorgaans veel fruit, een kleine florale toets en de nodige mineraliteit. Hij is vooral een stuk goedkoper.

Het vergt enige durf en moed om buiten een dominante coöperatie te treden en binnen dezelfde appellation een eigen plek trachten te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een uitstekende ‘Château London’. De fles met het jaartal 2015 is behangen met prijsstickers.

De bescheiden Pierre-Yves liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Na langs het aanbod van het domein te zijn gelopen, vroeg ik om de Mâcon Rosé. Pierre-Yves zette direct een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik al tijden verzot ben op Mâcon Rosé van enkele coöperaties in de Mâconnais, koop ik deze bourgondische variëteit steeds vaker bij de individuele domeinen. Domaine Fichet maakt, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse en fruitige rosé (rijpe frambozen) van de gamay druif.

Menigmaal vraag ik aan een wijnproducent om zijn of haar persoonlijke voorkeur kenbaar te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van aarzelen de Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn bescheiden antwoord. Later las ik dat La Revue du vin de France ‘La Cra’ de hemel in prees en vond dat deze witte wijn zich met gemak kan meten met een witte Bourgogne uit de Côte de Beaune.

Met zijn uitstekende Bourgognes staat Domaine Fichet inmiddels ferm op de kaart. Om precies te zijn in het gehucht Martoret, langs de D85 van Igé naar Azé. Wat domeinen in het noorden van de Mâconnais betreft: één van de meest geroemde in de wijngidsen en wijntijdschriften. Zoals enkele maanden later wederom bleek: zowel de Mâcon Rosé uit 2016 als de Mâcon Igé ‘Le Cra’ uit 2015 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een zogenaamde coup de coeur. Wat de rosé betreft, wordt in de toonaangevende Franse wijngidsen opgemerkt dat Domaine Fichet de lat ieder jaar weer hoger weet te liggen en dat zijn zomerse traktatie inmiddels een referentie is geworden. Geen geringe prestatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.