Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Fichet in Igé

In het noorden van de Mâconnais liggen dorpjes die deel uit lijken te maken van een tweeling. Zo heb je Viré en Clessé die samen een appellation vormen. Je hebt Azé en Igé, dorpjes die wat naam betreft op elkaar lijken en vier kilometer van elkaar afliggen. Ik beperk me tot Azé en Igé, alhoewel ik met Azé vrij snel klaar ben. Ze hebben daar een coöperatie waar ik ontelbare keren ben langsgereden zonder er ooit te stoppen. Ik vloek dan wel een beetje, waarmee ik de oprechte intentie uitdruk deze coöperatie ooit te willen bezoeken.

Igé heeft ook een coöperatie. Haar kroonjuweel is de Macon-Igé ‘Château London’. De eerste kennismaking met deze goede wijn moet de 2009 zijn geweest. Kenners zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze wijn, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden in de schappen van Gall & Gall. De Boisset is misschien kwalitatief wat beter, in de zin van vol en rijk. De Igé is frisser met steeds die goede balans tussen fruit en mineralen. De ‘Château London’ van de coöperatie is in ieder geval stukken goedkoper.

Het vergt moed om buiten een dominante coöperatie te stappen en binnen dezelfde appellation een eigen plek te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, vanaf 1988 gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een mooie ‘Château London’. De flessen uit 2015 dragen ook dan een paar stickers (zilver en goud) die erop duiden dat deze wijn bij een paar concoursen in de smaak is gevallen .

Pierre-Yves slenterde rond in het proef- en verkoopgedeelte van zijn domein toen ik binnentrad. Hij liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Ik vroeg meteen om een doos Mâcon rosé. Pierre-Yves zette een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik verzot ben op de Mâcon Rosé van Vignerons des terres secrètes uit Prissé, wil ik deze variëteit ook bij individuele producenten graag leren kennen. Domaine Fichet maakt van de Gamay druif, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse en fruitige rosé die verder alles heeft wat je wenst van een goede rosé voor een mooie zomerdag.

Meestal vraag ik ook aan een producent om middels een losse fles zijn of haar persoonlijke voorkeur duidelijk te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van overwegen een Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn eenvoudige en zeer bescheiden toelichting. La Revue du Vin de France prees ‘La Cra’ de hemel in door onder meer te stellen dat deze witte wijn zich kan meten met een grote Bourgogne uit de Côte de Beaune. Met deze en andere kanjers staat Domaine Fichet ferm op de kaart. Om precies te zijn langs de D85 van Igé naar Azé in het gehucht Martoret.

N.b.: zowel de rosé 2016 als de Igé ‘Le Cra’ 2015 kregen in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een coup de coeur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.