Laat de zomer maar beginnen!

Domaine Fichet in Igé (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Fichet in Igé

In het noorden van de Mâconnais liggen dorpjes waarvan de namen veel op elkaar lijken. Zo heb je Viré en Clessé die samen een appellation village vormen. Je hebt Azé en Igé, dorpjes die vier kilometer van elkaar afliggen. Ik beperk me tot Azé en Igé, alhoewel ik met Azé weer vrij snel klaar ben. Het dorpje heeft onder meer een coöperatie waar ik ontelbare keren langsreed zonder er ooit te stoppen. Dat zal binnenkort ongetwijfeld gebeuren. De Franse wijnpers is er namelijk steeds enthousiaster over.

Igé heeft ook een sympathieke coöperatie. Haar kroonjuweel is de Macon-Igé ‘Château London’. De heerlijke kennismaking was met de versie uit 2009. Sommige kenners zal de naam Macon-Igé ‘Château London’ bekend in de oren klinken. Af en toe is deze wijn, maar dan gemaakt door Jean-Claude Boisset, te vinden bij de Gall & Gall. De Boisset is wat spannender, voller en rijker. De ‘Château London’ van de coöperatie uit Igé is meer down to earth en aldus onomwonden heerlijk (mooi fruit, fijne mineraliteit). En niet onbelangrijk: stukken goedkoper.

Het vergt moed om buiten een dominante coöperatie te stappen en binnen dezelfde appellation een eigen plek trachten te verwerven. Francis Fichet deed het door in 1976 uit de coöperatie van Igé te stappen. Inmiddels wordt het succesvolle Domaine Fichet, zo’n 35 hectare groot, gerund door zijn oudste zoon Pierre-Yves. Zijn broer Olivier vergezelde Pierre-Yves in 1990. Ook dit domein maakt een uitstekende ‘Château London’. De editie uit 2015 won een aantal prijzen.

Pierre-Yves liet de conversatie voeren door een jongedame die achter de toonbank stond. Ik vroeg meteen om de Mâcon Rosé. Pierre-Yves zette een doosje, de 2016 al in de fles, voor me klaar. Hoewel ik al tijden verzot ben op de Mâcon Rosé van Vignerons des Terres Secrètes uit Prissé, wil ik onderhand rosé proberen bij de individuele domeinen. Domaine Fichet maakt, we zijn tenslotte in de Mâconnais, een frisse, ferme en fruitige rosé (rijpe frambozen) van 100% gamay. Deze rosé heeft alles dat je wenst om een zonnige zomerdag mee te begeleiden.

Meestal vraag ik ook aan een producent om middels een losse fles zijn of haar persoonlijke voorkeur duidelijk te maken. Pierre-Yves zette na een klein moment van aarzelen de Mâcon Igé ‘Terroir de La Cra’ voor mijn neus. “Deze”, was zijn bescheiden antwoord. La Revue du Vin de France prijst ‘La Cra’ de hemel in en meent dat deze witte wijn zich kan meten met een grote Bourgogne uit de Côte de Beaune. Met zijn mooie Bourgognes staat Domaine Fichet inmiddels ferm op de kaart. Om precies te zijn in het gehucht Martoret langs de D85 van Igé naar Azé.

N.b.: zowel de Mâcon Rosé 2016 als de Mâcon Igé ‘Le Cra’ 2015 kreeg in Le Guide Hachette des Vins 2018 twee sterren en een coup de coeur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.