En route!

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)“Ik ga een blog beginnen over de wijnen uit de Bourgogne”, zei ik plotseling tegen mevrouw Vignot. Zij keek mij half aan. Ik dacht: nu is er geen weg meer terug. Ik zei verder tegen haar altijd op een respectvolle wijze over de wijnregio te schrijven. “C’est sympa”, antwoordde mevrouw Vignot met een glimlach. Zij ging verder met het inpakken van de flessen wijn die ik bij haar had gekocht. Ik bezocht Domaine Alain Vignot in Paroy-sur-Tholon, een paar kilometer ten zuiden van de stad Joigny aan de oever van de rivier Yonne.

Sinds enkele jaren noteer ik welke Bourgognes in mijn bescheiden wijnkelder worden bewaard. Ik maakte verder lijstjes van goede domeinen, coöperaties en handelshuizen. Bij die lijstjes plaatste ik korte opmerkingen, later kleine verhalen. De wens om een blog te beginnen over de wijnen uit Bourgogne, had ik reeds enkele jaren. In Joigny plotseling de gedachte: ik ga het gewoon doen.

Terug in één van mijn vaste hotels, dat ten oosten van Auxerre ligt, klapte ik de laptop open en schreef een eerste bijdrage over het pionierswerk van Alain Vignot in een onbekende uithoek van de Bourgogne: de Jovinien met zijn Côte Saint-Jacques. Over de vriendelijke ontvangst door mevrouw Vignot en over de verhelderende uitleg hoe de wijnen tot stand komen. Deze Bourgognes worden onder meer geserveerd in het sterrenrestaurant La Côte Saint Jacques in Joigny. Het is waard om te worden opgeschreven en het is waard om te delen.

Ik wil al schrijvende de Bourgogne als wijnregio beter leren kennen. Deze ontdekkingstocht gaat over betreden, minder betreden en buiten de betreden paden. Of ik een goede Bourgogne koop in de Jovinien of bij een grote supermarkt in Chalon-sur-Saône, het is mij om het even. Iedere fles is voor mij uniek. De begeleidende vraag luidt of er nog een goede Bourgogne is te vinden voor een redelijke prijs. Om alvast een antwoord te geven op die vraag: ja. Maar het wordt ieder jaar een klein beetje moeilijker.

Wat ik verder naar voren wil brengen in de bijdragen, omdat de Bourgogne inmiddels wordt omgeven met te veel poeha, zijn laagdrempelige ingangen tot de wijnproducenten. Dat kunnen in eerste instantie handelshuizen en cooperaties zijn, maar uiteindelijk ook de nodige individuele domeinen. Zo kent Domaine Alain Vignot vaste openingstijden, die je weer kunt terugvinden in de handzame Guide des Caves (verkrijgbaar bij de meeste VVV’s). Bouw met enkele favoriete producenten een goede band op en ontdek uiteindelijk dat er nog meer deuren in Bourgogne voor je worden geopend. En ja, indien nodig, spijker je kennis van de Franse taal bij. Absoluut een pre.

Zoals vaker in het leven is de zoektocht zelf interessant genoeg. Tenslotte valt er onderweg zoveel te beleven en te leren. Een leven lang. Michel Morey, wijnmaker uit Chassagne-Montrachet, zegt het treffend in de film A Year in Burgundy (2013): “Het is onmogelijk om alles over de Bourgogne te weten.” Inderdaad, al die appellations, cru’s, climats, lieux-dits, terroirs, cuvées, de vele producenten, hun verschillende methoden in het veld en in de wijnkelder en ook al die jaartallen, houd het maar eens uit elkaar. Daarbij wil je af en toe je hoofd stoten. Gelukkig tref je je hoofd ook vaak in de wolken aan.

Ik nodig je daarom uit om met mij mee te reizen. Alors, en route!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.