En route!

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)

Nuits-Saint-Georges

“Ik ga een blog beginnen over de wijnen uit Bourgogne,” zei ik plotseling tegen mevrouw Vignot. Zij keek mij half aan. Ik vervolgde met de mededeling dat ik alleen op een respectvolle manier zou gaan schrijven. “Zo”, dacht ik, “nu is er geen weg meer terug.” “C’est sympa”, antwoordde mevrouw Vignot met een vriendelijke glimlach. Zij ging verder met het inpakken van de flessen wijn die ik bij haar had gekocht. Ik bezocht Domaine Alain Vignot in Paroy-sur-Tholon, een paar kilometer ten zuiden van het pittoreske stadje Joigny gelegen aan de oever van de rivier de Yonne.

Sinds enkele jaren noteer ik in een eenvoudig bestand welke flessen wijn uit Bourgogne ik in de kelder bewaar. Vorig jaar begon het idee te groeien om te schrijven over mijn wijntochten in Bourgogne. De wijnen uit deze regio en de mensen die deze wijnen met zoveel toewijding maken, zouden centraal staan. Terug in het hotel ten oosten van Auxerre, het hotel zelf beweert overigens ten zuiden van, klapte ik mijn laptop open en schreef over mijn bewondering voor het pionierswerk van Alain Vignot in deze onbekende uithoek van Bourgogne. Over de vriendelijke ontvangst door mevrouw Vignot, over haar verhelderende uitleg van het werk en de wijnen, onder meer geserveerd in het sterrenrestaurant La Côte Saint Jacques in Joigny. Het is waard om opgeschreven te worden en het is waard om te delen.

In het schrijven rust vooral in de wens om de wijnen uit Bourgogne beter te leren kennen. De ontdekkingstocht gaat over betreden en minder betreden paden. Beide paden zijn me even dierbaar. De begeleidende vraag luidt of er nog een goede Bourgogne is te vinden voor een redelijke prijs. Zoals wel vaker in het leven is de zoektocht zelf interessant genoeg. Tenslotte valt er onderweg zoveel te beleven, zoveel te leren. En het einde is gelukkig bij lange na niet in zicht. Michel Morey, wijnmaker uit Chassagne-Montrachet, zegt het treffend in de film A Year in Burgundy (2013): “Het is onmogelijk alles over Bourgogne te weten.” Inderdaad, al die appellations, cru’s, climats, lieux-dits, terroirs, de vele producenten, hun verschillende methoden in het veld en in de kelder en ook al die jaartallen, houd het allemaal maar een keer uit elkaar.

De zoektocht naar een goede fles Bourgogne is er eentje waarbij je menigmaal je hoofd stoot. Maar gelukkig tref je je hoofd ook vaak, en vooral in Bourgogne zelf, in de wolken aan. Ik nodig je daarom uit om met mij mee te reizen. Alors, en route!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.