En route!

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)“Ik ga een blog beginnen over de wijnen uit Bourgogne”, zei ik plotseling tegen mevrouw Vignot. Zij keek mij half aan. Ik vervolgde met de mededeling dat ik alleen maar op een respectvolle manier zou gaan schrijven. “Zo,” dacht ik, “nu is er geen weg meer terug.” “C’est sympa”, antwoordde mevrouw Vignot met een vriendelijke glimlach. Zij ging verder met het inpakken van de flessen wijn die ik bij haar had gekocht. Ik bezocht Domaine Alain Vignot in Paroy-sur-Tholon, een paar kilometer ten zuiden van het pittoreske stadje Joigny dat aan de oever van de rivier Yonne ligt.

Sinds enkele jaren noteer ik welke Bourgognes ik in mijn bescheiden wijnkelder bewaar en ik maakte lijstjes van goede domeinen, coöperaties en handelshuizen. Vorig jaar begon het idee te groeien om te schrijven over mijn wijntochten in Bourgogne. Terug in één van mijn vaste hotels, dat ten oosten van Auxerre ligt, klapte ik de laptop open en schreef een eerste bijdrage over het pionierswerk van Alain Vignot in een relatief onbekende uithoek van Bourgogne: de Côte Saint-Jacques. Over de vriendelijke ontvangst door mevrouw Vignot en over de verhelderende uitleg over de totstandkoming van de wijnen, die onder meer worden geserveerd in het sterrenrestaurant La Côte Saint Jacques in Joigny. Het is waard om opgeschreven te worden en het is waard om te delen.

Ik wil al schrijvende de Bourgogne als wijnregio beter leren kennen. De ontdekkingstocht gaat over betreden én minder betreden paden. Of ik een goede Bourgogne koop in de Jovinien of bij een grote supermarkt in Chalon-sur-Saône. Het is mij om het even. De begeleidende vraag luidt of er nog een goede Bourgogne is te vinden voor een redelijke prijs. Om alvast een antwoord te geven op die vraag: ja. Maar het wordt ieder jaar een klein beetje moeilijker.

Zoals vaker in het leven is de zoektocht zelf interessant genoeg. Tenslotte valt er onderweg zoveel te beleven en te leren. Michel Morey, wijnmaker uit Chassagne-Montrachet, zegt het treffend in de film A Year in Burgundy (2013): “Het is onmogelijk om alles over Bourgogne te weten.” Inderdaad, al die appellations, cru’s, climats, lieux-dits, terroirs, cuvées, de vele producenten, hun verschillende methoden in het veld en in de wijnkelder en ook al die jaartallen, houd het maar uit elkaar. Daarbij wil je af en toe je hoofd stoten tijdens die zoektocht naar een goede Bourgogne. Gelukkig tref je je hoofd ook vaak in de wolken aan.

Ik nodig je daarom uit om met mij mee te reizen. Alors, en route!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.