Winkelen in Beaune

De winkel van Denis Perret in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

De winkel van Denis Perret in Beaune

Om wijn te kopen kun je een domein of een coöperatie bezoeken. Ik stap ook, en net zo graag, een winkel binnen. Een van mijn favoriete winkels in Bourgogne is Denis Perret, in Beaune gelegen aan het Place Carnot. Ilja Gort gedroeg zich ooit kolderiek door in een van zijn tv-uitzendingen opzichtig aan de ijzeren poort van het (toen) gesloten winkelpand te rammelen. De reden van deze onvrede was, zo vertelde Gort, de dure wijnen uit Bourgogne. Hij wees hierbij naar enkele exemplaren die in de etalage stonden. Een paar tellen later in die gewraakte uitzending stond hij apetrots wijn te proeven bij het prestigieuze Domaine La Romanée-Conti. Ilja had het lef moeten hebben om daar eens aan de poort te rammelen uit onvrede over de torenhoge prijzen van dat domein.

Voordat ik de winkel van Denis Perret binnenloop, vertel ik eerst wat je bij hem kunt kopen. Denis biedt wijnen aan van vijf grote, vermaarde handelshuizen in Beaune: Bouchard Père et Fils, Maison Chanson, Joseph Drouhin, Louis Jadot en Louis Latour. Door de jaren heen kochten deze handelshuizen ook individuele domeinen. Wijn van deze domeinen, zelfs enkele in de Beaujolais, vind je ook bij Denis Perret. Eind vorige eeuw werd het handelshuis Bouchard Père et Fils op zijn beurt gekocht door de champagne-familie Henriot. Daarom vind je bij Denis ook enkele flessen champagne. Denis zelf produceert sinds kort zijn eigen Crémant de Bourgogne. Al met al: een groot aanbod van wijnen uit de hele Bourgogne met wat Beaujolais erbij. Louis Latour biedt zelfs een lekkere Chardonnay aan uit de Ardèche voor nog geen zeven euro de fles. Ook voor nog geen zeven euro koop je bij Denis de goedkoopste fles Bourgogne. Daarom vond ik dat gerammel aan de poort door Ilja zo goedkoop.

Voorbij de toonbank met kassa en voorbij een vriendelijke begroeting door het altijd behulpzame winkelpersoneel kom je bij de aanbiedingen van de maand. Daar zou je het al bij kunnen laten. Prettig dat die aanbiedingen sinds kort gelden voor de aankoop van drie flessen in plaats van een doosje van zes. Loop verder naar de achterste ruimte en het bezoek aan Denis Perret wordt meer en meer een beleving. De winkel krijgt steeds meer de allure van een museum. Je vindt er de Montrachets van rond de 450 euro. Én de duurste fles van Denis, een ‘Musigny’ (grand cru uit het dorpje Chambolle-Musigny) van Louis Jadot (608 euro de fles).

Omdat ik vanuit de Côte Chalonnaise opereer, gebruik ik de bezoeken aan Denis vooral om rode Bourgogne te kopen. Natuurlijk hebben Rully, Mercurey en Givry prachtige rode wijnen, maar de exemplaren uit de Côte de Nuits of Côte de Beaune zijn zo goed en karaktervol dat ik niet zonder een aantal exemplaren wil terugreizen naar Nederland. Denis heeft voldoende keuze uit een aantal minder bekende appellations uit de Côte de Beaune zoals Pernand-Vergelesses, Monthélie of Auxey-Duresses. Een premier cru uit deze dorpen is voor rond de 20 euro te verkrijgen, werkelijk geen prijs voor wat je uiteindelijk in het glas krijgt. Probeer eens de rode Auxey-Duresses ‘Les Duresses’ van Bouchard Père et Fils voor net geen 20 euro. Het is een mooie allround Bourgogne.

Ik ben de winkel zo vaak binnengelopen dat ik de tel kwijtraakte. Onlangs raakte ik ook een eerder aangeschaft setje flessenstoppers kwijt. Ik had het, ongetwijfeld afgeleid door al dat moois, in de winkel laten liggen. Toen ik een dag later in de winkel terugkeerde, bleek het setje keurig onder de toonbank te zijn neergelegd door een attente winkelmedewerker. Het setje flessenstoppers werd mij overhandigd met dezelfde vriendelijkheid als de wijn.

One thought on “Winkelen in Beaune

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.