Winkelen in Beaune

De winkel van Denis Perret in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

De winkel van Denis Perret in Beaune

Om wijn te kopen kun je een domein of een coöperatie bezoeken. Ik stap ook, en net zo graag, een winkel binnen. Een van mijn favoriete winkels in Bourgogne is Denis Perret, in Beaune gelegen aan het Place Carnot. Ilja Gort gedroeg zich ooit kolderiek door in een van zijn tv-uitzendingen opzichtig aan de ijzeren poort van het (toen) gesloten winkelpand te rammelen. De reden van deze onvrede was, zo vertelde Gort, de dure wijnen uit Bourgogne. Hij wees hierbij naar enkele exemplaren die in de etalage stonden. Een paar tellen later in die gewraakte uitzending stond hij echter apetrots wijn te proeven bij het prestigieuze Domaine La Romanée-Conti. Ilja had het lef moeten hebben om daar eens aan de poort te rammelen. De absurde hoge prijzen van dit domein geven daar toch alle aanleiding toe.

Voordat wij de winkel van Denis Perret binnenlopen, vertel ik eerst wat je bij hem kunt kopen. Denis biedt wijnen aan van vijf grote, vermaarde handelshuizen in Beaune: Bouchard Père et Fils en de huizen Chanson, Joseph Drouhin, Louis Jadot en Louis Latour. Door de jaren heen kochten deze handelshuizen individuele domeinen. Wijn van deze domeinen, enkele zelfs in de Beaujolais, vind je ook bij Denis Perret. Eind vorige eeuw werd het handelshuis Bouchard Père et Fils op zijn beurt gekocht door de champagne-familie Henriot. Daarom tref je bij de ingang van de winkel ook enkele flessen champagne aan. Denis zelf produceert sinds kort zijn eigen Crémant de Bourgogne. Al met al: een groot aanbod van wijnen uit Bourgogne met wat Beaujolais erbij. Louis Latour biedt zelfs een lekkere Chardonnay uit de Ardèche aan voor ver onder het tientje. Ook voor nog geen tien euro koop je bij Denis de goedkoopste Bourgognes. Da’s toch een ander plaatje dan Ilja ons wilde doen geloven.

Voorbij de toonbank met kassa en voorbij een vriendelijke begroeting door het altijd behulpzame winkelpersoneel kom je bij de aanbiedingen van de maand. Daar zou je het al bij kunnen laten. Prettig dat die aanbiedingen sinds kort gelden bij de aankoop van slechts drie flessen in plaats van zes. Loop verder naar de achterste ruimtes en het bezoek aan Denis Perret wordt meer en meer een beleving. De winkel krijgt steeds meer de allure van een schatkamer. Je vindt er de Montrachets van rond de 450 euro. Én de duurste fles van Denis: een ‘Musigny’ (grand cru uit het dorp Chambolle-Musigny) van Louis Jadot (608 euro de fles).

De winkel heeft echter voldoende keuzes uit een aantal minder bekende appellations zoals bijvoorbeeld Pernand-Vergelesses, Monthélie of Auxey-Duresses in de Côte de Beaune. Een 1er cru uit deze dorpen is voor rond de 20 euro te verkrijgen, werkelijk geen prijs voor wat je uiteindelijk in het glas hebt. Probeer eens de rode Auxey-Duresses ‘Les Duresses’ van Bouchard Père et Fils voor net geen 20 euro. Het is een mooie allround Bourgogne.

Ik ben de winkel zo vaak binnengelopen dat ik de tel kwijtraakte. Onlangs raakte ik ook een eerder aangeschaft setje flessenstoppers kwijt. Toen ik een dag later in de winkel terugkeerde, bleek het setje keurig onder de toonbank te zijn neergelegd door een attente winkelmedewerker. Het setje flessenstoppers werd mij overhandigd met dezelfde vriendelijkheid als de wijn.

2 gedachten over “Winkelen in Beaune

  1. Pingback: Geen Bourgogne zonder Beaune | WIJN UIT BOURGOGNE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.