Winkelen in Beaune

Denis Perret in Beaune (Wijn uit Bourgogne)
De winkel Denis Perret in het centrum van Beaune

Om in Bourgogne wijn te kopen kun je een domein of een coöperatie bezoeken. Net zo graag stap ik een winkel binnen. Eén van mijn favoriete wijnwinkels in Bourgogne is Denis Perret, in Beaune gelegen aan Place Carnot. Ilja Gort gedroeg zich ooit kolderiek door in een tv-uitzending opzichtig aan de ijzeren poort van het (toen) gesloten winkelpand te rammelen. De reden van deze onvrede was, zo vertelde Gort, de dure wijnen uit de Bourgogne. Hij wees daarbij naar enkele exemplaren die in de etalage stonden. Een paar tellen later in die gewraakte uitzending stond Gort apetrots wijn te proeven bij het prestigieuze Domaine de la Romanée-Conti. Hij had het lef moeten hebben om daar eens aan de poort te rammelen. De hoge prijzen van dat domein geven daar toch alle aanleiding toe.

Voordat wij de winkel Denis Perret binnenlopen, vertel ik eerst wat je aldaar kunt kopen. Denis Perret biedt wijnen aan van vijf klassieke en vermaarde handelshuizen in Beaune: Bouchard Père et Fils, de huizen Chanson, Joseph Drouhin, Louis Jadot en Louis Latour. Door de jaren heen kochten deze handelshuizen individuele domeinen. Wijnen van deze domeinen, enkele zelfs in de Beaujolais, vind je ook bij Denis Perret. Eind vorige eeuw werd het handelshuis Bouchard Père et Fils op zijn beurt gekocht door de champagne-familie Henriot. Daarom tref je bij de ingang van de winkel ook enkele flessen champagne aan. Intussen produceert Denis Perret sinds kort zijn eigen Crémant de Bourgogne. Al met al: een groot aanbod wijnen uit de Bourgogne en enkele uit de Beaujolais. Louis Latour biedt zelfs een verrassend lekkere Chardonnay uit de Ardèche aan voor minder dan tien euro. Ook voor nog geen tien euro koop je bij Denis Perret de goedkoopste Bourgogne. Dat is toch een ander verhaal dan Ilja Gort ons wilde doen geloven.

Voorbij de toonbank met kassa en een vriendelijke begroeting door de behulpzame medewerkers van de winkel sta je voor de aanbiedingen van de maand. Daar zou je het al bij kunnen laten. Prettig dat deze aanbiedingen sinds kort gelden bij de aankoop van slechts drie in plaats van voorheen zes flessen. Loop verder naar de achterste ruimtes en het bezoek aan Denis Perret wordt meer en meer een beleving. De winkel krijgt de allure van een illustere wijnkelder. Je treft de Montrachets aan met een prijs van rond de 450 euro. Én de momenteel duurste fles binnen de winkel van Denis Perret: een ‘Musigny’ (een Grand Cru uit het dorp Chambolle-Musigny) van Maison Louis Jadot (608 euro).

Naast de aantrekkelijke aanbiedingen heeft de winkel een uitgebreide keuze tussen Bourgognes uit relatief onbekende AOC’s, zoals bijvoorbeeld Auxey-Duresses, Chorey-lès-Beaune en Ladoix uit de Côte de Beaune. Voor een 1er Cru uit deze wijndorpen betaal je rond de 20 euro, werkelijk geen prijs voor wat je uiteindelijk in het glas schenkt. Probeer eens de rode Auxey-Duresses ‘Les Duresses’ van Bouchard Père et Fils. Het is een mooie allround Bourgogne die je ongetwijfeld zal bevallen. Hij is ook nog een keer regelmatig in de aanbieding.

Ik ben de winkel van Denis Perret zo vaak binnengelopen dat ik de tel kwijtraakte. Onlangs raakte ik ook een eerder aangeschaft setje flessenstoppers kwijt. Toen ik een dag later in de winkel terugkeerde, bleek het setje keurig onder de toonbank te zijn neergelegd door een attente winkelmedewerker. Het setje flessenstoppers werd mij overhandigd met dezelfde vriendelijkheid als eerder de wijnen.

Een gedachte over “Winkelen in Beaune

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.